Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3645
17.1.11 22:09
Bianca123 píše:
http://www.email.cz/getAttachment?…
Zkouším to ještě jednou, jestli se to povede.

Hlasi mi to „unauthorized“ :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
18.1.11 03:06

Tak jsem narazil na takovou zajímavost v matrice zemřelých - „průvodní list k mrtvole“. Konkrétně v matrice zemřelých evangelického kostela v Kašnici (součást Klobouk u Brna) na konci 19.století. Mému prapradědovi Franiškovi Velímskému, kováři v kyjovských sklárnách, zemřel 14 měsíční synek František na záškrt. Aby mohl být pohřbený v Kašnici, bylo potřeba k jeho převozu zařídit na okresním hejtmenství v Kyjově ten „průvodní list mrtvoly“. To mně potvrzuje jednu část ústně tradované rodinné historie - že Velímští považovali za svůj domov Kašnici a v Kyjově „jenom“ bydleli a pracovali. Každou neděli prý chodívali pěšky na bohoslužby do kašnického kostela - tam a zpátky 36 kilometrů podle turistické mapy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
18.1.11 14:04
batata píše:
Bianca123 píše:
http://www.email.cz/getAttachment?…
Zkouším to ještě jednou, jestli se to povede.
Hlasi mi to „unauthorized“ :cert: :cert: :cert:

jj … presne tak :nevim:

tak u nas zase dneska neni skola kvuli snehu/ledu .. mam pocit, ze timto tempem nam prazdniny zacnou az nekdy v cervenci . normalne totiz zacinaji uz prvni tyden v cervnu a na patek a na 3 dny pristi tyden hlasi dalsi snih .. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
18.1.11 14:55

Tý jo a tady všechen sníh roztál.Jsou tu mlhy jak blázen a v noci jsou prý pěkně namrzlý silnice.Adys,u vás jsou prázdniny tři měsíce nebo jen o ten měsíc dřív?A když je takový nepředvýdatelný volno,tak se pak nadsluhuje?

• Citovat
  • Upravit
3790
18.1.11 16:51
bamba píše:
Tý jo a tady všechen sníh roztál.Jsou tu mlhy jak blázen a v noci jsou prý pěkně namrzlý silnice.Adys,u vás jsou prázdniny tři měsíce nebo jen o ten měsíc dřív?A když je takový nepředvýdatelný volno,tak se pak nadsluhuje?

jj .. vetsinou prazdniny zacinaji kolem 6. cervna, zpatky do skoly se jde kolem 30.8. … a dneska uz mame 3. ‚snehovy‘ den, takze budeme 3 dny v cervnu mit navic .. zatim ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
18.1.11 20:10

Máte viasat history?Pusťte si to,je tam zajímavý pořad.Černá smrt.

• Citovat
  • Upravit
18305
18.1.11 20:25

Kabelovku nemám, ale tento týden jsem si znova v knihovně půjčil knížku „Klaus Bergdolt: Černá smrt v Evropě“. Je to o morových epidemiích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
18.1.11 20:36

jj,je to fakt zajímavý,jak to postupovalo,odkud a těch mrtvých.Hrozná doba a prý dodnes se neví,co tuto epidemie spůsobilo.Teda původce choroby.

• Citovat
  • Upravit
bamba
18.1.11 20:41

Nemoc si prý vyžádala 20 milionů životů.Začala v Itálii a do tří let pohltila celou evropu.

• Citovat
  • Upravit
bamba
18.1.11 20:42

Mor prý se každých 10 let vracel,ale lidi prý byli odolnější.

• Citovat
  • Upravit
18305
18.1.11 20:54

Mor způsobuje bacil Yersinia pestis (dřív se jmenoval Pateurella pestis), v roce 1894 ho objevil Alexandre Yersin při epidemii v Hongkongu. Dá se zabít silnými antibiotiky.
Když to zvládnu najít já (pouze s maturitou) tak to v době internetu mohli najít i tvůrci filmu - ledaže by si chtěli vyrábět lacinou senzaci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
18.1.11 21:00

Juro,nemluvili všeobecně o moru,jako takovém,ale o tom v letech 1347-1350.I mor měl různé mutace.Pustila jsem si to o něco později,ale vlastně za celou dobu už jsem neslyšela z čeho vznikl,jen že začal v Itálii.Třeba se v knize dočteš víc,teda myslím,že určitě bo do hodinového poředu se nedá vecpat všechno.

• Citovat
  • Upravit
18305
18.1.11 21:36

Právě o tom moru z let 1347-1350 je ta knížka. Mor začal někde ve vnitrozemské Číně, přes Indii, Persii a Černé moře (Feodosia na Krymu) se dostal do Řecka a do Benátek - a pak dál…
Na první pohled byly dvě formy moru - plicní a hlízový, ale obě způsobovala ta stejná bakterie. To bylo potvrzeno později i při exhumacích a mikrobiologickém vyšetření středověkých morových pohřbů v katakombách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
19.1.11 18:47

Děcka, nepátrali jste už někdo v polských matrikách? A jsou vlastně naskenované?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
19.1.11 19:48

Blani, podle mě Poláci nic nedigitalizují (jen hádám, na nic jsem nikde nenarazil) a v hierarchii archívů mají trochu větší čurbes než my. Zkus najet na web pl.wikipedia.org a do vyhledávání (s nápisem „Szukaj“ :mrgreen: ) zadat „archiwum panstwowe“ (tzn. státní archív). Pak je taky zajímavá instituce „Archiwum glowne akt dawnych“, ale to spíš pro historiky profesionály, tam moc matrik neprobádáš :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny