Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Petruš Z. Fakt? No já už nad tím radši nepřemýšlím, bo by mě asi kleplo…tenkrát mi nabrala krev sestra v ordinaci!!! Dala vypít roztok, aniž by znala jakoukoliv hodnotu, pak jsem tam dvě hodiny čekala, resp. ležela, protože se mi udělalo pěkně zle, a málem jsem tam sebou sekla, no a pak nabrala tu druhou hodnotu po 2 hod. a to bylo celé…já netušila nic, že se to takhle dělat nemá, cukrovku jsem neměla a jelo se dál ![]()
@Marcella01 Já na tom byla v laboratoři a bylo nás tam několik a opravdu to bylo tak, jak má. Nejdřív vyhodnotili první odběr a pak dále. Mně nebylo zle, ale co dělal malej. A já myslela, že to je normální, ale až před nedávnem jsem se dočetla, že pro ty mimča je to děsněj nápor. No, nedivím se.
To byla sestra amatérka ![]()
@Petruš Z. píše:
@Marcella01 Já na tom byla v laboratoři a bylo nás tam několik a opravdu to bylo tak, jak má. Nejdřív vyhodnotili první odběr a pak dále. Mně nebylo zle, ale co dělal malej. A já myslela, že to je normální, ale až před nedávnem jsem se dočetla, že pro ty mimča je to děsněj nápor. No, nedivím se.
To byla sestra amatérka
Ne, to byl doktor debil, sestra dělala jen to, co jí řekl…arogantní, namyšlený idiot, který nejraději byl, když jsi platila, držela hubu a nic nechtěla…
@Marcella01 píše:
@MartinaCV ahoj, správně provedený test je tak, že přijdeš, naberou ti krev ze žíly, zjistí hladinu cukru nalačno a pokud je nižší než 5,1 tak lze provést zátěžový test, tj. podá se roztok, a pak se znovu bere krev za hodinu a za 2 hodiny…tu první hodnotu jsou schopni v laboratoři zjistit během 5-10 minut…takto je to správně, já třeba poprvé nic z toho neabsolvovala, ale je to už 5 let, a mezitím se to změnilo, tak kdoví co mi tenkrát ten původní gynekolog nabiral a kontroloval
Marcel, tak nevím, jestli mi tu první krev vyhodnotili, nic neříkali.. no, musím vydržet do zítra.
@Petruš Z. píše:
Takhle jsem OGTT absolvovala já před 6 lety. Pamatuji se, že mi pak chtěl malej vyskočit z břicha. HroznýNic moc zážitek. Ty miminka v bříšku to prý špatně snášejí.
Malá taky kopala, celkově kope po sladkém.
@MartinaCV Tak preci ses rozhodla nechat se i v tehotenstvi obarvit.
Ja s Daneckem v brisku byla taky. Doufam, ze sis to uzila a zarelaxovala si. ![]()
@Petruš Z. píše:
Takhle jsem OGTT absolvovala já před 6 lety. Pamatuji se, že mi pak chtěl malej vyskočit z břicha. HroznýNic moc zážitek. Ty miminka v bříšku to prý špatně snášejí.
Jo, sefka na ogtt byla pred 14 dny a mimco pry uplne silelo. V ten den byla i na kardiu a pry mu totalne busilo srdicko. Druhy den uz ok.
@Božská píše:
@MartinaCV Tak preci ses rozhodla nechat se i v tehotenstvi obarvit.Ja s Daneckem v brisku byla taky. Doufam, ze sis to uzila a zarelaxovala si.
![]()
Čau Leni, nakonec rodinná rada rozhodla, že 27 týden už je dost a že miminko je vlastně už téměř „hotové“, tak to nebude příliš risk. Taky jsem se bála co na to vlasy, protože v těhu je mám jiné. S kadeřnicí jsme se dohodly na šetrné barvě a šetrném melíru a výsledek je perfektní, mám radost. Člověk zase prokoukne
Přítel říkal: kdo to je? Nová pani..
Ale dvě hodiny sezení u kadeřnice teď pro mě relax není, po chvilce na židli mě bolí kostrč, tak jsem tam pořád poposedávala.
@MartinaCV předpokládám, že to vyhodnotili a pak ti teprve dali ten roztok, přece jen je to obrovská zátěž pro tělo i pro miminko, tak to snad nedávají jen tak…i když jak jsem psala, já kdysi před lety nic nevěděla a test mi udělali úplně blbě
![]()
V kolik tam dneska jdeš?
Jinak já se taky před 14 dny odhodlala na melír a super, hned se člověk cítí líp
akorát teda 2hod. sezení nic moc, ale pro krásu se musí trpět
našla jsem v poradně, že běžná kadeřnicka úprava jednou za čas ničemu nevadí, horší to má kadeřnice, která je v denním kontaktu…
Ahoj holky,
tak zítra si mám jít vyzvednout injekce. Zatím nevím, co přesně za léky to bude, tak jsem zvědavá. Mám mít krátký protokol. Těším se ale i mám trošku strach. Jestli zvládnu si to píchat, když to nebude ve formě pera, jak dlouho si to budu píchat, pak narkóza a odběr, jestli se vykultivuje aspoň jedno embryo, které se probojuje za 9 měsíců až k porodu…
Jak jste to zvládaly vy? ![]()
@MartinaCV Ahoj Martí, jsem ráda, že už tě k nám pustili zpátky!
@MartinaCV děkuji za Tvůj čas, v létě mi bude 37.Ty dvě předchozí IVF byly před čtyřmi lety.Ten první protokol byl tuším krátký a druhý dlouhý. Už si to moc nepamatuju, co vše jsem měla, tuším Gonal prvně, Puregon podruhé, k tomu jsem připichova po několika dnech ještě něco, měla jsem i nosní sprej Synarel a ten byl tuším nějak měsíc před. Ta nekvalitní vajíčka, to je samozřejmě můj výplod, nikdo mi nic takového neřekl ![]()
@LuciisPuciis píše:
Ahoj holky,tak zítra si mám jít vyzvednout injekce. Zatím nevím, co přesně za léky to bude, tak jsem zvědavá. Mám mít krátký protokol. Těším se ale i mám trošku strach. Jestli zvládnu si to píchat, když to nebude ve formě pera, jak dlouho si to budu píchat, pak narkóza a odběr, jestli se vykultivuje aspoň jedno embryo, které se probojuje za 9 měsíců až k porodu…
Jak jste to zvládaly vy?
Ahoj, tak ti začne období, kdy budeš pořád na něco čekat
Já to zvládala v pohodě, protože manžel mi řekl, že to prostě vyjde a žádná debata, takže jsem hned zahodila špatné myšlenky a opravdu je to lepší. Pro mě bylo asi nejhorší, že jsem musela nechat sportu. Takže nuda nad nudu, ale prostě jsem měla daný cíl a hotovo ![]()
Nejhorší pro mě bylo čekat 3 týdny na výsledky PGD/S. Čím to trvalo delší dobu, tím ty nervy byly horší.
Zvládneš to, mysli na to miminko, co pak bude ![]()
@Petruš Z. Děkuju, jsi moc hodná! Také si pořád opakuju, že to musí vyjít, že není jiná možnost, ale současně vím, že tam někde vzadu v hlavě je prostě ta varianta, že se něco může nepovést (nebyla bych první) - ale snažím se to opravdu převálcovat tím, že počítám s tím, že to klapne (přeci i proto se už i v práci chystám dopředu, kdybych tady chvíli nebyla, aby bylo dostatek zásob na skladě apod., což bych nedělala, kdybych nepočítala s tím, že to vyjde, no ne?) ![]()
Co mě čeká po praktické stránce, prosím? V době injekcí, odběrů, implantace embrya…? Co bolí, co mě odrovná, že budu muset zůstat doma a třebas spát jak dudek apod.?
@LuciisPuciis Nemáš za co děkovat
Já asi všem neduhům předešla tím, že jsem se začátkem stimulace nastoupila PN. Mám zaměstnání, kdy mi dr. doporučila raději nastoupit PN. Nepřetržitý provoz a to je nejmenší, ale už třeba ta únava po noční a tak by nebyla dobrá. Noční není dobrá normálně a ještě když si člověk denně píchá hormony. Nedoporučovala mi ani sex, že při stimulaci, jak rostou vaječníky, tak při akčnějších hrátkach může dojít k poškození vaječníků. Proto jsem musela přestat i běhat a chodit na fitbox. Zase riziko třeba přetočení vaječníků. Prostě samé riziko. Odběr vajíček byl úplně v pohodě. Po narkoze jsem byla za 10 min. vzhůru a chtěla jsem hned domů
ale každý snáší narkozu jinak. Dr. mě upozorňovala, že zhruba za dva dny dozraje zbytek vajíček a bude to bolet a taky že jo. Ale ibalgin to spravil. Ale po odběru teda určitě být doma. No a pořád během stimulace i po odběru hodně pít a jíst bílkoviny. Já si pak třeba koupila i proteinový nápoj pro sportovce. Nebo jsou i tyčinky, protože mi zbytek už lezl krkem.
Já potom měla pauzu, protože jsem čekala na ty výsledky PGD, takže nevím, jak to je, když se jde poté za pár dní na ET. Ale byla jsem i za to ráda. Tělo se dá dohromady z té stimulace.
Snad jsem ti trochu pomohla ![]()
@Petruš Z. píše:
@LuciisPuciis Nemáš za co děkovatJá asi všem neduhům předešla tím, že jsem se začátkem stimulace nastoupila PN. Mám zaměstnání, kdy mi dr. doporučila raději nastoupit PN. Nepřetržitý provoz a to je nejmenší, ale už třeba ta únava po noční a tak by nebyla dobrá. Noční není dobrá normálně a ještě když si člověk denně píchá hormony. Nedoporučovala mi ani sex, že při stimulaci, jak rostou vaječníky, tak při akčnějších hrátkach může dojít k poškození vaječníků. Proto jsem musela přestat i běhat a chodit na fitbox. Zase riziko třeba přetočení vaječníků. Prostě samé riziko. Odběr vajíček byl úplně v pohodě. Po narkoze jsem byla za 10 min. vzhůru a chtěla jsem hned domů
ale každý snáší narkozu jinak. Dr. mě upozorňovala, že zhruba za dva dny dozraje zbytek vajíček a bude to bolet a taky že jo. Ale ibalgin to spravil. Ale po odběru teda určitě být doma. No a pořád během stimulace i po odběru hodně pít a jíst bílkoviny. Já si pak třeba koupila i proteinový nápoj pro sportovce. Nebo jsou i tyčinky, protože mi zbytek už lezl krkem.
Já potom měla pauzu, protože jsem čekala na ty výsledky PGD, takže nevím, jak to je, když se jde poté za pár dní na ET. Ale byla jsem i za to ráda. Tělo se dá dohromady z té stimulace.
Snad jsem ti trochu pomohla
Určitě, děkuju! My PGD (PGS) nemáme - dr. Diblík nám ho nedoporučil ani jako samoplátcům. Ostatní genetiku máme o. k. Budeme určitě chtít prodlouženou kultivaci, ale nevím právě, jak to teď vyjde, když budou ty st. svátky a dovolené obecně přes prázdniny - doufám, že si na mě někdo udělá čas a mají to nějak ošéfované ![]()
Jsem z toho maličko nervózní, protože mě naše dr. neposlala ani na imuno, ani na genetiku a vše jsem si prakticky vyřídila sama na zákl. info tady od Martinky… Takže i teď jsem taková nesvá, jakože jestli jsem pro to nejvyšší možno % úspěšnosti udělala max., když od dr. necítím úplně tu správnou zaangažovanost. Už teď vím, že další IVF u ní určitě absolvovat nebudu (šla jsem k ní, protože na Letné měli tehdy stop stav a jsem na Arše).
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.