Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
291
25.3.08 15:33

Kamcule,
jestli chceš přejít na eko praní, tak se budeš více či méně smířit s tím, že sem tam nějaký flek zůstane.
Na fleky od mrkve jsem používala toto: pokapala jsem tkaninu olejem a po nějaké chvilce to přeprala mýdlem, pak normálně šupla do pračky a vyprala. Olej rozpustí to mrkvové barvivo, nijak jinak se mi to „eko“ vyčistit nepodařilo.
Na skrvny se dá používat i žlučové mýdlo. Holky tu zmiňovaly, že existuje tekuté žlučové mýdlo, já mám to klasické tuhé, dostane se normálně v drogérce (v DM ho mají určitě).
Co se týče těch solí - nazývá se to rovněž aktivní kyslík. Používá se k bílému či stálobarevnému prádlu. Zabraňuje zešednutí a opravdu funguje. Na tmavé prádlo jsem ho ale nikdy nepoužívala. Nejlepší je od Ecoveru jinak používám i od DonGemini, ten se mi zdá, že se hůř rozpouští, ale jde to.
Pokud peru věci od krve, tak ty dávám na 60 a přidávám právě ten aktivní kyslík. Zatím vše úspěšně vypráno. Jinak normální prádlo peru na 40.
Ještě bych zmínila, že pokud chceš začít prát takto, bylo by vhodné vyčistit pračku. To potvrdí i holky tady.
Já jsem vyčistila i prádlo, protože se mi stávalo, že třeba to, co jsem dostala darem a bývalo prané v normální komerci, tak nějak zašedlo, zůstávaly na něm fleky a pod. Po tom přeprání v octu a následném praní v eko se to spravilo a normálně to bylo vyprané.
Veškeré praní v eko je o tom, že vyzkoušíš, co vyhovuje právě Tobě - a Tvé vodě. Jinak se pere ve studniční jinak v „městské“. Někomu to funguje hned jiný se s tím mrví dlouho (to jsem viz. já)
Tak snad jsem to napsala srozumitelně - kdyžtak mě opravte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
25.3.08 15:59

Díky Kačabo, tohle jsem v podstatě potřebovala slyšet.
Jen se ještě zeptám, jak vyčistit pračku a prádlo, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
25.3.08 16:48
Kamcule1 píše:
Díky Kačabo, tohle jsem v podstatě potřebovala slyšet.
Jen se ještě zeptám, jak vyčistit pračku a prádlo, díky.

Normálně se to řeší octem. Poměr octa se tu dle názorů holek liší. Od 500 ml do 2 l. Já dávám 1 l na 90 stupňů. Prádlo jsem přeprala v octu - 150 ml na 40 stupňů.
Existuje ovšem i přímo deinkrustační prostředek na pračku a prádlo. Má ho Don Gemini a ti přímo doporučují vyčistit pračku i prádlo. Tam se to dělá - pračka asi 80 ml prostředku na 60 stupňů a prádlo rovněž 40 -80 ml prostředku na 40 st. vyprat a vymáchat.
No, záleží na Tobě. Mám ozkoušeno oboje. Ideální je ten deinkrustační prostředek, ale vzhledem k tomu, že se platí 100,–- kč poštovné a já nepotřebovala nic víc, tak jsem to ozkoušela tím octem. Okem laika nepozoruji závratný rozdíl, tak nevím.
Firma DG nemá přímo Eko známku jako třeba Missiva nebo zmíněný Ecover, Sonnet a pod. Musíš zkoumat, bloumat po netu a utvořit si vlastní názor na věc. Já to střídám. Dlouho jsem měla Ecover, ale z fin. důvodů jsem přešla na levný Don Gemini, teď mě láká (ač jsem byla vždy odpůrce této firmy zejména kvůli stylu prodeje) zkusit Missivu. Prádlo ale neničí, a hodně šetří každý prostředek viz. výše včetně slizu. Po čase uvidíš dost velký rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
26.3.08 05:46

Ahoj, holky!
Já přesedlám z praní pro změnu na jídlo- normálně uzeniny nejíme, teda kupuju jen když mě honí mlsná, Ema dostávala jen biošunku ze Sasova, kterou už jsem nejmíň půlroku nikde neviděla… Teď jsem ale v obchodě našla kuřecí párky Natural (ach jo, vím, nadopovaný hormonama…), na kterejch píšou složení: kuřecí maso, vepřové sádlo, sůl, směs koření; bez fosfátů a dusitanů. A tak se zase projevila moje paranoia- myslíte, že je to možný, neslyšely jste o nich? Jsou celkem normální, na chuť i pohled, ani ne nijak drahý, tak si říkám, jestli je to tak snadný, proč se to nedělá běžně, nebo naopak- je fakt pravda, co tam píšou…
Díky, e.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
26.3.08 08:20

My měli Vodňanské kuře- doporučuje Kateřina Neumannová :D .V uzení se nevyznám, ale nijak extra moc uzené mi nepřipadaly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
26.3.08 08:21

My měli Vodňanské kuře- doporučuje Kateřina Neumannová :D .V uzení se nevyznám, ale nijak extra moc uzené mi nepřipadaly… Jo, a kupovala jsem jednou v Intersparu a pak v Globu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
26.3.08 11:39

ahoj holky, dlouho jsem tu nebyla a tolik krasnych tipu se tu nashromazdilo … hlavne pujdu do tech tasek, prohlednu zbozi na lotties, panacu pro miminko taky koupim … juu to bude pruvan v penezence, nevim, jestli mi to rodinna rada schvali ;)

ke knizkam … jsem moc rada, ze se vam libi Baobab … obcas s nima mam neco do cineni, zrovna zitra jedeme na veletrh detske knihy do Liberce, takze kdyby nekdo mel cestu kolem, zastavte se, tam se daji knizky vybrat …
k leporelum a kartonovym knizkam - prohledla jsem vse, co mame doma a je to tisteno na Slovensku … tak alespon ne ta Cina :roll: dam si vetsi pozor …

taky ke skolkam … moc rada bych jednou montessori … Toulcak je z ruky, ale chodime tam na kurzy (posledne o vcelach, predtim na kosikarskym kurzu) a to je prima … waldorfska skolka me taky lakala, ale pak me trochu odradila nejaka diskuze o waldorfskych zakladkach … nejsme antroposofove a moc o tom nevime, takze mi to prislo trosku nezvykly, povazuju se za tolerantni, ale nektere jejich nazory mi prisly prinejmensim zvlastni a obtizne odargumentovatelne v dnesnim svete, nicmene pristup k detem maji super, skolka by asi byla fajn, o skole bych se radeji chtela dozvedet vic … dejte kdyztak vedet vase zkusenosti!!

no a ty stavbicky na zahradu jsou skvely … urcite se do neceho pustime … kazdopadne jen vice takovych odkazu!

jdu prebalovat ;) … mejte se fajn, jsem rada, ze tu tahle diskuze je!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
26.3.08 12:41

Včera jsem četla v Hospodářkách, že se začalo produkovat české biokuře za cca 300kc za kg. Tak jsem zvědavá, kdy ho někde objevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
26.3.08 12:55

chjo, takze i biokurata budou levnejsi v Nemecku :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
27.3.08 07:09
EvaM píše:
Ahoj, holky!
Já přesedlám z praní pro změnu na jídlo- normálně uzeniny nejíme, teda kupuju jen když mě honí mlsná, Ema dostávala jen biošunku ze Sasova, kterou už jsem nejmíň půlroku nikde neviděla… Teď jsem ale v obchodě našla kuřecí párky Natural (ach jo, vím, nadopovaný hormonama…), na kterejch píšou složení: kuřecí maso, vepřové sádlo, sůl, směs koření; bez fosfátů a dusitanů. A tak se zase projevila moje paranoia- myslíte, že je to možný, neslyšely jste o nich? Jsou celkem normální, na chuť i pohled, ani ne nijak drahý, tak si říkám, jestli je to tak snadný, proč se to nedělá běžně, nebo naopak- je fakt pravda, co tam píšou…
Díky, e.

Taky jsem na ně narazila, asi jsem naivní, ale doufám, že složení opravdu odpovídá, takže je kupujeme. Dítě o ně nestojí, ale my si je občas dáme.
Jinak včera jsem poprvé narazila na biošunku, problém byl v tom, že sice byla z biomasa, ale úpravu měla klasickou, takže po shlédnutí éček putovala zase rychle do regálu. To vážně nechápu :evil: . Já myslela, že bude dělaná nějak méně chemicky.

Ad praní - jsem v ohledu skvrn poněkud laxní :oops: , ale přece jen mě na některém dětském oblečení začínají lehce vadit. Žlučové mýdlo používám (pokud si vzpomenu), ale stejně některé skvrny zůstanou. Jak z barevného prádla odstraňujete zapranou skvrnu?
Chtěla jsem zkusit sůl na skvrny, ale pokud je jen na bílé…

A ještě prosím o zaručené biorady jak na mravence, slíbila jsem jedné známé, že se poptám. Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
27.3.08 14:26
Ajule píše:

Jinak včera jsem poprvé narazila na biošunku, problém byl v tom, že sice byla z biomasa, ale úpravu měla klasickou, takže po shlédnutí éček putovala zase rychle do regálu. To vážně nechápu :evil: . Já myslela, že bude dělaná nějak méně chemicky.

No, to mě taky pěkně štve, a ta jediná, která je jen se solí a kořením, je právě ta ze Sasova od pana Sklenáře, kterou jsem fakt nepotkala, ani nepamatuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
27.3.08 19:20
Ajule píše:
A ještě prosím o zaručené biorady jak na mravence, slíbila jsem jedné známé, že se poptám. Díky moc.
Zaručené :lol::lol:. Cha. Ekomamky, co sem chodí déle, si možná pamatují můj dlouhodobý a marný „eko“ boj. Po vyčerpání všech možných lektvarů z různých ingrediencí, babských rad i sebe, jsme se nakonec s těmi potvůrkami nějak sžili a vzájemně si nepřekážíme. Pravda, zatím si drží odstup a jen občas překročí práh balkónu a vydají se na průzkum do nitra našeho panelákového bytu. Prostě jsem jim vysvětlila, že jinak to bude boj na život a na smrt :lol:.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2682
27.3.08 19:30

Podle toho, co jsem slyšela o mravencích, by pomohlo jedině na:,–(it tam jinou maravenčí kolonii a nechat je ať se vzájemně pobijí. To by sice bylo ekologické, ale nehumání :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7840
27.3.08 23:18
Eliza píše: … a nechat je ať se vzájemně pobijí. To by sice bylo ekologické, ale nehumánní.
To by vskutku bylo velmi „nemravenční“.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2769
28.3.08 08:22

Koukám, že se to tu rozjelo v diskuzi o etologii mravenců :D .
Ponechám stranou otázku, jak by šlo prakticky nastěhovat další kolonii mravenců :lol: . Dost by záleželo jaké mravence byste si tam nastěhovali, některé druhy jsou dost agresivní a pořádají loupežné výpravy do jiných mravenišť a chytají otroky, jiné zase mají jiné strategie. Kdysi jsem o tom viděla dokument. Pořád se chystám nastudovat ty dvě knihy o sociálním hmyzu, co má doma, zvlášť, když máme včely (tedy tchán a já si k němu chodím na rady, protože bych pak asi chtěla pokračovat v tradici včelaře :oops: ).

Prohrabala jsem staré výpisky z ekodomácnosti a našla šťávu z citronu nebo kolečko citronu či EO v místech, kde chodí, dále EO levnaduli nebo teatree a postříkat plochy, kde se nachází a silný odvar z pelyňku a kevandule. Přeposlala jsem to a mám slíbenou odpověď jak to zabralo.

Moc děkuji za podnětné nápady jak se zbavit mravenců :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný