Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak bych se chtěla pochlubit. Podařilo se mi sehnat 2 knížky o ekozahradách (permakultura) - Rajská zahrada od A. Heila a Zdravá zahrada od H. Vlašínové. Vypadají moc fajn. Zdravá zahrada je asi takový úvodní vstup do problematiky a Rajská zahrda se věnuje 140 méně známým vytrvalým užitkovým rostlinám (a nebo také některým okrasným jedlým rostlinám, o kterých bychom to ani neřekli). Už se těším na čtení. Jen mě mrzí, že tady skoro nic není o stromech a keřích. Tím, jak jsem pochopila ze stránek o ekozahradách, by se mělo při plánování zahrd začínat. Amálko nemáš nějaký tip z kurzu? A jak to vypadá s tou knížkou od Svobodů - bude letos?
Andya,omlouvám se,ten odkaz jsem přehlédla.Děkuji,že sis dala takovou práci. ![]()
Andya píše:
Tím, jak jsem pochopila ze stránek o ekozahradách, by se mělo při plánování zahrd začínat. Amálko nemáš nějaký tip z kurzu? A jak to vypadá s tou knížkou od Svobodů - bude letos?
Andya , aký máš veľký pozemok? Pri väčšom pozemku sa odporúča mať tam časť na les, kvôli ekosystému. Tam sa
ia tzv.pionierske (rýchlorastúce) stromy a klasické lesné stromy(buk, dub, lipa, borovica - nie smreky a iné ihličňany). Ovocné by od nich mali byť vzdialené cca 30m. Každý druh potrebuje svoj priestor, preto treba poznať približnú veľkosť koruny stromu a podľa toho mu nechať priestor ![]()
Inak pri stromoch veľmi záleží od veľkosti pozemku. Kde ho potrebuješ viac chrániť, kde treba vetrolam a tiež, či tento pozemok tvoríš aj pre budúce generácie. Takú rodinnú rajskú záhradu ![]()
Martule , tak nevím, kde jsem udělala chybu, ale ten chleba mi vůbec nevykynul…Na chuť není špatný, ale nehnul se prostě ani o fous. No, možná to bylo droždím.
Což mě přivedlo k tomu, že jsem opět založila kvásek. Našla jsem nový recept v jedný kuchařce od jamie Olivera - takže budu důsledně dodržovat jeho postup a snad se konečně podaří vysněný chleba
. http://www.sirmi.ic.cz/smajl/573.gif
Pimpa píše:
Na MMB se objevila nová značka bio oblečení - KUYICHI.
tak přihazuju dlaší odkazy na bio módu (možná už to tady ale bylo, v tom případě se omlouvám)
Ať žije sliz
. Dělala jsem úklid kuchyně a zkusila dát do slizu dózu na sůl, co mám u sporáku a tedy podle toho vypadá - zaschlý olej, který tak nerad pouští. Nechala jsem jí tam den a pak vytáhla dózu jako novou, ani jsem jí nemusela otřít houbičkou
.
Neplánovaně jsem vlezla do drogerie Rossmann (na Budějovické), kde jinak nemám co nakupovat a zjistila jsem, že prodávají jakousi řadu biopotravin.
Tady máte něco k nastudování. To klíčidlo, co jsem koupila v DMku v Rakousku vypadá takto .
Holky ekologicky, parkrat jsem tu jukla a taky nejakym tim prispevke pridala troskou do mlyna, tak si vas takto dovoluji otravovat.
Vim, ze se zde uz probiraly Bio praci prostredky, ale chtela bych se jeste jednou zeptat jak mym jmenem tak jmenem jine maminky, ktera ma taky holcicku atopicku a te jsem to slibila........ona totiz pere v DG pracim prasku /gelu, ale ja si vzpominam, ze se tady nekdo zminoval, ze snad ten DG ma nejake fujtajbly ve svem slozeni. Teda jestli si dobre pamatuji?
Chtela bych se proto optat, jestli by mi nekdo neporadil, jak se ty takzvane BIO/EKO praci prostredky daji svym slozenim odstupnovat od toho nejcistsiho, nejekologictejsiho k tomu nejmene setrnemu. Kdyz bych vzala v uvaho Sonett, Ecover, Euronu, DG, Ulrich a sliz, co by to vyhralo? Ta maminka nema bohuzel cas celou touto diskusi prochazet a hledat info, ja bych to za ni i udelala, ale jsem momentalne i s malym na hromade (nejaky chripkovy virus), tak taky nemam moc sil. Najde se nektera, ktera by mohla poradit? Tisicere diky jak za mne, tak za Monettku.
Marketa
korvapuusti píše:Markétka , rebríček by vyzeral asi takto:najšetrnejší Sonett, ďalej Ecover, Ulrich, sliz, DG a Eurona
Chtela bych se proto optat, jestli by mi nekdo neporadil, jak se ty takzvane BIO/EKO praci prostredky daji svym slozenim odstupnovat od toho nejcistsiho, nejekologictejsiho k tomu nejmene setrnemu. Kdyz bych vzala v uvaho Sonett, Ecover, Euronu, DG, Ulrich a sliz, co by to vyhralo? Ta maminka nema bohuzel cas celou touto diskusi prochazet a hledat info, ja bych to za ni i udelala, ale jsem momentalne i s malym na hromade (nejaky chripkovy virus), tak taky nemam moc sil. Najde se nektera, ktera by mohla poradit? Tisicere diky jak za mne, tak za Monettku.
Marketa
ahoj mam asi blby dotaz ale porad to resim
proste nevim jak tridit: kam davate kartonove obaly treba od mleka nebo dzusu ktere maji navic ten sroubovaci otvor z plastu,dale absolutne si nevim rady kdyz chci vyhodit(stale jeste teprve prechazim z chemie)obyly treba od wc čističe od make-up nebo rasenky nebo lak na nehty lahvicku od EO a mam tyto veci vymyvat ?rekla bych ze logicky bych to co je ze skla dala do skla a to co z plastu to do plastu ale kdyz v tom bylo neco chemickeho to se pak neda vyrobit z toho zase pr. petka nebo jo?mimochodem myju i obaly od margarinu,jogurtu je to spravne nebo se to myt nema??
Ahoj, na kartóny od džusů, mlíka atd. bývá speciální kontejner/odpadkový koš, ale nejsou zrovna rozšířené
.
Obaly od jogurtů, margarínů atd. se vymývat nemusí. Já to ale stejně většinou dělám, protože třeba takový nevymytý kelímek od jogurtu začne brzo pěkně smrdět
.
Pro další info mrkni sem:
http://www.jaktridit.cz/odpady/jak.html
Ahojte dievčatá, hľadám niečo eko na drevený nabytok. Máte s niečim dobré skúsenosti. Určite nechcem skončiť pri Pronte. ![]()
Tetrapaky - kam ich hádzať záleží od lokality, mala by si to nájsť na stránke vašich smetiarov. Napr. u nás sa pôvodne separovali zvlášť petfľaše a zvlášť papier-plasty spolu. Teraz dali len jeden kontajner a je tam papier, plasty, tetrapaky a plechovky od nápojov. Závisí to od toho, ako si to v tom zbernom dvore dotrieďujú. Kelímky vymývam a odkladám na prie:,–(y a oplachujem zľahka aj tetrapaky, hlavne mliekové. Hrozne to smrdí a my sme len dvaja, takže smeti nevynášame každý deň.
Mám taký jednoduchý tip ako na veľký nákup v hypermarkete. Nechceme si brať tie zadarmové igelitky, ale keď sme si nosil vlastné, nebolo to bohviečo. Teraz si vždy berieme veľkú ikea tašku (podobné má aj metro/makro), do toho všetko v pohode naložíme. Doma ju podľa potreby vyprášim alebo otriem handričkou. Využili sme tieto tašky aj pri sťahovaní, dosť veľa vydržia a aj ked sú z umeliny, vzhľadom na ich nízku spotrebu sú myslím celkom eko. Na stredný nákup máme tesco jutovú tašku a na malý mám v kabelke ľahkú plátenú. Viem, že sa tu téma nákupov kedysi rozoberala, ako ste na tom teraz. Viem, že niektoré mali ušité aj sačky na pečivo a ovocie, praktikujete to ešte?
Kristíno , já praktikuji. Nosím u sebe 4 pytlíky ze síťoviny, nic neváží a místo téměř nezaberou, nakupuji do nich ovoce a zeleninu. Stejně tak u sebe nosím plátěnou tašku - mám doma 3 různé velikosti, nejlepší je z IKEA, je největší, stála cca 40,– Kč. Pokud chodím na nákup z domova, beru jutovu z Tesca.
Na dřevo má Ulrich balzám .
Hezký nedělní večer,
házím sem odkaz na obchod s bio oblečením - nad 100$ dodání zdarma, snad i do Evropy. Zvlášť ceny dětskýho oblečení vzhledem k nízkýmu kurzu dolaru nejsou ani tak moc nepříznivý…😉
V Brně je nový, moc hezký obchod s ekodrogerií (mají i Ulricha), přírodní kosmetikou, plenkami, bio dětským oblečením, šátky… - je to na ulici Josefská 1 - www.branakdetem.cz
. A hned za rohem - ul. Orlí 20 je zdravá výživa Brána ke zdraví, taky tam mají nějakou přírodní kosmetiku
www.branakezdravi.cz .