Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Gabi85 jinak pokud budeš psát do VÚA, jak už Jura zmínil, tak pospěš, protože je otevřený jen do konce května a pak se stěhují někam za Ruzyň a bude otevřený znovu snad až za dva roky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabi85 Ještě drobnost. Pokud můžeš, požádej babičky o předložení jejich rodných listů, případně si je i ofoť/oskenuj do počítače. Může to být pro tebe dobrý výchozí bod pro další bádání. (Rodné listy dědečků samozřejmě taky, zrovna tak další dosažitelné dokumenty - kupní smlouvy na nemovitosti, oddací a úmrtní listy, výuční/tovaryšské listy atd.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabi85 píše:
Zdravím, ráda bych vám moc poděkovala za toto téma. Když se mi narodil syn, rozhodla jsem se, že mu sestavím rodokmen předků. Jsem úplný začátečník, takže dost tápuChystám se prolouskat vaši diskuzi a doufám, že najdu cenné rady. Sestavit takový rodokmen je složitější než se zdá. Zasekla jsem se tam, kde končí vzpomínky našich babiček, tak snad najdu návod jak vlastně pokračovat.
![]()
Chtěla jsem se jen zeptat, zda někdo máte zkušenosti se získáním informací o lidech, kteří (pravděpodobně) padli v 1. světové válce. (babičky děda odešel na frontu a už se nevrátil)
Děkuji a všem přeji hodně zdaru při hledání svých kořenů!
manželův pradědeček padl taky v první světové, v Itálii, jsou i na netu vyhledávače, ale nic moc… Taky jsme napsali do VUA, jak ti radili kolegové, asi tak před 14 dny nám napsali, že pro velký počet žádostí máme čekat odpověď cca za 40 dní, takže zřejmě budou nějak vyhledávat i v době stěhování, těžko říct.
Hodně štěstí!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pazitka mně taky psali začátkem května, že to pošlou do 40 dní, tak jsem se taky divila, když se mají stěhovat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jindřiška7 jé, tak to to jsme skoro stejně, ted jsem se dívala, že jsme jim psali 28.4. Jsem zvědavá, jestli něco najdou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gabi85 Ještě bys mohla zkusit zvážit možnost, že se dostal do zajetí a přihlásil se do legií. Tam jsou tři možnosti: že jako legionář padl (najdeš ho v databázi padlých legionářů), že se vrátil do Československa (najdeš ho v databázi legionářů, kteří přežili) anebo, což se stávalo prý na Sibiři, se od legií odpojil a žil tam na vlastní pěst (možná o něm nějaký legionářský záznam bude, ale moc toho v takovém případě nezjistíš…) S tím posledním případem souvisí „vzpoura“ v legiích, vyslovení nedůvěry plukovníku Švecovi a následná Švecova sebevražda… I tam se děly podivnosti…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pazitka tak já nejdřív psala kvůli mému pradědovi, který byl zraněn v 1.svět. válce a byl válečný invalida, pak jsem asi za 10 dní jim psala znovu, že chci ještě informace o jednom vzdáleným příbuzným, na kterého jsem narazila a co byl legionář a naštěstí, ani nechtěli prokázat příbuznost u toho legionáře, protože bych ani neměla jak ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
bádání
Nejlepší je využít, křestních a rodných listů. Bývají tam uvedeni rodiče a někdy i prarodiče. Záleží odkud pocházíš, některé archivy mají digitalizované matriky. Já třeba chodím na www.actapublica.eu. Pokud by jsi chtěla pomoct tak moc ráda, já jsem archivnictví bohužel nedostudovala, ale genealogie je i nadále mým koníčkem.
- Citovat
- Upravit
@Gabi85 A jen tak mimochodem, „tam u vás“ jsem byl na vojně. Ale to už je hodně dávno… Rok 1991.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych poradila každé město tedy vyšla kniha legionáři dám příklad Kroměříž tam jsou dochované fotografie a také tam byl jmenný seznam já to měla pro Telč tedy Jihlava a dělilo se to na legie italskou, ruskou a francouzskou atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď jsem se díval, že odkaz na databázi legionářů je i na nástěnce této diskusní skupiny…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@edevira já mám složky v pc dle příjmení a zvlášť složky na fotky. Když vyhledám nějaký zápis v matriční knize, tak si vždy udělám printscreen a vše ukládám. Ještě mám v plánu si vše vytisknout a založit do šanonu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@edevira Ono se dá taky vypisovat něco, čemu se říká „rodinný list“. Otec, matka, děti - a zkráceně události, co se této základní jednotky rodokmenu týkají.
Jinak já si vedu ještě jednu pomůcku - říkám jí „mapa příjmení“. Má přímý vztah ke „stromu“, ale u každého člena „stromu“ mám jenom jeho příjmení (u žen jen za svobodna nebo jen vyvdané, záleží na tom, co s mapou budu dál dělat) a kromě toho jen ročník narození. Kromě jiného tak sleduju „generační posun“ mezi větvemi rodu - a tam se celkem dobře ukazuje, proč a jak se rodině v dalších generacích dařilo nebo nedařilo. Ale je to pomůcka užitečná akorát pro 19. a začátek 20. století. U staších záznamů je to už diskutabilní… a bylo by to na dlooouhou debatu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak bych chtěl upozornit, že ACTAPUBLICA má dvě užitečné funkce - Záložky a Sdílené záložky. Ty Záložky jsou pouze pro vaši osobní potřebu, vidíte je pouze vy. Ty Sdílené záložky vidí ti, které jste si přidali do přátel (jako na emiminu nebo facebooku).
Obě funkce teda používám zřídka
ale o jejich užitečnosti jsem přesvědčený. A nejužitečnější jsou pro mě v příadě, kdy chci něco s matrikama předvádět kamarádům. A pomohly mně s argumentací příbuznému, který mně říkal: „Pche, co ty na těch rodokmenech vidíš?“ Pět záložek rozkliknu - a on čučí jak vyoraná myš… a nechápe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
První auto Ford fiesta
- 1.6.26 00:06
- stinga
- 2
Odstranění nosní mandle u deti
- 31.5.26 22:11
- stinga
- 2
Ozdravovna Bedřichov kdo byl?
- 31.5.26 21:15
- Anonym K
- 1
Intimní fotografie mužů vs žen
- 31.5.26 21:54
- M_Vladim
- 3
Velký vietnamský obchod s oblečením v Praze?
- 1.6.26 04:46
- Cenarius
- 5
Jak moc je běžné, že člověk prostě nemá...
- 31.5.26 23:28
- Izabela13
- 34
Přechod z Xados na Aerius?
- 31.5.26 19:19
- Doctus
- 3
Cestování ve vícečetném těhotenství, vaše...
- 31.5.26 22:32
- Markéta188
- 6
Máte někdo cestu do Zary Praha?
- 31.5.26 19:22
- migmina
- 3
Je možné použít Vinted k přeprodeji?
- 31.5.26 22:30
- stinga
- 9
Nové příspěvky
Velký vietnamský obchod s oblečením v Praze?
- 1.6.26 04:46
- Cenarius
- 5
Hosté na svatbě
- 1.6.26 02:53
- Anonymní
- 163
Dětské cyklistické brýle
- 1.6.26 02:05
- evca567
- 6
Milenky sem nová diskuze
- 1.6.26 02:04
- Luxusnixicht
- 108862
Svrab - co a jak?
- 1.6.26 00:58
- Mirka170
- 419
Kdo má platit dovolenou?
- 1.6.26 00:47
- jege
- 214
Zánět žaludku - jak se vám projevoval?
- 1.6.26 00:40
- Anonymní
- 4
IVF - ET/KET 2026
- 1.6.26 00:18
- Anonymní
- 4774
Lze najít pořádného chlapa, který se umí...
- 1.6.26 00:13
- Nimie
- 568
Co dělat dál s dítětem?
- 1.6.26 00:13
- Pučálkovic.Amina
- 193