Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Bluesky píše:Z cizojazyčného letáčku ke klíčidlu (semínka / počet hodin bobtnání ve vodě / počet dnů klíčení a občasného prolití vodou / den sběru):
- mungo / 12 / 2 / 3-4
tak som to asi pokaslala…
na navode na obale bolo 12 hod. namocit, 2-3× denne obcas preliat vodou
klicila som to 24 hod, vcera som ochutnala, a dnes sme si rano dali (ale uz boli pekne klicky) - dnes rano drobec plakal a hnackoval - zelene a spenene ![]()
uz je mi jasne, ze som to kratko klicila…
(ale asi ani fazula nie je nic moc…)
kazdopadne dakujem za odpoved
pomohlo mi to…
vikinka píše:tak som to asi pokaslala…
na navode na obale bolo 12 hod. namocit, 2-3× denne obcas preliat vodou
klicila som to 24 hod, vcera som ochutnala, a dnes sme si rano dali (ale uz boli pekne klicky) - dnes rano drobec plakal a hnackoval - zelene a speneneuz je mi jasne, ze som to kratko klicila…
kazdopadne dakujem za odpoved
(ale asi ani fazula nie je nic moc…)pomohlo mi to…
Vikinka , a očistila si fazuľku od šupky?
Inak aj mňa z nej bolí brucho. Aj keď som ju klíčila niekoľko dní ![]()
No ja som mala pocit, že klasická fazuľa sa naklíčená neje, tuším to niečo nevhodné obsahuje. Dá sa len mungo. Zase som mimo? ![]()
Ja som klíčila len mungo a azuki, ale asi mám citlivý žalúdok ![]()
Holky,
musím se pochlubit- já, nešika jak hrom, jsem zrecyklovala rozervaný manželovy džíny a Ema má docela normální pracovní (rozuměj na písek
a do lesa a tak) gatě. Ještě jsou tam uložený jedny, tak třeba další velikost (i když s Eminým tempem růstu to bude až za pár let
)
Jo, a klíčení- mungo miluju, chutná mi jak hrášek, ale přiznám se, že jsem taky uvažovala o tom, že když syrovej hrášek se nemá jíst (kvůli nevím už čemu, prostě něco, co se varem ničí), tak jestli to v sobě nemají i jiný syrový luštěniny… Tak jestli o tom některá něco víte, napište prosím.
e.
Naklíčený hrášek se nemá jíst? Já ho jím. Myslela jsem, že čočka a hrášek se může a fazole ne.
Mám v tom hokej, může někdo zkušený poradit, co ano a co ne?
Nevím, jestli naklíčenej, četla jsem to o obyč zeleným hrášku- čerstvej ze záhonku, což jsme jako děti milovaly a Emě taky moc chutná…
Čerstvej hrášek se nemá jíst?
To jsem v životě neslyšela, máme ho běžně půl zahrady.
Cožeee? Hrášku se nevzdááám, vždycky se na něj strašně těším! ![]()
Martule , a co je to prosím tě za chleba? Mohla by jsi sem dát prosím recept? Díky!
Omlouvám se za paniku, četla jsem to kdysi v nějaký půjčený knížce o dětský výživě, nijak jsem to výrazně řešit nemusela, neb čerstvej hrášek jsme měli minimálně, takže jsem nic dalšího nedohledávala. Teď jsem na to koukla, našla jsem např. tuhle stránku http://www.agronavigator.cz/default.asp?… , ale těch potenciálně nebezpečných potravin je tam víc, pravda je, že za syrova se jí asi jen ten hrášek. Ale zase je tam psáno, že množství té potenciální HCN závisí i na úpravě, ne že by se to vysloveně varem ničilo (možná to je logisch pro někoho, kdo tomu rozumí, ale já to nevím… kdyžtak nám to, Katy, prosím objasni
) Pro milovníky hrášku: jsou tam aspoň napsaný docela povzbudivý čísla, tak doufám, že jsem paniku zažehnala!
Co se týče přístrojů - my máme doma jak pomalý hrnec, tak pekárnu. V hrnci vaří hlavně manžel masová jídla - já maso nejím a ani ho neumím připravovat. A manžel si pochvaluje, že do hrnce jenom naháže pří:,–(y a samo se to vaří
. Já ho taky občas použiju, třeba na jídla z luštěnin je bezva, taky jsem tam dělala jáhly se vším možným (ale ty se trochu připekly). Velká výhoda je opravdu úspora času, nemusí se u toho stát, míchat to atd.
No a pekárna - bohužel jsme chtěli ušetřit a pořídili levnou z katalogu Quelle. A nic moc, takže ji nepoužívám… Ráda bych nějakou kvalitnější, ale manžel se na to netváří, že když nepeču v téhle tak nebudu ani v té lepší. Což si nemyslím, kdysi jsme měli pekárnu z Německa (tady tehdy skoro nešly sehnat) a pekla jsem hodně, dělala v tom těsto na pizzu, koláče atd. No asi mě to ještě bude stát trochu přemlouvání
.
aaliana píše:
No ja som mala pocit, že klasická fazuľa sa naklíčená neje, tuším to niečo nevhodné obsahuje. Dá sa len mungo. Zase som mimo?
klicila som mungo, to len sa mi to nechcelo vypisovat…
ad. cestrvy hrasok: aj tie ceresne toho kyano neviem co, maju viac… to ma tesi, tiez si neviem predstavit jar bez cerstveho hrasku ![]()
ale je dobre to vediet…
ahojka holky, sorry ze tak vpadavam do vasi diskuze,ale z latkovych plinek se sem nepodivat proste nejde

) a tam ten prirodni fluor je, a myslim,ze v detske ho maj taky,ale moc nerada bych lhala 
Jak jste dopadly? Da se to poslat do Cech a za kolik? Nikde na ceskem netu jsem ji nenasla, jen same plastove… 
Pekarnu mam Eta Siesta a spokojenost je vic nez maximalni - jen prvni mesic lezla dost do penez, pac jsme byli schopni sporadat cely chleba jeste teply s maslem na posezeni
Elizo : na oplatku ti snad take dobre poradim : zkouselas pect chleba v pekarne podle P.Momcilove s „predparenym testem“? Davam tam kvasek Natural z biokramku, a chut drozdi tam podle me neni citit vubec (dava se ho tam jen kousinek jako jistota). Delala jsem i klas.kvasek z zitne mouky si doma a vysledny chleba mi prijde chutove velmi podobny.
Ajule : co se tyce fluoru v paste, pry se nejak rozlisuje ten prirodni v ekopastach a ten shit,co cpou do ropne komerce, ale odbornik bohuzel (bohudik:-))nejsem. Zkus se kouknout na stranky Lavery a Logony, manzelovi kupuju dospelackou (jednou jsem ji koupila misto weledy a jinou ted kategoricky odmita rozmazlenec
Amalko a Lucko J : ta hlinena miska je opravdu naaaaadherna, ja ji chci
Mejte se moc krasne !!! papa Martule