Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@edevira On ten kurent není až tak k nepřečtení… Pokud něco nebudeš vědět, tak dej odkaz na příslušnou stránku sem do diskuse. Ve volné chvilce se na to někdo může mrknout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 píše:Úžasné, moc děkuju, @Jura007! Dívala jsem se, že v Brně je to v kampusu, škoda že ne v univerzitce, tu mám mnohem blíž:-)
@edevira Při hledání specifických údajů v matrikách to chce prostě získat cvik. O ničem jiném to není.
@pazitka Obecný postup je takový: člověk se ohlásí na recepci archívu, vyfasuje klíček od skříňky na osobní věci (kabát, taška atd.) a jde do badatelny (podotýkám bez příručního zavazadla, aby nebyl podezřelý z úmyslu krást). Do ruky si obvykle beru sešit, propisku a pár papírů formátu A4 na různé čmáranice, co mě aktuálně napadnou. Samozřejmě taky peněženku, doklady, klíče atd. (to ve skříňce nenechávám). V badatelně se zapíšu do prezenční listiny, při první návštěvě v daném roce vyplňuju ještě badatelský list (tam se vypisuje jenom jeden řádek, jméno, příjmení, rok naorzení a účel návštěvy - stabilně píšu „rodokmen“). Pak si člověk vypíše seznam požadovaných mikrofilmů, případně jiných archiválií. Pokud nevíš, co přesně chceš, ptej se po archívních pomůckách. V archívním fondu matrik jsou archívní pomůckou takzvané inventáře matrik (inventární seznam). Jsou řazeny podle toho, ve kterém okrese (podle územního uspořádání z roku 1960) měla svou faru která farnost. Matriky pro lidi bez vyznání vedly okresní úřady, nekatolické církve a speciální matriky (např. židovské matriky, vojenské matriky, německý stavovský úředník pro říšské občany atd.) najdeš v inventárním seznamu až za abecedním seznamem katolických farností (od A do Z). Vypíšeš si seznam požadovaných archiválií, počkáš si na vyhledání, u výdejního pultu si je vyzvedneš a můžeš začít bádat.
Tuším že platí omezení 5 kusů archiválií na osobu a den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 píše:
@edevira On ten kurent není až tak k nepřečtení… Pokud něco nebudeš vědět, tak dej odkaz na příslušnou stránku sem do diskuse. Ve volné chvilce se na to někdo může mrknout.
jj chce to trénovat, trénovat a zase trénovat. My se s tím mořili na škole 3 roky, mamku jsem zaučovala půl roku. Hádejte co umí to líp než já ![]()
- Citovat
- Upravit
@pazitka Pokud bys chtěla doprovod kolegy badatele, co je obeznámený s provozem archívu, tak stačí napsat - klidně pomůžu, když můžu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jinak mám ještě tip pro „pobavení“ - když si prolistujete posledních asi osm stránek nástěnky na ACTAPUBLICA, tak tam kromě běžných žádostí o přečtení a přeložení najdete i ohlasy na omezení funkčnosti prohlížeče brněnských matrik. A některé mě docela inspirovaly…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 také jsem ty komentáře četla, lidi se samozřejmě bouří a ani se nedivím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
luštění
Pokud by jste potřebovali něco pomoct přečíst, tak sice jsem nedostudovaná archivářka, ale luštit ve svém volném čase mě baví, je to i pro mě jedinečná příležitost jak se v paleografii zdokonalovat dál. Klidně když budete potřebovat neváhejte napsat, pokud budu umět ráda pomůžu
- Citovat
- Upravit
Jenže proti státní instituci se můžeš bouřit jak chceš a stejně seš jak ten Sisyfos, co valil balvan do kopce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pazitka * Dívala jsem se, že v Brně je to v kampusu, škoda že ne v univerzitce, tu mám mnohem blíž:-) *
Může mi někdo upřesnit, co je to kampus? Vím, že to má něco společnýho s VŠ, ale jaksi nevím co si pod tím představit.
- Citovat
- Upravit
@bamba Univerzitní kampus je komplex budov přes silnici naproti fakultní nemocnice v Bohunicích.
(Vzhledem k velkému množství zahraničních studentů v této lokalitě mu říkají muži a ženy z lidu dělného „univerzitní bambus“.
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jura007 píše:
@pazitka Pokud bys chtěla doprovod kolegy badatele, co je obeznámený s provozem archívu, tak stačí napsat - klidně pomůžu, když můžu.
díky za nabídku, to je moc milé! Ráda bych převzala část tvého know-how:-) Teď jen kam s dětmi?
Ale když se mi podaří je setřást, tak se určitě ozvu!
jj, v kampusu je v současné době medina, část přírodovědy a taky spousta knihoven a archivu a tak…
@Alisa25 jak se dá ten kurent naučit jako amatér? prostě trénovat a trénovat? Něco přečtu, ale je to bída…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pazitka Neboj,po čase sy zvykneš a poznáš spoustu písmen. Já, jak teď nebádám, tak mám drobet problém, ale něco mi v hlavě zůstalo. Brala bych nějakou učebnici, aby se mi to líp vrylo do paměti. Třeba i psát, to by bylo super.
- Citovat
- Upravit
@pazitka já jsem si vytiskla vzory písmen z internetu a teď se u nás ve městě chystám i na kurz čtení starého písma, tak věřím, že to k něčemu bude ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@bamba @Jindřiška7 díky za povzbuzení:-)
kurz starého písma? To je úžasné, to by mi taky bodlo…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pazitka píše:
@bamba @Jindřiška7 díky za povzbuzení:-)
kurz starého písma? To je úžasné, to by mi taky bodlo…
I mě.
- Citovat
- Upravit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Jenda - evidence na pracáku a VZP
- 22.6.26 23:09
- Anonymní
- 4
Cestovní ruch nebo obchodka?
- 22.6.26 22:45
- 884135
- 4
Nátlak na rodinnou dovolenou
- 22.6.26 23:37
- PaníBovaryová
- 36
Julie - jak jste spokojené se svým jménem?
- 22.6.26 21:10
- Júlia002
- 53
Proč se ženy zamilují i po letech do...
- 22.6.26 23:09
- ilutnover
- 9
Klidový tep
- 22.6.26 21:49
- admin
- 45
Ztracená kartička pojišťovny a dovolená
- 22.6.26 21:43
- Aries6
- 27
Přejmenování dítěte ve 3 měsících
- 22.6.26 23:01
- Anonymní
- 89
Špatné HCG?
- 22.6.26 16:41
- Anonymní
- 8
Citlivý penis u dětí
- 22.6.26 22:59
- Vlastula.P
- 14
Nové příspěvky
Milenky sem nová diskuze
- 22.6.26 23:47
- jege
- 113455
Mladý se starší?
- 22.6.26 23:46
- Černá Madonna
- 158
Dělení nákladů na dovolenou s dětmi
- 22.6.26 23:44
- Rézinka
- 273
Nátlak na rodinnou dovolenou
- 22.6.26 23:37
- PaníBovaryová
- 36
Chci odejít od rodičů, ale oni to berou...
- 22.6.26 23:36
- PaníBovaryová
- 148
Slovnífotbálek - pohádkové postavy podle...
- 22.6.26 23:31
- Nickonie
- 6374
Nemáme rádi léto
- 22.6.26 23:28
- KalamityJohn
- 9639
Přemýšlím, zda mít druhé dítě nebo ne
- 22.6.26 23:15
- VilaAmalka31
- 13
Proč se ženy zamilují i po letech do...