Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Díky moc, zítra to hned zkusím. Akorát ten kvásek Natural - to se dá normálně koupit někde ve zdravé výživě?
Elizo, ja ho kupuju normalne v Plzni v kramku se zdravou vyzivou,takze by to nemel byt problem ho sehnat. Chtela jsem ti sem hodit odkaz s fotkou jak to vypada,ale nedari se mi ji na netu najit
je to firma Natural Jihlava, takovy maly prusvitny pytlicek se samolepkou s obrazkem motylka , delaji i kyprici prasek. Ten kvasek kupuju asi za cca 15,– Kc pytlicek a mam ho nadvakrat.
Tak drzim palce at sezenes a at se dilo zdari. Jo jeste jsem si vsimla,ze jsem v zapalu predlouhych navodu zapomela dat jmeno druhemu chlebiku - tak aby mu to nebylo lito
- je to v originalu samozitny kvaskovy chleb
papa Martule
Tak jak jsi mi ho přesně popsala, došlo mi, že ho tu někde mám
. Tak fajn, vše potřebné snad mám a zítra upeču, jsem moc zvědavá, díky!
Tak dej urco vedet, ja se dnes jeste chystam zkusit chleb od Lesiny, tak jsem taky napnuta jak struna
Hlavne aby neutekl z pekarny pri kynuti
pa Martule
Holky, jsem v Krasne Lipe, poradte, prosim, s cim mate dobrou zkusenost od Eone (Andya uz neco psala, co ostatni?) a od Nobilis Tilia? … Diky moc!
Lesinko, jsi genius!!
Prave snidam tvuj chlebik,ktery jsem se vcera odvazila zkusit - rovnou z velke davky
a je VYNIKAJICI!! Jen prosimte, v pekarne das jen program Testo nebo das Normal a hlidas aby se nezacal pect? Nebo mas uplne nejaky jiny?
Kazdopadne diky za uverejneni receptu a krasny vikend! ![]()
pa Martule
Ahoj,prosím,co je to pomalý hrnec?
Pekárnu si taky moc přeju.Asi zkusím pro začátek ten chlebík podle Lesiny,když jde dělat i v normální troubě.
Linecké těsto podle Hanky Zemanové jsem dělala jen jednou a vážně s ním nešlo vůbec pracovat(hrozná patlačka) a po upečení bylo strašně tvrdé.No manžel to sice snědl a ani to neodnesl žádný jeho zub,nicméně už nikdy více.
Co se mi naopak povedlo byly jáhlové kuličky(ty nám všem moc chutnaly)a pak ještě ty čokoládové sušenky( cookies).Ty byly taky vynikající.Dala jsem do nich ale míň kakaa i vinného kamene(když jsem je dělala přesně podle receptu,byly takové hořké a štiplavé,myslím,že právě po tom vinném kameni).
Fen-fire píše:Mám na vás ještě dotaz. Co děláte, když máte opravdu, ale opravdu ŠPATNÝ den, nebo třeba týden, nebo třeba prostě špatné období? Máte třeba nějaký „krizový“ čaj, nebo extras čokoládu, nebo tak …![]()
Já mám teď taky takové divné období(a co vím,tak všichni v mém okolí,už aby bylo jaro)a dostala jsem čaj od Dr.Popova:Gaskoňský čaj štěstí.Bylinný čaj pro dobrou náladu a chuť do života,při nervozitě a skepsi.Obsahuje květ lípy,nať máty peprné,květ heřmánku pravého i římského a nať sporýše(to neznám).Piju teprve druhý den,tak uvidím.Víra tvá tě uzdraví
.
Fen-fire,ještě mi pomáhá pohyb(jezdím denně hodinu na rotopedu),nebo si čtu v takových těch knížkách,co vydává Portál nebo Vyšehrad(Malá povzbuzení na každý den a tak…).A moje osvědčená terapie je přečíst si Heriota
.Ten mě vždy pohladí po duši.Nebo si pustit oblíbený film.Třeba Lásku nebeskou…a dát si k tomu sklenku dobrého červeného vína.K tomu všemu musím mít ovšem doma klid,to znamená vyslat kluky na dlouhou procházku.
To linecké (od H. Zemanové) jsem dala na chvíli do lednice, aby se s ním dalo pracovat, jinak to nejde. Ovšem jeho nelibou chuť to moc nezmění
..
Jáhlové kuličky jsou fajn, pak ještě ty čokoládový sušenky jsou dobré.
No já jsem to linecké těsto dala do lednice taky a stejně mi nešlo s ním pracovat
.
No a k chuti:Já myslela,že to bude chutnat jako to linecké pečivo,co prodávají v Albiu.Ale ono ne
.
Klára píše:
Ahoj,prosím,co je to pomalý hrnec?
Cituji (viz minulý odkaz):
" Pomalý hrnec je elektrický hrnec s vnitřní keramickou nádobou, ve které se pokrmy připravují. Vyrábí se ve dvou velikostech s objemem 3,5, 6,5 litrů. Ve dvojitém kovovém plášti je elektrická část Pomalého hrnce. Na vnější straně najdete přepínač, kterým se nastavují stupně vaření. Hrnec 6,5 l (typSCC600 I) je navíc vybaven elektronickým časovačem - po uplynutí nastavené doby vaření se hrnec přepne do režimu „udržuj teplé“. Hrnec je zakrytý průhlednou poklicí. Vaření v Pomalém hrnci trvá několik hodin, ale přitom šetří čas stejně, jako např. praní v automatické pračce. Do pračky dám prádlo, prášek, nastavím příslušný program. Vůbec mě nenapadne u pračky stát nebo ji dokonce hlídat. Stejné to je i s Pomalým hrncem. Před odchodem do práce dám do hrnce maso, všechny pří:,–(y a zapnu jej. Přes den se jídlo pomalu vaří… Jídlo se vaří tak pomalu (na I.stupeň 8 hodin na II. stupeň 4-5 hodin), že se nemůže v keramické nádobě připálit, nemusí se dolévat voda,protože se zadná nevyvaří, nemusí se míchat, nemůže „utéct“ jako při klasickém vaření na sporáku. Potěchto zkušenostech nechávám hrnec klidně vařit bez dozoru. Postupně jsem vyzkoušela řadu jídel… Všechna jídla připravuji rovnou s omáčkou nebo stačí při cestě domů koupit knedlík a večeře je Jídla z Pomalého hrnce jsou velmi chutná a přitom zdravá, protože se mohou připravovat bez tuku. Pomalý hrnec je, díky svým vlastnostem, ideální nejen pro přípravu dietních jídel pro všechny, kteří mají potíže nebo se potýkají s nadváhou, ale i pro ty, kteří chtějí jíst zdravě…„
"Pomalého hrnce. Musím přiznat, že mě okamžitě zaujal a pochopila jsem, proč je oblíbený u amerických hospodyněk. Šetří nám to nejvzácnější - čas. Sami víte, co času strávíte v kuchyni, když chcete pro rodinu uvařit chutné a zdravé jídlo. Pomalý hrnec je velkým pomocníkem nejen pro zaměstnané ženy, ale i pro maminky, které jsou doma s dětmi a pro ženy v domácnosti. Vaření v Pomalém hrnci na chatě nebo na chalupě ocení i muži.“
„Výhody: úspora času při vaření (maso, zeleninu a všechny ostatní pří:,–(y dáte do hrnce najednou, zamícháte, nastavíte stupeň vaření a hrnce si více nevšímáte), vaření bez tuků (vaření dietních jídel, např. pro dietu žlučníkovou a redukční), úspora peněz (nízká spotřeba elektrického proudu, úspora peněz za tuky), zachování výživné hodnoty pokrmů (zůstávají zachovány vitamíny a minerální látky), pokrmy se při vaření nepřipálí ani nevysuší (jídlo se vaří pomalým varem, při kterém se neodpaří žádná tekutina), vaří se pomalu a stejnoměrně (nemůže se stát, že jídlo "uteče“ jako u běžného vaření)…, v keramické nádobě vydrží jídlo dlouho teplé, můžete v ní jídlo přímo servírovat, ohřívat v mikrovlnné troubě, keramická nádoba i poklice se dobře myjí (můžete je dát i do myčky nádobí), žádné další nádobí (k vaření v Pomalém hrnci potřebujete pouze prkénko, nůž a lžíci), hrnec stačí otřít vlhkou utěrkou, hrnec je ideální pro vaření i na chatě, chalupě nebo na dovolené …"
ahojka Elizo, recepty dam dva-snad to nebude vadit, oba mi prijdou moc dobre,tak snad ti taky budou chutnat - jen podotykam,ze to fakt chce ten kvasek Natural, protoze s tim z DM tak dobrou zkusenost nemam (nejak mi nekyne a ani neni tak chutove dobre nakysly
) :
Takze Lucenecky chleb:
1-2lzice Natural kvasku (ja davam necele dve,mam rada tu nakyslou chut),1-2lzicky soli,kmin,trosku cukru nebo medu,3,5gsuseneho drozdi,seminka dle chuti
Na dno formy dej mouku na par.predt. a zalej vrouci vodou,promichej vareckou nebo sterkou tak,aby vznikla houbovita hmota a predtesto nech vychladnout.Pak ho prelej 140 ml vody, pridej dalsi mouku, suseny kvasek,kmin a sul (do rohu,aby byla daleko od drozdi), doprostred dulek,nasypat drozdi a zakapnout medem nebo cukrem.Program celozrnny, pokud bys davala tech 300g mouky hladke bile,tak davam program Normal u Ety.
a druhy chleba je:
kvas:jeden vecer dam do misky mouku a suchy kvasek,zaliju vlaznou vodou a promicham,zabalim do uterky a pytliku a necham jen v kuchyni na lince zrat(ale mam v kuchyni teplo,tak musis podle sebe) do druheho dne do vecera /proste cca 24 hod/
pece se na celozrnny, pozor zitna mouka hodne vaze vodu,takze min.poprve hlidat a pripadne trosku prilit, chleb „nevyskoci“protoze zitna mouka je tezka, ale na chuti mu to fakt nevadi
tak moc preju aby se povedlo,aby chutnalo a vubec
papa Martule