Exotické cizí jazyky

1283
23.7.14 20:13

"Exoticke" cizi jazyky

Ahoj, je tady nekdo, kdo se uci/nebo umi nejaky jazyk, ktery u nas neni zase tak obvykly? Rada bych si rozsirila obzory, i kdyz s nejvetsi pravdepodobnosti to k zivotu potrebovat nebudu - jde mi spis o poznani neceho uplne noveho. Premyslela jsem o rectine, ale ta maly pocet mluvcich, narozdil treba od perstiny nebo arabstiny :think: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21848
23.7.14 20:19

Samoucim se hebrejsky. Vcelku neobvykly to je :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
23.7.14 20:27

@Krkael hebrejstinu jsem mela dva semestry na VS. To je taky zatim jeden z mych favoritu… i kdyz ma celkem maly pocet mluvcich. Da se najit dost materialu k uceni i pres net? My jsme meli, myslim, nejakou ucebnici Hatchana nebo tak nejak, ale k dispozici ji uz nemam. Jak dlouho se „samoucis“? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
147
23.7.14 20:29

Na VŠ jsem zkoušela arabštinu. Jazyk je to krásný, ale dost těžký. Umím několik „běžnějších“ evropských jazyků a nikdy jsem neměla problém se naučit třeba slovíčka nebo pochopit gramatiku, ale u arabštiny mi slovíčka daly zabrat dost a dnes jsem ráda, že umím napsat a přečíst asi čtyři písmenka :)
Ale určitě jdi do toho. Materiálů ke studiu arabštiny je spousta, u perštiny nevím…
Ještě mě napadá - co třeba zkusit jeden ze severských jazyků. Dánština a norština si jsou docela podobné a švédština taky není až tak rozdílná, takže pokud bys zvládla jeden z těchto jazyků, mohla by ses domluvit ve dvou dalších zemích :dance:. Ale záleží na tom, které prostředí je ti bližší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1754
23.7.14 20:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shellmyska
23.7.14 20:43

Ucila sem se jidis a turecky. Zili sme s manzelem v Eskisehiru v Turecku. Z exotyky me zajima japonstina. V dobe pobytu v Jap sem jim nerozumnela ani slovo, dneska je to diky rodinnemu priteli o malilinko lepsi :mrgreen:. Jinak bezne jazyky. Kamaradka sinolozka zas doporucuje korejstinu, pry krasny zpevny jazyk. :nevim: :D

• Citovat
  • Upravit
1283
23.7.14 20:52

@medvedarka diky :) podivam se na to
ja mam zatim akorat Aj a Sj, oboje tak na urovni C1, tak bych se prave chtela posunout nekam uplne jinam - @shellmyska to obdivuju, jak se nekdo dokaze naucit, ja jsem cetla, ze snad Japonci se prvni roky ve skole uci jen matiku a japonstinu, protoze musi obsahnout strasne mnozstvi tech znaku :-O
@brutusnikki jak dlouho jsi vydrzela u te arabstiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shellmyska
23.7.14 21:03

@KlaraBoch
Znaky :oops: ani nemluvit. Mlatit po hlave by me museli abych si je poradne zapamatovala. :lol:

• Citovat
  • Upravit
147
23.7.14 21:03

@KlaraBoch jenom dva semestry. Nestudovala jsem žádnou arabistiku, ale v rámci „céčkových“ předmětů jsme si mohli vybrat třeba právě arabštinu, tak jsem to zkusila. Říkala jsem si, že je to jediná šance se jazyk naučit zadarmo. Kdybych se do ní chtěla pustit teď v nějakém kurzu, budu tvrdě platit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
23.7.14 21:08

Ja jsem mela tu hebrejstinu taky v ramci ceckovych ;) ale asi jako u vseho to chce, aby clovek vyjel primo do zeme, kde se tim jazykem mluvi, aby ten jazyk nejak obsahl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
23.7.14 21:31

Já jsem kdysi zkoušela finštinu, ale moc daleko jsem nedošla. Každopádně bych se k tomu jednou ráda vrátila. A ještě by se mi docela zamlouvala irština ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
24.7.14 21:06

Já marně bojuju s gruzínštinou… už několik mnoho let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
24.7.14 21:46

Finsky umím: Šťastnou cestu! (z vlaku, jen foneticky) a žába, panenka a jojo (kupodivu jojo :mrgreen: ) - to zas z návštěvy u Finky, která to učila svoje batole.
Bohužel neumím žádný exotický jazyk, ale odedávna jsem se moc chtěla učit malajsky, prý je stavba jazyka snadná, hodně se skládá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
26.7.14 09:14

@Eliška kamarad se uci indonesky a pry se to docela dobre uci ;)
ja jsem se nakonec rozhodla pro perstinu, je k tomu dost materialu a pekny kurz perstiny na netu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
28.7.14 15:26

@medvedarka i ostatní, můžu se zeptat, jak se učíte na http://livemocha.com/ ? Nebo jak využíváte tu komunitu? Teprve jsem se k tomu dostala, tak jsem se chtěla zeptat na zkušenosti, ve stručnosti co a jak atd. Díky moc :kytka:
Jinak já zatím žádná exotika, nejvíc angličtina, na SŠ ještě němčina a ruština a jako samouk španělština. Chtěla bych pokračovat ve španělštině a uvažuji nad norštinou :think: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová