Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@MartinaCV píše:
Je fakt, že kdyby byly třeba 3 kousky, tak by to už stejně na narkózu bylo… To jsem kdysi četla v diskuzi, že to zkoušely bez a bylo to na hranici snesitelnosti.
Když jsem byla na OPU při klasické stimulaci, vžem zkoušeli nejdřív jen oblbovák a až když se pacientka cukala tak připíchli narkózu. Druhé holčině vzali 5 folíků bez narkózy. Mně museli naopak narkózu přidat…
@MartinaCV píše:hlavně to nevzdat, zázraky se dějí těm, kdo na ně věří
Jakmile lehce zapochybuju, už to jde do prčic..
a tam bude ten zakopanej pes…
když jsem věřila nejvíc, tak se to taky nejvíc pos…
dneska sice doufám, ale 100% přesvědčená o tom nejsem
@lulu79 píše:
ahoj, já bych moc ráda v té vlně bylaTeď čekám na zahájení stimulace na 3. ivf, tak snad…
Prosím tě, můžu se zeptat, jestli jsi nějak řešila riziko nákazy toxoplazmózou před a během těhotenství? Vím, že jsi jednou psala, že máte kočičku. My máme kočičku od září, je hrozně mazlivá, pořád na nás visí a olizuje nás, tak mě to napadlo… Nikdy předtím jsme kočku neměli, takže protilátky z dětství určitě nemám… Dá se dojít někam případně na odběry? Děkuji
Ahoj, tak to moc držím pěsti! A vy holky držte mně, zítra jedu na opravný zápočet, takže tu sedím u pc a budu sedět do noci a hlavou jako lvi biju o mříže
Hned další den mám zkoušku u nejhoršího docenta
U koho stimuluješ?
Kočky chovám od svých 10ti let a protilátky v krvi žádné nemám
Před KETem dcery jsem nechala otestovat na veterině naší kočičku a sama jsem si na gyndě nechala nabrat krev. Obě jsme na toxo negativní. Na to, kolik jsem odchovala koček, jsem se divila. Krmíš syrovým masem? Já nikdy. Jen superprémiové krmivo - zásadně přes ZOOHIT (německé normy složení krmiva). Toxo je nejrizikovější u koťat, ještě více u těch, co chodí ven. Naše kočička ven nechodí, jen na balkón, který má bezpečnostní sítě (firma Aleza, naprostá pecka i designově), jednak aby nevypadla a aby na balkon nelítala havěť, my ho máme vyšperkovaný, si na to potrpím
a ještě balkon vytírám přípravky proti virům a bakteriím. Od vetů vím, že pro kočky smrtelné nemoci člověk přinese domů na botách nebo to nalítá na plochy, jako balkóny, takže dělám tato opatření.
@lulu79 a jak píše smile001.. zahrádka, kočkolit, taky prý neumyté ovoce a zelenina. My máme dost velkou spotřebu vody (prý největší v domě), protože já obecně neustále něco myju a gruntuju. ![]()
@smile001 píše:
a tam bude ten zakopanej pes…
když jsem věřila nejvíc, tak se to taky nejvíc pos…
dneska sice doufám, ale 100% přesvědčená o tom nejsem
Tak to nevím. Moje zkušenost je lehkost a žádné pochyby. Pak to jde nějak samo. Jakmile je to křečovité, nebo se vkrádají pochybnosti, už je to blbý. Začíná to rozhodnutím, že tohle prostě takhle bude. Příroda nerozlišuje, kdo bude úspěšný a kdo ne. Všimla jsem si, že úspěšní lidé dělají věci jinak a stačí je kopírovat. Bylo by to na dlouhou přednášku, aby to bylo k pochopení. Mám jedno CD, kde je to hezky vysvětleno na kvantové fyzice a to poslouchám průběžně už spoustu let. Když je mi ouvej, něco se nedaří, kamarádka říká: jdeš ale pořád dopředu, vždyť se podívej, v čem všem postupuješ. A je to od doby, kdy jsem změnila v roce 2001 život a řídím se /snažím se řídit/ těmito principy.
@smile001 @MartinaCV Díky holky, naše kočka ven nechodí, maximálně na balkón. První rok žila v domě a tam byla normálně na zahradě, ale pak už jen v bytě. Teď jsou jí 4. My jsme ji měli původně mít jen dočasně na hlídání, ale přirostla nám hrozně k srdci, tak už u nás zůstala. Je to takové naše miminko
Syrové maso nedostává, taky objednávám krmivo ze zoohit. Nevím ale, co dostávala, než přišla k nám… Přemýšlela jsem, že bych jí nechala otestovat, ale nechci ji trápit, ona nemá veterináře moc v lásce… Já si určitě krev ale nabrat nechám.
Jinak stimuluju u Dr. Jarošové, je to poslední ivf na pojišťovnu, tak do něj vkládám velké naděje a zároveň se hrozně bojím, že to zas nevyjde ![]()
Ještě jednou díky moc za informace a držím palce na zápočet i zkoušku. Určitě to dáš! ![]()
@smile001 Nebo lidi říkaj nepitvej to. Jenže mě se to osvědčuje. Rozpitvám to na molekuly a díky tomu najdu zádrhel. Pak na něj cílím a jsem v tom víc rozkoukaná. Každému vyhovuje něco jiného. Na tom IVF u mě to bylo krásně vidět. Do prvního jsem šla totálně neznalá a do druhého nadrcená a s přehledem. Ty informace mi umožnily se správně rozhodovat a volit takové postupy, které jsem považovala za nejúčinnější. Profesně se stále setkávám s tím, že pacient má mít co nejméně informací, je to marxistický pohled a dle mého velmi špatný. Dělá to z lidí objekty, nikoliv subjekty nadané smysly a schopností na své vlastní léčbě spolupracovat. Moje obvoďačka razí psychosomatický přístup. Nestačí jí, že pacient řekne, že ho furt bolí hlava. Nechá ho vypovídat a zjistí, že pacient má trable se sousedy a že příčina jeho bolesti je vedle v baráku a na to Brufen nezabere.
@lulu79 Mrkni na net na tu toxoplazmozu a věk kočky, myslím, že se udává, že je nejvyšší procento u koťat. Nech si určitě nabrat krev ty
Držím pěsti! Jakou máš stimulaci? Ale už zase místo učení nakukuju sem… ![]()
@MartinaCV Psychosomatika je mocná věc, to nepopírám.. před dvěma lety jsem se trápila s vleklým zánětem dutin, skoro půl roku, a dodnes jsem přesvědčená, že jsem si to způsobila sama, v hlavě…
Já určitou míru informovanosti ano, ale když tu kolikrát čtu jak tu házíte lékama, hodnotama vyšetření a tak, tak žasnu, a dost závidim, protože mě to prostě hlava nebere:-) Je teda fakt, že když si vzpomenu na to co jsem věděla při prvním IVF a dnes - ato jsem podle tebe informacema nepolíbená
tak to je nebe a dudy.
Je to všechno prostě těžký.. někomu vyhovuje si to rozpitvat, někomu na to nemyslet… mám kamarádku, seznámily jsme se při 1.IVF, a té se zadařilo teprve až když se chystala po roce zpět do práce a pokus absolvovala s tím, že teda když to bylo naplánovaný… a mimi má půl roku ![]()
Já najednu stranu věřím, snažíme se, doufáme, neházíme flintu do žita, ale na druhou stranu si říkám, že je třeba být pokorný a uvědomit si, že se třeba nemusí zadařit nikdy, že nám to třeba není souzeno.. tak beru život jak je, mám neteř a synovce, tak se snažím věnovat jim. Nevím, někdy si říkám, že asi nemám ty správný mateřský pudy, občas si připadám, že je mi to vlastně jedno.. ale taky se bojím, že mi to dojde v padesáti a že mě to „sejme“..
Všichni mi vždycky říkali, to je v hlavě.. moc se na to soustředíš, moc na to myslíš, pořád na to myslíš… zvlášť moje máti je na to expert… další varianta, blok po ukončeném těhu ve vyšším stádiu těhu.. ale když se ti prcci nevyvíjejí ani v tý misce, tak to asi moje hlava neovlivní…
Teď čekám na MS a jdeme do dalšího nativu, prostě to zkusit, i když už nad tím Langerová kroutila hlavou, ale prostě to ještě zkusit chci.. ale jsme už rozhodnutí že pak eventuelně půjdeme do DV.. a to by bylo aby to nebylo ![]()
@MartinaCV píše:
@lulu79 a jak píše smile001.. zahrádka, kočkolit, taky prý neumyté ovoce a zelenina. My máme dost velkou spotřebu vody (prý největší v domě), protože já obecně neustále něco myju a gruntuju.
Marti, to neeeee, nejvíc vsechno boli me!!
Hyfosy byl horor. Odber choriovych klku tak děsný nebyl.Kdyz by chtěl nekdo srovnani. Vysetreni na gynekologii me neboli a nevadí. Cevkovani pred cs prd, sranda. Vstavani po cs bolelo, ale čekala jsem to horsi.Pro me jednoznacne ze vsech dosud prozitych gyn. bolesti hyfosy.
Jinak holky, ja jsem se rozhodla pro 2.dite.Ted jsem 6 mesicu od porodu, za 2 mesice zacneme, jizva je ok, dle gynekolozky. Budeme se snazit rok a ctvrt prirozene, rodit v 43 je pro me strop. Zadne ivf ani nativ. Pokud to za rok a pul nedame prirozene zůstaneme u jednoho.
@MartinaCV píše:
@lulu79 a jak píše smile001.. zahrádka, kočkolit, taky prý neumyté ovoce a zelenina. My máme dost velkou spotřebu vody (prý největší v domě), protože já obecně neustále něco myju a gruntuju.
Ja jsem taky uchyl na cistotu.Ale na tebe nemam
Nechapu jak to stihas.Resp.kdy zijes takovy ten normální zivot. Sedim, klabosim, koukam do zdi Nebo se jen tak couram venku v lese, jedu na navstevu…to stihas? Kolik hodin denne spis?
@MartinaCV píše:
@lulu79 Mrkni na net na tu toxoplazmozu a věk kočky, myslím, že se udává, že je nejvyšší procento u koťat. Nech si určitě nabrat krev tyDržím pěsti! Jakou máš stimulaci? Ale už zase místo učení nakukuju sem…
Mrknu se na to a na krev si zajdu. Přijde mi, že jsem teď taková víc náchylná na nemoci, tak se bojím… Začala jsem brát Medrol, protože mám naznačený APA syndrom a od té doby, co ho beru, tak mě bolí v krku a necítím se dobře ![]()
Mám dlouhý protokol. Zatím mám v sobě Zoladex a budu mít nejspíš Elonvu, Luveris a k tomu budu asi píchat Clexane. Příští týden jdu na kontrolu, tak se dozvím víc.
@Kamilaa7 Prosím tě, co je odběr choriových klku? Pro mě nejhorší bolest byla biopsie děložního čípku, hysteroskopii mi naštěstí dělali v narkóze. O nativu jsem jeden čas uvažovala, ale právě kvůli strachu z odběru „za živa“ jsem si to rozmyslela… Jsem hrozný posránek ![]()
@lulu79 píše:
@Kamilaa7 Prosím tě, co je odběr choriových klku? Pro mě nejhorší bolest byla biopsie děložního čípku, hysteroskopii mi naštěstí dělali v narkóze. O nativu jsem jeden čas uvažovala, ale právě kvůli strachu z odběru „za živa“ jsem si to rozmyslela… Jsem hrozný posránek
Je to podobny invazivni zakrok jako amniocenteza.cvs se dela ale driv, myslim do 13tt, odebírají se klky z placenty, ne plodova voda jako u amnia.Je to o cca 0,5% rizikovejsi, ale benefitem je, ze pokud bys chtela jit po zjištění postizeneho ditete na přerušení, jdes na interupci a nerodis, jako u amnia.mne vysel hodne spatne 1. screening, postizeni ds 1:15. Nicmene!! Ja mam velke vyhrady vuci screeningum v genetu.cvs bylo negativni. priste bych sla na nejmene dve pracoviště. jednim z nich bude Profema v praze.
@lulu79 píše:
@Kamilaa7 Prosím tě, co je odběr choriových klku? Pro mě nejhorší bolest byla biopsie děložního čípku, hysteroskopii mi naštěstí dělali v narkóze. O nativu jsem jeden čas uvažovala, ale právě kvůli strachu z odběru „za živa“ jsem si to rozmyslela… Jsem hrozný posránek
cvs je vlastne biopsie placenty. odběr jehlou pres bricho.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.