Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky ![]()
Chtěla bych se vás zeptat co je to ten Hamiltonův hmat a proč se to dělá?Já dneska na to narazila tady v diskuzy,ale vůbec nevím co to znamená?
![]()
Hamiltonův hmat
Hamiltonův hmat – bimanuální stlačení dělohy při poporodním krvácení. Jedna ruka je zavedena do vaginy, druhá tlačí přes stěnu břišní A. Hamilton
Toliko odborná literatura.
Ahoj a měj se prima!
Ali
Příspěvek upraven 11.03.10 v 16:48
ahojky…mě ho provedla moje gykenkoložka na uspíšení porodu…bolelo to jako čert a krvácela jsem…po dvou dnech krvácení přestalo…prý do týdne porodím…vydržela jsem to něco málo přes týden…malá se narodila v 37 týdnu…nic příjemného-prý to můžou dělat pouze v nemocnici a ne gynekoložka v ordinaci..
Hamiltonův hmat, tzv. Hamilton je (při otevření děložního hrdla) proveden tak, že se zavede prst a oddělí se násilím vak blan, ve kterých je miminko, od stěny děložní. Je to bolestivé, ve většině případů to způsobí krvácení a Světová zdravotnická organizace tento zákrok považuje za škodlivý a rozhodně ho nedoporučuje. Jeho údajný přínos při urychlení či vyvolání porodu nebyl prokázán. Není opodstatněný a lékaři by ho neměli bez souhlasu pacientek vůbec provádět.
Vsadím se, že se nikdy nikdo žádné maminky nezeptal, jestli chce udělat Hamiltonův hmat a provedl ho bez jejího svolení.
Já ve své nevědomosti jsem si tento zákrok nechala 2× provést, aniž by mě někdo předem varoval či něco vysvětloval
![]()
Takže tak.
Alice19761 píše:
Hamiltonův hmat
Hamiltonův hmat – bimanuální stlačení dělohy při poporodním krvácení. Jedna ruka je zavedena do vaginy, druhá tlačí přes stěnu břišní A. HamiltonToliko odborná literatura.
Ahoj a měj se prima!Ali
To podle mě není ono. Zjednodušeně řečeno gynekolog se ti pošťourá v čípku, trochu oddělá plodové obaly od čípku, to vede k uvolnění prostaglandinů, které urychlí nástup porodu. trošku to bolelo, druhý den jsem začala rodit, ale jestli to bylo tím, nevím.
Mně ho taky dělala na gyndě - na urychlení - týden před termínem porodu, 2 dny jsem krvácela a rodila jsem týden po termínu. Bolelo to a bylo to úplně k ničemu… Ale je fakt, že se mě ptala, jestli to chci. Takže teď při druhém to určitě odmítnu
.
neczuz píše:Alice19761 píše:To podle mě není ono. Zjednodušeně řečeno gynekolog se ti pošťourá v čípku, trochu oddělá plodové obaly od čípku, to vede k uvolnění prostaglandinů, které urychlí nástup porodu. trošku to bolelo, druhý den jsem začala rodit, ale jestli to bylo tím, nevím.
Hamiltonův hmat
Hamiltonův hmat – bimanuální stlačení dělohy při poporodním krvácení. Jedna ruka je zavedena do vaginy, druhá tlačí přes stěnu břišní A. HamiltonToliko odborná literatura.
Ahoj a měj se prima!Ali
Asi ne,taky jsem to zpětně pročítala!
No,když čtu ty příběhy,pěkně děkuju,asi není o co stát!
Ali
Souhlasím s vysvětlením neczuz. Mně dělali Hamiltona dvakrát, bolelo to fest a špinila jsem. A ten druhej zabral, už to bolet nepřestalo a pomalu to přešlo v porod. Aspoň jsem se vyhnula vyvolávačce, takže já jsem za něj i ráda ![]()
no, mě ho také dělali (ráno můj gyndař, odpoledne v rizikové poradně) a v noci jsem jela s kontrakcemi do porodky. Ale bylo to fest nepříjemné a nikdo se mě dopředu nezeptal a ani nevysvětlil.
Mně se nikdo nezeptal, dr. v poradně jen řekla, že teda něco zkusí (na moji poznámku, že už mi doma řekli, že se nemám vracet
), provedla ho, posléze vysvětlila, o co jde, prý to šlo dobře, že by se mi teda porod mohl rozjet (v den termínu..) a prd, špinila jsem, bolelo to úměrně, sykla jsem u toho, ale pak už asi dobré.. a 9 dní jsem přenášela… takže asi fakt jak u koho… ![]()
Mě začali kontrakce taky hned 2 den po HEmiltnovi a oznámil mě to až po zákroku a docela to bolelo a špinila jsem potom. Nic příjemného ale vydržet se to dá taky. Možná je lepší když ti to neřekne.
Ahojky,tak já měla dva dny po termínu a byla jsem na kontrole v porodnici,doktor mi provedl Hamiltona a za tři hodiny jsem byla na příjmu,jelikož jsem začala rodit.
Mně ho dělal doktor odpoledne před vyvolávyným porodem a je fakt že už nebylo proč vyvolávat neboť jsem se rozrodila spontánně. Bolelo to jako prase, ale jen chvilku, mírně jsem krvácela, v noci odešla hlenová zátka a v 7 ráno pravidelné kontrakce, takže já bych do něj šla znova. Mně taky jen řek „tak já něco zkusím“.
Mě udělal Hamiltona doktor v porodnici, dva dny před termínem … bolelo to jako čert, ale do 36 hodin se rozjel porod - teda resp. odtekla mi plodovka. jestli díky tomu …
.