Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, trochu na odlehčení. Miluju filmy Harryho Pottera. Teď na něj čučím v TV a začala jsem přemýšlet. Jak je možné, že Bartymu Skrkovi se po vypití mnoholičného lektvaru hlas změní, ale Harrymu a přátelům nikoli. Na netu jsem nic nenašla. Má někdo odpověď?
Snad jsou tady taky nějaké fanynky tohoto filmu. ![]()
V knihách se mění i hlas. Ve filmu to tak nebylo zřejmě pro lepší orientaci, kdo je kdo
@Eeeddd protože to ve filmu udělali špatně..v knize se jim hlas změní…tvůrci dvojky si zřejmě nepřečetli další díly a tak nevěděli že ve 4 bude mít mnoholičný lektvar mnohem větší roli…
@Eeeddd tak ono filmy HP dost konkretně odbíhají od knih a mnohdy i v dost zásadních věcech.
My o vánocích koukali nový díl těch roztodivných zvířat, nepamatuji přesný název, co natočili podle HP. Ty se mi moc líbí
. Filmy HP se mi nelíbí, protože úplně změnili hlavní pointu knihy. Knihy jsou super a český překlad skvělý.
@Capelucia píše:
@Eeeddd tak ono filmy HP dost konkretně odbíhají od knih a mnohdy i v dost zásadních věcech.My o vánocích koukali nový díl těch roztodivných zvířat, nepamatuji přesný název, co natočili podle HP. Ty se mi moc líbí. Filmy HP se mi nelíbí, protože úplně změnili hlavní pointu knihy. Knihy jsou super a český překlad skvělý.
Si pamatuju jak jsme v kině s kamarádkou čekaly na některé pasáže z knihy a byly jsme sk
Zklamané
Příspěvek upraven 27.01.24 v 23:35
Nechal si v Londýně zoperovat hlas, plus si dává každé ráno Vincentku ![]()
@Capelucia píše:
@Eeeddd tak ono filmy HP dost konkretně odbíhají od knih a mnohdy i v dost zásadních věcech.My o vánocích koukali nový díl těch roztodivných zvířat, nepamatuji přesný název, co natočili podle HP. Ty se mi moc líbí. Filmy HP se mi nelíbí, protože úplně změnili hlavní pointu knihy. Knihy jsou super a český překlad skvělý.
V čem se podle Tebe liší pointa filmu a knih? Nerypu, fakt mě to zajímá.
Určitě pro to měli důvod, pokud vím autorka knih na scénař filmu dohlížela. Ono není lehké knihu dát do 150 minutového filmu.
Protože někteří z nás četli knížky a jiní ne. Proto.
Upřímně vždycky pokud existuje filmové a knižní vydání nějakého díla doporučuju jak vidět, tak přečíst. Jsou prostě věci, které se nedají natočit tak aby byly divácky zajímavé: viz finální rozhovor Harryho a Voldemorta. V knížce úžasná věc, kdyby to natočili přesně tak, lidi by v kině usnuli. Všechno má své pro a proti.
Upřímně nemám ráda, jak ve filmech zmasakrovali Rona.
Další věcí je, že zrovna u knižních sérií, kde se začíná filmovat v době, kdy série není dokončená, se můžou stát takovéhle zádrhele, kdy filmaři dopředu nevěděli co bude.
@Atisia prosím, oprav si to „v kině“ se píše, to fakt není vyjmenované slovo
@stinga píše:
@Atisia prosím, oprav si to „v kině“ se píše, to fakt není vyjmenované slovo
Tak poučovat s odkazem na vyjmenovaná slova u tvrdé souhlásky… to je docela trapas.
@LilyJane píše:
Protože někteří z nás četli knížky a jiní ne. Proto.Upřímně vždycky pokud existuje filmové a knižní vydání nějakého díla doporučuju jak vidět, tak přečíst. Jsou prostě věci, které se nedají natočit tak aby byly divácky zajímavé: viz finální rozhovor Harryho a Voldemorta. V knížce úžasná věc, kdyby to natočili přesně tak, lidi by v kině usnuli. Všechno má své pro a proti.
Upřímně nemám ráda, jak ve filmech zmasakrovali Rona.
Další věcí je, že zrovna u knižních sérií, kde se začíná filmovat v době, kdy série není dokončená, se můžou stát takovéhle zádrhele, kdy filmaři dopředu nevěděli co bude.
Mě se v v ohnivým poháru Ron líbil. Herry třeba vůbec.
@xantypa80 píše:
V čem se podle Tebe liší pointa filmu a knih? Nerypu, fakt mě to zajímá.
Tak celá její kniha je v duchu „Primum non concere“, prostě, že dobro je o lásce a neubližování - dokonce ani vůči „těm zlým“. To se hodně liší od naprosté většiny všech filmů a knih, kde dobro bojuje se zlem a často mezi nimi v zásadě není rozdíl, chovají se podobně a zabíjí se navzájem, akorát víš, kdo je dobrý a kdo ten špatný. To se mi na těch knihách šíleně líbí, že to je jinak. A ve filmu to udělali tak jako všechno jiné a ty nejsilnější scény změnili. To máš np. toho skřítka, co žil dlouho sám, nevzpomenu si na jméno, z rodiny Blacků. Ten byl ve filmu špatný a zradil. V knížce byl špatný a zapšklý, protože byl šíleně nešťastný, ale když mu HP ukázal srdce a pochopení, naprosto se změnil a pomáhal jim. Pak ta poslední scéna, velký boj Voldemorta s HP. Nic takové v knize není. Protože HP 1× zůstal naživu kvůli tomu, že se za něj nesobecky z lásky obětovala máma. Pak kvůli tomu, že HP porazil Malfoye, který porazil Brumbála - vyrazil mu hůlku před smrtí, ale Malfoy nevěděl, že se tím stal vládcem nejsilnější hůlky. Voldemort tohle nechápal, že nejde o to někoho zabít, ale porazit ve smyslu být lepší. Myslel si, že je vládce hůlky, protože dal Brumbála zabít. Ale nikdy ho neporazil. Tohle všechno HP chápal - a proto s Voldemortem na konci vůbec nebojoval. Rozhodl se nejdřív darovat svůj život, aby všechny ochránil a V víc nikoho nezabil. Tím udělal to, co jeho máma a kletby V přestali účinkovat na všechny, co tam byli. A když se konečně zešli zoči voči, HP Voldemortovi připomněl, co má udělat, když si ještě chce zachránit duši. Ten odmítl a zkusil HP zabít. A ten i v takové situaci nezaútočil a použil ochranné kouzlo. Hůlka, co držel V, ale odmítla HP zabít, protože byl jejím pánem. Místo toho kouzlo otočila na druhou stranu, takže se V zabil sám. Tudíž HP zvítězil bez boje nebo právè proto, že nebojoval.
Tohle je podle mě docela zásadní rozdíl v pointě…
@Capelucia píše:
Tak celá její kniha je v duchu „Primum non concere“, prostě, že dobro je o lásce a neubližování - dokonce ani vůči „těm zlým“. To se hodně liší od naprosté většiny všech filmů a knih, kde dobro bojuje se zlem a často mezi nimi v zásadě není rozdíl, chovají se podobně a zabíjí se navzájem, akorát víš, kdo je dobrý a kdo ten špatný. To se mi na těch knihách šíleně líbí, že to je jinak. A ve filmu to udělali tak jako všechno jiné a ty nejsilnější scény změnili. To máš np. toho skřítka, co žil dlouho sám, nevzpomenu si na jméno, z rodiny Blacků. Ten byl ve filmu špatný a zradil. V knížce byl špatný a zapšklý, protože byl šíleně nešťastný, ale když mu HP ukázal srdce a pochopení, naprosto se změnil a pomáhal jim. Pak ta poslední scéna, velký boj Voldemorta s HP. Nic takové v knize není. Protože HP 1× zůstal naživu kvůli tomu, že se za něj nesobecky z lásky obětovala máma. Pak kvůli tomu, že HP porazil Malfoye, který porazil Brumbála - vyrazil mu hůlku před smrtí, ale Malfoy nevěděl, že se tím stal vládcem nejsilnější hůlky. Voldemort tohle nechápal, že nejde o to někoho zabít, ale porazit ve smyslu být lepší. Myslel si, že je vládce hůlky, protože dal Brumbála zabít. Ale nikdy ho neporazil. Tohle všechno HP chápal - a proto s Voldemortem na konci vůbec nebojoval. Rozhodl se nejdřív darovat svůj život, aby všechny ochránil a V víc nikoho nezabil. Tím udělal to, co jeho máma a kletby V přestali účinkovat na všechny, co tam byli. A když se konečně zešli zoči voči, HP Voldemortovi připomněl, co má udělat, když si ještě chce zachránit duši. Ten odmítl a zkusil HP zabít. A ten i v takové situaci nezaútočil a použil ochranné kouzlo. Hůlka, co držel V, ale odmítla HP zabít, protože byl jejím pánem. Místo toho kouzlo otočila na druhou stranu, takže se V zabil sám. Tudíž HP zvítězil bez boje nebo právè proto, že nebojoval.
Tohle je podle mě docela zásadní rozdíl v pointě…
Skřítek je kreatura. Nebyla v knížce ještě skřítka co „žila“s Dobbym?
Na ten konec knížky jsem úplně zapomněla ![]()