Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Lolo taky moc děkuji za tip. Až budu mít chvilku, musím odkazy prostudovat.
Ad bioblečky - dnes budu něco prát, tak třeba časem něco nafotím a dodám do galerie. Jinak jen tiše závidím a slintám, protože jedině v CaA teď mají bioblečení v cenové relaci, kterou si současně mohu dovolit. Stavba je horší než krávy zelený nenažraný
. A prioritu mají jiné věci.
Dnes jsem trávila dopoledne vymýšlením vchodových dveří, dokonce se některé varianty i manželovi líbí, tak snad budou v reálu pěkné.
Pekárna peče asi dobře, ale co jsem opustila směsi a zkusila recept od Fen-fire, ani jeden chleba nevykynul
. Musím udělat test kvasnic, zda nejsou špatné, ach jo. Naštěstí doma nikdo nebrblá a jedí i nevykynutý chléb.
Tak jsem šoupla pár fotek do bio oblečků, moc to fotit nešlo, kluk se chce pořád dívat do foťáku
.
Kokon , jen se obtěžuj, mě by zajímaly ty trenky.
Ty tašky jsou hezký, musím se na ty jejich stránky zase podívat.
ad téma chleba:
Upekla jsem asi tři poměrně chutné kváskové chleby z vlastního kvásku (první byl teda docela dost kyselý, asi jsem dala moc kvásku). Pak jsem zapomněla kvásek nakrmit a bylo po něm
.
Jinak to docela jde, fakt stačí jen mouka voda sůl…
Kváskový chleba - smíchala jsem půl kila žitné mouky s trochou vody (na takové mazlavé těstíčko, řidší) a dala na topení. Druhý den nic, třetí den přisypat trochu mouky a přilít trošku vodu. Další den zase nic a 5tý den jsem pekla.
Do toho kvásku jsem přidala další mouku, půlku dala opět na topení a tu druhou dala do pekárny. Zapnula jsem hnětení a přidávala mouku a vodu (sůl) až vzniklo takové nelepivé vláčné těsto (nesmí lepit, to je hlavní). Myslím, že tam byla tak třetina kvásku. No a nechat cca 14 hodin kynout. Pak péct asi hodinu a půl. Těžko se popisuje, dělala jsem dost od oka.
Tak to mám radost, že tipy padly na úrodnou půdu. Hlavně ty knihy z Baobabu jsou super. Knížky mívají i v normálních velkých knihkupectvích, a taky v knihovnách, tak si je člověk může i prohlídnout a nekupovat přes internet.
Jo a když už jsem u těch tipů, tak včera jsem byla na velikonočním jarmarku v Agátině budoucí školce a jedna paní tam prodávala látkový knížky, který sama šije. Jsou fakt geniální i když cena je taky dost vysoká (není divu, je to neuvěřitelná piplačka). Koukněte sem .
Lolo, Agáta bude chodit do Toulcova dvora?
Taky jsem o tom uvažovala, ale je prý docela problém se tam dostat. Jaké jsi měla zkušnosti ty?
Děkuji Dita
vcera byl jarmark i ve waldorfsky na konevce, nebylas tam? a jak se ti tam podarilo agatu dostat? sem ale zvedava, vid? ![]()
elizo dik za recept! zkusim to taky tak.
Kokon , jo jo, Agáta bude chodit do waldorfský na Jarově (hurá hurá jsem šťastná jak blecha, že ji tam vzali - jak se nám to podařilo nevím, asi nějaká kombinace toho, že tam máme kamarády, jejichž děti už tam chodí, a hlásili jsme ji tam cvičně už vloni, chodili jsme tam na všechny jejich slavnosti,… no fakt nevím, podle čeho všeho to vybírají ).
Bylas tam včera taky? Možná jsme se viděly
Byl tam teda fakt nával.
Ditulko o Toulcově dvoře jsem taky slyšela, že je tam problém dostat dítě. Ale nic bližšího bohužel nevím. My bychom to měli celkem z ruky, tak jsem to ani blíž nezjišťovala. Vím, že tam má chlapečka Siamina, (která sem ale už moc nechodí.) Třeba nakoukne a něco napíše. ![]()
to mi ani neříkej, máme kousek od nás montessori školku a počítala jsem s ní…To abysme se už zaregistrovali, co?! (rok a půl dopředu)
(a to jsem ani nevěděla že je tam nějak vysoké školné)
Ajule píše:Pekárna peče asi dobře, ale co jsem opustila směsi a zkusila recept od Fen-fire, ani jeden chleba nevykynul. Musím udělat test kvasnic, zda nejsou špatné, ach jo. Naštěstí doma nikdo nebrblá a jedí i nevykynutý chléb.
Ajule to mě mrzí, mně to vykyne vždycky
. Takže pár tipů, jak to dělám já. Stoprocentně dodržuju, že dávám zvlášť sůl a kvasnice. Nejdřív kvasnice, zapracuju do těsta, pět minut nechám a pak teprve solím. Voda nesmí být moc horká, dávám normální teplou z kohoutku a leju ji na ty práškové kvasnice, ony hned začnou bobtnat. Pak to šoupnu do misky, překryju utěrkou a postavím přímo na topení, dál už se dvě hodiny vůbec nestarám. Tak ať se zadaří ![]()
Fen-fire píše:Ajule píše:Pekárna peče asi dobře, ale co jsem opustila směsi a zkusila recept od Fen-fire, ani jeden chleba nevykynulAjule to mě mrzí, mně to vykyne vždycky. Musím udělat test kvasnic, zda nejsou špatné, ach jo. Naštěstí doma nikdo nebrblá a jedí i nevykynutý chléb.
. Takže pár tipů, jak to dělám já. Stoprocentně dodržuju, že dávám zvlášť sůl a kvasnice. Nejdřív kvasnice, zapracuju do těsta, pět minut nechám a pak teprve solím. Voda nesmí být moc horká, dávám normální teplou z kohoutku a leju ji na ty práškové kvasnice, ony hned začnou bobtnat. Pak to šoupnu do misky, překryju utěrkou a postavím přímo na topení, dál už se dvě hodiny vůbec nestarám. Tak ať se zadaří
Fen-fire moc děkuju. Já zkouším tvůj chléb v domácí pekárně, snad to půjde zrealizovat i v ní. Nicméně před chvílí jsem dělala test kvasnic a nehnulo s nimi ani vlažné mléko, ani cukr
, takže chyba není na vašem přijímači
. Teď testím jiný recept přímo do pekárny a s jinými kvasnicemi, tak se snad zadaří.
Jaký olej a ocet dáváte do chlebového těsta? A jak poznám, zda je mouka použitelná na chléb, má to na ní být napsané?
Např. v několika receptech jsem narazila na žitnou chlebovou mouku. U nás v Raciu mají jen celozrnnou, docela hruběji mletou, tak tam dávám tu.
A jakou světlou hladkou mouku kupujete?Narazila jsem v receptu na nějakou T650?
Děkuji za trpělivost, ale jsem začátečník a ke kupovanému chlebu se vracet nechci a u směsí zůstat také ne, i když jsme k pekárně dostali kupón na cenově výhodné směsi.
A kváskový chléb si nechávám až si budu jistá v kramflecích s vlastním chlebem z droždí.
Ad školky - vám na jednu stranu závidím (možnost výberu), na druhou stranu nezávidím starosti a rozhodování
.
My tu máme školky tři, všechny normální, takže dítko dám do té, kde mi jí vezmou, neb budu pravděpodobně na mateřské s druhým a tedy mají přednost pracující maminky.
Kamarádka je z HK a zrovna říkala, jak celý rok chodila na akce Montesori školky, dělala jim zdarma zdravotní tělocvik,… a stejně jí holčičku nevzali
. Tak jsem ráda, že to nemusím řešit
, když tu stejně žádnou nemáme.
Držím pěsti, ať se vám podaří svá dítka umístit přesně do té školky co chcete.
Školky: úplně souhlasím s Ajulí, sice máme kousek jednu asi trochu alternativní (program Začít spolu), nicméně soukromou a představa, že tam Emu musím každej den vozit a zas vyzvedávat… busem, co jede jednou za půl hodiny ve špičce, to nejde a autem nemůžu a nechci. Navíc školný 6000,– to jednoznačně rozhoduje samo o sobě… A jiný alternativy, ač jsme blízko Prahy, mi nepřipadají reálný z časovejch a dalších důvodů. Takže využijem (od června, nebo září) místní vesnickou, tudíž malou a snad i milou MŠ. Sice bych teda ráda něco trochu jinýho než je běžná česká MŠ, ale je to v podstatě daný tím, kde bydlíme. Tak snad to tu bude dobrý!
Zahrady: viděli jsme loni v Aperiu článek o zahradách pro děti (nebo tak nějak), byly tam stavby z vrbového proutí- živého. Psali tam, že možno sázet od října do března, a teď konečně máme docela slušný větve (sousedi ořezávali
), tak jsem se jala hledat podrobnější info. Měli tam odkaz na www.zahradaproradost.cz a tam zase na německé stránky, kde se zabývají jen tímhle (pán jim i bude někdy v květnu dělat seminář v ČR). Docela zajímavý fotky, texty jsem se přiznám se raději moc nezkoumala, abych se nezhrozila nad stavem svých jazykových (ne)schopností- pro inspiraci to je myslím dostačující. Tak mrkněte, jestli máte chuť ![]()
http://www.freitag-weidenart.com/…n/kinder.php
Zahradu pro radost už jsem procházela, ale pořád není bohužel čas cokoliv dělat. Jinak na těch německých stránkách je na obrázku houpačka z křivých klád - tak tu jsem viděla prodávat i u nás, moc se mi líbila, ale myslím že je dost drahá.