Ekologická domácnost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mmonica
15.2.12 18:39
KatyK píše:
mmonica píše: …:?: a to nema ve vnitr ani maly plastovy kousek u parni pojistky ????Casto to byva
Mně se zdá, že ne, ale o víkendu k babičce jedeme, takže se dovnitř podívám a dám vědět.

diky

• Citovat
  • Upravit
kockodanka
16.2.12 22:19

No poo- myti hlavy bez samponu

Tak ted jsem na to narazila na netu.. Mate nekdo zkusenost? Zni to silene a docela zajimave :lol: jedna se o metodu myti vlasu bez pripravku. Na vlasy se napred da bikarbonat sody v roztoku s vodou, oplachne se, a pak se to samo provede s roztokem octa. Soda vlady odmasti a vycisti a ocet funguje jako kondicioner a upravi pH.

No poo= zkratka z angl. no shampoo. Vyhoda je urcite ta, ze nepouziju nic chemickeho (ocet doporucujou prirodni obyc jablecny), a pry i dost cena (srovnavano s bio sampony a kondicionery). Nemam moc predstavu o cene sody, kupuju jen male baleni na peceni, cisteni atd a to mi neprijde extra levne (v UK). Musela bych to ale spocitat a urcite se da sehnat i ve velkem. No a taky se prej nemusi mit vlasy tak casto. Jo a kdo by chtel vyzkouset, presny pomery nevim, ale prej je nutny to trosku individualne upravit, podle kvality vlasu atd. A myslim moc nedoporucujou na hodne vysuseny nebo kudrnaty vlasy.

Tak co vy na to? Ja jsem odhodlana vyzkouset. Je to ale spravna silenost :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
91
17.2.12 00:01

.

Příspěvek upraven 25.03.14 v 22:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
17.2.12 08:46

bez šamponu: ocet se doporučuje na splachování to znám, aby se vlasy leskly, ale musí se hodně ředit , to první jsem neslyšela
dezinfekce prádla: jsou přímo eko výrobky nebo můžeš použít pár kapek levandule nebo šalvěje (přírodní dezinfekce) a kolik? to nevím přesně, já kapu tak čtyři
perkarbonát bělí, nevím, jestli dezinfikuje?
ad ocet: ocet spíše změkčí vodu, reaguje s vápencem, nevím, jestli i dezinfikuje?
na rezidua z pracích prášků a věcí třeba po někom, kdo použil aviváž používám deinkrustátor a taky je na trhu máchadlo eko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
17.2.12 09:09

Ocet u éteráky desinfikují, ale v tékoncentraci po zředění vprqačce bych tomu už nevěřila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
17.2.12 19:39

Ahoj holky, možná už tady dotaz i rady byly, ale ráda bych se zeptala, zda neznáte nebo nevyrábíte samy nějaký přírodní tělový peeling.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
17.2.12 19:46

.

Příspěvek upraven 25.03.14 v 22:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1580
18.2.12 07:30

děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
18.2.12 11:32

emartina: já nevím, co prodávaj v Americe, já to viděla na webu www.bioobchod.cz,www.ekorodinka.cz Ale octem nic nezkazíš, dej ho místo aviváže, tak pět lžic a do toho kápni šalvěj nebo levanduli nebo tea tree všechno je to dezinfekční, jinak, když prádlo dobře usušíš většina bakterií hyne, co se týče vymáchání zbytků cizích prášků, chtělo by to něco na bázi kyseliny citronové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1957
18.2.12 16:48

jak jsem psala o pár příspěvků výše, nadchla mě myšlenka domácí výroby kosmetiky. začala jsem trochu pátrat na netu, zda je to vůbec reálné a jak je to složité. no a narazila jsem na blog , kde je vše dobře popsáno.
najdete tam trochu odborné teorie, recepty i vlastní zkušenosti autorky.
tak kdyby to někoho zajímalo, můžete kouknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
19.2.12 22:28

Maffi, nevím, jestli ode mě už máš výcuc z této diskuse, nicméně kdysi sem chodila Lenka, která nám předala spoustu receptů na výrobu přírodní domácí kosmetiky. Když ještě nebylo moc věcí k mání, nebo byly hodně drahé, sem tam jsem podle toho něco vyráběla, teď už jsem zůstala jen u míchání bambuckého másla a různých druhů olejů, na víc není čas a hlavně např. krém se mi pořádně vyrobit nepodařilo, ta emulgace mi moc nešla… Ale jestli budeš mít o word zájem, pošli mi přes SZ svůj email.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1162
19.2.12 22:30

eMartino - octem rozhodně nic nezkazíš (akorát pozor u věcí z bambusu) a tea tree by tam taky přidala (už pro ten pocit, kdyžtak to bude aspoň vonět :-) ). A jak se vám jinak žije? Zase si ráda počtu :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
20.2.12 08:42

eMartino, na desinfekci prádla je výborné i žehlení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nepřihlášená eMartina
21.2.12 20:32

Chaika: Jo žehlení :D Tak to se přiznám, nežehlím :D Jenom ložní prádlo a utěrky. Takže vlastně to nejcitlivější mám „sterilní“ :)

Celested: Děkuju za rady. Už si to praní musím nějak ujasnit. Někdy si řeknu, kašlu na to, je to jak to je, ostatní taky žijou, po nějaké době zase řeším, jestli přidat to a nebo to, aby bylo prádlo „bezpečnější“. Zkrátka jsem měla doma systém, svoje zvyky a tady je nemůžu realizovat, tak se chvílema cítím nejistě.

KatyK: ahoj, děkuju za optání. Žije se nám dobře. Manžel často opakuje, že už se odsud nestěhuje :) Pořád sluníčko, teplo. To slunce má strašně pozitivní vliv, ani jsem si nikdy neuvědomila jak silný. Ráno, když člověk vstane, venku azurově modrá obloha a slunce, no naladi duši neskutečně pozitivně. K tomu všude kolem palmy a sukulenty, což na nás, jako středoevropany působí dovolenkově.
Máme spoustu nových zážitků, tak napíšu svoje nejvýznamnější postřehy. Myšlenky mi běží rychleji, než ruce, takže se omlouvám, jestli to nebude mít hlavu a patu a budu odbíhat do ekologie :)
1. Je tu hodně draho. Hlavně bydlení (jednopokojový byt ZAČÍNÁ na 1500 dolarech, a je to uplný základ) Získat pronájem byl pro mě neskutečný zážitek. Člověk musí uvést svůj příjem, kontakt na zaměstnavatele + i na dva předchozí, kontakt na minulého pronajímatele a myslím, že tam byla i kolonka, proč jsem se odstěhovali. Nevím, do jaké míry potom zájemce o bydlení lustrují. U nás si ověřovali příjem co víme. Zálohy jsou 1-2 nájmy, spotřeba energii se platí měsíčně podle spotřeby (odečítají na dálku skutečný stav). Smlouva o pronájmu je na můj vkus až dost podrobná, např nesmíme vlastnit kytky v květináči, abychom nezničili podlahu)… Další citelné navýšení nákladů jsou děti. Školka 1500 USD měsíčně. Základní škola se tu už neplatí. Jelikož ještě děti nemáme, tak píšu jen co víme od známých.
2. Drahé základní potraviny. Např. nejobyčejnější mouka, 2kg: 5 dolarů, maličký celer: 3 dolary, dětská krupička 1kg: 5 USD… Neustále musím číst složení, protože mouka nikdy není jenom mouka, ale téměř vždy je obohacena o vitamíny, to samé mléko, vždy jsou přidávány A a D vitamíny, těstoviny - obohaceno o vitamíny… prostě všechno se tu vylepšuje a mléčné výrobky zbavují tuku, nepřeberný výběr „fat free“ výrobků.
3 x týdně trhy. Nakupuju sporadicky, nicm. je to příjemný zážitek:) Ačkoli nejím citrusové plody, tady bych se to snad i naučila:) Tak štavnaté a sladké pomeranče jsem u nás nikdy neměla. Na nedělních trzích je i rychlé občerstvení z lokálních surovin, takže vaječné omelety, sendviče, vafle, mexické speciality plné zeleniny, no nikdy neodoláme :D
4. Jelikož jsme na pobřeží, těšila jsem se na čerstvé ryby. Chyba. Oceán je v okolí L.A. znečištěný, takže se tu nesmí chytat. Nabídka mořských produktů je srovnatelná s Makrem u nás.
5. Doprava je tu šílená. Často zácpy. Auto ještě nemáme, jezdíme na kole. No, ekologie neekologie, až bude auto, tak kolo necháme doma. Bohužel tu nejsou cyklostezky, na kole se jezdí v provoze, a někdy to vypadá, jako kdybyste jeli na kole na D1. Je vidět, že se město snaží podpořit cyklistiku a ulehčit městu od aut, buduje samostatné pruhy na silnicích pro cyklisty. I tak se necítím na kole bezpečně. Američané prostě s cyklistou na silnici nepočítají.

Holky, ale to počasí je super. Vídáme v oceánu delfíny a tuleně - to je taky příjemný zážitek. Svobodný delfín, ne zavřený v delfináriu… Někdy mě pohled na ně opravdu dojme.
Děkuju, jestli jste si moje spisky někdo přečetl až do konce :) Snažila jsem se napsat to, co mi tu přišlo uplně jiné. Zatím opravdu řešíme hlavně finance a nasáváme novoty, i když už tu nějakou dobu jsme.

M.

• Citovat
  • Upravit
2944
22.2.12 08:48

Ahoj eMartino to jsem si početla, hezky jsi to napsala :) . Můžu se zeptat kolik je tak asi průměrný plat myslím zhruba v Americe, když potraviny jsou drahé i pronájem, školka a tak?
Koukám na YouTube někdy na nějaké recepty a vidím zařízené kuchyně a plno surovin a
vždycky jsem si myslela - to se jim to žije, mají dostatek ovoce a zeleniny a všeho a můžou kuchtit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný