Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3790
20.1.11 20:38
Jura007 píše:
Adys, já myslím (po vlastní zkušenosti v české fabrice), že ukroši čekají, že případný tazatel zacinká dolárkama… Holt taková je tam teď mentalita a i chudoba… :nevim:

Juro .. no mne to zase tak neprislo. ty diskuze jsou tam celkemy zivy a na spoustu dalsich bylo odpovezeno :nevim:
kdyby aspon mel deda nejaky malo frekventovany jmeno, ale naopak je hodne casty a to i v zahranici, takze si zatim moc nepomuzu ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
22.1.11 10:53

Juro, nevíš, jestli se dá někde zjistit, který regiment za 1. SV táhl z Halíče přes náš kraj? Pořád mi vrtá v hlavě ten manželův děda, který se tu octnul během války a zůstal tu. To bude chtít vlézt na nějaké vojenské forum, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.11 18:27

Blani, za první světové to nebylo jak za Napoleona, ešalony jezdily na frontu a z fronty vlakem… Spíš mě napadá, jestli to nebyl zajatec z ruské armády, to bych se popídil po velkostatcích, kde zajatci pracovali… Dokumenty velkostatků jsou i v MZA. Spíš si ale myslím… barákový tábor ve Svatobořicích (na místě pozdější cihelny) byl během první světové války plný uprchlíků z válečného pásma z Haliče i odjinud. To je další možnost. A konečně mě napadá - nebyl jeho otec (myslím otec manželova dědy) c.k. státním zaměstnancem? Ti byli po libosti překládaní někdy i po celé c.k. monarchii… Příkladem může být jistý Friedrich Navratil z Brna (aspoň měl do Brna domovskou příslušnost), jeho otec sloužil jako financ tuším ve Splitu, kde se narodil i Friedrich. Ten vstoupil do c.k. armády, prodělal pilotní výcvik a během první světové sestřelil tuším 14 spojeneckých letadel. Po rozpadu Rakousko-Uherska zůstal v Jugoslávii, po vzniku chorvatského státu v roce 1941 byl dokonce jmenován ministrem obrany chorvatské vlády a po válce odsouzen k trestu smrti jako válečný zločinec 8-o . Holt cesty osudu jsou někdy klikaté…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.11 18:34

Mimochodem, i herec Landovský se narodil v Užhorodě jako syn českého úředníka finanční stráže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
22.1.11 19:19

Je mi jasné, že hledám jehlu v kupce sena a už vůbec nic nenajdu z tepla domova, ale zajímá mě to. Bohužel, jak jsem psala, tak tchýně o něm nic neví, jen že sem přišel za 1. SV jako voják a byl sirotek. Že byli ve Svatobořicích uprchlíci z Haliče jsem nevěděla, to je zajímavá informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.11 19:26

No v tom táboře poznal můj praděda Víšek svoji budoucí manželku… byla tam jako ošetřovatelka a on byl hospodář a kuchař u Slovácké střelecké brigády. To byla jednotka, která na Slovácku vznikla po říjnu 1918 převážně z členů Sokola. Už si z vyprávění o tom táboře moc nepamatuju, Ale prý se stávalo, že tam přišla mladá dívčina z Haliče, kterou znásilnili vojáci někde blízko fronty, dostala od nich syfilis a následkem toho se jí pak narodilo slepé děcko… a tak podobně…
V době první republiky tam byl chudobinec města Brna, za války internační tábor pro Romy a židy a taky tam v zimě 1941/42 (za tzv. prvního stanného práva) byli internovaní příbuzní příslušníků našeho zahraničního odboje (mimo jiné nějaký pan Seďa z Hýsel, z jeho pamětí jsem se dozvěděl i pár detailů o fungování tábora…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
22.1.11 20:18

Já jsem měla historii tábora ve Svatobořicích té doby spojenou se Srby. Něco jsem googlila a už jsem si to našla. Až 7000 utečenců z Haliče. To by mohl být i manžoděda. Tu se zamiloval do slečny Macháčkovy z Kyjova a zůstal tady. :mrgreen: :think:
Spínám si to historicky a tak nějak zjišťuji, že o této historii moc nevím. Proč oni z té Haliče sem utíkali a co s nima bylo po válce? Dyť to bylo Rakousko-Uhersko tu i tam. :nevim: No, jdu to odněkud vyčíst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.11 20:27

Proč utíkali? Spíš je vystěhovávali - jejich domy byly v pásmu válečných operací. Takové deportace dělali Němci i za druhé světové - v Rusku, na Ukrajině, ve Francii, v Holandsku.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.11 20:28

Blani, takže MUDr. Macháček, vojenský lékař, čestný občan Kyjova je příbuzný vaší rodiny??? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
22.1.11 21:07

Nee, to není. Věkově by mohl být bratrem báby, ale její rodina pochází z Kyjova a Strážovic a plk. Macháček je odněkud z Čech a ve Vlkoši bydlel, protože tu byla rodina služebně, jestli se nepletu.
Předka svých dětí se asi nedopátrám, ale alespoň jsem si zase trochu oprášila historii. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
23.1.11 02:27

Tyjo, vy o Machackovi a ja dnes jednoho objevila - je to muj primy predek 9 generaci zpet :mrgreen:
Taky uz mam Kratochvila, a vubec, ja bych se skoro vsadila, ze se nekdo s nekym tady stejne brzy sejde :lol:
Hm, asi uz bych mela jit spat, ale kdyz to proste NEJDE!!! Stahla jsem si v Zamrsku tu Javornici a badam a badam… Prababi byla za svobodna Stepankova a tam je to Stepanek kazdej druhej, tak se nenudim, jeste ze je to pekne citelny a ke vsem matrikam jsou indexy :pankac: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.11 06:19

Hani, já bych čekal, že zhruba v době napoleonských válek najdu společného předka možná s Blankou a možná s bambou - ono to Kroměřížsko není od Uničova zas tak daleko… :wink: no a jazykově příbuzné prostředí nahrává mnohem spíš možnosti seznámení a sňatku. Tím chci říct, že i na Moravě si spíš Moraváci brali Moravačky a Němci zase Němky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
23.1.11 07:02

:nevim: .

Příspěvek upraven 23.01.11 v 07:12

• Citovat
  • Upravit
bamba
23.1.11 07:11

Bezva,napsala jsem dlouhe přízpěvek a zobrazil se jen konec.Tak znovu.
Juro tvé směrování období podle válek mě vždycky pobaví,bo letopočty byly pro mě vždy zkáza.Takže si pod tvými napoleonskými válkami neumím vybavit,kdy to vlastně bylo.
Hani Kratochvílů je taky jako much,obrátila jsem se na dva lidi tohoto příjmení z místa,odkud pochází předci a jaksi vůbec neví o nokom,kdo by se vystěhoval za moře.Jsou to lidi ze stejné vesnice.
Jen tak pro zajímavost jsem si otevřela matriky z mého rodného Šternberka a jsou psaný všechny v němčině i ty z let 1900.Vím,že tam žilo hodně němců,ale že by až tak,aby i úřední knihy byly vedeny v němčině?Asi opráším knihu o Šternberku,ale co si pamatuju,nic moc tam není.

• Citovat
  • Upravit
bamba
23.1.11 08:16

Člověk se při bádání i zasměje.Narazila jsem v knize úmrtí na cikána.Je to tam přímo napsaný a jako bydliště je uvedeno,,na poli,,

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny