Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Musím souhlasit s @brumdinka, že je z toho zase davová hysterie. A opět se ukázalo, že vrah je z rodiny a opět z rodiny, aniž bych se chtěla někoho dotknout, přinejmenším nestandardní. A skutečně většina těch ztracených dětí není ve věku těch školkáčků a školáčků. A těch případů není tolik na takovou paniku. Chápu, že Eliščina smrt to rozvířila, ovšem za chvilku to utichne, stejně jako u Aničky Janatkové.
Takže třeba čipovat tříleté dítě ve školce, aby ho někdo nesebral učitelce ze zahrady, to mně osobně přijde až přespříliš ![]()
@brumdinka píše:
@Zenyatta tak nějaknavíc ze statistik jasně vyplývá, že většina těchto případů je z okolí rodiny (u tohoto se to též bohužel potvrdilo) a že třičtvrtiny všech ztracených dětí jsou ve věku 15-18 let z diagnostických ústavů…
A co plyne z té statistiky pro mne a to, jak mám zabezpečit své dítě?
Jako nevarovat ho, aby se nenechalo nalákat cizími lidmi a místo toho je nedávat na hlídání k babičce, nebo co si z té statistiky mám vzít pro sebe?
@brumdinka
Urcite to je z velke casti hysterie, na ktere lze dobre vydelat. Jak jsem jiz psala, naramek bych koupila, pouzivala treba v pripadech, kdy by to bylo opodstatnene, ale co me stale odrazuje jsou ty mesicni naklady.
Treba ta locca je mala krabicka, tak jednou muzes hodit do auta, jednou dat diteti do batohu nebo do bundy treba v nejakem vetsim zabavnim parku nebo obchodnim centru, kde se deti radi ztraci nebo na dovolene. Ale platit to zase mesicne a predplacet na 2 roky…no nevim a hlavne jeste internet v mobilu.
Ja jsem o tom zacala premyslet po tom, kdy se mi dcera zabehla v obchodnim dome v 5 vterinach co jsem ji spustila z oci, nejhorsich 15 minut meho zivota.
@Ladybird146
Byla bych rada pokud bys napsala kolik provoz takoveho zarizeni mesicne stoji, protoze porizovaci cena neni ta nejvetsi polozka, diky moc. Zminila jsem te v mem predchozim prispevku, ale nejak spatne:-)
@eumedon promiň ale to snad máš vědět… nechceš mi přece tvrdit, že čekáš že to ti napíše někdo, kdo tě vůbec nezná na diskuzi nebo to za tebe zázračně vyřeší GPS…
@brumdinka píše:
@eumedon promiň ale to snad máš vědět… nechceš mi přece tvrdit, že čekáš že to ti napíše někdo, kdo tě vůbec nezná na diskuzi nebo to za tebe zázračně vyřeší GPS…
Nečekám.
Zajímá mne, proč tady někdo píše cosi o statistice a co si podle představ pisatele má z té statistiky vzít člověk, který doma dítě netýrá ani nezneužívá ani nenechá týrat a zneužívat příbuznými.
@eumedon já to psala z toho důvodu, abych ilustrovala, že ta hysterie co se z toho rozvířila je naprosto zbytečná a takový člověk může být naprosto v klidu, pokud jsi to nepochopil, tak mne to mrzí, ale chyba není na mém příjmači
přeji krásný den ![]()
Příspěvek upraven 13.09.14 v 11:37
Mně osobně by zajímalo kolik lidí, kteří i tady vypisovali, že pořídí dítěti „sledovací“ zařízení po případu Aničky, kolik to doopravdy udělalo - a to nemyslím rýpavě, opravdu mně to zajímá
. Ono něco jiného je to říkat/psát, něco jiného je to pak i vykonat. Když vedle nás vykradou byt tak se nás to víc dotýká tak začneme uvažovat co udělat - ale jestli se dokopeme a necháme si udělat bezpečnostní dveře, to je otázka, pomine strach, hysterie, tak to necháme tak jak to bylo
.
Příspěvek upraven 13.09.14 v 11:42
@brumdinka píše:Žádná hysterie se nerozvířila. Jen se o něco víc mluví o bezpečnosti dětí.
@eumedon já to psala z toho důvodu, abych ilustrovala, že ta hysterie co se z toho rozvířila je naprosto zbytečná, pokud jsi to nepochopil, tak mne to mrzí, ale chyba není na mém příjmači![]()
Ale někdo, pravda, reaguje hystericky. Jak kdo.
@Mišela1 píše:
Mně osobně by zajímalo kolik lidí, kteří i tady vypisovali, že pořídí dítěti „sledovací“ zařízení po případu Aničky, kolik to doopravdy udělalo - a to nemyslím rýpavě, opravdu mně to zajímá. Ono něco jiného je to říkat/psát, něco jiného je to pak i vykonat. Když vedle nás vykradou byt tak se nás to víc dotýká tak začneme uvažovat co udělat - ale jestli se dokopeme a necháme si udělat bezpečnostní dveře, to je otázka, pomine strach, hysterie, tak to necháme tak jak to bylo:-).
A není to jedno? Já tady četl hlavně příspěvky typu „lze o tom uvažovat“ a argumenty pro a proti. Obojí je relevantní.
Statistiky zneužití v rodinách ani poměr zneužití v rodinách ku zneužití mimo podle mne relevantní nejsou, protože se tématu netýkají.
GPS lokátor může (někdy) pomoci jako stopa v případě, že se dítě ztratí. Není dobře to přeceňovat a už vůbec ne na to spoléhat, ale pomoci může. Někdy.
@eumedon - no není, protože většina rozhodnutí, které uděláme ve stresu, strachu nebo hysterii po odeznění emocí většinou vyprší. Takže jestli se někdo rozhodně po GPS lokátor v „klidném“ období bez žádné kauzy, věřím, že to i koupí, ale to co vypukne po jakémkoliv případu „zavání“ jenom uklidňováním vlastního strachu.
@Mišela1 píše:
@eumedon - no není, protože většina rozhodnutí, které uděláme ve stresu, strachu nebo hysterii po odeznění emocí většinou vyprší. Takže jestli se někdo rozhodně po GPS lokátor v „klidném“ období bez žádné kauzy, věřím, že to i koupí, ale to co vypukne po jakémkoliv případu „zavání“ jenom uklidňováním vlastního strachu.
Však vás nikdo nenutí to kupovat. Každý ať si uklidňuje svůj strach, má-li jej, podle svého uvážení, ne?
Opakuji, že většina diskutujících tady zvažuje a snáší argumenty pro i proti a pouze pár to hystericky žene do krajních poloh, snaže se ostatní obracet na svou víru.
Já snáším i pozorně čtu oba typy argumentů a upozorňuji na pseudoargumenty, které ve skutečnosti relevantní nejsou.
Statistiky zneužití v rodinách se tématu dotýkají stejně málo, jako statistiky úrazů v kuchyni.
Příspěvky některých pouze zaplňují stránky a činí diskusi méně přehlednou.
@eumedon - moc si nerozumíme, ale nevadí:-). Já nic kupovat nechci, mně zajímá jak je to u lidí, kteří se rozhodnou na základě nějakého popudu něco pořídit, jestli to opravdu udělají, to je celé:-)
@brumdinka ale to je neco jineho. Hlavne bych diteti vysvetlila, na co to je. Je to ochrana. Nemusim ho sledovat na kazdem kroku. Kdyz bude chtit nekam jit mimo plan, tak jako tak musi zavolat a zeptat se, zda muze a kdy ma byt doma. Tohke ma preci slouzit k tomu, kdyz se nevrati vcas domu, nezavola a neda o sobe vedet. Nepotrebuju ho sledovat na kazdym kroku. Na druhou stranu musim mit prehled i bez gps, kde moje dite je. Tohle je jen pomucka k rychlemu vyhledani, kdyz nevis co se deje.
A nechod na me s partnerem-to je neco jineho. Nejsem bezbranna a zodpovidam sama za sebe! Neplet si pojmy. A hlavne, nikdo te nenuti to porizovat! Nekdo ma potrebu tak to pochop, ma to svoje duvody.
Za sebe bych uvítala zařízení, které se nepředplácí a má malý dosah - např. do 1 km (něco jako chůvička). Právě pro malé děti v ZOO, obchodě apod. Když se skloním třeba k miminu v kočárku a tříleté se mi pustí a odběhne, tak zapnout a zjistím kde je… Pro školáky bych už tohle nepoužila. Ví, s kým mohou a nemohou jít, kde a proč mají počkat… Pokud bude chtít ublížit mému dítěti někdo, koho dobře zná, NIC nepomůže tomu zabránit. A před cizími chráním své děti i tím, že nenapleskám jejich fotky a další informace, které mohou vést k jejich identifikaci, na kdejakou internetovou stránku - hlavně sociální sítě. A moje děti to vědí a své fotky nikam neumisťují. Takže za mě GPS jen pro malinké na nějaké akci a jen v případě, že podmínky použití budou podobné, jako pro GPS navigace v autech - zaplatím jednou a používám. Ne nějaké paušály…
@g.sandova ale není to něco jiného, princip je naprosto stejnej…
@eumedon nezlob se, ale statistika ztracených dětí je vzhledem k tématu diskuze a důvodu případného pořízení více než-li relevantní…
Příspěvek upraven 13.09.14 v 13:32