Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja se prave taky nesetkala s nekym, komu by mimco dávalo tak zabrat jako mne a asi proto me to tak desi a vycerpava. My bohuzel nemame na hlídání nikoho v ramci rodiny. Max. jednou za mesic mama, ale to je vsechno… chodit nekam s kamaradkami me neba, protoze vsechny maji v pohode decka a ja se citim s malym jako pritez, ikdyz mi to nikdy nijak nenaznacily.Ale v tech situacich se necítím prijemne. Tu kineziologii asi zkusim, co muzu ztratit
…?vsem moc diky holky, asi ho soupnu do skolky a pujdu na kafe ![]()
@Billi u nas jsme vyresili spani tak, ze ho dame do postylky ve vlastnim pokojiku, opusinkujem a on usne sam. Ale trvalo to min. mesic, aby to slo bez place…ale naucil se a spi celou noc
Porod jsme meli spatny. Malem jsme tam zustali oba…ale na poporodni stres uz je trochu moc odrostly…
@Lokyna u nás nezabírá nic. Nejlépe spí ve vlastní postýlce vedle mě, když mu tam můžu dát v noci ruku.
@Lokyna v 9m jsem udělala něco podobného. Jen teda jsem ho naučila na postýlku. Položila, odešla. Bylo to spojeno se stopnutí nočního kojení.
Od té doby spí celou noc, naštěstí. V té době se totiž budil i co hodinu
![]()
@Lokyna píše:
Porod jsme meli spatny. Malem jsme tam zustali oba…ale na poporodni stres uz je trochu moc odrostly…
u nás to byl nakonec akutní císař. Padaly mu ozvy, nesestupoval do otevřených porodních cest.
Jakože bychom tam měli zařvat oba, to mě nikdy nenapadlo. Ale jednoduchá situace to asi nebyla.
Ve 3,5l se projevila epilepsie. Možná i sklony k ADHD. Ale na tuhle diagnostiku je malý. Tedy u těžších forem asi ne. Ale u nás zřejmě lehčí forma. Ukáže předškolní ročník a první třída.
Tak u nas jedině postýlka, i je tak nauceny. Nikdy se mnou nespal, proste neusnul, potreboval svuj prostor a ne se na nekoho „lepit“
. Taky jsen rada, ze uz aspon spi, kdyz nic jinyho.
Malej mel snuru kolem krku, ja byla nadopovana oxytocinem, ale nebyla jsem otevrena. A ty stahy ho vlastne skrtily a dusily. Kdyby v pul paty rano neprijel primar a nevsiml si, ze ozvy na monitoru jsou 0 (nikdo z tech 6ti lidi mezi myma nohama si toho nevsiml),neprezili bychom ani jeden.
S vykecáváním díry do hlavy mám taky velkou zkušenost. Starší od svých 2,5 let mele a mele a mele a člověk musí reagovat a odpovídat, ne že by si povídal pro sebe. Za svůj krátký život si dohromady hrál sám a tak, aby nezničil sebe ani nic okolo celkem max. 2 hodiny, je to nezabavitelný dítě. Do toho vzteky kvůli absolutně běžným věcem, které ostatní bez mrknutí oka přechází. Do 2 a 1/4 let se po každém probuzení hystericky bez příčiny řval a ječel třeba půl hodiny.
K tomu všemu teď roční mladší kvítko, které se chce jen nosit a chovat, jinak ječí. Zabaví se na opravdu kratinkou chvíli…No školka mě snad zachrání, jenom doufám, že nenastane prostest, to bych už byla vážně ztracená.
Lokyno, odvážela jsem si dítě z porodnice už se záznamem v papírech - vysoce dráždivý novorozenec. Byla hodně náročná, ale proti vám to byla pohoda. Hodně plakala, stačilo málo, nebo se smála, jako kdyby snad na něčem jela, nic mezi. Peklo ale začalo v půl roce, kdy prořvala celé noci a trvalo to 1,5 roku, pravděpodobně to byly zuby, ale ani léky na bolest nepomohly, vyšetření nic neukázala. Motoricky byla trochu pomalejší, ale pořád v normě. Na fyzioterapii v 1 roce nenašli žádný problém, jen to, že je opravdu hodně dráždivá, že to dlouho nezažili. Jinak byla šikovná, hlavně v komunikaci, ale pak se to zkazilo kolem 16. měsíce, začala mít veliké problémy právě s řečí a tím řevu přibylo.
Sousedi na nás bušili, dělali naschvály, vyhrožovali sociálkou… Hodně nám pomohl ve dvou letech jód a selen a já se dva týdny před druhým porodem konečně vyspala. Jinak jsem byla docela odříznutá od světa, než si dcera někde mimo domov zvykla, trvalo to, brečela, vztekala se, lepila se na mě, i doma stačilo málo a byl řev. Ještě ve 3 letech na nás v mateřském centru v dopolední školičce koukaly ostatní matky, co je dcera za exota. I naše dr. říkala, že kdyby se dostala k odborníkům, tak jí nějakou diagnózu dají, ale že si myslí, že z toho vyroste, že posun kupředu u ní byl vidět. A ono jo. Šla ve 4 letech do školky a učitelky si ji neustále chválily, takže když jsem jim řekla, co máme za sebou, tak si myslely, že snad mluvím o jiném dítěti.
Porod taky u nás nebyl ideální, měla jsem zkaženou plodovku, přenášela jsem a padaly ozvy, tak musela rychle ven, ale ne císařem. Až na ten problém se štítnou žlázou, bere jód a selen, v řeči je už v normě, je z ní teď normální zdravá a moc hodná holka, do které by nikdo tyto problémy fakt neřekl. ![]()
Tak radím vydržet, využít každé nabídnuté pomoci, aby sis mohla odpočinout, a když vyšetření nic neprokázala, tak se to třeba taky zlomí a malý z toho vyroste!!! ![]()
@Adinka_2012 tedy obdivuju, ze mate hned 2, ja rikam 2. NIKDY nebo max. omylem
. Preju hodně stesti ve skolce ![]()
@LEZI Vase dcerka ma s nasim malym asi stejnou karmu
…tesi me, ze uz je dcera ok a budu doufat, ze uz to snad bude i u nas lepsi. Ale materska je pro me absolutni nocni mura. Taky jste si uzily svoje… ![]()
@Lokyna
já říkám 3. nikdy
…ono to se starším ještě docela šlo do té doby, co jsem otěhotněla. Kdyby začal vyvádět o chvíli dřív, 2. není nikdy ![]()
Vsem dekuju za podporu a rady a omlouvam se tem, kterym jsem neodpovedela. Vsechny příspěvky jsem ale poctive cetla. Moc jste me povzbudily a dodaly silu rano zase vstat a snazit se prezit… zkusim nějakou detskou skolku, ale nemuzu se vzdalit ani na wc v restauraci, ikdyz ma u sebe tatinka. To pak hystericky place, az zvraci…
. Ale show must go on. ![]()
@Lokyna hele já jsem taky docela kvočna, všechyn děti v posteli atd., fakt enjsem nějaká krutomatka, a le v tvém případě bych prostě od něj začal odcházet.. povětšinou přesně odchod z dohledu je problém, a le jakmile vypadneš z domu a dítě zjistí, že fakt nejseš, uklidní se… a nebo taky ne, a poblije se, a le bohužel musíš myslet v první řadě na sebe.. a to fakt nejsem zastánce nějakýho vyřváíní se atd… ale mám přesně jedno dítě podobný a nechodit od něj pryč, už nežije a já sedím v klídku v base ![]()
Mně už pár lidí řeklo, že malá může být tak uřvaná z toho šíleného porodu, co jsem měla, takže kdo ví…
Někdy už si to myslím taky.
@sad 1 osobně si to myslím taky…ono jenom když si to přečteš, co tady píšou holky, tak to asi nějakou souvislost mít bude…
@omites to je jak u nás
A do toho vedle něj malej, kterej vříská, já velkého neslyším, tak ten zvyšuje hlas, aby překřičel malého…