Falešná zpráva na Facebooku o útoku v Praze - mám problém

350
31.7.16 22:43

Falošná zpráva na fb - útok v Praze - mám problém

Ahojte, ja som teď prihlásená na mamčinom pc, na mojom mi ide len fb a žiadne íné webky :-( Komu sa prosim Vás stalo na fb to jak mne - bola som označená kamoškou v nejakom príspevku o teror útoku v Praze a netušila som, wo co go, klikla na upozornenie (na odkaz útoku jasne, že už potom ne) ale už sa to aj tak dialo. To zas hekeri!! Kámoš co robí s pc mi napísal, že pravdepodobne budem museť kúpiť nový windows a všechno z toho noťasu dat na hardisk (fotky, dokumenty atd.), všechno mi padne :nevim: To opravdu musím, neviete? Som z toho nanervy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101871
31.7.16 22:51

@zuzka28 A co máš za windowsy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
350
31.7.16 23:00
@j.a.n.i1 píše:
@zuzka28 A co máš za windowsy?

jejda ostuda, že to nevim, ale tušim windows 8 to je. mne to delal kámoš všetko s tím pc a ja ho dostala vlastne až hotový :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
31.7.16 23:05

No jestli ti to hned takhle zaradilo s pocitacem, tak te to nejspis nemine. Stahla sis malware a to je v pocitaci dost nebezpecny. Sice se da odstranit, ale ne vzdy se to podari komplet. Plus potom zmenit veskera hesla, ktera pouzivas. A nejspis se vir siri prostrednictvim tveho facebooku dal.
Pouceni pro priste - neklikat, neklikat, neklikat. Vzdy si zkontroluj webovou adresu - neznas - neklikat.

• Citovat
  • Upravit
350
31.7.16 23:18
@Tunrida píše:
No jestli ti to hned takhle zaradilo s pocitacem, tak te to nejspis nemine. Stahla sis malware a to je v pocitaci dost nebezpecny. Sice se da odstranit, ale ne vzdy se to podari komplet. Plus potom zmenit veskera hesla, ktera pouzivas. A nejspis se vir siri prostrednictvim tveho facebooku dal.
Pouceni pro priste - neklikat, neklikat, neklikat. Vzdy si zkontroluj webovou adresu - neznas - neklikat.

ale ide o to, že som dostala len upozornenie typu kamoška vás zmínila v příspěvku… ja som fakt netušila, oč tam ide a klikla som na to upozornení. na zprávu o útoku som samozrjeme už potom neklikla, ked som videla, že je tam označených plno ludí :-(
a inak ten malware som nedávno mala, tak pred 4m. a nešiel mi absolutne fb, všetko ostatné ano. to som nejak vyriešila, ale toto asi nevyriešim. pojdem utorok do obchodu, kde je servis noťasov a potom uvidím asi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6048
31.7.16 23:24

No to je otázka, co se ti děje, když chceš vstoupit na stránky. Nebo když chceš otevřít něco na PC (fotky, soubory)… někdy stačí odvirování PC.

Jsou typy útoků, kdy vir zahesluje soubory, a jeho autor po tobě chce za heslo prachy (obvykle nákup bitcoinů, který se nedá vysledovat) - tady se obvykle radí neplatit a smířit se s tím, že soubory jsou nenávratně pryč.

Nicméně když sis koupila comp, tak jsi přeci dostala instalačku na OS, případně pokud tam byl již při koupi nainstalován, tak jsi udělala zálohu PC (na externí disk, většinou na CD), ne? Takže by ti mělo stačit jenom přeinstalovat OS, sice o data přijdeš, ale nemusíš OS kupovat nové. Rozhodně ale doporučuji, aby se na to podíval někdo, kdo tomu rozumí, ještě před tím, než udělaáš nějaké rozhodnutí. Jo a nainstaluj si tam antivir.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
31.7.16 23:27
@Modesta píše:
Nicméně když sis koupila comp, tak jsi přeci dostala instalačku na OS, případně pokud tam byl již při koupi nainstalován, tak jsi udělala zálohu PC (na externí disk, většinou na CD), ne? Takže by ti mělo stačit jenom přeinstalovat OS, sice o data přijdeš, ale nemusíš OS kupovat nové. Rozhodně ale doporučuji, aby se na to podíval někdo, kdo tomu rozumí, ještě před tím, než udělaáš nějaké rozhodnutí. Jo a nainstaluj si tam antivir.

Naivní to představa, že to běžný uživatel udělá… nicméně i pokud ne, tak souhlasím s tím, že kupovat OS je zbytečné, licenční číslo by tam mělo být nalepené a instalačka se dá splašit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
1.8.16 06:42

Pokud jsou to ty „sokujici“ zpravy na fb jako „hruza“a „to musite videt“, tak v prve rade zmenit heslo pro fb, potom v aplikacich /nastaveni fb/ vymazat vsechny nezname - doporucila bych smazat vsechny a nakonec projet pc antivirem.
Tyhle nesmysly funguji na tom, ze kdyz otevres jeden, tak tim ziska povoleni tvym profilem sdilet cokoli. A pak ani majitel uctu nevi, ze po celem fb sdili kra.iny. Takze zmenit heslo a vymazat aplikace by melo tomu zabranit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
1.8.16 07:53

http://technet.idnes.cz/…nternet.aspx?…

Tady je clanek o tom, co sis stahla do PC. Proto neklikam na odkazy v divnych mailech ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
1.8.16 09:50

@anivbl to nebylo v mailu, jak jsem pochopila. Byl to odkaz na fb.
Z mailu je jasne, ze si zasvini cely pc, ale ty fb odkazy berou „jen“ profil a tim to roznasi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
1.8.16 10:33
@Halamka píše:
@anivbl to nebylo v mailu, jak jsem pochopila. Byl to odkaz na fb.
Z mailu je jasne, ze si zasvini cely pc, ale ty fb odkazy berou „jen“ profil a tim to roznasi.

Ja se v tom priznam moc nevyznam, FB nastesti nemam, staci jak me spamuje muj tata. Na stara kolena objevil internet a zbesile vsechno preposila. Pocitac ma zpomalenej, zavirovanej, dokonce domaci stranka se mu nastavil nejaky rusky vyhledavac. Ale nevysvetlis mu to, tak mu jednou za cas preinstalujeme PC a je zas chvili klid

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101871
1.8.16 10:34

@Halamka Tak píše, že klikla na upozornění a to pokud tuším, chodí mailem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
350
1.8.16 18:38

@j.a.n.i1 nechodí to mailem. na facebooku je „upozornení“ a tam bylo napsané - ***vás označila v příspěvku… nemohla sem tušit, co tam je. byl tam ten teroristický útok v Praze a nato sem určo neklikala, ale toto uplne stačilo :-( pomaly si dávám soubory a fotky na externí harddisk a uvidim, co s notbukem dál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
350
1.8.16 18:52

Jejda ja si zmenila heslo na fb a zrazu mi všecky iné webky idúú :palec: :potlesk: idem si pomenit heslo na ostatných webkách, kde mám nick ;)
A díky za komenty :kytka:
Snád je už vše v poriadku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák