Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@veveruse78
Presne tak, preci doktori musi vedet, co delaji.
@veveruse78 píše:
Nesmí se zapomínat na sice malé procento (ale nezanedbatelné) těch, které v případě nativů/minimálek či při velmí nízkém AMH získají pouze 1 vajíčko, následně embryo a v těchto případech se k PK přistupuje napříč všemi CARy jen ve velmi velmi výjimečných případech, embryo se naprosto standardně na doporučení embryologů vkládá 3. den a nečeká se na blastocystu…a výsledkem je nezanedbatelné množství těhotných (zdejší diskuze jsou toho docela důkazem). Tím pádem neplatí žádná z Martiných výše vedených premis (ad a) - c)).
Ačkoliv to nebude zřejmě případ většiny holek zde, navíc vůbec těch, které jdou na klasické IVF…ale v určitých případech prostě funguje i tato varianta a nelze o ní prohlásit, že takto to nemůže nikdy fungovat, plno je nás důkazem o opaku
Já vím, že centra toto dělají a dělá to i Gennet - z toho důvodu třeba Božská trvala na PK a domluvila si PGS i u jediného embrya, aby minimalizovala případné pozdější komplikace. Ale to je u těch minimálek. Nicméně s paní jsem vedla diskuzi o jejím IVF, ne o minimálce a musím trvat na názoru, že pořád platí, že embryo do dělohy patří až pátý den (z pohledu té vší bilogické podstaty) - i když vím, že se nevylučuje, že se ujme i dříve, to jsem četla, že holky otěhotněly i s mladším embryem (ale jak píší v poradnách a u Texla, za cenu rizik a za cenu jeho oxidačního a já nevím jakého ještě stresu).
@Mazlucha píše:
@veveruse78
@veveruse78 Veverusko, samozřejmě nevím jak je to jinde, ale já jsem nativ podstoupila v Pronatalu, jedno vajíčko a s naprostou samozřejmostí jsem měla všude uváděnou PK. Bylo mi řečeno, že pokud bych chtěla transfer dřív, že bránit mi nikdo nebude, ale že oni dřív transfer standardně nedělají. Ono dřív se taky žádná PK nedělala a IVF byla úspěšná ![]()
@MartinaCV jak jsem uvedla hned na zacatku, mluvim vylozene o minimalkach/nativech, pripadne holkach s velmi nizkym AMH..
Texlovy názory se v těchto konkretnich pripadech nedaji moc vyuzit, ten dosud nepripustil, ze existuje jedna jedina zenska tehotna po minimalce/nativu
resp. trvá na svém, že to možné vůbec neni, vtipálek.. ![]()
Jinak v pripade klasických IVF jsem vždy blastocystu vkládala a využívala PK, tam nevidim důvod, proc vkládat např. 3.den, kdy je jich „peknych“ spousta a najednou paty den zbyde jedine…byl by to zbytecny transfer, to souhlasim.
@Mazlucha píše:
@veveruse78
Já kdybych dala na doktora, který mi stopnul stimulaci s tím, že z toho už nic nebude, tak dneska nejsem těhotná. Ač má @MartinaCV někdy zbytečně razantní názory, tak se též divím, že v dnešních době doktor bez zkušenosti toho, jestli jsou embrya schopna dostat se do blastocysty zavedou třídenní s hláškou, že je mu v těle matky líp. Nicméně co člověk to názor.. a to se týká i doktorů.. Nemyslím to ve zlém a samozřejmě všem co jsou vložena třídenní držím palce ať jsou z toho mimča!
@Ploutvik ano, vim, ze v Pronatalu to tak je (moje gyndr. dela soucasne i v tomto CAR). Je to urcite taky cesta, navíc, pokud je to prave embryjko, tak PK v pohode prezije a dojde pak ke zdarnemu tehotenstvi, co vic si prat
Bohuzel to ale na nektere holciny nefunguje a v těchto pripadech stoji za to zkusit holt i ten druhy pristup bez PK. Jak jsem psala vyse, je skutecne hodne pripadu, kdy to vyslo, tak bych to hned uplne nezatracovala ![]()
Je fakt, ze se jedna ale jen o ty pripady, o kterých pisu a to zrejme většinu holek začínajících IVF v Gennetu moc netankuje
![]()
EDIT: Kazdopadne ti moc drzim pesti, at se ti dari i nadále a tehotenstvi krasne prosperuje ![]()
Příspěvek upraven 25.05.16 v 09:44
@Ploutvik píše:
Já kdybych dala na doktora, který mi stopnul stimulaci s tím, že z toho už nic nebude, tak dneska nejsem těhotná. Ač má @MartinaCV někdy zbytečně razantní názory, tak se též divím, že v dnešních době doktor bez zkušenosti toho, jestli jsou embrya schopna dostat se do blastocysty zavedou třídenní s hláškou, že je mu v těle matky líp. Nicméně co člověk to názor.. a to se týká i doktorů.. Nemyslím to ve zlém a samozřejmě všem co jsou vložena třídenní držím palce ať jsou z toho mimča!
Souhlasim s tim, ze je třeba se „sebevzdělávat“, informovat i jinde a s dr. diskutovat, to beze sporu
doktori nejsou vsemocni bohove a delaji chyby, většinou tedy spis neresi pripady individualne a sekaji to jak Bata cvicky…
@veveruse78 Já doufám, že úspěšný už zůstane tenhle
Jsem v 8tt z nativu. Předtím klasické IVF dva transfery a nic
Ty už jsi před porodem viď někdy? Kdo je tvoje gyndarka? Doktorky v Pronatalu jsou moc fajn ![]()
@Ploutvik uz jsem editovala prispevek
omlouvam se, nebyl to zamer ![]()
a jak se cítíš? ještě chodíš na utz do CAR nebo te uz predali do pece gynekologa?
No ja uz odpočítávám dny
TEd uz by pišta mohl vykouknout kdykoli
Moje gyndarka je dr. Pasekova
Nejdriv mi prisla trosku jako „studeny cumak“, ale svoji peci me nasledne presvedcila, ze u ni zustanu
i cele tehu se starala docela nadstandardne, takze za me spokojenost..
laparku mi tehdy trosku protekcne vyjednala u Mardesice, který si odskocil me odoperovat (pronajali si sal ve Vinohradske nem.), mistni doktori se při vizite chodili divat a obdivovat vysledek
![]()
@veveruse78 píše:
@MartinaCV jak jsem uvedla hned na zacatku, mluvim vylozene o minimalkach/nativech, pripadne holkach s velmi nizkym AMH..
Texlovy názory se v těchto konkretnich pripadech nedaji moc vyuzit, ten dosud nepripustil, ze existuje jedna jedina zenska tehotna po minimalce/nativu![]()
resp. trvá na svém, že to možné vůbec neni, vtipálek..
Jinak v pripade klasických IVF jsem vždy blastocystu vkládala a využívala PK, tam nevidim důvod, proc vkládat např. 3.den, kdy je jich „peknych“ spousta a najednou paty den zbyde jedine…byl by to zbytecny transfer, to souhlasim.
jojo, taky už jsem to psala, že Texl, ani Gennet si v minimálkách nehoví s argumentem, že je při malých dávkách zisk malého počtu vajíček, ale je to kontraproduktivní, když je ve finále stejně jenom jedno dvě OK? Mně připadá, je to jen laický pohled, že tam vlivem hormonů dozrají i ta vajíčka, která by v daném cyklu normálně nedozrála, ale stejně nemají potenciál k vyvinutí až na mimino. Jakoby tam stejně hrál roli jen ten jeden dominantní folikul. A o té neochotě k minimálkám si myslím, že jde čistě o byznys.
@veveruse78 Trochu mi přijde, že mám každodenní kocovinu
Jinak je mi dobře.. až na ten strach, ale tak snažím se věřit, že už bude všechno v pořádku. Ještě jsem pořád v CAR. Další UTZ mám příští týden. A ani teda nevím, kdy se předává na gyndu.
Tak na tuhle doktorku, jsem tam překvapivě nikdy nenarazila. A to jsem myslela, že jsem tam prošla rukama všech
Jinak to je super, že už to máš takhle na krajíčku! Za chvíli už budeš mít miminko v náručí
Taky už bych chtěla být aspoň 13tt a hladit si bříško.)
@veveruse78 píše:
Souhlasim s tim, ze je třeba se „sebevzdělávat“, informovat i jinde a s dr. diskutovat, to beze sporudoktori nejsou vsemocni bohove a delaji chyby, většinou tedy spis neresi pripady individualne a sekaji to jak Bata cvicky…
Ty moje razantní názory
- když musím odepsat na desítky vzkazů v soukr. poště, pak mi to nedá a odepisuju i tady a většinou se dokola opakuju, protože ne každý to tu pročítá měsíce dozadu, tak to píšu s důrazem na to dané a už se mi nechce dokola vysvětlovat a chodit po špičkách. No a k tomu si myslím, že zrovna reprodukční medicína by se měla dělat poctivě a dobře rovnou a ne až po pátém pokusu. Štve mě ten byznys okolo a tahání peněz z kapes nešťastných párů a ještě víc mě štve, že se na doktora nemůžu spolehnout a musím tady po nocích pomalu vystudovat gynekologii, abych se nenechala „napálit“. Štve mě, že jsem při první IVF nevěděla nic a mé tělo a biologický čas dostalo na frak. A když vypnu diskuzi, píšu žalobu na nějakýho doktora, který někomu zprasil operaci apod. a to už jsem rozjetá. Snad to jako vysvětlení stačí, i když jsi ho nepožadovala. ![]()
Jen koukám co tu řešíte - samozřejmě přeji všem moc a moc štěstí a pokud možno nekomplikovanou cestu k vysněnému cíli, i když život vše rád komplikuje. Musíme všechny věřit a ono to půjde ![]()
Jinak já už se zklidnila z množství léků, dnes beru naposledy Femoston Conti a Norethisteron, pak by do 29 měl přijít menses a jdu do stimulace, snad to přežiju, takové chemie… Taky ji moc dobře nesnáším, ale zas je fakt že cca od 15 let beru hormonální substituci, tak by to nemuselo být tak hrozné.
Jako podporu beru Fertipronu, kys. listovou, piju kontryhelový čaj a ananasu mám plný mrazák, jen nevím jestli má cenu jíst ho už teď když plánovaný ET je 15.6.
Děkuji moc
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.