Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11863
9.4.13 14:43

Já jsem zatím s myheritage spokojena, naslo mi to tech shod docela dost a ted jsem v kontaktu se vzdalenějšími příbuznými a pátráme spolu:-) Ale zaplatila jsem si premium verzi, ač s krvácejícím srdcem…

mám dotaz, milí spolubadatelé- u pradědečka mám napsáno /v úmrtí/, že byl oddán vojenskou duchovní správou v Brně, dá se to najít na actapublica a popř. kde? díky za případnou odpověď a genealogii zdar :-)

Příspěvek upraven 09.04.13 v 15:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
480
9.4.13 14:56

@pazitka
Sice neznám odpověď na Tvojí otázku, ale zaujala mě tvoje zmínka a zaplacení premiové verze My Heritage.. kolik to prosím stojí, na jak dlouho to je a jak a kde se to platí? Moc díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
9.4.13 15:18

@edevira já mám Premium- lze to na víc let, já jsem zaplatila na rok něco přes 1800, pokud by to bylo na víc let, je tam sleva
tu je srovnání verzí, já jsem chtěla větší kapacitu stromu a taky rozšířený smart matching (hledání shod): http://www.myheritage.cz/…99edplatneho
platí se kartou, celkem tě to navede, na závěr se zavolá na tel. číslo, které tam uvedou a angl. řeknou kód, kterým se to celé potvrdí, bylo to vcelku jednoduché

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.4.13 19:41

@pazitka Tak oddaný vojenskou duchovní správou v Brně - předpokládám před rokem 1918, že ano… Tak možná nebude od věci rozbalit si ACTAPUBLICA, zalogovat se (přihlásit se) a rozkliknout si položku Můj účet a následně Dokumenty. Tím se ti zobrazí seznam dokumentů v PDF, které si můžeš stáhnout. najdeš si „Inventář fondu E67 pro Brno-město“ (E67 jsou právě matriky) a stáhneš si ho, následně si ho otevřeš (Nějaký Adobe Acrobat nebo něco podobného určitě máš) a najdeš si ty matriky vojenské duchovní správy. A taky si pozorně přečti předmluvu (byť je několikastránková) a co se tam říká o předání vojenských matrik do VÚA (Vojenského ústředního archívu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
9.4.13 20:23

@Jura007 uzasne! já jsem věděla, že mi poradíš :-) Ta svatba byla v červnu 1918. Pak poreferuju, jestli se mi to podařílo, mockrát díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
9.4.13 20:52

Tak jak jsem ten inventář matrik v rychlosti proletěl, tak veškeré vojenské matriky by měly být ve VÚA v Praze. Ty evangelické vojenské matriky, o kterých se v inventáři píše, se týkají wehrmachtu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
9.4.13 22:36

@Jura007 jj, právě jsem to tam taky našla, ještě jednou díky! škoda, chtěla jsem z toho vypátrat datum narození své prababičky, která se pak s pradědou rozvedla a odjela na Podkarpatskou Rus, kde zemřela cca ve třiceti letech - tam to asi taky nevypátrám :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
22.4.13 07:45

Možná to tu už bylo, pokud ano, tak se omlouvám, ale tu se dá stáhnout kompletní pořad Českého rozhlasu o genealogii nazvaný Kořeny:
http://uloz.to/…7/koreny-rar
heslo: genealogie

tu o pořadu:
http://www.rozhlas.cz/…prava/200337

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.5.13 09:50

Dobré ráno, mám takový dotaz, hlavně na vás, co bádáte kratší dobu… Obrátil se na mě kolega v práci s dotazem: „Chtěl bych si sestavit rodokmen, ale nevím, kde začít.“ No já jsem začínal před rokem 2000, tak jsem mu popovídal ze své zkušenosti o tom, jak si sestavuju strom předků, jak jsem začínal s knížkou pana Řičaře „Občanská genealogie“ a poradil jsem mu knížku Blanky Lednické a taky Peterkovu „Cestu k rodinným kořenům“. On na to jenom: „Hm, hm, no já jsem asi měl trochu jinou představu…“ Jemu teda zjevně nepasovalo to, jak přísně si data vytažená z matrik zařazuju a zpětně ověřuju. Tak jsem mu poradil, ať mrkne na program MyHeritage, tam si může „strom“ uzpůsobit podle svých představ a navíc doplnit např. o fotky nebo skenované listiny…
Ona může být chyba taky v tom, že kolega je naprosto nedotčený jakýmkoli druhem společenských věd… Holt jsme oba chlapi od železa. Myslím, že takových lidí v genealogii přibylo jednak po spuštění projektu ACTAPUBLICA a jednak po odvysílání „Tajemství rodu“.
Co byste takovému kolegovi poradily vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11863
5.5.13 10:13

@Jura007 já myslím, tak jak to popisuješ, že kamarádovi moc radit nelze… já to dělám krátce a mám humanitní vzdělání, studovala jsem latinu, přesto je to docela těžké a chce to dle mě hodně usílí a „sitzfleisch“. Ta knížka od B. Lednické je super, psaná pro naprosté laiky, takže kdyby chtěl, tak mu může hodně pomoct…
Jakou jinou představu měl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.5.13 10:16

@pazitka To já přesně nevím, jakou jinou představu měl - možná CtrlC+CtrlV… :lol: No u něj to bude ještě komplikované tím, že je po matce Slovák, rodiče se brali krátce před rozpadem federace… No uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
5.5.13 10:19

K, pro informaci…
Včera jsem víceméně z hecu spustil tuhle diskusi:
https://www.emimino.cz/…mina-149582/
Začíná to ale vypadat, že z toho časem vypadnou nějaké konkrétní závěry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
8.5.13 22:28

Tak už vím, co kolegovi doporučím… Blanka Lednická vydala ještě jednu knížku, tuhle s názvem „Rodokmen naší rodiny“. Je to v podstatě množství sešitých formulářů, do kterých začínající badatel může přehledně zapisovat data, než tomu dá nějakou složitější formu. Dobré ale je, že mezi kolonkama formulářů jsou někde drobným písmem psané návodné komentáře, co kde zkusit hledat…
Jinak jsem si dneska koupil knížku japonského genealoga Masakacu Jonamine, s názvem „Výzkum rodové linie“. Japonci, podobn jako Poláci, zkoumají především rodokmeny lidí urozených - jenže v Japonsku to slovo má asi trochu jiný význam než v polském schématismu šlechtických rodů, erbů a skupin příjmení…
Co mě na té japonské knížce zaujalo, je ten fakt, že zkoumá rodové „horizontálně vertikální vazby“. Jinými slovy řečeno, všímá si skutečnosti, že rody, ve kterých vládne soulad, jsou životaschopnější než rody rozhádané. Jo, kdyby si z toho tuzemci dokázali vzít ponaučení… :think:
(A zároveň jsem se v knihkupectví vzteknul, protože knížku Marka Audyho „Brány do jiného světa“ vyprodávali za 140 korun. A před rokem jsem za ni dal skoro osm stovek… :zed: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
9.5.13 09:59

Ahojte,
v sobotu a v nedeli jedu na kurz k Blance Lednice. Jeji kurzy jsou super, muzu doporucit
 http://familyresearch.cz/?p=81

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
10.5.13 00:10

@hanucha koukám, že ty ceny jsou docela pálka a pro mě navíc docela z ruky, tak snad ty kurzy stojí za to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny