Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Gina to nemusis
s odstupem casu a po dvou detech se na tuhle problematiku uz taky divam s vetsim nadhledem a ver nebo ne, u vetsiny deti to skutecne do roka prejde, u tech stastnejsich uz s prvnimi prikrmy. Jen ty nervy na zacatku a prvni tydny s dietou, nez je videt efekt, to si dovede predstavit jen malokdo. Drzim palce, at je tohle hnusny obdobi brzy za vami!
Ahojte tak na kontrole u mudr jsme zjistily, že malá přibrala za 8 týdnů sotva 300g…tak prý máme začít dávat příkrmy a když se to nezlepší, tak dáme HA UM..je to zvláštní, přitom baští jak protržená…taky občas dost blinká. Širší dieta kromě mlíka je podle mudr zbytečná, to mě teda zklamala že vidí jen mlíko jako alergen.. Nicméně, jelikož mi Elenka sahá po jídle tak dostala domácí rýžovou kaši a hned poprvé se skoro sama nakrmila
Vajíčka okamžitě přešly víc do žluta, nicméně krvavé nitky máme občas pořád. Ale i přes ten ekzém (který řešíme mazáním s Bachovýma esencema, kdyby to někoho zajímalo, napište mi zprávu, můžu dát kontakt na paní v Praze, má s ekzémem skvělé výsledky nejen u dětí)je stále skoro pořád moc spokojená, jen ty průvodní jevy jsou na pohled nepěkné…Tak co myslíte, dávat příkrmy (zítra jí chci dát ochutnat dýni) nebo přikrmovat UM? Dát k tomu něco na to blinkání (asi má trochu reflux, ale ona se poblije a hned se směje a není to každý den).Stále držím dietu ale najela jsem na mandle, semínk a vajíčka.
@Grainne u mladsiho prikrmy pomohly fakt hodne, tak treba to bude mi i u vas stejny efekt, drzim palce - u tehle potizi nelze rict jednoznacny a jediny zpusob reseni, chce to holt zkouset…
@JaLa @Pudloslava ahoj, mam na vas jako zkusene dotaz. Doma mam 8denni miminko, stolice do dneska vypadala ok, jen vecer kakala do zelene jinak nic a byla neklidna, nemohla zabrat. Dr mi vcera radil vynechat mleka, ale jist jogurty. No z logickeho hlediska mi to prijde blbost. Takze bud vynechat cely mlecny sortiment a nebo je to jedno. Mleko mam jen malou sklenicku do melty. Po dnesnim bobku uvazuji o celkove diete. Co si myslite jen o vynechani mleka, kdyz je dite bez priznaku?
@Křupka1 mas pravdu, pokud teda veda nepokrocila nekam dale. Kdyz vynechas mleko a budes jist kysane vyrobky, tak nebudes prijimat laktozu. Jenomze laktozu stejne sama produkujes do materskeho mleka, tak je zbytecne resit, jestli ta snedena navic do mleka projde a jestli diteti vadi, nebo ne. Tvoje a kravska laktoza je stejne. Co se lisi, je bilkovina.
Nicmene kvuli jednomu zelenymu bobku bych neresila. zelena neni priznak alergie, to je hlen a krev - v nasem pripade velmi ridky hlen, cela stolice byla tekuta spis jako moc.
@Pudloslava dekuji za rychlou odpoved. Nez bych najela na ciste bezmlecnou dietu, tak to jeste chvili potrva, mam namrazenych par jidel i neco pro sebe v lednici. Tak uvidim jak to bude pokracovat dale. A myslim, ze v tomto veda o moc dal nepokrocila ![]()
@Křupka1 ahoj, souhlasim s Pudlou. Bud vynechat vse nebo nic. Ale zatim bych jen sledovala a uvidis, jak dal. U Fandy byl prvni hlen presne ve 2 tydnech, a jen maznuto, po dalsim tydnu to uz neslo ignorovat a zacala jsem dietovat, tak myslim, ze je na vas mozna jeste brzo. Vsak uz jsi dietu drzela, tak to znas dobre - budu ale drzet palce, at se vam to tentokrat vyhne ![]()
@JaLa diky, jsem stejneho nazoru, jen jsem se chtela ujistit. Tak v utery to budou dva tydny budu bedlive sledovat plinky
.
@Křupka1 holka, mne se uplne dela nevolno, jen na to vzpominam - to zkoumani plinek, kojeni, zacatek diety… Ja uz bych to treti nedala, mate muj obdiv.
@JaLa pro me je nejhorsi kojeni, nejsem zadna kojna a uz s tim zase bojuji. Kdyby UM bylo zadarmo a nehrozila by alergie, tak ji tu lahev uz asi dam. A o pripadne diete ani nemluvim, ale cele tehotesstvi jsem se na to psychicky pripravovala, tak snad to dam.
Tak to tu pročítam…mame krvavé nitky už u druheho dítěte…u prvního byl dost šilený pubeh zkončil na jip a akceptoval pak jennadc…dcera mela ukazkove stolice…v peti tydnech adenoviry…pak hleny ve dvou mesícich…ve trech ikrev…klebsiella vyšla z výtěru..to přeléčili…ale reaguje na mléčné…jímjen kuře rýži zeleninu ovoce banany jakbka…kojíme super mala jespokojena a hezky přibíra…ted sem v sobotu jedla omylem na indickém festivalu mléčné složky..a matozpatky ty nitky…zkoumam ty pleny a vážně s toho blazním…doktor radí kojit dietu…a neřeši to pokud přibíra a nema bolení…nák nemužu najet na to abych to neřešila..zvlašt když první syn mel prudkou reakci..ale u nej nakonec neveděli co to bylo šlo mu o život uzavřeli to jako intoleranci laktozy…chci kojit za jakdlouhosety nitky na dietě zase upraví po te dietní chybě? potřebuju náké slova utechy manžel když me vidí jak zkoumám ty pleny pochybuje o mém duševním zdravi ![]()
@schilk 22 Ahoj, no nejsi první ani poslední, co zkoumá pomalu s lupou pleny
měla jsem to taky, malej začal mít krev s hlenem ve stolici mezi 2.-3. měsícem, té krve bylo nakonec tolik, že jsme skončili na vyšetření v nemocnici, naštěstí všechno sono i chirurgie ok. Každý den jsem z toho byla na prášky, každé rozbalení plíny bylo pro mě hrozné očekávání. Najela jsem na absolutní dietu bez mlíka + jsem vynechala i všechny možné zkřížené alergeny, o kterých jsem se dočetla (tzn. hovězí maso, kuřecí maso, vejce, soju). Jak jsem později zjistila, udělala jsem dobře, protože na všechno měl později reakci. Nitky a hlen zmizel až někdy po měsíci a půl striktní diety. Pak jsem tedy postupně zkoušela např. to hovězí maso - dva dny za sebou a třetí den se objevila krev. Následně to trvalo už jen pár dní, než měl zase stolici čistou. Doktor v nemocnici mi doporučil pro malého probiotika (koupila jsem Biopron Baby) - vysypala jsem do skleničky a smíchala s trochou MM a podávala na lžičce. Během pár dní mu ze dne na den skončily průjmy a dost se to zlepšilo.
Každé dítě je jiné, ale pokud už to měla tvoje holčina jednou dobrý, myslím, že to bude zase brzy.
Jinak můžeš jíst i těstoviny, maso (kupuju si krůtí a králičí, naporcuju a narvu do mrazáku a vyndavám postupně), v country life jsem si koupila veganský sýr, který se docela dá, dělám si třeba toasty s vepřovou šunkou a tímhle sýrem, ráno instantní kaše (špaldová, pohanková, vícezrnná, jáhlová…) - smíchám s teplým rýžovým mlékem, nakrájím si do toho ovoce, kydnu dětského ovocného hamánka a vesele baštím.
Taky jsem měla ze začátku pocit, že mě z toho klepne, ale fakt to chce čas a pak ti přijde, že už je to úplně normální. To spíš moje okolí se vždycky děsí, když jim hlásím na návštěvě, že nic jíst nebudu a maximálně si donesu svůj vlastní chleba se šunkou
ale mně už to fakt ani nepřijde.
Jojo, manzel je celiak a deti, jak rostou, tak se jim ruzne menej diety, pokazdy jime neco jinyho. Takze na navstevy vzdycky vlastni jidlo ![]()
semtam nitky nevadej, kdyz pribira, ale me tzo nervovalo taky, to da rozum. Hlavne nedavej kapii se slupkou, to bude „nitek“
Diky za to…že mi nekdo napsal že to zkoumá pomalu lupou taky…ted už budu mega opatrná..jídla někde jinde než domato je nejhorší..no uvidíme…také děkuji za tipy na jídlo…dnes zatím dobrý…tak uvidíme…ta dieta mi nevadí jen aby to zabralo..nemocnicí mam už pokrk…děkuji a přeji krááásný víkend
![]()