Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3329
23.1.11 11:34
bamba píše: Člověk se při bádání i zasměje.Narazila jsem v knize úmrtí na cikána.Je to tam přímo napsaný a jako bydliště je uvedeno,,na poli,,
:lol: :lol: :lol:
Bambo to je krasne :-)

Dotaz - chtela bych pozvat vnucku sestrenice tchana, ktera uz nemluvi cesky, pac jeji prababi se provdala do Francie a ona uz je Francouzka. Jenze kdyz ji poslu pozvanku do MyHeritage, tak predpokladam, ze to na ni bude mluvit cesky. Jak docilit toho, aby to na ni mluvilo francouzsky nebo aspon anglicky?
Doufam, ze se mi ozve, psala jsem ji vcera na facebook, ale jak uz jsem byla ospala, tak jsem misto „pamatujes se na me?“ napsala „vratis se na me?“ :lol: :lol: Ale snad to pochopi a pamatuje se, pred sesti lety jsme se v Parizi ozraly jak dogy :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
23.1.11 11:50
Ale snad to pochopi a pamatuje se, pred sesti lety jsme se v Parizi ozraly jak dogy :oops:

Hani,tak na takové setkání se nezapomíná.
Já stále hledám roky 1875-1878,ve všech matrykách je záznam,že tyto roky jsou zapsaný jinde.Trošku pokrok jsem už zaznamenala,bo jsem něco našla našla v zápisu farnosti,pod kterou ten můj Žerotín patří,ale zatím jen oddané a já hledám zemřelé.Takže to znovu procházím a doufám,že budu úspěšná.

• Citovat
  • Upravit
18305
23.1.11 13:18

Bambo, napoleonské války = 1790 až 1815. Je to orámované Velkou francouzskou revolucí a z druhé stany bitvou u Waterloo (a svržením Napoleona).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.11 13:23

A mimochodem - po napoleonských válkách byla v Evropě ustavena Svatá aliance, sdružení panovnických rodů,které mělo bránit převratům a revolucím (čili zachovat dosavadní pořádek). Jednou z akcí Svaté aliance bylo i potlačení polského povstání v letech 1830 a 1831 (jeho součástí byla i ta bitva u Ostroleky, na kterou se ptala Hanucha).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
23.1.11 15:43

Hanko .. my heritage jde prepnout do jinejch jazyku,ale to asi vis. podle me bys to musela mit ty v anglictine nebo teda ve francouzstine, aby to na ni mluvilo taky tak ;-)
poslala bych ji k tomu vysvetleni i v aj nebo fj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
23.1.11 16:10

Bianco koukam, kde je Halic, to je u Lucence, ze? Vedle je Detva. Odtam mam kamosku, t.c. v Praze. Porad basni, jak je tam krasne. Tak si udelej dofcu :palec: A odkud ty vlastne jsi??

Příspěvek upraven 23.01.11 v 16:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
23.1.11 16:28
hanucha píše:
Tyjo, vy o Machackovi a ja dnes jednoho objevila - je to muj primy predek 9 generaci zpet :mrgreen:
Taky uz mam Kratochvila, a vubec, ja bych se skoro vsadila, ze se nekdo s nekym tady stejne brzy sejde :lol:
Hm, asi uz bych mela jit spat, ale kdyz to proste NEJDE!!! Stahla jsem si v Zamrsku tu Javornici a badam a badam… Prababi byla za svobodna Stepankova a tam je to Stepanek kazdej druhej, tak se nenudim, jeste ze je to pekne citelny a ke vsem matrikam jsou indexy :pankac: :potlesk:

Ja mam v rodine taky Machacky z Jedovnicka. Taky jsem narazila na spoooustu prijmeni za tu skoro 3 roky…A taky si rikam, ze jsme vastne vsichni nejak pribuzni :mrgreen: No a syn chodil do krousku, kterej vedl Kubes a ty jsme taky meli hojne, tak jsem se ho ptala odkud jsou a on ze z Krtin a ti nasi taky, takze…Ale trebas rodina Sebelova, po ktere jdu je tam na kazdym rohu, ale rikaji, ze nejsou pribuzni. No ale ja, jak to vsecko sleduju, tak jsou, jen hodne vzdaleni. Trebas Michal Sebela z Ceske televize mi pise…ne ne, moje rodina je z Kotvrdovic..a ja jsem zjistila, ze moji predci jsou taky z Kotvrdovic a v polovine 18.stol se asi jeden z nich prestehoval do Rudice a pekne se tam pomnozil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
23.1.11 16:32
bamba píše: Člověk se při bádání i zasměje.Narazila jsem v knize úmrtí na cikána.Je to tam přímo napsaný a jako bydliště je uvedeno,,na poli,,
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
23.1.11 16:34
hanucha píše:

:lol: :lol: :lol:
Bambo to je krasne :-)

Dotaz - chtela bych pozvat vnucku sestrenice tchana, ktera uz nemluvi cesky, pac jeji prababi se provdala do Francie a ona uz je Francouzka. Jenze kdyz ji poslu pozvanku do MyHeritage, tak predpokladam, ze to na ni bude mluvit cesky. Jak docilit toho, aby to na ni mluvilo francouzsky nebo aspon anglicky?
Doufam, ze se mi ozve, psala jsem ji vcera na facebook, ale jak uz jsem byla ospala, tak jsem misto „pamatujes se na me?“ napsala „vratis se na me?“ :lol: :lol: Ale snad to pochopi a pamatuje se, pred sesti lety jsme se v Parizi ozraly jak dogy :oops:

tak to si te bude urco pamatovat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
23.1.11 16:35
Jura007 píše:
Bambo, napoleonské války = 1790 až 1815. Je to orámované Velkou francouzskou revolucí a z druhé stany bitvou u Waterloo (a svržením Napoleona).

Spanelska vesnice i pro me :oops: ty roky…trebas si to konecne zapamatuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
23.1.11 16:38

Zadala jsem si jeden dotaz na Actapublica, tak am pridam, co mi odpovedeli. Jako vsecko je OK, ale me by zajimalo, proc se to delo jen v tom jednom obdobi, co jsem napsala:
Chtela bych poprosit znale o vysvetleni, proc se zrovna na konci 18.stol a zacatkem 19.stol objevovalo tak hojne ke jmenu Jan druhe jmeno Nepomuk nebo Krtitel. Jaky to v te dobe melo vyznam?

Dekuji,

Odpoved:
Katolická církev ustanovila, že křestní jména by měla být podle jména světce. Proto se dávali jména podle církevního kalendáře (liturgického) po světcích kteří měli svátek okolo data narození křtěnce. Proto se např. v březnu vyskytuje hojně jméno Jan Nepomucký, jehož svátek je 20.3.. V červnu Jan Křtitel ten má svátek 24.6. Jan Evangelista má svátek 27.12.

Nebylo to ale stoprocentně dodržováno. To platí i Františkovi. František Xaverský 3.12., František z Assisi 4.10., František z Paoly 2.4. atd. Světec (svatý nebo blahoslavený), který byl připojen ke jménu byl jejich patronem a ochráncem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3645
23.1.11 16:52

Jeee Adys ma 3333 prispevku :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.11 18:38

Batato, tohle pravidlo, s těma svatýma, se minimálně v jednom případě taky pěkně zvrtlo… :mrgreen: Klement Gottwald se narodil na svátek Klementa… :mrgreen:

Příspěvek upraven 23.01.11 v 18:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
23.1.11 18:38

Narazila jsem na zápis o těch chybšjících letech,ale moc chytrá z něho nejsu.
Jsou zapsáni ve zvláštní úmrtní knize Tom.I.nov.svepertovišm(viňm),fakt nevim,co to může znamenat.

• Citovat
  • Upravit
18305
23.1.11 18:41

Bambo, zkus v tom příslušném archívu nahlídnout do inventáře matrik (pomůcka k archívnímu fondu, obsahujícímu matriky…) Tam by o té knize měly být nějaké stručné poznámky, pokud se obsahem výrazně liší od ostatních.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny