Folikula na ultrazvuku

Anonymní
17.12.20 11:09

Folikula na ultrazvuku

Poradíte prosím???
Mám podezření na anovulační cykly. Včera na ultrazvuku můj doktor viděl dominantnejsi folikulu. Ms jsem měla 10.12, takže folikula byla vidět už 7 den. Zítra, tedy v pátek mám přijít znovu na ultrazvuk, zda se zvětšuje.
Mám to chápat tak že pokud se zvětšuje, je vše správně a k ovulaci by docházet mělo a pokud ne, tak dochází ke zmiňované anovulaci?

Dále by mě zajímalo, pokud s tím máte někdo zkušenosti. Za měsíc (az dostanu mesicky) mám přijít na odber krve a udeláme hormonální profil. Další kroky by měli být takove že mi doktor nabídl kvůli podezření na neprůchodnost vejcovodů, nebo srůstů buďto laparoskopii, nebo prý se to dá řešit i něčím (nevím přesně jak to doktor jmenoval) že mi napustí nějakou modrou tekutinu a pak by na ultrazvuku mělo být vše vidět, jen si to člověk hradí sám. Máte s tím také někdo zkušenost?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6119
17.12.20 11:13

S „modrou tekutinou“ zkušenosti nemám a nevím.

Ale ano, na folikulometrii hlídají, jestli DF roste a jak. Pokud se v růstu zastaví, cyklus je anovulační. Normálně vyroste za den asi o 2mm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.12.20 11:27

S modrou tekutinou taky nemám zkušenosti. Já byla na něčem se zkratkou HyCoSy, ale tekutina byla bílá. A nic jsem neplatila. Nakonec jsem stejně skončila na laparoskopii, a bylo to dobře. Našli mi endometriozu v počátečním stadiu.
Anonym - zdravotní informace.

• Citovat
  • Upravit
191
17.12.20 11:57

Já mám zkušenost s modrou tekutinou ale dělali mi to pravé během laparoskopie (tekla ze mě ještě několik dní a čůrala jsem modře :lol:)
Ale též jsem měla podezření na anovulacni cykly a dochazela jsem několikrát za cyklus na folikulometrii (ultrazvuk kde sledovali jak se folikul zvětšuje) když má zhruba 20 mm tak praská a nastává ovulace.
Já měla hrozně nepravidelné cykly, tak si mysleli že to je právě tou anovulaci ale právě naopak. Já ovulaci měla, jen pokaždé vajíčku trvalo jinou dobu než dozrálo (od ovulace jsem to vždycky do 14 dnů dostala).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.12.20 10:02

Holky, omlouvám se že ještě jednou otravuji, ale naposledy jste mi to všechno dobre vysvětlili :) dnes na ultrazvuku byla vidět ta folikula zase o něco větší, z čehož mám radost, mám si to tedy vyložit tak že by vsechno mělo jít jak má? Jestliže se zvětšuje, tak nemám anovulacni cyklus? Dnes 9 den od ms, od vcerejska jsem začala testovat ovulaci. Mám tam slabou čárku, ale co jsem zjistila tak je tam slabá čárka skoro pořád :D budu testovat každý den a snad by mohla sílit… a úplně nejlépe abych už ty 2 carky viděla na tehotenskym testu :lol: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
18.12.20 10:08
@Martina Číža píše:
Holky, omlouvám se že ještě jednou otravuji, ale naposledy jste mi to všechno dobre vysvětlili :) dnes na ultrazvuku byla vidět ta folikula zase o něco větší, z čehož mám radost, mám si to tedy vyložit tak že by vsechno mělo jít jak má? Jestliže se zvětšuje, tak nemám anovulacni cyklus? Dnes 9 den od ms, od vcerejska jsem začala testovat ovulaci. Mám tam slabou čárku, ale co jsem zjistila tak je tam slabá čárka skoro pořád :D budu testovat každý den a snad by mohla sílit… a úplně nejlépe abych už ty 2 carky viděla na tehotenskym testu :lol: :D

Záleží na tom, jak je ten folikul velký. On může růst do nějaké velikosti a pak se růst zastaví. Praská při 20+mm, vajíčko se začíná tvořit asi při 15mm. Dokud nepraskne, cyklus je anovulační.

Jinak slabá čárka na ovulačním testu skoro pořád (tj. skoro pořád zvýšený LH) a potíže s ovulací obvykle ukazují na PCOS. Fajn, že na tu folikulometrii chodíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí