Hlavní diskuze
- Otevřená skupina
Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.
Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)
- Fotoalbum (35)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
Tom.I.nov.s vepertovium
když si zadám toto,tak mi vyjede,že to najdu v SOKA Olomouc,ale holt nevím,jak to tam najít.
- Citovat
- Upravit
Bambo, nevím teda proč
, ale ty roky úmrtí 1874-1879 jsou vedeny v jiné knize, je to ta kniha nad tím št-IV-25, ale když si to otevřeš, tak ti to nenabízí tu knihu, na které bys to rozklikla, tzn. není to dogitalizováno. I v poznámce u té knihy je, že to obsahuje i roky 1874-79 Ú Žerotín, Hnojice. Ta latinská hatmatilka je nějaký název knihy Tom. I nov. s repertorium (jako i se soupisem). To jsem pomohla, že?
To taky tak miluju, když nemám digitalizováno zrovna to, co potřebuju. Asi Murphyho zákony, nebo co?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bianko,díky za vysvětlení,no mám pocit,že zrovna to,co potřebuju,tak holt není digi.Aspoň vím,že existují.Zvažuju výlet do Olomouce,tak aspoň budu vědět,kde hledat.No kdy to bude nevím,třeba se rozkývou dřív,než já.Taky mi leží v hlavě ten Strukov,nějak se mi nezdá,že by kniha nikde není.
- Citovat
- Upravit
Nakonec jsem zjistila,že zápisy z těch let chybí ve všech matrikách.Docela by mě zajímalo proč,ale to mi už nikdo neřekne.
- Citovat
- Upravit
Vazeni, ja se s vama vsema na tri tydny loucim, mejte se tu pekne a hezky badejte ![]()
Snad se obejdete bez moderatora, kdyby se nekdo dozadoval vstupu do skupiny, tak mu reknete at ma strpeni, jinak nevim k cemu jinemu moderator je ![]()
tak
to jsem zvedava jak to tam preziju bez internetu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanu, to mi asi nějak uniklo, kampak jedeš? Ale v každém případě dobrou cestu a příjemný pobyt.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bambo, napiš si dotaz na příslušný SOA. Kdoví, proč to není digitalizováno, třeba kniha neexistuje. Actapublica má třeba jako pomůcku soupis inventářů s popisy knih a které kde a proč chybí. To jsem v Opavě nenašla, tak bych se jich zeptala, ať po tom zbytečně nepátráš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky písnu tam a uvidím.
Mám dotaz na někoho,kdo rozumí připojení k internetu.
Máme stolní pc a noťas.Zjistila jsem,že když vypneme stolní PC rychlost připojení se rapidně sníží.Noťas je na betdrátové připojení.Už mě to štve,ale myslím si,že by to nemělo mět vliv na rychlost.
Hani,taky nevím kam jedeš,ale měj se tam fajn.
- Citovat
- Upravit
Bambo, ohldně těch Němců - to nebyla jediná dosidlovací vlna - první byla tuším už někdy za knížete Břetislava, pak za Přemysla Otakara II., drobné dosídlování probíhalo i mezitím… Poslední dosídlovací vlna někdy v první půlce 19. století. A v některých oblastech tvořili němečtí kolonisti i souvislé osídelní, třeba u Jihlavy nebo u Vyškova…
Jedna z těch dosídlených vesnic po třicetileté válce byl i Vlkoš u Kyjova, který byl následkem epidemií úplně pustý. Přišli tam bavorští osídlenci, které vedl rychtář Jakob Christo. Neuvěřitelně plodný člověk, postupně měl 22 dětí! I proto jsou na jižní Moravě tak rozšířená příjmení Christ a Krist…
A zase sousední Skoronice byly v té době čistě s moravským osídlením. Pak se to nějak promíchalo a na konci 19. století už nacházím i ve skoronických matrikách jména jako Schmied nebo Kulheim…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bambo, aby se ti v Olomouci trochu líp hledalo, tak v archívu mají k archívním fondům elektronické i papírové pomůcky. Můžeš si je prohlídnout (aspoň jejich seznam) i na internetu. Dáš vyhledat stránky zemského archívu v Opavě, pak dáš postupně: Archívní fondy a sbírky, Státní okresní archív Olomouc, Fondy pomůcky a průvodci, Pomůcky, Papírové… Seznam má 1755 stránek - a hned z první stránky na mě mrká pomůcka „Archív fary Pňovice“…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanu, taky nevim kam razis nebo razite, ale mej se tam krasne a zase se nam vrat!!!
![]()
Bambo, ja jsem potrebovala ty webovy stranky, na kterých bych to našla, ale neva. Bianca to uz vyresila
Tak snad ti nejak daji vedet, kde to mas hledat nebo nehledat a v lepsim pripade cekat na digitalizaci nebo ani necekat
Nejistota je na nic. At to dobre dopadne ![]()
Příspěvek upraven 24.01.11 v 14:29
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
batata píše:
Hanu, taky nevim kam razis nebo razite, ale mej se tam krasne a zase se nam vrat!!!![]()
Bambo, ja jsem potrebovala ty webovy stranky, na kterých bych to našla, ale neva. Bianca to uz vyresila
![]()
Tak snad ti nejak daji vedet, kde to mas hledat nebo nehledat a v lepsim pripade cekat na digitalizaci nebo ani necekat
Nejistota je na nic. At to dobre dopadne
Aháááááá,no jo mám dlohatánský vedení a než něco pochopím ![]()
No a až se patřičně zorientuju v těch radách od Jury,tak si vypíšu potřebné,podám písemný dotaz a uvidím,jestli něco uvidím.Bo su fakt inža,to,co mi tu Jura tak pěkně popsal,jsem už jednou viděla,ale jaksi jsem zapoměla,jak se k tomu dostat
.
Zatím jsem toho moc nepochopila,ale ono mi to docvakne snad.
Juro,narazila jsem tam i na odkaz o těch lejstrech co mám doma,takže si myslím,že až tak nevěrohodné nebudou
- Citovat
- Upravit
Jinak zas až tak o moc nepřijdu,když to nedohledám,jen o dobu smrti,tož napíšu rozmezí tří let a bude vystaráno.Narození a sezdání mám.
To s tou mou prababičkou Hublarovou su na tom hůř,o té vím jen z rodného listu mámy,což se mi zdá opravdu málo.
- Citovat
- Upravit
Bambo, hlavne at to slape. Ja jsem byla od stredy nemocna a to prosim pekne tak, ze mi cely dny trestila hlava a potila jsem se jak neco, v krku palelo, oci palely atd…ze jsem ani cist nemohla ani nic moc hledat. Obcas neco napsat a nazdar. Vcera jsem zase musela dohanet, co jsem zanedbala. On manza sice pomuze, ale zenska ruka je zenska ruka, zejo? Dokonce jsem neco i posila…my jsme s manzou oba strasne prtavi a malokdy najdeme gate na nasi vysku, takze jsem pozkracovala aspon patery gate, ktery teda tady pekne dlouho cekaly a furt se jakoze ohybaly, aby byly nositelny
..tak snad se na to zase vrhnu..ta knizky tady na me kouka…no a pres den teda klid neni
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Návštěvy uživatelů
- Somrkrálka Blues , 4.10.25 21:50
- Xxxxx197 , 18.9.25 22:21
- Bubu2828 , 27.7.25 20:48
- mm0234 , 11.6.24 18:38
- helga123 , 6.4.24 06:30
- Sheelle , 5.10.23 14:50
- kubmaja02 , 19.11.22 06:32
- Knihoušek , 7.10.22 16:00
- elpiska , 6.7.22 23:10
- Simisek , 7.1.22 13:07
- Aleano345 , 14.7.21 12:19
- Evelline , 14.6.21 12:04
- hanucha , 17.4.21 11:11
- ŠedáMišička , 14.1.21 19:26
- Catloveee , 10.1.21 15:42
Moderátor skupiny
Členové skupiny
- Adriana
- Advise
- adys
- Amys
- Angua
- AramisDeMar
- Aspera
- batata
- Bianca123
- brulinka
- Bubu2828
- Caira
- Chocolate
- cline
- Dana Klaudie
- Denullka
- edevira
- elitana
- es-myska
- fialovka
- hanucha
- Jahlina
- Jani85
- janina1974
- Jindřiška7
- Jitulinaja
- jizvíková
- Jura007
- kiri
- korana.kora
- leicka
- leviska
- Mandlička
- me2dova
- milarka
- myskalucka
- opinka
- PeťaPeťa
- Petunnka
- Romana5
- ŠedáMišička
- Sheelle
- Vertiline
- ynax
- Zdenaka
Nové diskuze
Hosté na svatbě
- 31.5.26 09:34
- inkakřivák
- 16
Změna zaměstnání a hledání sama sebe
- 31.5.26 09:24
- izabe
- 5
Citlivá sedmička po extrakci 8mičky
- 31.5.26 07:45
- Adri1397
- 1
Kadeřnictví v době rodičáku
- 31.5.26 09:32
- free333
- 11
Apple iphone 15
- 31.5.26 07:57
- Kelsey1
- 8
Bezpečnost dětí ve školce
- 31.5.26 08:17
- Midaku
- 6
Vadí mi jeho kolegyne
- 31.5.26 09:26
- stinga
- 24
Pozornost pro svědka na úřední svatbě
- 30.5.26 22:24
- stinga
- 2
Oddechové čtení na mateřské dovolené
- 31.5.26 09:33
- Ab365
- 20
Jsou dvě děti akorát? Jak to vnímáte?
- 31.5.26 09:31
- Klávesa289
- 25
Nové příspěvky
Hosté na svatbě
- 31.5.26 09:39
- Anonymní
- 18
Sex na pracovišti, hrozí vyhození z práce
- 31.5.26 09:39
- Zvedava1
- 162
Odmítnutí povinného očkování
- 31.5.26 09:38
- Velryba černá
- 129
Chybí kondomy- nevěra?
- 31.5.26 09:37
- Pidulka1991
- 188
Lze najít pořádného chlapa, který se umí...
- Nimie
- 545
Co říkáte "kauze" prezidenta s Macinkou?
- eumedon
- 3718
Oddechové čtení na mateřské dovolené
- Ab365
- 20
Kadeřnictví v době rodičáku
- 31.5.26 09:32
- free333
- 11
Jsou dvě děti akorát? Jak to vnímáte?
- 31.5.26 09:31
- Klávesa289
- 25
Kamarád mi dal pusu a já jsem zmatená
- 31.5.26 09:29
- syslomil
- 56
1565 smrtí Jana Václava Berky zanikl poslední český šlechtický rod. Panství přechází sňatkem jeho dcery Kateřiny do rukou knížat z Münsterberku. Její manžel Karel panství rozšířil a farnosti obsadil luteránskými kněžími. Po bitvě na Bílé hoře je nuceno mnoho Čechů odejít do ciziny, aby se vyhnulo náboženskému útlaku. Münsterberkové se stavovského povstání, ač také luteráni, přímo nezúčastnili, a tak se jim podařilo vyhnout konfiskaci majetku. Na volné statky po Češích dosazovali německé osadníky ze Slezska a Bavor. Tak se stalo, že kolem roku 1628 mizí česká většina a s ní i české úřadování. Šternberk se stává německým městem.