Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nechci tady rozebírat úplně osobní věci ale abych uvedla vše na pravou míru.. s mojí mamkou jsme to měli docela těžké, většinu času jsem trávila u babičky, babička s dědem mě vychovali, a s mojí mamkou jsem se začala stýkat pořádně až před dvěma lety. Moje mamka má ještě dvě děti(moje sestry nevlastní) dvanáctiletou a dvouletou. Mamka je nemocná, a potřebuje jít teď za dva týdny na dlouho plánovanou operaci.. A jelikož je samoživitelka, a nemá bohužel už nikoho kolem sebe kdo by ji mohl pomoct, tak se na mě obrátila, jestli bych jí nepomohla na těch pár dní co bude v nempocnici, pohlídat moje sestry. Moje 12-letá sestra bude chodit do školy a s tím žádná práce není, ale mám trošku strach co se týče té mladší. Mám ji moc ráda, vycházíme spolu v pohode, je na mě zvyklá, protože mamku navštěvuji docela často, ale nikdy jsem zkušenosti s hlídáním dvouletého dítěte neměla. Jooo, když jsem byla mladší, tak mi většinou příbuzní dávali děti na hlídání, tak to jsem se o ně starala, ale je to už několik let dozadu. Samozřejmě, že mi mamka dá nějaké instrukce, co jak a tak a nejsem úplně blbá, abych to nezvládla, a věřím si, že to zvládnu, ale mám z toho takový strach.. Tak bych se chtěla na vás obrátit s dotazem, co takhle s dvouletým dítětem podnikat atd.. Protože mamka bude v nemocnici nejspíš týden, možná dva.. Tak ať si naplánuji nějaké aktivity jak zabavit ji zabavit, co dávat jíst a asi potřebuji od vás zkušenějších nějaké rady.. Budu vám moc vděčná děkuji ![]()
Mám skoro dvouletého syna. Jí to stejný co my. Pečivo, ovoce, buchty, brambory, hodne polivky, těstoviny, omáčky, puding, jogurty atd. To ti asi mamka řekne co všechno jí. Dopoledne si s nim hraji, nebo si hraje sám. Pak většinou spí, odpo jdeme ven. Večer zase hraní, občas telka. Teď v zimě je to horší, když je teplo tak sme venku až do večera.
S dvouletým dítětem je to super, moji dceru v té době suverénně nejvíc bavilo mi pomáhat v domácnosti - hodně jsme pekly, sypala do mísy suroviny (ty jsem jí odměřila do odměrky a ona to jen přesypala), míchala těsto a tak. Vyndat myčku, hodit prádlo do pračky… Vyloženě jako hraní ji bavilo jít ven a klidně dvě tři hodiny se někde courat (v zimě teple obléct). Doma malování (prstový barvy, vodovky, čím větší bordel, tím lepší), plastelína. Rády jsme chodily na divadlo pro nejmenší.
@Wildrose21 píše:
Nechci tady rozebírat úplně osobní věci ale abych uvedla vše na pravou míru.. s mojí mamkou jsme to měli docela těžké, většinu času jsem trávila u babičky, babička s dědem mě vychovali, a s mojí mamkou jsem se začala stýkat pořádně až před dvěma lety. Moje mamka má ještě dvě děti(moje sestry nevlastní) dvanáctiletou a dvouletou. Mamka je nemocná, a potřebuje jít teď za dva týdny na dlouho plánovanou operaci.. A jelikož je samoživitelka, a nemá bohužel už nikoho kolem sebe kdo by ji mohl pomoct, tak se na mě obrátila, jestli bych jí nepomohla na těch pár dní co bude v nempocnici, pohlídat moje sestry. Moje 12-letá sestra bude chodit do školy a s tím žádná práce není, ale mám trošku strach co se týče té mladší. Mám ji moc ráda, vycházíme spolu v pohode, je na mě zvyklá, protože mamku navštěvuji docela často, ale nikdy jsem zkušenosti s hlídáním dvouletého dítěte neměla. Jooo, když jsem byla mladší, tak mi většinou příbuzní dávali děti na hlídání, tak to jsem se o ně starala, ale je to už několik let dozadu. Samozřejmě, že mi mamka dá nějaké instrukce, co jak a tak a nejsem úplně blbá, abych to nezvládla, a věřím si, že to zvládnu, ale mám z toho takový strach.. Tak bych se chtěla na vás obrátit s dotazem, co takhle s dvouletým dítětem podnikat atd.. Protože mamka bude v nemocnici nejspíš týden, možná dva.. Tak ať si naplánuji nějaké aktivity jak zabavit ji zabavit, co dávat jíst a asi potřebuji od vás zkušenějších nějaké rady.. Budu vám moc vděčná děkuji
Jsi moc hodna, navzdory tomu, ze si to mama asi vubec nezaslouzi. Kazpadne bych se zeptala spis ji-jaky ma segra denni rezim, co ji a co neji, kdy chodi ven, jak je na tom s plenama/nocnikem a tak. Zbytek uz pak vyplyne nejak sam, dvoulete dite neni miminko, uzijete si i legraci
ale bud pripravena na styskacku po mame no..
Hele, takhle staré dítě jsem hlídala jako čtrnáctiletá, předpokládám, že jsi starší. Takže to prostě zvládneš úplně v pohodě, malá už jí nejspíš kdeco, takže klid, opravdu. Hlavně ať ti k dětem máma půjčí taky kartičky pojišťovny, nikdy nevíš. Nakonec to bude fajn zkušenost, neboj.
Zjisti si spaní (jestli přes den, v kolik cca večer) a plíny/nočník, jinak ona se ti přizpůsobí, neboj.
U takového dítěte je hlavní všímat si a vnímat, jak se cítí, oni neřeknou „bolí mě v krku a chci jít spát“, „je mi zima na ruce“, ale začnou být mrzutí, takže nacítit se na dítě a zkusit odhadnout, co asi zrovna potřebuje.
To zvládneš
.
Presne jak uz psaly holky vyse. Mam taky dvouletou dceru, ji vsechno co my, hraje si…nehradeji s nadobim
snazi se pomahat uklizet nadobi z mycky, pradlo z pracky do susicky. Podava mi pradlo kdyz ho skladam. Co se tyka aktivit venku, tak my v zime hodne chodime na prochazky, kdyz je snih tak na boby. Nebo taky na bazen…vsak ti mamka poradi ![]()
@Wildrose21 nebude nejlíp, když tam půjdeš teď na víkend na zaškolení?
Složité to není, vyčerpávající ano.