Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3951
6.3.13 19:36

Tak v Brně určitě taky takové kurzy budou ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
6.3.13 19:45

Pro mě je Brno drobet z ruky.

• Citovat
  • Upravit
3951
6.3.13 19:54

@bamba aha, já jen, že tu někdo psal, že je z Brna :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
6.3.13 20:20

@Jindřiška7 jj, já se poohlédnu, dobrý tip!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
6.3.13 20:25

@pazitka Brno je veliký, tak tam určitě něco bude 100% :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.3.13 07:05
@pazitka píše:
@bamba @Jindřiška7 díky za povzbuzení:-)
kurz starého písma? To je úžasné, to by mi taky bodlo…

Kurz čtení kurentu v Brně pořádala Česká genealogická a heraldická společnost (ČGHS), zaslechl jsem to při semináři v MZA. Ten seminář je zmíněný na ACTAPUBLICA myslím v položce Aktuality (teda staré aktuality :lol: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
9.3.13 21:49

Dobrý večer, dovolte, abych se k vám přidala. Před pár lety jsem začala hledat svoje předky a pomalu jsem se dostala do poloviny 18.stol. Dál se asi nedostanu, pokud nezajedu do olomouckého archívu a nezačnu se učit latinsky a kurant a to asi hned tak nebude :-) Ale mám jiný problém, přes Acta Publica jsem dohledala v matrikách pradědovy sourozence a myslela jsem, že je mám všechny a ejhle, najednou na mně vykouklo další jméno. Hledala jsem v seznamech legionářů a tam jsem kromě svého pradědy našla ještě 2 legionáře stejného příjmení a ze stejné místa narození, což je docela záhada, protože pocházíme z malé vesnice u Zlína, projela jsem v matrice všechny lidi stejného příjmení (Minařík), ale jednoho jsem nikde nenašla. Prošla jsem databáze narozených, oddaných i zemřelých a nikde nic. Tak by mně opravdu zajímalo, kde jinde hledat. A aby toho nebylo málo, tak ten druhý legionář (pradědův bratr) byl v roce 1919 přijat k četnictvu v Brně. Sice to není můj přímý předek, ale docela by mně zajímalo, kde byl ve službě a další možné informace, jenže vůbec nevím, kde začít. Neporadíte někdo? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
10.3.13 03:35

@Tasta Taková malá nápověda může být na stránkách www.kdejsme.cz - tam si můžeš zobrazit, kde všude v ČR žijí momentálně lidi s konkrétním příjmením. (Jen malá odbočka - znám Minaříky v Kyjově, v Hodoníně a i v Praze.)
Tak mě napadá, že ministerstvo vnitra má určitě taky nějaký archív - ale nakolik jsou „mrtvé“ záznamy z něj přístupné veřejnosti, to fakt nevím… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
10.3.13 03:44

A ještě doplněk ohledně původu vašeho příjmení (čirou náhodou to vím) - pochází z italštiny, z původně dívčího jména (Mina), později (cca od 14. století) se tak začala při dobývání hradů nazývat chodba, kterou se útočníci snažili podkopat pod hradbami na nádvoří hradu. A odtud se na začátku 20.století začalo armádním ženistům říkat „minéři“. Tam má původ i příjmení Minařík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
10.3.13 14:14

Děkuji za info, o významu příjmení jsem neměla ani tušení. Dívala jsem se na výskyt příjmení Minařík a je jich opravdu požehnaně, v Brně kolem dvou stovek, to asi při „rychlosti“ otvírání stránek v Acta publica nezvládnu, možná časem. Nevzdávám, jen odkládám! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
10.3.13 14:31

Když už je řeč o těch příjmení, nevíte někdo čistě náhodou, co znamená příjmení Salava? Bohužel na internetu nemůžu nic pohledat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
10.3.13 19:25
@Jindřiška7 píše:
Když už je řeč o těch příjmení, nevíte někdo čistě náhodou, co znamená příjmení Salava? Bohužel na internetu nemůžu nic pohledat :nevim:

Tak to můžu poradit jediné - zkus si opatřit toto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
10.3.13 19:41

@Jura007 děkuji za tip :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
10.3.13 20:18

Tak už jsem ji koupila na aukru za 100 Kč :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
11.3.13 19:48
@Jindřiška7 píše:
Tak už jsem ji koupila na aukru za 100 Kč :D

Tak to je skvělý kup… Gratuluju.

Ještě jsem si tak vzpomněl k příjmení Minařík… A divím se, že mě to netrklo, když jsem psal předchozí příspěvky. V současných románských jazycích znamená „mina“ především hlubinný důl, šachtu. „Minero“ je horník. Takže dost možná je toto příjmení odvozené od oné profese a poukazovalo by to třeba i na předky např. z Itálie, co já vím… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny