Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@tehulka001
máš pořád čas rozmýšlet ikdyž tě už mudři tlačí do nějakého rozhodnutí, ale pokud tolik krvácíš asi bych veeeelmi dobře rozmýšlela, mě taty na genetice řekli že pokud byl hematom a byl malý tak mě do AMC nutit nebou, ostatně šla jsem na genetiku smířená s tím že dostanu nálepku nespolupracující pacientky s rudým nápisem AMC ODMÍTÁ
ale za risk mi to stálo
@Motýlice napsala jsi to moc hezky
moje vlastní zkušenost po amniocentéze je bohužel taká, že mně po odběru odtekla většina část plodové vody. Na odběr mě doslova nahnali kvůli věku a také jsem měla špatné krevní testy /UTZ byl v pořádku/. Riziko potratů je bohužel daleko vyšší, než se udává. Naštěstí naše Sofinka všechno ustála, ale nechtějte ani vědět ty stresy, co jsem po zbytek těhotenství prožívala. Teď tu vedle v ložnici spinká náš brouček, který brzy oslaví první rok života, ale tu cestu na svět si fakt musela vybojovat. Když si vzpomenu, jak jsem ležela skoro měsíc v nemocnici - měla nařízený přísný klidový režim a všichni lékaři mně i miminku nedávali žádné naděje…brala jsem silná ATB a modlila se, aby to holčička přežila
Všechno dobře dopadlo, ale pokud můžu radit na AMC určitě zakladatelko nechoď…už to, že se potýkáš s hematomem je dosti rizikové. Držím tobě i miminku moc a moc palečky.
![]()
@Beáta73
souhlasím a tebou, mám i horší ikdyž ne vlastní zkušenost, ale nechtěla jsem tady nikoho děsit
@bodlinka34 píše:
@Beáta73
souhlasím a tebou, mám i horší ikdyž ne vlastní zkušenost, ale nechtěla jsem tady nikoho děsit
přesně tak
![]()
@Beáta73
fakt to nebylo vůbec hezký když kamarádka přišla o druhé mimi kvůli zanešené infekci při AMC, na které šla proto, že první mimi melo vroz.vady,ale geneticky se neprokázaly no u druhého jí mudři řekli musíš kvůli prvnímu a jak to dopadlo
a mmj výsledek triplů a byl OK, což se zjistilo až ex post
Takže mě by doktořo mohli nutit co by chtěli ale jsem svéprávný člověk a já se rozhodnu podle sebe
a jejich debilní věkové riziko
![]()
a už vůbec nechápu věkovém riziko ve 30 letech tyhle tabulky by měl asi brzo někdo předělat bo věkový průměr rodiček se dost zvýšil
@bodlinka34 píše:
@Beáta73
fakt to nebylo vůbec hezký když kamarádka přišla o druhé mimi kvůli zanešené infekci při AMC, na které šla proto, že první mimi melo vroz.vady,ale geneticky se neprokázaly no u druhého jí mudři řekli musíš kvůli prvnímu a jak to dopadlo![]()
![]()
Takže mě by doktořo mohli nutit co by chtěli ale jsem svéprávný člověk a já se rozhodnu podle sebe
to mě moc mrzí
musí to být hrozné, tohle zažít
![]()
právě kvůli velkému riziku infekce jsem pak musela dostávat tři týdny injekčně ATB a ležet s nohama nahoře…zanesená infekce při AMC je také nejčastější riziko tohoto odběru ![]()
@Beáta73
fakt nic pěknýho mít ze tří těhu jen jedno miminko a hlavně o obě přijít až když cítíš pohyby ![]()
@bodlinka34 píše:
@Beáta73
fakt nic pěknýho mít ze tří těhu jen jedno miminko a hlavně o obě přijít až když cítíš pohyby
a plánují ještě miminko? moc bych jim to přála
![]()
@bodlinka34 taky jsem měla velkým na složkách, že pacientka odmítá AMC ![]()
Tak ta zanesená infekce je největší problém, na to mě upozorňoval pediatr - stačí maličko, zánět v těle a může se tam tou jehlou dostat. Stačí i třeba obyčejná rýma. Já měla v tu dobu mykozu a taky jim to bylo jedno. Až když jsem to potřetí opakovala, že mám zánět, čerstvě zaléčený, tak sami uznali, že hned tedy ne. Odběr se může udělat až tuším do 24tt - ale musíš počítat s tím, že případný potrat nechají proběhnout max myslím 24-25tt - musíš tam mít tu dobu čekání na výsledky - na naší genetice byla známa část druhý den, část asi za týden. Mě furt tlačili do toho, že se odběr musí udělat co nejdříve, aby pak taky případný potrat byl proveden co nejdřív. a když jsem se jich potom ptala, jaký je tedy rozdíl mezi potratem dejme tomu v 16tt a 21tt, tak mi jen odpověděli, že mimino bude o měsíc starší.. jenže porodit bych ho musela tak jako tak ![]()
Takže pokud se rozhodneš pro amnio, jdi jen stoprocentně zdravá!! co vím, tak některé holky si předtím dokonce nechají změřit CRP v krvi ![]()
Jo a já v těhu průkazce nemám nálepku odmítla amnio
i když co není může být. Spíš mám strach z porodnice, jak se na to budou pak tvářit ![]()
Mě teda překvapilo jak to amnio v tom gennetu dělají. Já na to teda nešla, ale šla jsem na podrobný UTZ. Čekala jsem v čekárně hrozně dlouho, bylo nás tam hodně a mezi náma tam chodili do té samé místnosti ženské i na amnio. Prostě střídali UTZ a amnio. Na UTZ šla ženská třeba se dvěma lidma, na stůl se lehá v botech… do toho ti rodinní příslušníci…vyšla ven a za ní hned na amnio! Jako ať mi neříkají že při tomhle se tam nezanese infekce. To mě fakt dostalo a byla jsem ráda, že jsem na to nešla, protože i kdybych chtěla jít, tak si to snad rozmyslím… Myslela jsem, že to dělají jinde, kde je to sterilní, kde se třeba ten den dělá jen to…
@scai takhle by se to nemělo dělat - mělo by být sterilní prostředí, na té naší genetice na to měli speciální sálek. Potřeli těhotné břicho dezinfekcí, dělali to dva doktoři, jeden držel ultrazvuk, druhý píchal jehlu.. hned po tom se může odejít a dodržovat klidový režim - ležet, nevařit, neuklízet, hlavně netahat dítě, dojít si jenom na záchod. Tohle mi bylo řečeno - docela mě to vyděsilo, tak jsem se ptala, proč taková šílená opatření, když mi vysvětlujou, jak moc je to bezpečné. Prý pro jistotu ![]()
@madi No tak bych si to představovala. Jenže oni asi mají jen jeden UTZ, takže to dělají ve stejné místnosti… jen nechápu proč třeba na to nevyčlení nějaký čas a nedělají jen amnio… tohle bylo fakt na střídačku, mezitím nikdo nešel uklidit.
Fakt jsem byla zděšená. Ty lidi co tam chodili…plus ty boty na stole a hrozný frmol…
@scai
Takhle přesně to dělali i na genetice v Pardubicích
Taky mě to vyděsilo, jako Ty jsem si myslela, že to dělají na nějakém zákrokovém sále, kde je sterilní prostředí. Jedné paní to museli píchat na dvakrát a když jsme seděli s manželem u doktorky na konzultaci, několikrát vešla sestra a bylo vidět na paní, která zrovna byla na AMC. Byla a jsem šťastná, že jsem odběr odmítla.
@Beáta73
To je skvělé, že to dobře dopadlo, ale muselo to být šílené, těch nervů a strachu, co sis zažila ![]()
@bodlinka34
To je hrozné
![]()
@madi píše:
@scai takhle by se to nemělo dělat - mělo by být sterilní prostředí, na té naší genetice na to měli speciální sálek. Potřeli těhotné břicho dezinfekcí, dělali to dva doktoři, jeden držel ultrazvuk, druhý píchal jehlu.. hned po tom se může odejít a dodržovat klidový režim - ležet, nevařit, neuklízet, hlavně netahat dítě, dojít si jenom na záchod. Tohle mi bylo řečeno - docela mě to vyděsilo, tak jsem se ptala, proč taková šílená opatření, když mi vysvětlujou, jak moc je to bezpečné. Prý pro jistotu
já byla na amniu v Brně na Veveří a speciální sál tam bohužel nebyl ![]()
přesně jak píšeš - dodržovala jsem klidový režim - ležela jsem, nevařila, dvě děti už jsem měla školou povinné a stejně - odteklo mi skoro všechno - v nemocnici se hned zhrozili - měla jsem těžký oligohydramnion
a v papírech napsáno „hrozící potrat“ - ještě že mám takovou bojovnici, která to všechno ustála a je tu nyní se náma
ale ve většině případů to bohužel dopadne úplně jinak ![]()