Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@brumdinka píše:@eumedon už x-krát tu bylo psáno, že pokud pachatel uvidí něco jako lokátor s největší pravděpodobností zpanikaří a udělá něco co třeba neměl původně v plánu…
Což může být stejně tak dobře, jako špatně.
Když dítě začne křičet, tak pachatel zpanikaří a udělá něco, co naprosto neměl v plánu. Třeba uteče.
Uvidí-li pachatel blížící se policajty, může zpanikařit a udělat něco, co neměl v plánu. Nebudu ale pohřešování dítěte před policií tajit, abych pachatele nepřekvapil.
Když pachatel uvidí cokoliv, co ho překvapí, tak může zpanikařit a udělat něco, co neměl v plánu. Kvůli tomu se nebudu střežit toho, aby dítě mělo u sebe něco, co by mohlo pachatele, který by mu chtěl ublížit, překvapit.
Nemusím se snad dopředu střežit všeho, čím bych mohl naštvat potenciálního pachatele, který by mohl ublížit mému dítěti (například jej vybavit pomůckou pro určení jeho polohy).
Mimoto a především: Lokátor má primárně nikoli chránit děti před násilnou trestnou činností, ale hlavně snížit pravděpodobnost, že budou pohřešovány. Půjde-li rodič s dítětem do ZOO a dítě se ztratí, lokátor je může pomoci najít (například ZOO Lešná je obrovský areál s množstvím lákadel pro děti, v areálu „Austrálie“ jsou dvě dětská hřiště vedle sebe a lanáček a je tam docela frmol).
A také to nijak nesouvisí s tím, že většina zneužití dětí se děje v rodinách příbuznými. Pro rodiny, v nichž se zneužití dítěte příbuznými neděje, je sdělení, že většina zneužití dětí se děje v rodinách, při úvahách o pořízení či nepořízení lokátoru - jako pomůcky k prevenci pohřešování dětí - irelevantní. Pokud si někdo pořídí lokátor, tak pravděpodobně ne s ambicí vylepšit obecné statistiky zločinů páchaných na dětech (natož zločinů páchaných jejich příbuznými), ale aby měl větší šanci najít své dítě, kdyby se třeba zaběhlo.
Příspěvek upraven 13.09.14 v 21:01
@brumdinka uz jsem psala, ze princip neni stejnej. Ja za dite odpovidam, nejsme rovnocenni.
A mne by se to nelibilo. Ja ale zodpovidam za sebe sama. Ja nejsem dite.
@g.sandova promiň ale evidentně si nerozumíme - princip je stejný, je neustále pod dohledem, což narušuje důvěru a já bych to svýmu dítěti neudělala a nejen proto, že mě by se to nelíbilo nebo ty běžně děláš dětem to co se ti nelíbí, aby jiní dělali Tobě, jenom proto, že je vůči Tobě v podřízeném postavení a dle tvých slov si nejste rovni ![]()
@eumedon moc filozofuješ, většině rodičů se děti nikde jako pejskové nezaběhávají, není třeba je čipovat ![]()
přeji všem hezký večer ![]()
@brumdinka píše:
@g.sandova promiň ale evidentně si nerozumíme - princip je stejný, je neustále pod dohledem, což narušuje důvěru
Princip je jiný: To že je například dítě předškolního věku neustále pod dohledem, zcela jistě důvěru nenarušuje.
@brumdinka píše:… a já bych to svýmu dítěti neudělala a nejen proto, že mě by se to nelíbilo nebo ty běžně děláš dětem to co se ti nelíbí, aby jiní dělali Tobě, jenom proto, že je vůči Tobě v podřízeném postavení a dle tvých slov si nejste rovni
Na tak hloupou otázku snad ani @g.sandova nemusí odpovídat: Tobě by se nelíbilo, kdyby tě měl někdo neustále pod dohledem, tak by rodiče neměli dohlížet na své děti?
Na malé děti dohlížíme ne proto, abychom jim demonstrovali jejich podřízené postavení vůči nám, ale proto, že náš dohled potřebují, je otázkou jejich bezpečnosti a je naší povinností zajistit, že víme my sami (nebo někdo důvěryhodný, koho pověříme), kde právě dítě je.
Nevím jak ty, ale @g.sandova zřejmě pod dohledem být nemusí, takže analogie mezi ní a dítětem nesedí.
@brumdinka píše:
@eumedon moc filozofuješ, většině rodičů se děti nikde jako pejskové nezaběhávají, není třeba je čipovat
Hysterii bych nechal hysterkám, statistiku statistikům, filozofii filozofům a to, zda „očipují“ své dítě na každém.
Pokud bych se rozhodl opatřit GPS lokátor, pak tedy bych ho nekoupil většině rodičů, ale sobě a svému dítěti.
Rodič se nemusí řídit tím, co se děje nebo neděje většině rodičů ani jaký je názor většiny. Toto není debatou před nějakou volbou či hlasováním, zda mají být všechny děti očipovány, a každý posuzuje sám, co je pro něj a jeho dítě užitečné.
Nikde jsem netvrdil, že se dítě zaběhává většině rodičů. Jsou ale situace, kdy se ztratit může (a nemusí v tom být nějaký pachatel) a v takovém případě není na škodu mít technický prostředek k jeho lokalizaci.
@brumdinka píše:
princip je stejný, je neustále pod dohledem, což narušuje důvěru a já bych to svýmu dítěti neudělala a nejen proto, že mě by se to nelíbilo nebo ty běžně děláš dětem to co se ti nelíbí, aby jiní dělali Tobě, jenom proto, že je vůči Tobě v podřízeném postavení a dle tvých slov si nejste rovni
Ale ty očividně vycházíš z předpokladu, že KAŽDÝ rodič, který podobnou věc pořídí svému dítěti, ať už z jakéhokoliv důvodu, ji stejně nakonec bude používat ke každodennímu sledování dítěte, ne jen v akutních případech typu „holka měla být už před hodinou doma a není“. Proč?
@eumedon dekuju. Myslim, ze jsi me pochopil a ano, nechci odpovidat. Ja nerikam, ze to poletim koupit. Ja jen rikam, ze to muze byt nekdy uzitecne.
@Bersaba nevim,kolik rodicu by na to melo cas a bavilo je to. Ja ale myslim, ze vetsina chape, k cemu to je. To jsem necekala, ze to tu bude vyhroceny jako kojeni a nekojeni
@g.sandova píše:
@Bersaba To jsem necekala, ze to tu bude vyhroceny jako kojeni a nekojeni
Ono to není vyhrocený. Jen některé uživatelky píší jak z uzavřeného oddělení (netýká se všech).
Je to asi jejich styl.
@eumedon otáčíš to uplně někam jinam než jsem myslela…měl/a bys jít do politiky ![]()
@Bersaba né tak docela, pokud jsi četla tuto diskuzi je zcela jasně vidět, co mě osobně na tom vadí…navíc na tuto otázku cos psala ti opravdu odpovědět žádný GPS lokátor nepomůže…
@brumdinka Právě že diskuzi sleduju od začátku a argument „špehování“ mi připadá stejně mimo, jako dotazy na dospělé ženské, jestli by si to nechaly vnutit od manžela. Vždyť je to myšleno jako bezpečnostní opatření, pro případ nouze. Ano, je snadno zneužitelné, to ale neznamená, že nemůže být v určitých situacích užitečné. Třeba jako pepřák.
Mám dvě holčičky - krásné blonďaté andílky, je jim skoro 5 a skoro 6. Poslední dobou jsme (asi jako spousta rodin) doma téma bezpečnosti dětí hodně řešili a včera přišlo i na sledovací náramky. Už dřív jsme se s tatínkem holčiček úplně neshodli na tom, kdy budeme holky kam pouštět. Máme perfektní podmínky - okna do vnitrobloku sídliště, kde je vše: koukáme na školku a travnaté prostranství se třemi hřišti a základní škola je asi 20 kroků od domovních dveří. Všechno na jednom místě, ani jedna silnice, spousta maminek, které se znají… Takže teoreticky na to, aby holky např. od druhé třídy chodily samy do školy a pak na hřište, naprosto super. Já jsem od první třídy lítala s dětmi po parcích na Vinohradech, a kdybych nemohla, brala bych to asi hodně zle. Proto chci i holkám dopřát co nejvíc volnosti, adekvátně k jejich věku a vyspělosti (starší by už minimálně rok dokázala sama i dojít na nákup apod.. ale samozřejmě nic takového se ještě neděje.. mladší je naopak ještě miminko, ač ne věkově… a asi bude ještě trvat, než ji pustím samotnou nebo i jen se ségrou byť před dům na hřiště.) Ale samozřejmě vím, že budu mít hrozný strach… A teď k tématu: Naše mladší Madlenka ještě nic neřeší.. na svůj věk je pořád mim…samozřejmě jsme jí milionkrát říkali, že nesmí nikdy nikam s nikým atd.. ale u ní to stejně ještě nebude nějakou dobu připadat v úvahu. Ale starší Barunka je hodně vyspělá, všechno dobře chápe… teď poté vraždě se mě na spoustu věcí ptala a chce, abych ji v parku doprovázela i když si jde odskočit do křovíčka, hlídá Majdu jak oko v hlavě.. je hodně opatrná. A myslím, že ona sama by se cítila bezpečněji, kdyby věděla, že až bude chodit sama, bude mít u sebe něco, podle čeho bych ji kdykoliv našla. Takže můj závěr je zatím takovýto: Až na to přijde a já začnu holky pouštět samotné, promluvím si s nimi i o možnosti náramků s tím, že budou vědět, že to znamená, že budu mít nad nimi vlastně pořád kontrolu, ale taky že to znamená, že mě kdykoliv přivolají, kdyby něco a že budou mít daleko větší šanci..kdyby něco (a argument, že budou mít mobil mi nepřijde úplně relevantní… na náramku se zmáčkne tlačítko a pošle sos signál… vyndavat telefon asi dítě nestihne, když ho někdo někam vleče). A rozhodneme se společně. Pokud budou chtít (a já si zatím dost myslím, že třeba Barunka by chtěla), tak do toho půjdeme. A až přijdou do věku, kdy jim to začne vadit (a taky už budou zase o něco větší a rozumnější..
), tak se náramek prostě sundá. Pokud chtít nebudou, tak bych jim ho nenutila. Myslím, že svoboda je důležitá věc i za cenu neustálého rodičovského strachu… Mezi námi, bát se o ně budeme i až jim bude třicet… Na druhou stranu myslím, že dětem do x let (třeba do deseti) vlastně ani tolik nejde o to, aby je rodiče nemohli kontrolovat, to začnou řešit později… Ale hlavně je to o tom, že by to měla vždy řešit celá rodina… Já se snažím s dětmi, i když jsou malé, řešit všechno, co se jich týká… A tady to nebude jinak. Pardon za dlouhý příspěvek… Přeju všem, aby nikdy nemuseli u dětí řešit větší problém než jestli pořídit nebo nepořídit náramek ![]()
@Sylvii Pokud chceš holkám zajistit větší bezpečnost, tak je takhle nevystavuj… Zní to skoro jak inzerát.
@Sylvii nezlob se, ale @Litta má pravdu…já fotky dětí teda pod profilem nemám a ani do profilovky bych si nedala fotku jak svojí a už vůbec svých dětí…jejich fotky nemám na netu vpodstatě vůbec nikde a když tak jsou zamknuté jen pro konkrétní uživatele…
@Litta píše:
@Sylvii Pokud chceš holkám zajistit větší bezpečnost, tak je takhle nevystavuj… Zní to skoro jak inzerát.
Opravdu nechápu… a jen mě to utvrdilo, že nemá cenu se zapojovat do jakýchkoliv diskusí. Člověk chce přispět a pak se cítí jak idiot. Chtěla jsem jen napsat, že mám dcery, o které je proč se bát a jak se dívám na různé prostředky k zajištění jejich bezpečí… Co na tom proboha připomíná inzerát??? To je dost silné kafe, ne? Pokud tady někde na emimi pobíhá úchyl, který následně pátrá po dětech, jejichž fotek a také detilů o místě bydliště je tady hafo, nemyslím si, že by si teď řekl: ha, tahle matka své děti ještě dva roky nebude pouštět nikam samotné, ale já ji do té doby vypátrám a pak si na ně někde počíhám… a kdyby měly ten lokátor, tak jim ho hned sundám…
Pardon, ale čekala jsem různé reakce… takovouhle ale ne. Jdu tedy zpytovat své svědomí a na emimino už radši zase chodit nebudu.. aby si mě a mých dětí tady náhodou někdo nevšiml…
Brumdinka: ok, děkuji. Jsem špatná máma. Beru si ponaučení a už přispívat nebudu.