Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
1.3.13 12:47

@Jindřiška7 No já si zajela do obce, kde se narodila máma a tam mi na úředě řekli dost a taky mi doporučili starousedlíky, kteří si ještě něco pamatovali. Já třeba narazila na svědka tragické události, kdy byl zraněn a následně zemřel můj děda. Takže jestli šlo o malou obec, tak bys možná na něco kápla. Nebo se na tom úřadě poptat na domovy důchodců v okolí. Nebo kronikář, možností je dost, ale chce to spoustu času. Jo a na tom ůřadě měli i záznam, kam se babička odstěhovala. Předpokládám, že tvůj praděda byl ve věku mých prarodičů, takže by se mohlo něco dohledat.

• Citovat
  • Upravit
3951
1.3.13 13:36

@edevira nemáš stupidní otázky :D no já předpokládám, že v okolí bydliště to snad bude, protože by ho určitě nedávali nikam na druhej konec republiky, taky mě napadlo zkontaktovat domovy důchodců v okolí, umřel někdy v 50. letech, ale nevím, jestli tam mají záznamy tak dlouho :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
1.3.13 13:43

@bamba no oni bydleli v pěkný prdelce s prominutím :D takže by se možná dalo něco vyzjistit, ale já se tam nejbližší době nedostanu a snad na mateřské, do toho i pracuju, takže času pramálo :nevim: zkusím tam možná zavolat na úřad, tak uvidíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
1.3.13 13:46

Já si myslím, že záznamy tam budou, moje babi se přestěhovala v r.1952 a záznam v obci byl.To opravdu už není nikdo, kdo by věděl, kde děda na sklonku života žil? Kdo ho pochoval?

• Citovat
  • Upravit
bamba
1.3.13 13:48

@Jindřiška7 Většinou jsou v těch pr…ochotnější než ve městech. Kde že to pátráš?

• Citovat
  • Upravit
3951
1.3.13 14:06

@bamba no bohužel už není nikdo, moje babička umřela ještě než jsem se narodila a děda v roce 2001 a jeho otec byl právě ten, po kterém pátrám.

Příspěvek upraven 01.03.13 v 14:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
1.3.13 14:07

@bamba on se narodil v Panských Dubenkách (Českomoravská vysočina) a pak žili v Býkovci - okres Kaliště

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
1.3.13 14:10

Já už jednou s někým mluvila z úřadu v těch Panských Dubenkách, ptala jsem se na matriční knihy a pán mě odkázal na Horní Dubenky, kam to spadá (ale tam to úmrtí nenašli, našli akorát sňatek), ale asi tomu pánovi zkusím zavolat znovu, protože mluvil o nějaké kronice, co má farář a zněl docela ochotně, tak třeba poradí ještě :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
1.3.13 19:49
@Jindřiška7 píše:
Já bych potřebovala poradit - nemůžu dohledat datum úmrtí mého pradědy, který zemřel v domově důchodců a moje mamka neví, kde byl, protože byla malá a bohužel někoho jiného už se nemám zeptat. V matrikách, které patří pod obec, kde pocházel a kde se narodil, nic nenašly, tak teď babo raď :(

Dobrý večer, už jsem z práce doma.
Tak tohle je oříšek, ale myslím že řešitelný. Asi nebudeš chtít hledat po celém území ČR, že… :lol: Takže bych se maminky zeptal aspoň na okres nebo kraj, kde byl děda v domově důchodců. Snad bude vědět, jestli to bylo v Praze nebo na moravsko-slovenském pomezí… Tak si území republiky zmenši, jak jen to půjde. No a následně si vyšťourej všechny domovy důchodců na tomto území… No asi ideální by bylo dostat se k archiváliím ministerstva práce a sociálních věcí - ze začátku 90. let. Do té doby existovaly víceméně pořád ty samé domovy, až pak s následnými restitucemi a snižováním financí se situace proměňovala. Ale nedělám si iluze, že by obyčejného smrtelníka k něčemu takovému pustili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
1.3.13 19:53
@Jindřiška7 píše:
@edevira nemáš stupidní otázky :D no já předpokládám, že v okolí bydliště to snad bude, protože by ho určitě nedávali nikam na druhej konec republiky, taky mě napadlo zkontaktovat domovy důchodců v okolí, umřel někdy v 50. letech, ale nevím, jestli tam mají záznamy tak dlouho :think:

No pokud umřel v 50. letech, tak zkus zapátrat v matrice s jeho narozením. Já jsem takhle našel úmrtí sestry mého prapradědy. Zemřela v roce 1954 na jiném konci okresu, ale v matrice narozených o tom byla poznámka inkoustovou tužkou - a ještě tam byl přilepený koresponďák z místního národního výboru, kterým toto úmrtí oznamovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
1.3.13 20:54

@Jura007 no ale to ja právě vůbec nevím, kde v domově byl a tam, kde mi zjišťovali i narození, tak v úmrtní knize není, tak právě proto musím pátrat jinde :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
1.3.13 21:05
@Jindřiška7 píše:
@Jura007 no ale to ja právě vůbec nevím, kde v domově byl a tam, kde mi zjišťovali i narození, tak v úmrtní knize není, tak právě proto musím pátrat jinde :think:

Já to myslím jinak. Jeho úmrtí bych nehledal v matriční knize zemřelých, ale nechal bych si předložit matriku narozených se zápisem o jeho narození a hledal bych jakoukoli netypickou poznámku (o jeho úmrtí), klidně třeba i psanou obyč tužkou. Může se to podařit a nemusí. Ale dokud to člověk nezkusí, tak si nemůže říct, že prověřil všechny možnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
1.3.13 21:11

@Jura007 ok, díky, budu muset prověřit všechny možnosti a snad dohledám… teď člověk lituje, že se o tyhle věci nezajímal dřív a měl možnost se zeptat, teď už nemám koho :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
2.3.13 16:57

Teď jsem se zasmála, projíždím indexy a tam je tento záznam.
Balejová Josefa (svobodná) blbá

• Citovat
  • Upravit
3951
2.3.13 19:59
@bamba píše:
Teď jsem se zasmála, projíždím indexy a tam je tento záznam.
Balejová Josefa (svobodná) blbá
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny