Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hlavně je důležité, aby dcerka dřív lezla, než se posadí a neposazovala se přitahováním za něco. Kdy si sedne není až tak podstatné. Syn si sám sedl „až“ v 9 měsících a to nebyl nedonošený a podle dr. byl ve většině dovedností o 6 týdnů napřed oproti tabulkám. Ale dřív, než si sedl, tak uměl lézt, postavit se u nábytku a obcházet nábytek. Samostatný sed přišel až téměř nakonec. Pasivním posazováním se to stejně nenaučí. Buď v klidu a hodně trpělivosti s tchyní!
8 měsíců je ještě nic, nejdřív musí klečet a z toho kleku si pak sedá. Dej jí čas a nikam nespěchej.
Doktorky se klidne zeptej, az tam priste pujdes..a az ti rekne, ze je to naprosto v poradku, popros ji, at ti to da pro babicku pisemne ![]()
Vůbec se nestresuj! S klukem jsem teda cvičila Vojtu, sedl si v 11 měsících a nepozoruju na něm žádné nedostatky je proto, že by později seděl ![]()
Dcera v devíti měsících taky samostatně nesedí, občas si sedne do šikmého sedu, plazení taky nic, teď se trochu začíná zvedat na kolínka… Buď v klidu ![]()
S babičkami bývá občas kříž, řekla bych jí, že děkuješ za názor, ale dle tebe i doktorky je vše v pořádku, je jiná doba a ty to budeš dělat takhle… ![]()
Promin ale babicku bych slusne poslala nekam, taky jsem se setkala s temito nazory, davat sedet, tahat dite za ruce a chodit..hruza.Jako pokud je jeste navic predcasne narozena tak ti nebude v 8 mesicich sedet, moje zacala az po roce, ani nelezla. Rozhodne ji neposazuj to je to nejhorsi co pro ni muzes udelat, ja kdyz vidim jak matky vozi v kocaru ani ne pulrocni a maji je ve sportaku v sede tak fakt jen kroutim hlavou ![]()
Náš syn byl asi nějaký uspěchaný, ale seděl někdy mezi pátým a šestým měsícem. Chodil od jedenácti měsíců, ostatní věci jako plazení, lezení si nevzpomenu. Šla jsem se i podívat na datumy fotek a opravdu to odpovídá.
@Anonymní píše:
@Davima
Kdyby si to nechala vysvětlit.![]()
Jenže si vede svou.
Není to bohužel jen tohle téma, ale i jiné zažité názory.
Kravské mléko od 6m a z něj kaše (ikdyž kojím a UM nepoužívám, spinkáme až na vyjímky celou noc) tak bych měla malé dávat určitě kaši, protože má určitě hlad.
Me babicka presvedcovala ze gulas, svockovou a tak od 4mesicu davat ze to je poradny jidlo oproti kojeni.je to s nimi tezky znam to
![]()
Ach jo, ty babičky..Doufám, že až já budu jednou babičkou, nebudu si trvat na výchovných názorech, které v té době budou jistě zase překonané ![]()
Miluju babičky a jejich chytré názory
Neposlouchám žádné rady, dělám vše podle své intuice a jak si já myslím, že je pro mimi dobré ![]()
@Ageleine to já taky, hlavně se snažím to nedělat tak jak to bylo moderní před 30lety.
To byl problém i s tím, že nechci aby se dávalo papat olíznutou lžičkou, že prý jsem její maminka, tak co by ode mě mohla chytit.
Neřeknu kdyby nebyl internet, kde najdeš co je a není normální pro předčasně narozená i normálně narozená miminka, ale brát to podle toho, co prožívá babičky kolegyně z práce, že to automaticky platí i pro nás. ![]()
Nenadělám nic.
Dohady jsou i oblíkání, boty taky na co kupovat nové, když jsou tu na půdě a na zahradu stačí, atd.
Moje mamka taky nemohla pochopit proč chuděrce tu přesnídávku/čajík neosladím a že mi pije čistou vodu.
No naštěstí si dala říct, když názorně viděla, že malá čaj nechce, sladký taky ne a skutečně jí voda chutná.
Přitom už moje ségra cca před 20lety nesolila, nesladila.
Jenže to mamce nevyprávěla a měla klid no.
Nevím jak tady bylo psáno o tom posazování 6m na kárce, dělají to tak i maminky kolem, že prý jim děti pak neřvou a mají klid, ale dle mého to řešení skutečně není. ![]()
No jasne, to same porad dokola. Ja si dneska taky od (skoro) tchanovy pritelkyne vyslechla jak uz bych teda konecne mohla malemu davat misto um kravske mleko. Jako nechapu proc bych to mela dwlat, kdyz s um nema problem… Navic odmitam si brat k srdci nazory cloveka, ktery mel na nocnim stolku sklenici s medem a pokazde kdyz dite zaplakalo, tak do nej namocit dudlik… No hruza… Jeji nazory fakt miluju… Nastesti se s nimi nevidime casto, o maleho maji zajem jako asi o sousedovic psa, takze uz tim tuplem to nebudu poslouchat…
Nejlepsi je ani neargumentovat a nechat je v tom jak to vsechno delali uzasne a skvele a my vse hrotime a delame spatne… Jen prikyvuji s usmevem a oni stejne vi, ze si povedu svou… ![]()
Necele ctyri a pul mesice, maly je na brisku, hybe rukama a nohama, ale jeste se neposouva, ale nechce uz vubec lezet, jde mi do sedu sam. Kdyz ho kamkoliv polozim, okamzity plac. Jedine na konika nebo v sedu, ale ma ten sed sikmy. Papa v sede, mliko v pololehu. Kdyz lezi a chytnu ho za ruce, ma tendenci se zvedat.
@jitkabrhelova píše:
Necele ctyri a pul mesice, maly je na brisku, hybe rukama a nohama, ale jeste se neposouva, ale nechce uz vubec lezet, jde mi do sedu sam. Kdyz ho kamkoliv polozim, okamzity plac. Jedine na konika nebo v sedu, ale ma ten sed sikmy. Papa v sede, mliko v pololehu. Kdyz lezi a chytnu ho za ruce, ma tendenci se zvedat.
Jak timuze jit do sedu sam? Jak se do toho sedu dostane?
@jita22 to už tu bylo taky, urazila se pár dní nemluvila a pak si opět vedla svou.
Děkuji moc za Vaše názory a potvrzení, že je vše v pořádku a máme čas.