Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@marmelada78 píše:
Nezlob se, ale když to pochopit nechceš, tak proč do toho pořád takhle vyrypuješ? PLÁCLA ho, což je prostě FYZICKÝ TREST, a učitelka v mš na to nárok nemá, na tom se tady snad většina shodla. Doma at už si každý dělá co chce.
Stejně to samé můžu napsat já, že ty to nechceš pochopit ![]()
@marmelada78 ty jsi mě uplně u zadele, je mě jedno, že se tvé dítě hrabe v jídle, jak si ho vychováš, takové bude.
@krtek7489 A do jaké kategorie trestu spadá teda to plácnutí?
Mě by to zajímalo, protože fakt nevím, kam ho teda zařadit? ![]()
Podle mě to fyzickej trest je, jen prostě s menší intenzitou, ale to nemění nic na tom, že mezi fyzický tresty to patří… ![]()
@krtek7489 píše:
Takže ty vůbec nerozlišuješ plácnout dítě, uhodit dítě a zbít dítě?
A nejde hlavne o to, jestli to rozlisuje to dite? ![]()
(z vlastni detske zkusenosti usuzuju, ze decku je to v tu chvili jedno - proste me muj milovanej rodic uhodil, tecka)
@majdula1 píše:
A nejde hlavne o to, jestli to rozlisuje to dite?(z vlastni detske zkusenosti usuzuju, ze decku je to v tu chvili jedno - proste me muj milovanej rodic uhodil, tecka)
Správně by sis ale měla říct - „dnes mě můj rodič uhodil pouze s intenzitou na stupni jedna, tudíž mě vlastně neuhodil“. ![]()
@majdula1 @marmelada78 Mně když mamka dala za drzost přes zadek (byť se mi pak vlastně omluvila a bylo to dost výjimečně), tak z toho mám a měla jsem jiný pocit než kdyby mě přehla přes koleno a naplácala mi 20 na holou. ![]()
Jsem si dneska už několikrát poplácala na prdelku malého. Nemůžu si pomoci, je tak fajná ![]()
@krtek7489 píše:
Já to nemám potřebu nějak extra rozlišovat, protože tohle nepoužívám a ve školce neakceptuji nic z toho. Tohle nejvíc řeší matky, které to používají a tak se jich pak dotýká, když někdo řekne bít místo plácnout. ale o tom, jak se to jmenuje to vůbec není.
To je snad jasné, že nějaké lehké plácnutí není zbití. Ale plácnutí nemá už od uhození někdy daleko. A malinké plácnutíčko, které ani nebolí, je spíš poklepáním na ruku ![]()
Tak definuj přesně ty, do kdy je to malé „plácnutí“ třeba přes ruku nebo přes zadek a od kdy je to už plácnutí, které je už fyzickým trestem, když to sama odlišuješ.
Já tohle teda posoudit nedokážu. Tak je to souhrnně nazváno fyzickým trestem a ten má smysl jen tehdy, pokud to dítě štípne, nebo to bolí. Jinak to snad ani smysl nemá.
Pokud by to mělo být podle některých tady učitelkám umožněno, kdo by určoval, co už učitelka přehnala a co ne? Kdy fyzicky trestala a kdy jen skoro „bezbolestně“ plácla…
Tohle je nereálné, fyzické tresty prostě nemají ve školkách co dělat.
Příspěvek upraven 16.09.14 v 21:09
@marmelada78 píše:![]()
![]()
![]()
![]()
Tebe si už pamatuju, neustále podrážděná a rozdrážděnáMěla bys to někde vyventilovat. Pokud možno ne tady
A hlavně ne ve školce ![]()
@ospalámyš píše:
A hlavně ne ve školce
OMG, snad nepracuje ve školce?
@BohunkaP píše:
Ne, samozřejmě, že nic takového nedělají. Přinejmenším já jsem o tom nikdy neslyšela od žádného ze svých dětí.
Ty jsi v každé školce a stojíš za zadkem každé učitelce? To je neskutečný, co z tebe dokáže vypadnout. Po mé zkušenosti vím, že i takové učitelky jsou.
Byla bych hodně ostražitá. Dcerka chodila do školky od začátku ráda, pak ale začala mít problém. Řešila jsem to s ní a řekla mi, že jí učitelka tahá za ruku. Požádala jsem jí, aby mi to předvedla a ona mě silně zmáčkla na ruce těsně u ramene, tam co jsou uzliny. Rozhodla jsem se to řešit. Bylo to dost zdlouhavé, učitelka používala manipulace typu - komu věříte mě, nebo dítěti, tak jsem pochopitelně řekla, že svému dítěti. Pak jsem to s ní byla sepsat. Pak jsem se od různých rodičů dozvěděla, že to nedělá jen mému dítěti, ale že si na to stěžuje víc dětí a tak to jelo dál, až to vygradovala peticí na OÚ, aby tahle učitelka byla odejita. Byl to takový ten typ - na rtech med, v srdci jed. No navíc to nebyla jen ledajaká učitelka, ale ředitelka! Takže z mé zkušenosti radím - nebrat na lehkou váhu. I u dětí se mohou vyskytnou psychicky labilní jedinci. ![]()
@mojmira píše:
Onehdy jsem byla svědkem, jak se maminka dohadovala asi s 5letým klučinou, domlouvala, vysvětlovala a kluk začal maminku kopat, škaredě nadávat. Bylo to v parku, kolem šla starší paní a aniž by něco řekla, kluk k ní běžel a to samé začal ji nadávat. A maminka zase domlouvala, já bych klukovi naplácala na zadek a bylo by.Pak se nemůžeme divit, že tu rostou děti, které neposlouchají, dělají si srandu z dospělých. Někdy to plácnutí je učinější, než nějká domluva.
Takže na agresi by jsi reagovala agresí? Nemají jít rodiče příkladem a když jim tedy vadí agrese u dítěte, tak se jí vyhýbat? ![]()
@ospalámyš píše:
akorát že ti šikanisti jsou často z rodin, kde nejdou pro ránu dalekozkušenost ze základky i střední mimochodem, kde šikanovali kluci.Jinak u šikany bych se facku dát nerozmýšlela, obzvlášť pokud by to šikanované bylo moje dítě. Ale aby učitelka malé dítě opakovaně plácala za to, že šahá na jídlo, no tak to by u mě skončila. Nemá pak ve školce co dělat, pokud takovou situaci neumí bez toho zvládnout.
No jakby ne, vždyť jim ty rodiče denně jdou příkladem, jak se vyrovnat z vlastní frustrací
Pak to praktikují ve škole na spolužácích.
Škoda rány, co padne vedle což? ![]()
@krtek7489 píše:
Ne, co se UČITELKY týče, tak v žádném případě.
@tiffany píše:
Ty jsi v každé školce a stojíš za zadkem každé učitelce? To je neskutečný, co z tebe dokáže vypadnout. Po mé zkušenosti vím, že i takové učitelky jsou.Byla bych hodně ostražitá. Dcerka chodila do školky od začátku ráda, pak ale začala mít problém. Řešila jsem to s ní a řekla mi, že jí učitelka tahá za ruku. Požádala jsem jí, aby mi to předvedla a ona mě silně zmáčkla na ruce těsně u ramene, tam co jsou uzliny. Rozhodla jsem se to řešit. Bylo to dost zdlouhavé, učitelka používala manipulace typu - komu věříte mě, nebo dítěti, tak jsem pochopitelně řekla, že svému dítěti. Pak jsem to s ní byla sepsat. Pak jsem se od různých rodičů dozvěděla, že to nedělá jen mému dítěti, ale že si na to stěžuje víc dětí a tak to jelo dál, až to vygradovala peticí na OÚ, aby tahle učitelka byla odejita. Byl to takový ten typ - na rtech med, v srdci jed. No navíc to nebyla jen ledajaká učitelka, ale ředitelka! Takže z mé zkušenosti radím - nebrat na lehkou váhu. I u dětí se mohou vyskytnou psychicky labilní jedinci.
Zakladatelka se ptala, jak je to s fyzickými tresty U NÁS v MŠ - zda je učitelky používají.
Moje odpověď na to zní, že NE, NEPOUŽÍVAJÍ, ASPOŇ JÁ JSEM O TOM OD ŽÁDNÉHO ZE SVÝCH DĚTÍ NESLYŠELA.
Nevím, co a jak dělá KAŽDÁ učitelka a vůbec mě to nezajímá. Napsala jsem, že učitelky MÝCH dětí neplácají (nebo pokud ano, moje děti o tom nevědí, tudíž ani já o tom nevím).
Pokud se Ti moje názory nelíbí, nenutím Tě je ani číst, natož komentovat - ale pokud už tu potřebu máš, přinejmenším by bylo slušné si je nejprve přečíst pořádně.