Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dámy, můžete mi prosím vysvětlit, proč je pro Vás plácnutí přes ruku fyzický trest?
Za mne plácnutí upozorňuje - nech ty ruce v klidu, děláš rukama něco, co se nemá. Ale NEBOLÍ TO. Fyzický trest je něco, co bolí. Nebo ne???
Rozhodně jsem proti „facce“ tj. plácnout přes hlavu, záhlavec atp… to už je za mne čisté ubližování, ať už to je jakkoliv jemné. Tam prostě placate dítě přes hlavu a tou hlavičkou fakt žádné hlouposti neprovádí.
@krtek7489 píše: Řekla bych, že toto grázlíci jsou svými rodiči spíše biti, než plácáni přes ruku v útlém dětství. Já děti nebijuSyna jsem plácla naposledy asi v 9 a to už je několik let zpátky
Dšti nad 10 let neplácám, protože to většinou už není potřeba.
Tahle sorta rodičů většinou plácá už od útlého dětství a a pak dostávají an zadek. Nevidím v tom moc rozdíl, neřekla bych, že dostávají výprasky až moc.
Spíš je tam ta chyba ve výchově jinde a to je jádro problému.
@BohunkaP píše:
@marmelada78, Tys položila konkrétní otázku - já jsem na ni konkrétně odpověděla.Ano, u tříletého dítěte považuju za problém, když vybírá jídlo z talíře rukama místo lžící. Bez ohledu na to, zda a jaký je jedlík.
Nic víc.
Ano, ptala jsem se, protože mě překvapilo, že učitelka PLÁCLA dítě za to že se rýpalo v talíři rukou. Jistě že by nemělo, ale nenapadlo by mě, že je to AŽ TAKOVÝ PROBLÉM, že se to v MŠ řeší fyzicky.
Moje děcko když jí, nemá problém se najíst příborem, když vysírá, tak jí všelijak ![]()
@ulice píše:
Znám tolik nevychovaných dětí, které jsou bityFyzický trest sám o sobě nevychová z dítěte slušného člověka. Naopak, klidně ho může psych. zmrzačit když je používán často nebo u větších dětí…Malé plácnutí (ne do obličeje) do 3 let nevidím jako problém, pokud je to varování v extrémní situaci, ale fackování obecně nebo bití kvůli každé prkotině anebo bití starších dětí, neuznávám jako výchovný prostředek, který by vedl k něčemu pozitivnímu.
Píšu výše, já děti nebiju. Zbití dítěte je přece něco jiného
. Bavíme se o plácnutí tříletého, nebo mlácení pubertáků? ![]()
@panikralickova píše:
Dámy, můžete mi prosím vysvětlit, proč je pro Vás plácnutí přes ruku fyzický trest?
Za mne plácnutí upozorňuje - nech ty ruce v klidu, děláš rukama něco, co se nemá. Ale NEBOLÍ TO. Fyzický trest je něco, co bolí. Nebo ne???Rozhodně jsem proti „facce“ tj. plácnout přes hlavu, záhlavec atp… to už je za mne čisté ubližování, ať už to je jakkoliv jemné. Tam prostě placate dítě přes hlavu a tou hlavičkou fakt žádné hlouposti neprovádí.
A co jiného je „plácnutí“? ![]()
Jak bych to definovala… fyzický trest je pro mne jakýkoli tělesný projev převahy vůči dítěti, kterým jej za něco kárám, nutím k nějakému potřebnému chování, od něčeho odrazuju nebo kterým jej „upozorňuju“ na něco, co má nebo nemá dělat.
Bez ohledu na sílu, umístění či míru bolestivosti tohoto projevu.
Ufff… nesnáším takovéhle nucené definice.
Příspěvek upraven 16.09.14 v 14:21
@marmelada78 píše:
Dík za smysluplný příspěvek.. akorát si tu buzeraci u jídla moc nedokážu představitOn když jíst nechce tak nejí, nevím jak bych ho fyzicky přinutila sníst jídlo. Domluvy a vyhrožování nefungují vůbec, je mu všechno jedno, on je svým způsobem hrozně spokojené děcko, takže když jsem mu naposledy schovala všechny traktory a bagry což je asi nejhorší trest, tak si vyzul bačkory, spojil je provázkem a hrál si na vlak, naprosto spokojen, ve mně to vřelo že jsem si musela jít do vedlejší místnosti kopnout do skříně
![]()
![]()
Myslím, že tahle diskuze je už o ničem
Prostě je skupina, pro kterou je plácnutí fyzický trest, pro další skupinu není. Ale vyprošovala bych si rozlišovat mlácení dětí všech věkových kategorií od plácnutí přes ruku batolete do 3 let. Já děti nebiju ![]()
@krtek7489 píše:
Píšu výše, já děti nebiju. Zbití dítěte je přece něco jiného. Bavíme se o plácnutí tříletého, nebo mlácení pubertáků?
Tak to promin, nečetla jsem to celý ![]()
@krtek7489 A tu hranici urcil kdo? Ve dvou a pul jeste placnout jo a nad tri a pul uz ne? Rekla bych hlavne, ze jak si jednou rodic zvykne na tohle jednoduchy a rychly „reseni“, tak s tim uderem tretiho roku neprestane ![]()
Krom toho zakladatelcina dcera je zrovna trileta tusim, takze je jen nevinne placnuta anebo uz bita?
Chci rict, ze tu fakt jen meleme a rozcisnout to muze az zakladatelka, esi napise, jak to skutecne bylo.
@Capelucita píše:
@majdula1Ano, šla jsem teď i já do extrému. Ale není lepší dítě připravit s láskou na život? Věnovat se mu, položit mu základy lidského života? Naučit ho jíst? Smát se? Mít rád? Pomoci mu hledat, co je dobré a co špatné? Nechránit ho zbytečně před světem? Naučit ho, jak se bránit? Jak vyjednávat? A hlavně, odlišit zrno od plev? Zbytečné od podstatného?
Nevěřím, že bys se 3 dětmi a prací k tomu měla čas řešit nepodstatné věci.
Mas uplnou pravdu, s laskou a zodpovedne je to vzdycky lepsi. A nebylo by to prave JESTE lepsi i bez toho placnuti? Vzdycky je co zlepsovat ![]()
S praci jsme se nepochopily, chtela jsem rict, ze at na RD nebo pak v praci na plnej uvazek se muj pristup k detem nezmenil, casu na ne bylo mene, ale pristup k nim jsem nezmenila. To jsme asi kazda psaly o necem jinem.
@majdula1 Myslela jsem jako všeobecně, prostě malé dítě, tak do 7,8.
A rozlišuj prosím plácnutí a bití. Nebo myslíš, kdo do 3 let plácá, od 3 let bije?
To máš trochu pomotané
Já plácla syna naposledy v 9 letech, nebila jsem ho nikdy. Ted je mu skoro 13 a netřeba plácat už několik let. Já samozřejmě také nesouhlasím s mlácením dětí. Pokud někdo fakt mlátí děti, tak už to hraničí s týráním, o tom žádná.
@krtek7489 píše:
Já mám bohužel s takovými dětmi a jejich rodiči jen samé negativní zkušenosti, takže to není ani rýpání, ani popíchnutí. Nejhorší je srážka s nevychovaným, rozmazleným dítětem, které všechno může a jeho matinkou, která ho ve všem podporuje
Ale přece to, že dítě neplácám (nebo to teda nepovažuju za správný), neznamená, že může dělat, co se mu zachce? ![]()
@kate02 píše:
Ale přece to, že dítě neplácám (nebo to teda nepovažuju za správný), neznamená, že může dělat, co se mu zachce?
Naprostý souhlas.
@krtek7489 píše:
Jde to, že já plácnutí přes ruku neberu jako fyzický trestTakže na plácnutí přes ruku má nárok i učitelka
A co to je jinýho? Mě by zajímalo, do jaké „formy“ trestu se řadí plácnutí přes ruku? ![]()
@krtek7489 Mozna to pomotane mam /v mem veku a stavu se mi nelze divit
/, pro me je to totiz prast jako uhod - chci rict mlaceni jako placani, ale to je vec nazoru, no.
Hele a v tech deviti to placnuti bylo potreba? Asi bylo, jen by me zajimalo, jestli syn citil rozdil mezi placnutim a rekneme pohlavkem…
jestli to zpetne vyhodnoti jako ze maminka me nebila, „jen“ me placala… takze vlastne dobry…