Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Teda Evo, kam na tyhle super odkazy chodíš
.
Moc děkuju, moc by mě zajímaly ty vrbové stavby. Pár fotek jsem našla v přírodních materiálech, mají tam ještě něco víc?
Na německou stránku se nemůžu dostat.
Kolik plánuješ prutů na nějakou dětskou stavbu? Založila bych malé nějaký malý zelený domeček ještě letos, ať to trochu poporoste než se do nového domečku přestěhujeme.
To je škoda, že ti ten německej odkaz nefunguje- je tam spousta fotek! Ale zkus teda na zahradaproradost ty semináře, tam v nich jsem to našla, pak jsem jen vložila konkrétně tu kapitolu pro děti. Pokud to nepůjde, zkusím nějaký „dětský“ fotky přetáhnout a ještě k tomu něco dohledat. Teď musím jít za prďolou- má spát a tuším, že zase provádí něco jinýho…
Jo, ještě prosím- nebyly jste některá teď někdy na Zličíně v CaA? Rozhodla jsem se taky vydat na nějaký to dětský oblečení, tak abych nedopadla jako kokon na Budějárně…
Díky!
e.
Ajule, k tvým dotazům na mouku a pečení chleba:
Dělám chleba ze 600g mouky (max u mojí pekárny) a dávám 200 chlebové pšeničné, 200 chlebové žitné a 200 špaldové. Droždí používám čerstvé-kostku, na 1 chleba dávám 1/4. Mouky kupuju v Tescu (v supermarketech jsem je nikde neviděla), měli by je mít i v dalších hypermarketech, mezi moukami, ale nevím…
Ocet používám vinný nebo i obyčejný, necelé dvě lžíce (na těch 600g mouky) a místo oleje dávám máslo (příčí se mi olej v těstě
), ale chystám se péct nějaký italský chleba a tam dám olivový olej…
Na kvásek se taky chystám, ale už netopíme a tak teplo tu nemáme. Asi budu muset zapojit líheň na plazí vajíčka ![]()
Anastazie, my taky netopíme, kvásek dávám přikrytý na topení kvůli sluníčku
. Já myslím, že tam to teplo nění ani tak moc důležité, spíše stabilní teplota. Při větším teple dochází k bouřlivějším reakcím, ale vzhledem k tomu, že kvásek zraje týdny tak to není asi až tak podstatné. Možná kecám, ale na ten chleba co mi kynul těch 14 hodin jsem vůbec nezapínala pekárnu na teplo-kynutí.
Přespříští víkend bude Biostyl, bude tam Ecovoice a Vlněné oblečky, určitě úžasných věcí, ale vstup je 200,–-
a děti 120,–-
.
No ale Vlněné oblečky nabízejí nějaký slevový kupon, mrkněte k nim na stránky.
Díky Elizo, zkusím to… Ještě prosím tě jakou mouku používáš? Celozrnnou žitnou nebo žitnou chlebovou? Díky
Anastázie děkuji za tip. Zkusím zapátrat po okolí, jaké mouky tady mohu sehnat. Na těch moukách je přímo napsané chlebová?
Já zatím dávám do chleba ocet obyč, ale pořídím jablečný. Olej teď dávám stolní slunečnicový, tak právě přemýšlím, jaký dávat místo něj, zda olivový, bio slunečnicový, či palmový, ale to bude chleba červený. Nebo všechny pečete bez oleje?
S jiným droždím chleba vykynul, jupí. Tedy byl o 1/3 nižší než chléb ze směsi (testovala jsem dvojformu), ale vzhledově a chutí je to chléb a né placka
. Jen se poněkud drobí, protože mi manžel nekoupil hl. světlou mouku a tedy se to nemělo čím slepit. Ale už ho skoro celý snědl k večeři, tak mu drobení asi nevadí
. Dítko si taky libovalo. Jsem si docela oddychla. Měla jsem pocit, že jsem neschopná, když nezvládnu jiný chléb než ze směsi a ono neschopné bylo droždí
.
Evo ráno jde asi internet lépe, dostala jsem se i na tu německou stránku, teda tam jsou tak nádherné věci. Určitě zkusím něco zrealizovat, začnu tunelem. Díky moc, díky.
Ahoj, taky jsme si minulý týden pořídili pekárnu a s úspěchem upekli 2 chleby. Dneska jsem nakoupila i nějakou bílou bio mouku, neb jsem doma žádnou bílou neměla. Chtěla bych se zeptat na to droždí. Všude píšou sušené, ale to obsahuje nějaké to Ečko. Mohu ho nahradit čerstvým droždím? A kolik ho asi dáváte - v receptu se většinou píše 3/4 balíčku nebo 3/4 lžičky.
No a když už jsem u toho ptaní… Trochu válčím s vinným kamenem - pokud dávám do těsta 1 balíček prášku do pečiva, kolik mám dát toho kamene? Už asi rok ho tam dávám od oka, ale buchta není tak nadýchaná jako ta od mamky.
ad školky: závidím všem, kteří mohou dát dítko do alternativní školky. My tu možnost nemáme
Teď chodíme na zkoušku do klasické ( paní ředitelka je velice vstřícná), ale ze 4 tříd/učitelek zatím přichází do úvahy jen 1 třída. Přístup učitelek s 20-ti letou praxí je občas hororový. Zítra má manžel volno, tak navštívíme další 2 školky. Teda vetřeme se dovnitř, neboť nám paní ředitelky řekly, že den otevřených dveří je v den zápisu a u nás je zápis do všech školek v jeden den.
No ale zase kladem je, že si můžeme vybrat. Tak uvidíme.
Já dávám čerstvé droždí, cca 1/3 na 1/2 kg mouky.
Ajdule, dávám olivový, kukuřičný i palmový olej. S palmovým je chleba oranžový, stejný byl i když jsem přidala pečenou dýni. ![]()
Ahoj. Měla bych dotaz. Kde je na Václaváku ta prodejna CaA? A mají otevřeno i v sobotu odpoledne? Já jedu tuhle sobotu do Prahy a odpoledne bych se tam chtěla podívat, teda jestli mají vůbec otevřeno. Moc díky.
ja pecu chleba uplne bez oleje,zda se mi tam zbytecny a nedavam ani bilou mouku.
chci se zeptat do jaké mírý je skutečně ekologická LENA NATUR na mytí nádobí a pak prášek na praní qvalt excel(ted asi pletu nazev)
dik za odpoved predem
sunflower
SunFlower složení Leny neznám, takže neposoudím. Qualt excel tu tuším vypisovala Pimpa a složení nic moc, tedy v porovnání např. s Ecoverem, Sonnetem,slizem,…Jsem moc nepomohla co ![]()