Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@blecha72, přesně tak, o nic jiného než vyvolávání konfliktů nejde.
@panikralickova píše:
@tiffany díky! Tomu říkám názor a né výkřik do tmy
Já za sebe nesouhlasím, řekla bych že pro 3-leté dítě to není ponižující, ale třeba pro školáka už ano… ale tohle je fakt extrémně tenká hranice, určit, kdy „má dítě dost rozumu na to“, aby to bralo jako ponížení…
Tak jako tak oceňuji, že to má hlavu a patu a už se nad takovým názorem dá diskutovat a né se jenom hádat
Jinak řečeno - názory, se kterými souhlasíš, ty jsou super, ty „oceníš, protože mají hlavu a patu“.
Názory, se kterými nesouhlasíš, to jsou „výkřiky do tmy“? ![]()
Nebo jak jinak si toto mám přeložit?
@zuzouš píše:
Se nedivim, jestli chytla rýmičku nebo soplík
No už mám fakt chuť ty vaše útoky nahlásit adminovi. Já tu píšu svůj názor. Nikoho nenutím souhlasit, ale nechápu, proč bych měla čelit agresi někoho, kdo s mými názory nesouhlasí. ![]()
@tiffany předpokládám, že souhlasit nebudeš, ale zavnímala jsem tě tu jako útočný nepříjemný prvek. Ohánění se tím, že jen píšeš vlastní názor je fajn, tak když já nepíšu, že jsi bl. bá a že je to jen názor, je to v pořádku?
A agresivní na tebe nejsem, jen si z tebe dělám prču, přijdeš mi vtipná
Ale hlaš, jak je libo, já to přežiju ![]()
@zuzouš píše:
Kam řadíte násilné odtažení nebo něco na ten způsob? Pepíček odmítá někam jít nebo někde dělá něco špatného, na domluvu nereaguje. Když ho uč. popadne a odvede, Pepa se vykrucuje, takže ho uč. vlastně tahá, on zas cukne zpátky. Plácnutí to není, ale bolest taky vznikne. Neřeším teď to, jestli zrovna ve vaší školce to tak učitelky dělají nebo ne, zkrátka je toto pro vás fyz. trest?
Ne - to pro mne fyzický trest není.
Odvedení dítěte ne.
Přesně proto nemám ráda takové ty vynucované definice, co který pojem PŘESNĚ znamená… je to všechno hlavně o osobních hranicích, které samozřejmě má každý jinde.
Nevadí mi uplatnění převahy, tj. odvedení, zabránění v činnosti, atd. - ale vadí mi plesknutí, třepnutí, plácnutí… cokoli ve smyslu „když neuděláš tohle / když budeš dělat tohle, já Tě plesknu“.
Odvedení, zabránění v činnosti - to je daleko blíž přirozenému důsledku. To má logiku, jasné odůvodnění. Trest ne.
@zuzouš píše:
@tiffany předpokládám, že souhlasit nebudeš, ale zavnímala jsem tě tu jako útočný nepříjemný prvek. Ohánění se tím, že jen píšeš vlastní názor je fajn, tak když já nepíšu, že jsi bl. bá a že je to jen názor, je to v pořádku?A agresivní na tebe nejsem, jen si z tebe dělám prču, přijdeš mi vtipná
Ale hlaš, jak je libo, já to přežiju
Když napíšeš, nebo nepíšeš? Nevyznám se v té slátanině, ale když o mě napíšeš, že jsem blbá, je to hodnocení mé osoby a já tu nejsem proto, abych získala hodnocení mé osoby, ale abych diskutovala o názorech. Nakonec mysli si a piš si co chceš, je to jen tvoje vizitka. Tahle diskuse je o něčem jiném, než o rýmě, tak nechápu, co to sem zase píšeš. a nějaké úsudky, že chci vyvolat hádky. Jak jsi přišla zase na tohle? To, že jsou moje názory pro někoho třeba kontroverzní neznamená, že sem chodím za účelem vyvovlat hádky. Ale chápu, že ty o mě nejspíš víš víc, než já sama o sobě a proto to, co ty píšeš o mě je pravda. ![]()
@tiffany, hlaš si co chceš, kam chceš.
Diskuse probíhala v poklidném duchu - byť tu zazněly protichůdné názory.
Jsi to (opět) Ty, s jehož příchodem se atmosféra zahušťuje… zcela bezdůvodně.
Nikdo tu nemáme potřebu se hádat - ani s Tebou, ani s kýmkoli jiným. Máme prostě jenom jiné názory než Ty.
@tiffany píše:á teoretik, všechno ví, všechno zná všude byla v zadku dvakrát, že. A na rozdíl od tebe mám děti slušně vychované, v žádném případě se za ně nemusím stydět. Jo, abych nezapomněla, už jsou dospělí.
Nevím, proč bych neměla právo vyjádřit svůj názor. Jestli máš pocit frustrace z toho, že jsi plácala nesmysly a já ti na to neskočila, tak jsi jak ta frustrovaná učitelka, co plácá děti.
Nepochopila jsi to.
To co napsala Tiffany jsem označila za „Názor“, na rozdíl od „výkřiku do tmy“.
Zároveň jsem napsala, že s jejím názorem nesouhlasím.
Za názor jsem to označila proto, že jasně vysvětlila proč si to myslí, místo prostého „moje děti nikdo mlátit nebude a basta“ (to je pro mne naopak „výkřik do tmy“).
Je to teď srozumitelné?
@BohunkaP píše:
Jinak řečeno - názory, se kterými souhlasíš, ty jsou super, ty „oceníš, protože mají hlavu a patu“.
Názory, se kterými nesouhlasíš, to jsou „výkřiky do tmy“?
@BohunkaP píše:
@tiffany, hlaš si co chceš, kam chceš.
Diskuse probíhala v poklidném duchu - byť tu zazněly protichůdné názory.Jsi to (opět) Ty, s jehož příchodem se atmosféra zahušťuje… zcela bezdůvodně.
Nikdo tu nemáme potřebu se hádat - ani s Tebou, ani s kýmkoli jiným. Máme prostě jenom jiné názory než Ty.
Nikdo kromě tebe a zuzouše se se mnou nehádá, tak mi laskavě dejte pokoj a jestli vás včera naštvalo, že vám neskáču na ty vaše přilblé manipulace, tak se s tím budete asi muset smířit nějak jinak, než že mě bude zase otravovat půl večera! Jo a ještě blecha, ta aby nechyběla.
Příspěvek upraven 16.09.14 v 22:53
@mojmira píše: á teoretik, všechno ví, všechno zná všude byla v zadku dvakrát, že. A na rozdíl od tebe mám děti slušně vychované, v žádném případě se za ně nemusím stydět. Jo, abych nezapomněla, už jsou dospělí.
Ano psala jsem u nás ve školce, napsala jsem konkrétní zkušenost a proto mě nazveš teoretikem.
To myslím nepotřebuje další komentář.
@panikralickova, víceméně ano, díky - rozumím, cos chtěla říct.
Ovšem čemu nerozumím, je Tvůj způsob diskuse. Pokud nesouhlasíš s něčím názorem, bylo by slušné napsat mu to konkrétně - tj. na co přesně máš jiný názor. Pak je možné diskutovat, resp. bavit se o čemkoli… a bude to mít hlavu a patu.
To, co tady prozatím prezentuješ, jsou právě a jedině neadresné výkřiky do tmy… o to víc je tristní, že z nich obviňuješ ostatní.
@BohunkaP píše:
@blecha72, přesně tak, o nic jiného než vyvolávání konfliktů nejde.Jinak řečeno - názory, se kterými souhlasíš, ty jsou super, ty „oceníš, protože mají hlavu a patu“.
Názory, se kterými nesouhlasíš, to jsou „výkřiky do tmy“?
Zajímavý je, že já mám na toto téma stejný názor jako ty, což mě neochrání před tím, abys na mě použila stejnou agresi jako včera, když jsem měla názor odlišný. Zkus se nad tím zamyslet, kdo tu vyvolává konflikty!
Ale vždyť to tu je vcelku jasně napsané, nebo ne???
Kopíruji svůj přispěvek k Tiffany:
@tiffany díky! Tomu říkám názor a né výkřik do tmy ![]()
*Já za sebe nesouhlasím, řekla bych že pro 3-leté dítě to není ponižující, ale třeba pro školáka už ano… ale tohle je fakt extrémně tenká hranice, určit, kdy „má dítě dost rozumu na to“, aby to bralo jako ponížení…*****
@BohunkaP píše:
@panikralickova, víceméně ano, díky - rozumím, cos chtěla říct.
Ovšem čemu nerozumím, je Tvůj způsob diskuse. Pokud nesouhlasíš s něčím názorem, bylo by slušné napsat mu to konkrétně - tj. na co přesně máš jiný názor. Pak je možné diskutovat, resp. bavit se o čemkoli… a bude to mít hlavu a patu.
To, co tady prozatím prezentuješ, jsou právě a jedině neadresné výkřiky do tmy… o to víc je tristní, že z nich obviňuješ ostatní.
Jsem učitelka. Učila jsem minulý rok 1.třídu. Celkem učím 7let. Nejsem taková ta učitelka - maminka. Snažím se, aby děti vyřešily problém samy. Nejsem opečovávač. Hlas teda zvyšuju celkem často. Ve výchově syna mi plácnutí nebude dělat problém, nevidím to na doživotní následky.
Nejdřív jsem si říkala „Co to řeší za blbinu?“, ale pak mi došlo, že za celou svou „kariéru“ jsem neměla potřebu, nutkání dítě plácnout přes ruku. A že vyváděly věci.
Takže by mě zajímalo, jak to vlastně bylo.
@tiffany píše:
Když napíšeš, nebo nepíšeš? Nevyznám se v té slátanině, ale když o mě napíšeš, že jsem blbá, je to hodnocení mé osoby a já tu nejsem proto, abych získala hodnocení mé osoby, ale abych diskutovala o názorech. Nakonec mysli si a piš si co chceš, je to jen tvoje vizitka. Tahle diskuse je o něčem jiném, než o rýmě, tak nechápu, co to sem zase píšeš. a nějaké úsudky, že chci vyvolat hádky. Jak jsi přišla zase na tohle? To, že jsou moje názory pro někoho třeba kontroverzní neznamená, že sem chodím za účelem vyvovlat hádky. Ale chápu, že ty o mě nejspíš víš víc, než já sama o sobě a proto to, co ty píšeš o mě je pravda.
Zato vy ráda hodnotíte ostatní
Kam do diskuze vlezete, jde to do kytek, protože začnete trollit. Jo, budete všude vítaná.