Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
26.2.08 15:41

ahojka holky, sorry ze tak vpadavam do vasi diskuze,ale z latkovych plinek se sem nepodivat proste nejde :-)
Pekarnu mam Eta Siesta a spokojenost je vic nez maximalni - jen prvni mesic lezla dost do penez, pac jsme byli schopni sporadat cely chleba jeste teply s maslem na posezeni :wink:
Elizo : na oplatku ti snad take dobre poradim : zkouselas pect chleba v pekarne podle P.Momcilove s „predparenym testem“? Davam tam kvasek Natural z biokramku, a chut drozdi tam podle me neni citit vubec (dava se ho tam jen kousinek jako jistota). Delala jsem i klas.kvasek z zitne mouky si doma a vysledny chleba mi prijde chutove velmi podobny.
Ajule : co se tyce fluoru v paste, pry se nejak rozlisuje ten prirodni v ekopastach a ten shit,co cpou do ropne komerce, ale odbornik bohuzel (bohudik:-))nejsem. Zkus se kouknout na stranky Lavery a Logony, manzelovi kupuju dospelackou (jednou jsem ji koupila misto weledy a jinou ted kategoricky odmita rozmazlenec :D ) a tam ten prirodni fluor je, a myslim,ze v detske ho maj taky,ale moc nerada bych lhala :D
Amalko a Lucko J : ta hlinena miska je opravdu naaaaadherna, ja ji chci :D Jak jste dopadly? Da se to poslat do Cech a za kolik? Nikde na ceskem netu jsem ji nenasla, jen same plastove… :cry:
Mejte se moc krasne !!! papa Martule

• Citovat
  • Upravit
28
26.2.08 19:49
Bluesky píše:

Z cizojazyčného letáčku ke klíčidlu (semínka / počet hodin bobtnání ve vodě / počet dnů klíčení a občasného prolití vodou / den sběru):

• mungo / 12 / 2 / 3-4

tak som to asi pokaslala…
na navode na obale bolo 12 hod. namocit, 2-3× denne obcas preliat vodou
klicila som to 24 hod, vcera som ochutnala, a dnes sme si rano dali (ale uz boli pekne klicky) - dnes rano drobec plakal a hnackoval - zelene a spenene :(

uz je mi jasne, ze som to kratko klicila…
(ale asi ani fazula nie je nic moc…)

kazdopadne dakujem za odpoved :) pomohlo mi to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.2.08 20:01
vikinka píše:

tak som to asi pokaslala…
na navode na obale bolo 12 hod. namocit, 2-3× denne obcas preliat vodou
klicila som to 24 hod, vcera som ochutnala, a dnes sme si rano dali (ale uz boli pekne klicky) - dnes rano drobec plakal a hnackoval - zelene a spenene :(

uz je mi jasne, ze som to kratko klicila…
(ale asi ani fazula nie je nic moc…)

kazdopadne dakujem za odpoved :) pomohlo mi to…

Vikinka , a očistila si fazuľku od šupky?
Inak aj mňa z nej bolí brucho. Aj keď som ju klíčila niekoľko dní :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
26.2.08 20:37

No ja som mala pocit, že klasická fazuľa sa naklíčená neje, tuším to niečo nevhodné obsahuje. Dá sa len mungo. Zase som mimo? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.2.08 20:47

Ja som klíčila len mungo a azuki, ale asi mám citlivý žalúdok :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
27.2.08 12:00

Holky,
musím se pochlubit- já, nešika jak hrom, jsem zrecyklovala rozervaný manželovy džíny a Ema má docela normální pracovní (rozuměj na písek :) a do lesa a tak) gatě. Ještě jsou tam uložený jedny, tak třeba další velikost (i když s Eminým tempem růstu to bude až za pár let :lol: )

Jo, a klíčení- mungo miluju, chutná mi jak hrášek, ale přiznám se, že jsem taky uvažovala o tom, že když syrovej hrášek se nemá jíst (kvůli nevím už čemu, prostě něco, co se varem ničí), tak jestli to v sobě nemají i jiný syrový luštěniny… Tak jestli o tom některá něco víte, napište prosím.
 e.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
27.2.08 14:56

Naklíčený hrášek se nemá jíst? Já ho jím. Myslela jsem, že čočka a hrášek se může a fazole ne. :roll: Mám v tom hokej, může někdo zkušený poradit, co ano a co ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
27.2.08 15:14

Nevím, jestli naklíčenej, četla jsem to o obyč zeleným hrášku- čerstvej ze záhonku, což jsme jako děti milovaly a Emě taky moc chutná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
728
27.2.08 15:42

Čerstvej hrášek se nemá jíst? 8O To jsem v životě neslyšela, máme ho běžně půl zahrady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
27.2.08 17:05

Cožeee? Hrášku se nevzdááám, vždycky se na něj strašně těším! :lol:

• Citovat
  • Upravit
2682
27.2.08 17:11

Martule , a co je to prosím tě za chleba? Mohla by jsi sem dát prosím recept? Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
27.2.08 17:38

Omlouvám se za paniku, četla jsem to kdysi v nějaký půjčený knížce o dětský výživě, nijak jsem to výrazně řešit nemusela, neb čerstvej hrášek jsme měli minimálně, takže jsem nic dalšího nedohledávala. Teď jsem na to koukla, našla jsem např. tuhle stránku http://www.agronavigator.cz/default.asp?… , ale těch potenciálně nebezpečných potravin je tam víc, pravda je, že za syrova se jí asi jen ten hrášek. Ale zase je tam psáno, že množství té potenciální HCN závisí i na úpravě, ne že by se to vysloveně varem ničilo (možná to je logisch pro někoho, kdo tomu rozumí, ale já to nevím… kdyžtak nám to, Katy, prosím objasni :wink: ) Pro milovníky hrášku: jsou tam aspoň napsaný docela povzbudivý čísla, tak doufám, že jsem paniku zažehnala!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
27.2.08 20:54

Co se týče přístrojů - my máme doma jak pomalý hrnec, tak pekárnu. V hrnci vaří hlavně manžel masová jídla - já maso nejím a ani ho neumím připravovat. A manžel si pochvaluje, že do hrnce jenom naháže pří:,–(y a samo se to vaří :wink: . Já ho taky občas použiju, třeba na jídla z luštěnin je bezva, taky jsem tam dělala jáhly se vším možným (ale ty se trochu připekly). Velká výhoda je opravdu úspora času, nemusí se u toho stát, míchat to atd.
No a pekárna - bohužel jsme chtěli ušetřit a pořídili levnou z katalogu Quelle. A nic moc, takže ji nepoužívám… Ráda bych nějakou kvalitnější, ale manžel se na to netváří, že když nepeču v téhle tak nebudu ani v té lepší. Což si nemyslím, kdysi jsme měli pekárnu z Německa (tady tehdy skoro nešly sehnat) a pekla jsem hodně, dělala v tom těsto na pizzu, koláče atd. No asi mě to ještě bude stát trochu přemlouvání :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
27.2.08 20:54
aaliana píše:
No ja som mala pocit, že klasická fazuľa sa naklíčená neje, tuším to niečo nevhodné obsahuje. Dá sa len mungo. Zase som mimo? :roll:

klicila som mungo, to len sa mi to nechcelo vypisovat…

ad. cestrvy hrasok: aj tie ceresne toho kyano neviem co, maju viac… to ma tesi, tiez si neviem predstavit jar bez cerstveho hrasku :)
ale je dobre to vediet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2093
27.2.08 20:55

čerstvý hrášek miluju, takže to radši ani nebudu číst :? .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný