Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Martrich IVF s minimalni stimulaci. Za gonal jsem platila asi 800-900 Kc, zbytek na pojistovnu. Jinak gonal pro samoplatce stoji cca 10 tisic. Pry. Hormony jsou svinstvo, ja je snasim tak blbe, ze bych mohla napsat knihu
Hele, ale trosku nerozumim tvemu pohledu na pgs/pgd. Bojis se, ze po nem nezustane nic… Je podle me lepsi do toho jit a vedet, ze vkladaji geneticky uplne zdrave embryo, nez do pgd/pgs nejit a nechat si vlozit treba spatne, nezdrave, ktere stejne odejde nebo bude nutna revize, protoze se vada najde pozdeji. Pokud nezbude nic, je jasne, ze embrya nebyla v poradku. A cilem pgd/pgs je prave ta „vadna“ vyloucit.
@Martrich Kolik jsi měla standardně vajíček po IVF?
EDIT: pokud máš třeba hodně vajíček.. a hodně se ti jich dostane do 5tého dne.. tak bych IVF a PGD/PGS zvažovala. Protože to určitě smysl má.. Ale pokud máš tři embrya a jedno se dostane do 5tého dne. Tak zkus ten nativ. Ani bych nenechala připíchávat hormony. Já měla menupur min dávky. Cca 3tis a vůbec jsem na ty nízky dávky nereagovala, takže vyhozené peníze.
A pokud to pojišťovna proplatí tak nech udělat genetiku i na tom jediném z nativu.
Ahoj všem, už nějakou dobu čtu vaše příspěvky a nedá mi to, abych se svámi nepodělila. Mám za sebou 4 plné ivf, tři u Apolináře, jedno pak v Gennetu. Já jsem v pořádku až na věk /35/, přítel má spíše horší než katastrofální spermiogram. Při prvním ivf katastrofa, krátký protokol, jen jedno 8bb embyo 4.den, nechytlo se. Při druhém pak jedno embryo pátý den u dlouhého protokolu, mám syna. Pak další stimulace, stejná jako ta druhá, nic. Čtvrtá taky stejná a zase nic. Potom už jsem se smlířila s tím, že jdu do práce, a že další dítě nebude. Nakonec jsme před vánocemi zkusili na popud Dr. Langerové jednu minimálku - na 5 dní Clostilbegyt, jinak nic. Byly z toho 4 folikuly, 3 vajíčka. Z toho se všechna oplodnila, 2 vydržela krásná do 3.dne - jedno 7bb a druhé 8bb. Vložena obě. No a teď jsem ve 30. týdnu, čekám holčičku.
Tím chci jen říct, že někdy i těch 10% - 20 % pravděpodobnosti úspěchu minimálky či nativu znamená víc než celé ivf. Přeji hodně štěstí všem ![]()
@49839 to zní moc pěkně, gratuluji, já to měla v březnu stejné, malé dávky fostimonu, 3 vajíčka, 3 embrya, dvě mi vkládali třetí den, 8buňka a druhé dokonce 9 buněk a nechytlo se ani jedno. Proto jsem se nechala v Gennetu dobře vyšetřit, říkala jsem si, že chyba je asi ve mě, že se nic nechytá a vše mi vyšlo ukázkové, možná mě to štve o to víc ![]()
Já měla po IVF hodně embryí, ale do pátého dne z deseti třeba došly jen dvě nebo tři
![]()
@Božská ano,máš pravdu s tím PGD/PGS, zkusím se zeptat, zda to udělají i u toho jednoho embrya. Právě si myslím, že jedno vajíčko bez hormonů by mohlo být kvalitnější. Langerová si myslí, že antiestrogeny (clostyl atd) naopak tu kvalitu vajec snižují a navíc snižují sliznici.. Uvidíme, chtěla jsem zkusit i inseminaci, v min. Caru říkali, že malá šance tam je a je to zdarma, tak možná přes léto zkusíme jednu, dvě a v září pak ten nativ
@Martrich ahoj, nenech se natlačit někam, kam nechceš. Nechceš už hormony (mám z nich taky celkem obavy), tak zkuste nativ s PGS. Ty jsi klient a ty platíš, takže by v tom neměl být problém a myslím, že pokud to takhle nastíníš dr., tak se nebude cukat. My když jsme začali chodit do Gennetu, tak dr. taky navrhoval IVF, já se na to necítila, takže jsme si zvolili nejdřív pár IUI a dr. to respektoval. Občas nadhodil, jestli jsme nezměnili názor, ale do ničeho netlačil. A na procenta úspěšnosti se vykašli, jsou to jen čísla. Mně kdyby někdo řekl, že po třech neúspěšných transferech ještě ten rok otěhotním přirozeně, tak bych si zaťukala na čelo a poslala ho někam, no a vidíš, stalo se. Kolik bych si dala procent, že se tak stane? Nejspíš 0.
Sice jsi tu psala, že už jsi zkoušela hodně věcí, ale nechceš zkusit čínskou medicínu a dr. Zhang? Já jsem těhotná díky ní a jejím bylinkám. Nám zůstalo při IVF ze 7 oplozených vajíček 6 krásných blastocyst, zavedli jsme postupně 3 a nebylo z toho nic.
Ona mi řekla, že mám chlad v děloze a jsem vystresovaná (což jsem fakt byla, prostě zoufalec zoufalej), a že i když ty blastocysty jsou sebelepší, tak se v takovém prostředí nemůžou uchytit. Je mi jasný, že každému pomůže něco jiného, nechci ti to nutit, ale zkus nad tím zauvažovat, jako o další možnosti. ![]()
@lachi díky, už jsem o tom uvažovala taky, jenže opět ty peníze, nestojí to málo, že? Nativ a PGD zkusím, do hormonů prostě nechci ani ten clostyl, už toho bylo dost, díky holky
![]()
@MartinaCV No nekecej, že už ti skončil zarach
Konečně. Super, že to byl jen cvičný výlet do porodky. Ještě toho určitě bude. To je normálka. Mě teda malá taky už občas slušně okopává, ale pořád to jde. Marti, bude hůř. Si pamatuju, jak malej si hověl dole a kopal a mně už se chtělo brečet, protože to bylo šílený. Ale co bysme pro ta zlatíčka nevydržely, že? ![]()
Holky ještě dotaz, chtěla bych přejít k té primářce Brandejské, je to možné? Jak to udělat, stačí se s nimi domluvit na recepci, zda by mě vzala?
@Martrich píše:.
Holky ještě dotaz, chtěla bych přejít k té primářce Brandejské, je to možné? Jak to udělat, stačí se s nimi domluvit na recepci, zda by mě vzala?
Příspěvek upraven 05.06.18 v 20:18
@MartinaCV Marti, děkuji, udělám to jak píšeš, ale chci zkusit nativ s PK a PGD pokud to půjde a napíšu sestrám, že chci Brandejskou. S Langerovou jsme si do noty moc nepadli a chlapa k ní už nedostanu. Je taková hodně rázná. O té Brandejské jsem četla, že je taková více empatická a dělá i víc ty nativy, Langerová jim vyloženě moc nefandí. Já už hormony nechci, hrozně po tom tloustnu, mam psychické problémy a ten poslední pokus mě naprosto vyřídil. Klidně si připlatíme Picsi a PK plus tedy na poj. to vyšetření, případně tedy slabou stimulaci, ale to se mi už opravdu moc nechce. I Langerová říkala, že po třech stimulacích a dvou mini stim. bych měla být opatrná, chodit na UZ prsou atd.., což tedy dělám. Zase se mam ráda a zdraví je pro mě pořád přednější. A jinak Marti, vítej opět mezi námi
![]()
@Martrich píše:
@MartinaCV Marti, děkuji, udělám to jak píšeš, ale chci zkusit nativ s PK a PGD pokud to půjde a napíšu sestrám, že chci Brandejskou. S Langerovou jsme si do noty moc nepadli a chlapa k ní už nedostanu. Je taková hodně rázná. O té Brandejské jsem četla, že je taková více empatická a dělá i víc ty nativy, Langerová jim vyloženě moc nefandí. Já už hormony nechci, hrozně po tom tloustnu, mam psychické problémy a ten poslední pokus mě naprosto vyřídil. Klidně si připlatíme Picsi a PK plus tedy na poj. to vyšetření, případně tedy slabou stimulaci, ale to se mi už opravdu moc nechce. I Langerová říkala, že po třech stimulacích a dvou mini stim. bych měla být opatrná, chodit na UZ prsou atd.., což tedy dělám. Zase se mam ráda a zdraví je pro mě pořád přednější. A jinak Marti, vítej opět mezi námi![]()
![]()
![]()
Děkuji za přivítání
Po tolika stimulacích bych byla taky opatrná. Nevím, jestli bych sestrám psala, možná spíš osobně, telefonicky, ale to je na tobě, jak to cítíš. Každopádně bych zmínila, že Brandejská je primářka a má víc možností k úpravě celého postupu a protože jsi už po několika bezúspěšných stimulacích, chceš minimalizovat zátěž svého těla a ráda bys s ní probrala možnosti, když Dr. Langerová navrhuje takové, které nemůžeš akceptovat a partner jí z dalšího pokusu vylučuje. My byli u Brandejské jednou, když tam nebyla Dr. Jarošová a byla empatická, i to všechno hezky vysvětlovala. Před časem, když už jsem byla těhotná a byla tam na screeningu, potkaly jsme se s Brandejskou na wc a pamatovala si mě, normálně se mnou na wc debatila
Bude to chtít pořádně probrat jaké jsou možnosti vyšetření spermií + se zaměřit na celé procesy, jak proběhly předchozí stimulace, jak to pak vypadalo v laboratoři a jaký byl výsledek. Já jsem zářný příklad toho, jak rozdílný je výsledek u špatně a dobře provedené stimulaci, přičemž mezi oběma bylo asi 3/4 roku a ta druhá proběhla už ve 40 letech, kdy v tomto věku hraje roli i půl roku, jak mi sdělila genetička.
@MartinaCV tak jsem nezahálela a objednala se k Brandejské na 28. června, co jsem četla, tak ona víc fandí nativům, uvidíme, co vymyslí…
![]()
@Martrich píše:
@MartinaCV tak jsem nezahálela a objednala se k Brandejské na 28. června, co jsem četla, tak ona víc fandí nativům, uvidíme, co vymyslí…![]()
To máš krásný termín, vidíš ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.