Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
6.3.13 10:32

@edevira On ten kurent není až tak k nepřečtení… Pokud něco nebudeš vědět, tak dej odkaz na příslušnou stránku sem do diskuse. Ve volné chvilce se na to někdo může mrknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.3.13 10:42
@Jura007 píše:
@edevira Při hledání specifických údajů v matrikách to chce prostě získat cvik. O ničem jiném to není.
@pazitka Obecný postup je takový: člověk se ohlásí na recepci archívu, vyfasuje klíček od skříňky na osobní věci (kabát, taška atd.) a jde do badatelny (podotýkám bez příručního zavazadla, aby nebyl podezřelý z úmyslu krást). Do ruky si obvykle beru sešit, propisku a pár papírů formátu A4 na různé čmáranice, co mě aktuálně napadnou. Samozřejmě taky peněženku, doklady, klíče atd. (to ve skříňce nenechávám). V badatelně se zapíšu do prezenční listiny, při první návštěvě v daném roce vyplňuju ještě badatelský list (tam se vypisuje jenom jeden řádek, jméno, příjmení, rok naorzení a účel návštěvy - stabilně píšu „rodokmen“). Pak si člověk vypíše seznam požadovaných mikrofilmů, případně jiných archiválií. Pokud nevíš, co přesně chceš, ptej se po archívních pomůckách. V archívním fondu matrik jsou archívní pomůckou takzvané inventáře matrik (inventární seznam). Jsou řazeny podle toho, ve kterém okrese (podle územního uspořádání z roku 1960) měla svou faru která farnost. Matriky pro lidi bez vyznání vedly okresní úřady, nekatolické církve a speciální matriky (např. židovské matriky, vojenské matriky, německý stavovský úředník pro říšské občany atd.) najdeš v inventárním seznamu až za abecedním seznamem katolických farností (od A do Z). Vypíšeš si seznam požadovaných archiválií, počkáš si na vyhledání, u výdejního pultu si je vyzvedneš a můžeš začít bádat.
Tuším že platí omezení 5 kusů archiválií na osobu a den.
Úžasné, moc děkuju, @Jura007! Dívala jsem se, že v Brně je to v kampusu, škoda že ne v univerzitce, tu mám mnohem blíž:-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
6.3.13 11:18
@Jura007 píše:
@edevira On ten kurent není až tak k nepřečtení… Pokud něco nebudeš vědět, tak dej odkaz na příslušnou stránku sem do diskuse. Ve volné chvilce se na to někdo může mrknout.

jj chce to trénovat, trénovat a zase trénovat. My se s tím mořili na škole 3 roky, mamku jsem zaučovala půl roku. Hádejte co umí to líp než já :)

• Citovat
  • Upravit
18305
6.3.13 11:21

@pazitka Pokud bys chtěla doprovod kolegy badatele, co je obeznámený s provozem archívu, tak stačí napsat - klidně pomůžu, když můžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
6.3.13 11:27

A jinak mám ještě tip pro „pobavení“ - když si prolistujete posledních asi osm stránek nástěnky na ACTAPUBLICA, tak tam kromě běžných žádostí o přečtení a přeložení najdete i ohlasy na omezení funkčnosti prohlížeče brněnských matrik. A některé mě docela inspirovaly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
6.3.13 11:30

@Jura007 také jsem ty komentáře četla, lidi se samozřejmě bouří a ani se nedivím :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
6.3.13 11:36

luštění

Pokud by jste potřebovali něco pomoct přečíst, tak sice jsem nedostudovaná archivářka, ale luštit ve svém volném čase mě baví, je to i pro mě jedinečná příležitost jak se v paleografii zdokonalovat dál. Klidně když budete potřebovat neváhejte napsat, pokud budu umět ráda pomůžu

• Citovat
  • Upravit
18305
6.3.13 11:37

Jenže proti státní instituci se můžeš bouřit jak chceš a stejně seš jak ten Sisyfos, co valil balvan do kopce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
6.3.13 13:09

@pazitka * Dívala jsem se, že v Brně je to v kampusu, škoda že ne v univerzitce, tu mám mnohem blíž:-) *
Může mi někdo upřesnit, co je to kampus? Vím, že to má něco společnýho s VŠ, ale jaksi nevím co si pod tím představit.

• Citovat
  • Upravit
18305
6.3.13 16:39

@bamba Univerzitní kampus je komplex budov přes silnici naproti fakultní nemocnice v Bohunicích.
(Vzhledem k velkému množství zahraničních studentů v této lokalitě mu říkají muži a ženy z lidu dělného „univerzitní bambus“. :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.3.13 17:04
@Jura007 píše:
@pazitka Pokud bys chtěla doprovod kolegy badatele, co je obeznámený s provozem archívu, tak stačí napsat - klidně pomůžu, když můžu.

díky za nabídku, to je moc milé! Ráda bych převzala část tvého know-how:-) Teď jen kam s dětmi? :-) Ale když se mi podaří je setřást, tak se určitě ozvu!

jj, v kampusu je v současné době medina, část přírodovědy a taky spousta knihoven a archivu a tak…

@Alisa25 jak se dá ten kurent naučit jako amatér? prostě trénovat a trénovat? Něco přečtu, ale je to bída…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
6.3.13 17:08

@pazitka Neboj,po čase sy zvykneš a poznáš spoustu písmen. Já, jak teď nebádám, tak mám drobet problém, ale něco mi v hlavě zůstalo. Brala bych nějakou učebnici, aby se mi to líp vrylo do paměti. Třeba i psát, to by bylo super.

• Citovat
  • Upravit
3951
6.3.13 17:17

@pazitka já jsem si vytiskla vzory písmen z internetu a teď se u nás ve městě chystám i na kurz čtení starého písma, tak věřím, že to k něčemu bude :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.3.13 17:35

@bamba @Jindřiška7 díky za povzbuzení:-)
kurz starého písma? To je úžasné, to by mi taky bodlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
6.3.13 19:02
@pazitka píše:
@bamba @Jindřiška7 díky za povzbuzení:-)
kurz starého písma? To je úžasné, to by mi taky bodlo…

I mě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny