Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak my jsme se posadili 8.9 bez opory a 11.9 se postavil.tudíž v 8m. ![]()
Zdravím, taky jsem myslela, že je to blbost, ale opravdu, náš Tadeášek zaujal sám tento posed 2 dny po půl roce…dostane se do něho sám… dokonce ted už máme týden po půl roce a sedí i bez opory rukou… takže myslím, že nic není blbost, prostě každé dítě si to určí samo…
U nás taky půl rok - nikdy jsem mu nepomohla a vlastně ani na kolenách nikdy nikomu neseděl. Ale plazil se, pak lezl dozadu, najednou se zastavil a sednul - od té doby to umí. Ale ještě nesedí bez rukou, jednou nebo oběma se opírá ![]()
Ahojda maminky.. asi blbej dotaz, ale tohle nevim.. miminko ma nejdrive sedet a pak lézt? nebo nejdřív leze a pak sedi??
Rika se, ze dite nejdriv leze a pak sedi, ale dcera si prvne sedla. Asi je to individualni ![]()
@Kátísek píše:
Ahááá, a kdy si tak sedaji a zacinaji lézt?
Taky jak který, to neposuzuj, každý je jiný
@Kátísek mám pocit, že tak nějak zároveň, ale zpočátku ten sed byl nejistý a ne moc častý, zatímco lezení zdokonaloval a když pak intenzivně lezli, tak se zpevnili a pak už seděli jistě. Jeden v 11m, druhý v 13m, dávaj si na čas hoši ![]()
První syn si sedat a lozit začal cca 9měcíc. Druhý až po roce oboje, měl na vše času dost, ale ještě než si vůbec sednul a lezl, tak se naučil postavit u nábytku
Náš malej to zvládl během snad dvou týdnů všechno, sezení, plazení, lezení, stoupnutí u opory. bylo mu 9,5M.
a napřed si sedl a pak se teprv rozlezl, ale fakt to bylo v rozmezí několika dní.
To mi chcete rict ze jeste tak 5 mesicu budu muset vydrzet nez se zacnou batolit? ja jsem uz ted vyrizena a kazdy den je pro me skoro utrpeni
![]()
Třeba můj syn se první postavil (6 měsíců a 1 týden)
Stoupl si na 4 po cca týdnu se postavil na 2, pak začal lézt a po cca 2-3 týdnech se pevně posadil ze stoje, do té doby jen klečel. Bylo mu 7 měsíců (když si sedl).
Takže u nás nikdy nebyl šikmý sed.
Synovec se posadil sám z lehu na břiše, když mu bylo 10 měsíců (styl měl takový, že ho chodila pozorovat celá rodina). Lézt začal až když chodil 2 měsíce kolem nábytku a po týdnu lezení se pustil. (Cca 14 měsíců)
Takže klid, každé dítě je jiné.
@Kátísek píše:
To mi chcete rict ze jeste tak 5 mesicu budu muset vydrzet nez se zacnou batolit? ja jsem uz ted vyrizena a kazdy den je pro me skoro utrpeni![]()
Pockej az zacnou vsude lezt, budes jeste rada vzpominat na dobu kdyz dite jenom lezi a kouka ![]()