Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte holky,
potřebovala bych poradit. Jelikož jsem nevěděla co bráchovi (21) koupit na vánoce nadhodila jsem, že mu najdu holku. Překvapil mě odpovědí, že souhlasí. Jenže je to s ním takové složitější. Ve škole byl šikanovaný a dost se to na něm podepsalo, začal mít psychické problémy, začal chodit k psycholožce a brát antidepresiva. K tomu mu ještě zjistili sociální fobii. Přestal chodit do školy, takže nemá ani maturitu, jen základku. Teď sedí doma a nechce jít ani pracovat, že nemá motivaci Podle mě je ale taky dost línej, mamce už leze na nervy a neví co s ním má dělat, říkala, že to nechce řešit způsobem „tak si sbal kufry a jdi“. Bojí se toho, že kvůli jeho psychického stavu by si mohl i ublížit. Myslím si, že kdyby měl nějakou holku/ kamarádku, kterou by měl rád, dokázal by se změnit a určitě by se zlepšil i jeho stav. Kamarádů právě moc nemá, jen ty z internetu, jelikož furt hraje hry na počítači. Utíká od reálného světa. Takže myslím, že by mu pomohlo i to, že by získal nějaké přátelé, ale nikam nechodí, kde by se seznámil, je nekuřák, abstinent, takže si nedá ani skleničku, která by mu pomohla při konverzaci. Když jsem se ho ptala co by v životě chtěl, tak mi řekl, že by chtěl cestovat, hlavně asi do Ameriky a do Kanady, ale s někým. Navíc mluví plynně anglicky, což je velké plus. Nevím o žádném koníčku, který by měl, takže je to opravdu těžké najít tu motivaci. Poraďte mi, jak oslovit holky. Po ulici se mi chodit nechce a inzeráty do novin píšou samí 40tníci. Na seznamce zkoušel, měl už 2 rande, podle něho dopadly dobře, ale obě mu pak napsaly že nemají čas. Přitom si myslím, že je to opravdu hodný kluk, vtipný, chytrý a že by mu teď už opravdu dokázala pomoct jen nějaká holka. My s mamkou už fakt nevíme. Co si myslíte?
@Dialae píše:
Ahojte holky,
potřebovala bych poradit. Jelikož jsem nevěděla co bráchovi (21) koupit na vánoce nadhodila jsem, že mu najdu holku. Překvapil mě odpovědí, že souhlasí. Jenže je to s ním takové složitější. Ve škole byl šikanovaný a dost se to na něm podepsalo, začal mít psychické problémy, začal chodit k psycholožce a brát antidepresiva. K tomu mu ještě zjistili sociální fobii. Přestal chodit do školy, takže nemá ani maturitu, jen základku. Teď sedí doma a nechce jít ani pracovat, že nemá motivaci Podle mě je ale taky dost línej, mamce už leze na nervy a neví co s ním má dělat, říkala, že to nechce řešit způsobem „tak si sbal kufry a jdi“. Bojí se toho, že kvůli jeho psychického stavu by si mohl i ublížit. Myslím si, že kdyby měl nějakou holku/ kamarádku, kterou by měl rád, dokázal by se změnit a určitě by se zlepšil i jeho stav. Kamarádů právě moc nemá, jen ty z internetu, jelikož furt hraje hry na počítači. Utíká od reálného světa. Takže myslím, že by mu pomohlo i to, že by získal nějaké přátelé, ale nikam nechodí, kde by se seznámil, je nekuřák, abstinent, takže si nedá ani skleničku, která by mu pomohla při konverzaci. Když jsem se ho ptala co by v životě chtěl, tak mi řekl, že by chtěl cestovat, hlavně asi do Ameriky a do Kanady, ale s někým. Navíc mluví plynně anglicky, což je velké plus. Nevím o žádném koníčku, který by měl, takže je to opravdu těžké najít tu motivaci. Poraďte mi, jak oslovit holky. Po ulici se mi chodit nechce a inzeráty do novin píšou samí 40tníci. Na seznamce zkoušel, měl už 2 rande, podle něho dopadly dobře, ale obě mu pak napsaly že nemají čas. Přitom si myslím, že je to opravdu hodný kluk, vtipný, chytrý a že by mu teď už opravdu dokázala pomoct jen nějaká holka. My s mamkou už fakt nevíme. Co si myslíte?
Jako je fajn, že chceš bráchovi pomoci, ale nevím, která pohodová holka by do toho šla…nemůžete spoléhat na to, že ho někdo změní k lepšímu…
Takové to dohazování asi není to pravé, musí chtít sám.. Navíc, pokud dívka zjistí, že bere léky na psychiku, léčí se, nepracuje, zřejmě znejistí a vztah se ani nerozvine..Takže by měl asi hledat v kolektivu sám..Má koníčky, zájmy? Motivaci?
Hele, podle mě to není dobrý nápad
Impuls ke změně by měl vyjít z něho samého, ne kvůli někomu… Navíc, nemakačenko, co se jen válí u maminky na gauči a hraje hry, to normální holku asi docela odradí už v začátku. Spíš bych mu k Vánocům dala poukaz na nějakou aktivitu, pobyt… prostě ho víc vystrčit do reality. A pracovat by teda měl, to ho furt živí máma? Však ho nemusí hned vyhazovat, ale ať si řekne aspoň o nějakou částku na domácnost, hned bude mít motivaci pohnout zadkem.
@Dialae Chápu,že chceš bráchovi pomoct, ale on musí především začít u sebe, musí se změnit, jinak to nepůjde… Mám skoro dvacetiletou dceru a takového kluka by neměla zájem ani náhodou.
@Dialae Takže nabízíš líného nezaměstnaného kluka se ZŠ na antidepresivech a se sociální fobií. Hm. To není zrovna nabídka roku.
Ne, žádná holka mu pomoct nedokáže. Bohužel, pokud brácha hledá pomocnou ruku, najde ji pouze na konci své paže. Pokud má psychické problémy, tak mu samo může pomoct terapie, ale stejně musí na sobě pracovat hlavně on.
Ne, předpoklad, že by ho z toho holka vytáhla, je naprosto mylný. Co udělá se svým životem, to je zodpovědnost tvého bratra a hledat mu holku, aby ho z toho dostala, je vůči té potenciální holce už předem nefér a pokud by se do něj zamilovala byla by dost chudák. Buď by ji stáhnul s sebou nebo by s ním akorát trpěla. Tvůj bratr se musí chtít změnit a něco se svým životem provést z vlastní vůle a kvůli sobě, ne kvůli holce.
nekoho kdo ho bude tahat z jeho dosavadniho zivota…to vis ze jo, at se sebere a jede do ameriky na zkusenou ![]()
Ne - žádná holka nenahradí medikaci a psychoterapii. Jedinný, kdo by se na tohle bych schopný chytit je hodně porouchaná holka, která by si zdvihala vlastní sebevědomí na to, že je záchranářka kluka s vážnou psychickou nemocí. A to fakt nechcete - protože taková holka nechce aby se dostal do pohody, protože pak už nemá koho zachraňovat.
Pokud nechce docházet ambulatně, tak je ideální adept na stacionář, nebo pokud bude delší dobu v psychiatrické péči, tak by měl nárok na lézně - třeba v Jeseníku mají velmi dobrý program pro úzkostné poruchy.
Je nemocná a musí se léčit. Čím déle to bude zanbebdábat a čím déle se bude propadat do temnoty nicneděláním a schováváním se doma, tím hůře se bude vracet někam do běžného svět.
To co po potřebujete udělat je pomoci mu, aby se léčil.
Měli byste si uvědomit, že není líný, ale nemocný. V tom je velký rozdíl
@Laurie píše:
Možná by si měl dřív než holku najít práci
Brácho, holky nejsou, ale k vánocům jsem ti našla práci. První směnu máš 24.12. ![]()
Tak vidím ze tady tenhle holku najde asi tezko ![]()
zato ja mám taky jednoho bráchu taky na prodej
kdyby některá mela zajem
je mu 41,svobodný, bezdětný minus je ze je dost pracovně vytizen
zas kdyz ma cas jezdí na kole, ma dve kocky ctyrnohe
společenský, občas dobrý pramen, a chce deti
![]()
@eluv píše:
Tak vidím ze tady tenhle holku najde asi tezko
zato ja mám taky jednoho bráchu taky na prodejkdyby některá mela zajem
je mu 41,svobodný, bezdětný minus je ze je dost pracovně vytizen
zas kdyz ma cas jezdí na kole, ma dve kocky ctyrnohe
společenský, občas dobrý pramen, a chce deti
![]()
A jaká má negativa?
A jaké má požadavky?
(anonym ponechat, kdybych se náhodou chtěla seznámit)