Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Holkyy, mám na vás dotaz, hledám, hledám, ale nikde nenacházím.
Jsem v pátém měsíci a smlouvu mám na dobu určitou do srpna, tudíž na dva měsíce budu muset na UP. (Nárok na mateřskou mám - mám odpracováno to, co musím a budu v ochranné lhůtě.)
Do teď jsem v tom neviděla problém, ale zmátla mě známá, která říkala, že nástupem na UP se mi nárok na buď mateřskou ruší, nebo se mi mateřská bude počítat z toho, co dostanu jako podporu na UP, tudíž dostanu úplné minimum.
Můžete mi, prosím, pomoct a říct jak to teda doopravdy je?
Děkuju!!!
Neschopenku ti doktor nenapise? Nemusela bys na pracak a v klidu mohla prejit na materskou
ty dva mesice to s vychazkama prezijes ![]()
@TopSecret píše:
Neschopenku ti doktor nenapise? Nemusela bys na pracak a v klidu mohla prejit na materskouty dva mesice to s vychazkama prezijes
No právě jsem někde četla, že když mám smlouvu na určito, tak mi ji stejně zaměstnavatel vypoví po 14 dnech od vypršení smlouvy. ![]()
@TopSecret píše:
Neschopenku ti doktor nenapise? Nemusela bys na pracak a v klidu mohla prejit na materskouty dva mesice to s vychazkama prezijes
Navíc můj doktor vypisuje neschopenku dost nerad a celkově by pro nás bylo lepší abych byla ty dva měsíce na UP. Proto se ptám takhle blbě ![]()
@Anonymní píše:
No právě jsem někde četla, že když mám smlouvu na určito, tak mi ji stejně zaměstnavatel vypoví po 14 dnech od vypršení smlouvy.
Nevim, ale myslim ze prvnich 14 dni plati zamestnavatel, pak socialka. Takze bych sla ted marodit a pak penize na listek budes posilat socialce sama. Takze je jedno, ze ti to vypovi ![]()
@Anonymní píše:
Navíc můj doktor vypisuje neschopenku dost nerad a celkově by pro nás bylo lepší abych byla ty dva měsíce na UP. Proto se ptám takhle blbě
Jinak si v ochranne lhute, takze materskou dostanes. Jen pak, az ti da gynekolog ten papir, tak to musis nechat vyplnit zamestnavatele.
Ochranna lhuta je bud max.180 dnu nebo stejne, co trval prac. pomer.
@TopSecret píše:
Jinak si v ochranne lhute, takze materskou dostanes. Jen pak, az ti da gynekolog ten papir, tak to musis nechat vyplnit zamestnavatele.
Ochranna lhuta je bud max.180 dnu nebo stejne, co trval prac. pomer.
To znamená, že evidence na UP by neměla mít vliv na výši mateřské? ![]()
@Anonymní píše:
To znamená, že evidence na UP by neměla mít vliv na výši mateřské?
Tak to nevim. Ale pocita se rok predchozich vydelku. Takze ty dva mesice asi taky, ale zasadni roli ne. Mozna par stovek
na netu by meli byt orientacni kalkulacky. Ale stejne. I kdybys sla na nemocenskou, tak taky dostanes 60-70% platu(nevim presne) no a na pracaku dostanes asi to sami. To uz musis sama najit, kolik dostanes podpory. Resp.kolik procent, kdyz ti smlouva skoncila
Pocita se to ze uamestnani, podpora z uradu prace to neovlivni
@Anonymní píše:
To znamená, že evidence na UP by neměla mít vliv na výši mateřské?
Ne, nema, normalne se ti bude pocitat z platu v posledni praci. A kamaradce vyrid, ze kdyz o necem vi kulovy, tak at nedela chytrou a neplaca totalni nesmysly.
@j.a.n.i1 píše:
Ne, nema, normalne se ti bude pocitat z platu v posledni praci. A kamaradce vyrid, ze kdyz o necem vi kulovy, tak at nedela chytrou a neplaca totalni nesmysly.
Tak to jste mi udělaly radost
Děkuju!! A poslední dotaz, když jsem v posledním roce měla dva zaměstnavatele, tak se to nějak průměruje?
@Anonymní píše:
Tak to jste mi udělaly radostDěkuju!! A poslední dotaz, když jsem v posledním roce měla dva zaměstnavatele, tak se to nějak průměruje?
Ne, počítá se to jen z posledního.
Holkyy, mám na vás dotaz, hledám, hledám, ale nikde nenacházím.

Jsem v pátém měsíci a smlouvu mám na dobu určitou do srpna, tudíž na dva měsíce budu muset na UP. (Nárok na mateřskou mám - mám odpracováno to, co musím a budu v ochranné lhůtě.)
Do teď jsem v tom neviděla problém, ale zmátla mě známá, která říkala, že nástupem na UP se mi nárok na buď mateřskou ruší, nebo se mi mateřská bude počítat z toho, co dostanu jako podporu na UP, tudíž dostanu úplné minimum.
Můžete mi, prosím, pomoct a říct jak to teda doopravdy je?
Děkuju!!!