Farář nám rozmlouvá křtiny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
fragaria
16.1.15 21:18

@Lejaa ještě chci dovysvětlit „křest na víru rodičů“. Tohle se týká křtu malých miminek. Jakmile už jde například o školáka, je situace jiná. Rozhoduje se sám za sebe.

Význam křtu potvrzuje i to, že v mnohých křesťanských církvích se křtí jen dospěláci, na základě osobního rozhodnutí.

• Citovat
  • Upravit
fragaria
16.1.15 21:21

@Lejaa křest je radikální. Není tam místo pro „tak trochu“. Buď ano, nebo ne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.15 21:22
@MartinaIrena píše:
Změnila bych faráře. Víra rozhodně není o tom, jak často chodíte do kostela nebo jak často se modlíte a podle bible má každý člověk právo křtu.
:palec: :potlesk: to se mi líbí. To bych i řekla tomu faráři. :palec:
an. 21:17
  • Citovat
  • Upravit
66816
16.1.15 21:24
@Anonymní píše: :palec: :potlesk: to se mi líbí. To bych i řekla tomu faráři. :palec:
an. 21:17

no to bude farář na větvi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
fragaria
16.1.15 21:26

No hlavně když přijde se založenou stránku v bibli, kde to přečetla. A může se rozvinout plodná diskuze…

Příspěvek upraven 16.01.15 v 21:28

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.15 21:27
@blecha72 píše:
no to bude farář na větvi :mrgreen:

Právě proto se mi to líbí. ;)

• Citovat
  • Upravit
66816
16.1.15 21:28
@Anonymní píše:
Právě proto se mi to líbí. ;)

byla to ironie, zelený smajlík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.1.15 21:51
@blecha72 píše:
byla to ironie, zelený smajlík

já vím, že to myslíš tak, že bude „štěstím bez sebe“ a právě proto se mi to tak líbí. Doslova by mne to ani nenapadlo. ;) :roll:
Fakt bych to tak udělala a jak píše @fragaria ještě bych mu to i založila v bibli.
Zvlášť, když se chová, tak jak se chová…

• Citovat
  • Upravit
66816
16.1.15 21:53
@Anonymní píše:
já vím, že to myslíš tak, že bude „štěstím bez sebe“ a právě proto se mi to tak líbí. Doslova by mne to ani nenapadlo. ;) :roll:
Fakt bych to tak udělala a jak píše @fragaria ještě bych mu to i založila v bibli.
Zvlášť, když se chová, tak jak se chová…

kde v Bibli je povinnost faráře poskytnout křest?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25128
16.1.15 22:18
@fragaria píše:
Právo křtu? Ano, každý se může rozhodnout. Ale děti se křtí takzvaně na víru rodičů. Proto s tím faráři dělají „problémy“. Nezaměňujte svátost křtu s vítáním děťátka do rodiny a společnosti…

Já nic nezaměnuji. Myslím si, že křest je především přijetí Ježíše jako trojjediného Boha a na to má právo každý. Osobně bych nechtěla, aby mé dítě vyrůstalo jako bezvěrec.
A ještě jeden úhel pohledu. Křest člověku otevírá bránu k víře. Mě pokřtili jako malou a kdyby to tehdy neučinili, těžko bych hledala cestu ke křtu nyní, když bych narazila na tak ortodoxního faráře, jakého zmiňuje zakladatelka. Kdyby mi chtěl dělat přednášky na téma, jak musím každou neděli být bezpodmínečně v kostele, tak těžko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.1.15 22:20

@MartinaIrena A jsi katolička?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25128
16.1.15 22:20
@Anonymní píše:
Zvlášť, když se chová, tak jak se chová…

Viď, jak se někteří duchovní staví do pozice Boha. V tom není moc pokory a jsou vlastně sami proti sobě. Tímto způsobem moc věřících nepřilákají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25128
16.1.15 22:25
@blecha72 píše:
@MartinaIrena A jsi katolička?

Ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66816
16.1.15 22:29
@MartinaIrena píše:
@Lejaa Taky s @Pudloslava nesouhlasím. Náš minulý pan farář nám říkal, že víra má mnoho podob. Není nikde psáno, že Bůh chtěl, aby věřící chodili každý týden do kostela a jak často se musí modlit. Na víře je hezké, že každý si může zvolit podobu, která je mu blízká. Když jsem třeba byla svobodná a neměla děti, věnovala jsem se dobrovolnictví.Myslím si, že NE Z HLEDISKA CÍRKVE, ale z hlediska víry má každý člověk právo na křest a pán Bůh jej přijme. On přijme pod svá křídla každého bez rozdílu. To, jak to popsala Pudloslava, mi připadá jen nabubřelé moralizování. A přesně kvůli lidem, jako je zmiňovaný pan farář, je tady tolik ateistů. Je to ale škoda, protože mě osobně víra hodně obohacuje.

A odkud je potom toto? To je myšlenka prvotní církve, ne katolické.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25128
16.1.15 22:30

Cituji z knihy Katechismus katolické církve:
str. 324 IV. Kdo může přijmout křest?
1246 „K přijetí křtu je způsobilý každý člověk, a to pouze člověk dosud nepokřtěný.“

KŘEST DĚTÍ
1250 Protože se děti rodí s padlou lidskou přirozeností, poskvrněnou prvotním hříchem, mají zapotřebí, aby se znovu narodily křtem, aby byly osvobozeny od moci temnot a přeneseny do království svobody Božích dětí, k níž jsou povoláni všichni lidé. Ve křtu dětí se zvláště ukazuje, jak milost spásy je naprosto nezasloužená. Církev a rodiče by tedy zbavovali dítě nedocenitelné milosti stát se Božím dítětem, kdyby mu neumožnili křest krátce po narození.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová