Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Fen-fire píše:
Chleba 1 kg, (já už dělám jen 1,5 dávky, takže 1,5 kg bochník):200 (300) g žitné mouky
400 (600) g hladké pšeničné mouky
1 (2 - nebo já dovažuji na digitální váze tak dávám 15 g - ušetřím špinavou lžíci ) lžíce octa
3 (5 nebo 40 g) lžíce oleje (může být jiný tuk - někdy dávám sádlo - hlavně na cibulový nebo škvarkový)
350 (525) ml teplé vody - pozor, nesmí být moc teplá
1 (1,5) odměrka (čajová lžička) sušeného droždí
1 (2) lžička soli (sůl přidávám až po chvíli - nebo ji dávám dál od droždí)
kmín - sypu ho tam od oka
Fen-fire, prosím, myslíš, že bude vadit, když žitná mouka bude celozrnná?Kupovala jsem žitnou a paní mi dala automaticky celozrnnou, nebo se jiná nedělá
? Kupovala jsem jí prvně.
Elizo to jsi zkoušela ten Lučenský chleba či jiný recept?
Zítra se chystám, že zkusím nějaký vlastní, ne ze směsi, tak mi držte palce. Jinak knedle se povedly, dělala jsem je po slovensku na páře a malé moc chutnaly, dnes odmítla kamut se zeleninou a vyžádala si opět knedlíky, ať žije zdravá strava
.
Ajule, dělala jsem chleba pouze z žitné a pšeničné mouky, vody a soli. Nejdřív jsem udělala kvásek, pak k tomu přidala mouku, vodu, sůl a nechala 14 hodin ležet. I když jsem udělala několik chyb, chleba se docela povedl. Zítra zkusím další.
Ajule diky moc za odpoved. Zustavam tedy v klidu
- v Plzni je standardne dodavana voda s hodnotou 14 mg/l dusicnanu, tak mi Brita a prevareni staci, no snad se to do narozeni mima nezmeni ![]()
Mejte se vsichni moc krasne a papa Martule
Dotaz úplně z jiného soudku. Řešíme okna do baráčku, já bych ráda dřevěná, ale jak finanční, tak údržbová stránka ukazuje spíše na okna plastová. Dnes jsem brouzdala po firmách a zjistila, že jsou plastová okna z PVC
. Nějak jsem předtím nevnímala z čeho jsou, plastů je řada. Myslíte, že jsou bezpečná, linoleum se přeci přestalo používat, protože se uvolňoval tuším chlor a další látky, ne?
Co myslíte?
Ajule píše:
Dnes jsem brouzdala po firmách a zjistila, že jsou plastová okna z PVC. Nějak jsem předtím nevnímala z čeho jsou, plastů je řada. Myslíte, že jsou bezpečná, linoleum se přeci přestalo používat, protože se uvolňoval tuším chlor a další látky, ne?
Co myslíte?
Nestraš, my v létě vyměnili v bytě původní okna za plastová! ![]()
Sedire omlouvám se, linoleum se dřív měnilo protože uvolňovalo formaldehyd, spletla jsem si to. Nicméně jsem začala pomalu psychologicky zpracovávat muže, že by dřevěná byla lepší. Včera si to porovnával a dřevěná méně ztráci teplo, takže to možná dopadne na dřevěná
.
Vím, že se nemájí potraviny balit do PVC, ale právě nevím, zda jsou zde i jiná rizika. Poradíte nám někdo, ať Sedire zbytečně neděsím
.
Ajdule, co se týče plastových oken - netuším, jestli se tam něco uvolňuje, ale ohledně dřevěných bych si nedělala iluze. Z použitých laků a lepidla se něco uvolňuje určitě.
ahoj holky, můžu vám sem na chvíli vpadnout? ![]()
Konečně jsem dočetla celou diskusi a jsem hrozně nadšená, akorát to budu muset asi absolvovat celé ještě jednou a s notýskem ![]()
Prozatím jsem ze zdejších nápadů vyzkoušela vyrobit samozřejmě svůj první sliz z Lanzy (na barevné - pere, kupodivu i konzistečně bez problémů), WC čistič, dříve už jsem zkoušela párkrát i prostředek na nádobí (mýdlo, ocet, soda), ale často se srazil a moc mi nemyl…, taky kys.citronová na vodní kámen v koupelně (neumytelný) bezkonkurenční. Moc díky za tuto diskusi, člověk zjistí, jak lze dělat věci ekologicky a mnohdy i značně levněji ![]()
Ale měla bych samozřejmě na vás nějaké otázečky ![]()
1. Zrovna zálibně okukuju (jen na netu, bohužel) vlněné oblečky od Engela a pro dítě Lotties. Jaké máte s tím zkušenosti? Jsou ty věci od Lotties kvalitní (tj. vydrží něco?) - jsou tam některé i celkem levnější. A z těch vlněných - máte někdo kombinaci vlna-hedvábí? Žmolkovatí? Dá se i v létě? Je to třeba impregnovat lanolinem?
2. Chci si doobjednávat látkové vložky pro sebe, zatím mám jen pár kousků jako vzorek, tak řeším které. Moc by mne zajímalo, jaké máte s různými druhy zkušenosti po delším používání, jak to vypadá s jejich „životností“.
Zatím jsem ještě nezkoušela na MS, jen slipové, ale mám Imse slip a normal, ty jsou bezvadné (i když normal dost široká, ale to je asi při MS výhodou). Pak mám 1 Baby Lucy (vcelku), ta se mi taky líbí, ale překvapilo mne, že trochu šustí „igelitem“ - dělají to ta křídla taky?
No a pak mám 1 Haipu, ta mi vyhovuje sice svou úzkostí nejvíc, ale zas vypadá, že toho moc nenasaje, i plátno trošku už mám u té, co používám jako slipovku, oprané. _Ale jako slipovka výborná a vzhledově hezká.A 1 vychvalovanou MaM reg.+ - dokonalá, člověk ji asi ani neucítí, jenže nevím proč mi vůbec není sympatická, tu už asi nechci další.
Zaujaly mne hodně Sorella Luna, ale vzhledem k ceně…
No, nebudu to tady zahlcovat, omlouvám se za román a budu vděčná za vaše zkušenosti ![]()
Valdi , o látkovách je dobrá diskuse na BC tady .
Jinak já používám na doma a na spaní Popolinky, protože jsou měkké, prodyšné, dobře sají, mohu si regulovat počet vkládaček do křidýlek atd. Jsou z biofroté, nemají sice žádnou nepropustnou vrstvu, ale nikdy mne nezklamaly. Vkládačky se trochu srazily, ale žádné jiné „opotřebení“ nevnímám, přestože mají velkou „obrátku“, vkládačky totiž používám i jako slipovky - záleží prádle, jestli dobře drží nebo cestují. Nevýhodou je, že skladba „křidýlka + 2 vkládačky“ v době MS je ve výsledku poměrně silná. Doma mi to nevadí, ale na ven proto nosím Imse Vimse normal, na konci MS Imse mini. Dceři, která nedávno začala menstruovat, jsem pořídila Haipa D., ale přesně jak píšeš - jako slipovky výborné, při MS moc nevydrží.
Co do množství mám od každého 1
u - Popolinky 5× křidýlka + 10 vkládaček, Imse 3× normal, Imse 3× mini.
Kombinaci vlna + hedvábí z „vlněných oblečků“ mám - dámskou košilku (nátělník), jsem opravdu spokojená, na těle příjemná a nedrží v sobě žádný pach (potu apod.), reklama nelže. Mám ji od října, nosím téměř denně, nepředpokládám ale, že budu nosit i v létě, to by mi bylo horko.
Bluesky díky. Diskusi jsem také nedávno četla, i ona mne „nakopla“, abych si vložky konečně pořídila. Pár popolin určitě chci na doma na silnou MS, ale ještě nemám dořešený ten zbytek. Jsem ráda, že vydrží a neopotřebovávají se.
Takže myslíš, že košilka na léto nebude moc vhodná? Já jsem tak trochu uvažovala nosit jako tílko, lákalo mne, že by neměla být zapocená
No, však to koneckonců můžu případně vyzkoušet, že? (pokud si ji koupím).
Ajule neboj, neděsíš
, jen jsi mě s těmi plast.okny překvapila.
Holky, máte na strouhání mýdla na sliz vyčleněno zvlášť struhadlo? Včera mě při výrobě druhého slizu (mimochodem povedlo se líp díky Vaší radě rozpustit zvlášť mýdlo a zvlášť sodu-takže díky díky moc!!!
) napadlo, že když mám jedno, jestli se za chvíli neztupí, když na něm strouhám i mýdlo…
Kokon, fakt? Nějak to nejde z obrázku moc poznat. No, mně by to asi vadilo
ale nevadí, tak asi pořídím na zimu, na doma a na léto na ven zůstanu u bavlny (neprůhledné). Dík
Valdi mám látkovky Imse 3ks normal a 3ks slip. Jsem spokojená, ale nemám je moc dlouho, pár měsíců. Koupila jsem si kalíšek, tak teď kombinuji.
Sedire překvapila že uvažujeme o plastových
? Bohužel míra ekologie a našich přání závisí na financích
, nicméně po sobotní stavební výstavě je rozhodnuto, jdeme do eurooken, hurá
.
Mám na sliz speciální struhadlo, ale jen díky tomu, že jsem ho koupila jako nerez a po měsíci se ukázalo, že není
. Na vaření jsem pořídila nové a to nekvalitní používám na sliz.
Valdi píše:Jako tílko na ven bych nenosila, přes své skvělé vlastnosti na pohled nevypadá příliš přitažlivě.
Kokon, fakt? Nějak to nejde z obrázku moc poznat. No, mně by to asi vadiloale nevadí, tak asi pořídím na zimu, na doma a na léto na ven zůstanu u bavlny (neprůhledné). Dík
Aha, no na tom obrázku vypadá tak normálně
Tak aspoň vím, s čím nemám počítat.
A s tím dětským oblečením od Lotties náhodou zkušenosti nemáte?
No a ještě k těm vložkám - co třeba Baby Lucy? Ten systém nevypadá zle, jsou cenově přijatelné, „skoro české“, vypadají, že snesou více než HD…ale myslím, že tu někdo psal, že se rychleji opotřebovávají, nebo že ten vnitřek vycestuje z křídel (nebo to bylo na té BC diskusi, už nevím).