Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Oživuji diskusi. Dnes jsem úplnou náhodou zjistila, že mám v rodu tak trochu incest. Jde o mého pradědu. Náhodou jsem přes obdobu myheritage zjistila, že prababička měla za svobodna stejné příjmení jako pradědova maminka, a mamka mi pak na moje naléhání přiznala, že prý praděda s prababičkou byli bratranci. Jestli přímí nebo vzdálenější, to nevím. Může to mít nějaké dopady? Máme v rodině nějaké znaky, ale nic vážného (křivé malíčky, srostlé zuby nebo prsty u nohou); kdysi jsme v rámci IVF museli absolvovat i genetiku, ale tehdy jsem tohle nevěděla… děkuji a prosím odpovídejte jen vážně, srandičky mi k ničemu nebudou…
Jestli ta genetika dopadla dobře, tak by to mělo být ok.
Ty znaky k tomu teda asi patřit můžou, ale to se teď asi stejně nemáte jak dopátrat.
a jak píšeš, nic vážného.
@Kamkam Dekuju, mezitim jsem se docetla ze dnes je snad v CR takovy snatek povoleny a nemel by to byt problem. Geneticku z Gennetu s tim otravovat nebudu, snad to moje deti jednou nebudou potrebovat resit, mam totiz jeden blby gen pro holku, myslim ze se tomu rika snizena citlivost na gonadotropiny, ale to nemusi byt v prime souvislosti s timhle…
To uz by se projevilo. Jde o to, ze kdyz jsou prenaseci pro nejakou recesivni nemoc (tzn. jsou zdravi ale nesou poskozeny gen) tak v te prvni generaci maji potomci vyssi sanci na onemocneni.
Ted uz je pro tebe sance/riziko stejne jako v bezne populaci.
@Lubuch píše:
To uz by se projevilo. Jde o to, ze kdyz jsou prenaseci pro nejakou recesivni nemoc (tzn. jsou zdravi ale nesou poskozeny gen) tak v te prvni generaci maji potomci vyssi sanci na onemocneni.Ted uz je pro tebe sance/riziko stejne jako v bezne populaci.
Diky, snad jo. Ja o nich temer nic nevim, oba se dozili slusnych let, ale deti na tehdejsi dobu moc nemeli (jen 4), a dozilo se jen jedno, 2 zemreli spise zvlastne, ac k tomu moc nevim, taky mohli chytit neco infekcniho.
V rodine mame krive prsty (moje teta, ja a moje obe deti), srostle prsty na nohou (muj syn) a srostle, jakoby zdvojene zuby (ja) ![]()
V carrier testu nastesti vysly jen ty gonadotropiny.
To vypada na nejakou lehci formu syndromu ale spise dle vyskytu v rodine dedicny dominantne.
Co tohle? Nesedi to na vas?
Mate i mensi oci? Nebo nejake ocni anomalie?
@Lubuch píše:
To vypada na nejakou lehci formu syndromu ale spise dle vyskytu v rodine dedicny dominantne.Co tohle? Nesedi to na vas?
https://medlineplus.gov/…l-dysplasia/#…
Mate i mensi oci? Nebo nejake ocni anomalie?
Jezisi! Link jsem neste nezkoumala, ale muj bratr ma kompletni agenezi jednoho oka. Ja sama mam dost strasne dioptrie, ale povazovala jsem to za zdedeno po jinych pribiznych ![]()
@Anonymní píše:
Jezisi! Link jsem neste nezkoumala, ale muj bratr ma kompletni agenezi jednoho oka. Ja sama mam dost strasne dioptrie, ale povazovala jsem to za zdedeno po jinych pribiznych
Hele je to jenom odhad, ale kdyz se to spoji… vsechno jste taky hlasili na genetice???
Příspěvek upraven 11.02.22 v 20:13
@Lubuch no tak vee krom incestu ano a uzavrelo se to jakoby divne, ale s tim, ze u mych deti ageneze oka nehrozi, ze to snad bylo de novo… bratrovi jeho PL tehdy odmitla napsat genetiku a mamka si volala s revizakem, aby mu to dali. Chodil pak na specializovane pracoviste ve VFN, kde to uzavreli takto, ale doktorka z Gennetu s tim spokojena nebyla a navrhla jakesi testovani, ktere tehdy delali jen v Motole a trvalo cca rok a zatizilo by to nase zenske zijici pribuzne, z kterych uz tehdy byla ale jen mama a bracha tam nesel. Nevim jestli ted doktorku nepozadat znova o konzultaci.
@Anonymní píše:
@Kamkam Dekuju, mezitim jsem se docetla ze dnes je snad v CR takovy snatek povoleny a nemel by to byt problem. Geneticku z Gennetu s tim otravovat nebudu, snad to moje deti jednou nebudou potrebovat resit, mam totiz jeden blby gen pro holku, myslim ze se tomu rika snizena citlivost na gonadotropiny, ale to nemusi byt v prime souvislosti s timhle…
To jsem mela původně taky dopsaný v příspěvku, že ty sňatky jsou povolený, ale mám za to, že jim musí právě předcházet genetická vyšetření. No a teď koukám, že ti tam secvaklo ještě víc věcí. Domluvila bych se s tou genetickou na konzultaci. Kvůli vám (snad jen pro klid a nic špatného z toho nevyvodí, držím palce, jestli to budete řešit) a ji by to určitě zajímalo z profesního hlediska.
@Kamkam Diky, bohuzel moje tehdejsi dr uz v Gennetu neni a bratr to nechce resit, mozna sama zkusim nekam napsat, ale chybel by mi hlavni probant
A taky vyzpovidam mamu, ale z toho jeste bude pekna hadka; ja vubec nechapu ze mi to zamlcela
Panatuju si jak kdyz se bracha narodil, tata delal nejake narazky na mamy rodinu, ale byla jsem dite, mam to jen v mlze, a je to jen pocit. Tata uz nezije, takze ten mi nepomuze…
@Anonymní píše:
@Kamkam Diky, bohuzel moje tehdejsi dr uz v Gennetu neni a bratr to nechce resit, mozna sama zkusim nekam napsat, ale chybel by mi hlavni probantA taky vyzpovidam mamu, ale z toho jeste bude pekna hadka; ja vubec nechapu ze mi to zamlcela
Panatuju si jak kdyz se bracha narodil, tata delal nejake narazky na mamy rodinu, ale byla jsem dite, mam to jen v mlze, a je to jen pocit. Tata uz nezije, takze ten mi nepomuze…
To je škoda, já bych to s ní na tvým místě probrat chtěla. Já bych zkusila kontaktovat ten gennet, jestli by to tam s tebou neprobral někdo jiný aspoň. Třeba ti řeknou, že teď už je to zbytečné řešit, ale aspoň bys byla klidnější. (Případně by ti řekli, jestli to pak evt. hlásit dětské Dr, dalším Dr… Jestli něco hlídat u dětí, příp. co až budou děti chtít vlastní děti, apod.) Nedivím se, že jsi naštvaná, taky bych byla. Je to od ní nezodpovědný.