Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2682
8.2.08 12:58
Ajule píše: [Mám to z druhé ruky, ale na BC teď zrovna řeší oprání a trvanlivost plen a padlo tam, že z kyseliny citronové, obsažené i v pracím prášku mají vyžrané bambusky, hlavně Tots. Nechci zbytečně čeřit vodu, ale dost mamin tam psalo, že se jim to stalo taky. Co vy na to?

Už mě to taky napadlo, ale jednorázová akce by to snad neměla tolik ohrozit, ale fakt nevím. Určitě bych tuto kůru nedělala často. Ještě mě napadla nějaká delší lázeň v octové vodě - zkoušel jste to někdo? Každopádně ten přítel prádla od lotties alias kyselina mléčná pomáhá taky docela dobře, především na bambusky. Používám to už docela dost dlouho (3/4 roku?) a jsou pořád bez vad (bambusky).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
8.2.08 14:29

Překopírováno z BC:
Kac, neděs mě! Já jsem právě přešla z Ecoveru na Lovelu, abych byla ušetřena dalších plešatých bambusek. Lovela by prý podle složení nic dělat neměla. Chemici akorát říkali, že když se dlouhodobě používá cokoli, v čem je nějaká kyselina, tak to může choulostivější vlákna (bambus) vyžrat. Tedy i Ulrich, kde je kyselina mléčná, ač ta je prý šetrnější než citronová. Aby bylo jasno - já chemik nejsem, prodávám, jak jsem koupila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
8.2.08 14:48

Ajule mám Ulricha a dávkování je 30 ml na 4,5 kg suchého prádla. Dávám teď ale radši ještě o krapet míň než těch 30 po té svojí poslední zkušenosti, kdy mi zapěnil celou pračku :evil:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
8.2.08 14:52

Teď mi o tom pěnění říkala kamarádka - nakonec jsme vydedukovaly, že se jí to stalo jen když prala na 90..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
8.2.08 15:00
Ajule píše:
Překopírováno z BC:
Kac, neděs mě! Já jsem právě přešla z Ecoveru na Lovelu, abych byla ušetřena dalších plešatých bambusek. Lovela by prý podle složení nic dělat neměla. Chemici akorát říkali, že když se dlouhodobě používá cokoli, v čem je nějaká kyselina, tak to může choulostivější vlákna (bambus) vyžrat. Tedy i Ulrich, kde je kyselina mléčná, ač ta je prý šetrnější než citronová. Aby bylo jasno - já chemik nejsem, prodávám, jak jsem koupila

Zatím fakt musím zaťukat, ale ta kyselina mléčná zatím nic nedělá - dvoje bambusky mám už asi rok a peru je v tom pořád a nezná se mi, že by nějak strádaly. Když si ale má člověk vybrat, jestli tvrdou hrubou látku, nebo riskovat mírné ničení - asi si vyberu to ničení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
8.2.08 15:03

Mickie , ten bioobchod v Palladiu je tady: http://www.palladiumpraha.cz/unit/191_biooo/
Je to úplně v přízemí, když do toho obřího centra vejdeš vchodem z metra, je to celkem blízko, ale blbě se to popisuje. Projdeš kolem DM a knihkupectví a pak po pár schodech dolů a je to asi druhý nebo třetí obchod po tvé levé straně. Vyznačuje se tím, že tam mají hodně levné čisticí a prací prostředky (já tam chodím na tablety do myčky - Ecover).

Pokud jde o ten deinkrustátor , v zoufalství ze ztvrdlých popolinek jsem ho kdysi zakoupila, prala dohromady s DG gelem, efekt to nemělo žádný nebo jen mizivý. Ale třeba bude mít někdo jinou zkušenost.

Irenn , ahoooj :D Taky si připadám ustrnulá, tak v tom aspoň nejsi sama. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
8.2.08 19:30

Ajule - díky moc, zkusím to. Nerada bych se vracela k něčemu neeko :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
319
8.2.08 21:14
Eliza píše:
Teď mi o tom pěnění říkala kamarádka - nakonec jsme vydedukovaly, že se jí to stalo jen když prala na 90..
…mně se to stalo při praní plín na 60, a to jsem přitom dávala stejné množství jako vždy :roll:. Teď už pro jistotu neriskuju, peru v něm max. na 50, když potřebuju na víc, peru ve slizu.
Eliza píše:
Ajule píše: [Mám to z druhé ruky, ale na BC teď zrovna řeší oprání a trvanlivost plen a padlo tam, že z kyseliny citronové, obsažené i v pracím prášku mají vyžrané bambusky, hlavně Tots. Nechci zbytečně čeřit vodu, ale dost mamin tam psalo, že se jim to stalo taky. Co vy na to?
Už mě to taky napadlo, ale jednorázová akce by to snad neměla tolik ohrozit, ale fakt nevím. Určitě bych tuto kůru nedělala často. Ještě mě napadla nějaká delší lázeň v octové vodě - zkoušel jste to někdo?

Jedna maminka na BC vyzkoušela teď tohle a moc se jí to osvědčilo, psala že mají taky hodně tvrdou vodu. Kopíruju:
„Tak můžu poreferovat, jak dopadl můj boj s tvrdými plenami.
Pojala jsem to i jako změkčovací kúru pro pračku, takže jsem po vyprání plen dala do pračky cca 1,5 l octa (víc doma nebylo) a znova zapnula program na 60. Místo octa by se daly použít i dva sáčky kyseliny citronové.
Plínky vypadají skvěle. Normálně byly po uschnutí jako prkno, všechny jsem musela pořádně prodrbat v rukách, aby se daly použít. To už není potřeba. Největší efekt je u flanelek (Popo), u bambusky BambooExtra a vkládaček Bamboo Hour od BI. Froté plíny Popo a BI taky dobrý - no, jako nový froté ručník nejsou, jsou na omak pořád trochu hrubé, ale měkkoučké. Bambusky TB také trochu lepší, ale ty by se bez té kúry zatím ještě obešly.
Nejvíc unešená jsem z flanelek, ty jsou tak úúúžasně jemné.
Samozřejmě je to znát i u čč. Zmizela taková ta povrchová hrubost, kterou by asi odstranila žehlička.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
9.2.08 00:31

Holky, jak porovnavate davkovani ruznych pracich prostredku atd. .....zrovna dneska jsem se chystala koupit velke baleni praciho gelu od Sonettu, ale cichla jsem si k nemu, no a nekoupila. Smrad sileny. A to jsou dva druhy, jeden s nejakymi vonavymi oleji a druhy pro alergiky bez niceho, ale smrdi to uplne stejne. To Ecover uz je daleko prijemnejsi. Jakou mate s tim Sonettem zkusenost, je to pradlo potom citit? Ja doposud peru v tech indickych oriskach a zatim jsem spokojena. Ale je fakt, ze neperu po automechanikovi. :lol: Jak jsem se ptala na to davkovani EO pri prani, aby to aspon trosku pradelko provonelo…no tak po uschnuti porad nic, i pri zvyseni davky na doporucenych 7 kapek. Ale rikem si, EO jsou tekave a rychle se vyparuji, tak je asi logicke, ze pri schnuti pradla vyprcha i vune. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
9.2.08 08:04

Mám jen vzorky Sonettu na vlnu a hedvábí a na normální prádlo. To na vlnu a hedvábí jsem vyzkoušela při impregnaci vlňáčku a vonělo mi to úplně stejně jako šampón od Alverde šalvějový.
Teď jsem šla očichat i ten na normální praní (je to ten s fialovou etiketou, asi ten s parfemaci), voní dost podobně jak ten na vlnu, ale silněji a přímo z lahvičky mi teď nevoněl ani jeden :? . Ale když jsem to včera dala k prádlu, tak mi to docela vonělo.
Tak jsem ti asi moc nepomohla co :) ?

Ad. ocet či kyselina citronová jsem dospěla k názoru, že ocet budu jako aviváž dávat i nadále (spíš pro lepší vymáchání prášku, voda je tu dobrá). A do kýble s vodou, kde uchovávám pleny ocet budu dávat nadále taky, protože mi pak nesmrdí. Plenky jsou spotřební zboží, navíc z bambusu mám jeden čtverec, ostatní je bavlna či biofroté. Zatím se jim nic nestalo, tak to snad zůstane i nadále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
9.2.08 19:54
Anonymni píše:
Ahoj dámy
omlouvám se za anonymitu, nejde mi se po delší době a na novém počítači přihlásit. Jsem Mickie. (Bluesky, ahoj :D )

Moc Vás prosím, snažím se dělat na Kralupsku osvětu v látkových plenách a tak podobně a jedna „zákaznice“ se mne ptá na deinkrustátor. Máme tu extrémně tvrdou vodu, takže za chvíli jsou všechny pleny zaprané a hrubé jak brusný papír. Uděllá s tím deinkrustátor něco?

Moc děkuju za každou odpověď!!!

Mickie, Eda 05/07, Vojta 03/05

No jestli muzu poradit, proc si dotycna neporidi filtr na vodu k pracce a pak nemusi kupovat zmekcovadla. treba http://www.filtrovani.cz/…supertok.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
10.2.08 14:54

Sonettu (gel) používám cca 70 ml, doporučují 100 (na středně tvrdou a tvrdou vodu), ale já ho dávám rovnou do bubnu a pění to děsně, takže dávám míň a pere to pořád stejně :wink: . Možná zkusím i těchu 50 a uvidíme. Jinak co se týče vůně - já mám levanduli ráda, takže mě voní. A po vyprání už to zdaleka není taková „síla“, je to cítit malinko. Ale vůně jsou fakt subjektivní záležitost…

Lolo ahoooooj :D . To jsem ráda, že nejsem jediná „ustrnulá“ co se ekodomácnosti týče. Používám totiž víceméně to stejné furt dokola - na nádobí Ecover nebo Sonnet, do myčky prášek Sonnet, písek Ecover, univerzální čistící prostředek většinou taky Ecover, taktéž na jemné prádlo (i když momentálně mám DG a už nikdy víc - má úděsnou růžovou barvu a fakt neeko smrad - zajímalo by mě, jestli se to vůbec liší od komerčních pracích gelů).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8940
10.2.08 18:12

Holky já taky nijak moc extra neexperimentuju a používám skoro pořád to samé. Občas koupím něco nového na obličej, vyzkouším nějaký nový krém, ale doma mám pořád skoro to samé. Akorát teď řeším problém, v čem prát černé prádlo. Já mám všechna svoje oblíbená černá trička po krátné době vyšisovaná a vyšedlá … v tomhle je to ekopraní trochu nevýhodné :roll: :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.2.08 18:23

Ja mám tiež Sonnet s fialovou etiketou. Vôňu má dosť silnú, keď ho dávkuješ do prádla - dávam priamo do bubna. Dávkujem ako sa mi uleje. :oops: . Prádlo po vypraní nevoní nijako intenzívne, ja už to skoro necítim, zvláš keď pridám ocot ako aviváž. Inak ako Irenn - mám rada levanduľu. K Sonnetu - vyrábajú aj vzorky v minifľaštičkách, ja som dostala od pani v zdravej výžive, ideál na vyskúšanie alebo na cestovanie. Mala som tak prostriedok na riady, ktorý som darovala kamarátke, nakoľko mne fľaša Ecoveru vydrží neskutočne dlho a prací na hodváb a vlnu - pripadalo mi to trochu olejové, parfemácia trochu podobná obyčajnému.

Vyprašivené čierne oblečenie - podľa mňa sú to tie kyseliny (octová a citrónová), ktoré majú zase pri svetlom spôsobiť vybielenie. Ja tmavé periem v slize a nemám s nim problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.2.08 19:10
Fen-fire píše:
Holky já taky nijak moc extra neexperimentuju a používám skoro pořád to samé. Občas koupím něco nového na obličej, vyzkouším nějaký nový krém, ale doma mám pořád skoro to samé. Akorát teď řeším problém, v čem prát černé prádlo. Já mám všechna svoje oblíbená černá trička po krátné době vyšisovaná a vyšedlá … v tomhle je to ekopraní trochu nevýhodné :roll: :cry:

Fen-fire , na farebné a čierne mi vyhovuje najviac kombinácia sliz plus mydlové orechy. Mydlové orechy farby krásne rozžiaria a ak nemáš tie čierne veci veľmi znečistené, skús prať len v nich :D
Ale na biele veci radšej neskúšať :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný