Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@zzpet píše:
To není úplně pravda - právě ta velikonoční tradice koledování je dost odlišná v závislosti na kraji. Takže záleží na tom, kde se koleduje. Například už moje babička (dítě první světové války) vzpomínala, že u nich v kraji to chodívalo tak, že v pondělí koledovali kluci a v úterý jim to chodily holky oplácet. A prý opravdu chodíval odnepaměti celý průvod holek s mrskačkami. Někde je zvykem, že kluci koledují do oběda a od oběda chodí holky. A někde chodí jen kluci. Já jsem z oblasti, kde chodí jen kluci, takže jako holka jsem koledování nezažila a ani moje dcera nikdy nechodila. To je to stejné jako tradice s poléváním vodou - někde holky běžně kluky polévají, jinde to neznají. Tradice jsou různorodé a krajově odlišné. Takže třeba já se řídím vždy tím, co je zvykem v mém okolí.
Přesně, bhe to krajově hodně odlišné, tady mají třeba jiné zvyky vesnice, co jsou pár kilometrů od sebe. Tahle diskuse mě donutila podívat se do.me chytré. knihy o lidových zvycích.
První zmínky o pomlázce jsou že 14. stol. manzele a milenci se vzájemně šlehali, aby se jim po zimě vrátila síla. A holčičí koleda je doložena od 17.stol., jen nechodily s pomlázkou, ale proužkem nebo litem a šlehaly zase kluky. Je to kraj od kraje, netřeba se vášnit nad novodobými zvyky a podsouvat tomu freudianske výklady. ![]()
@růžový achát píše:
Ti hrabe ne?
Proč, má pravdu ![]()
Já dostávala našleháno a nesnášela jsem to. Moje dcera to zrušila, chodila se přes Velikonoce schovávat. A já ji neprozradila. Proč taky. Velikonoce nesnáší a já ji to nebudu vymlouvat, jak je to úžasný krásný zvyk, nechat si sešvihat prdell a dát za to vejce, čokoládu nebo štamprdli. ![]()
@růžový achát píše:
Ja tyhle pocity nemam, vždycky zkrásním a omládnu![]()
Nikde jsem to nenašla, tak nápisu jak ri chodi u nás : na květenou neděli chodi holky s litem (ozdobena Větvička maslickama) zpívá se koleda, a na velikonoční pondělí s pomlázku, dynovackou chodi kluci a to dáváme vajíčko plus chlapy něco a děti sladkosti, atd. Na pondělí pecu beránka, na holcici nějakou lepší buchticku, pohosteni… je to hezky a každý kolejnik zpívá i jinou koledu mnohdy je to pěkný. Jen já zůstávám doma sama a Otvírám, manzel měl už letos dva pomocníky (holky i kluci chtějí masli a tak ). O 60 kmdal jsme chodili na pondělí dokupy a taky to bylo do určitého věku, ale to mě přišlo blby proč jen kluci… 😏a kdo otevírá když chodi dokupy :gri
nning:.
@Bábrdl píše:
Podle mě, i kdyby třeba existoval zvyk, že na xy. listopadu chodí kluci a muži po dvojicích, a když dopadnou nějakou ženu, jeden jí chytí a druhej jí vrazí dvě facky, „aby měla červené tvářičky“ a ona jim za to musí dát peníze, furt by se našly ženské, které by to hájily, tvrdily by, že je to děsné sranda, a že většina přeci dává symbolické facky a je to zvyk… atd.
Jo, tak to je. Pozoruju to tady často, tenhle rys. Ženská fňuká, že nestíhá děti a domácnost, ale obhajuje nutnost vaření dvou teplých jídel a žehlení prádla ze sušičky.
Prostě si z toho pitomýho údělu udělají znouzectnost.
@Reflex píše:
Jo, tak to je. Pozoruju to tady často, tenhle rys. Ženská fňuká, že nestíhá děti a domácnost, ale obhajuje nutnost vaření dvou teplých jídel a žehlení prádla ze sušičky.Prostě si z toho pitomýho údělu udělají znouzectnost.
No, já si pamatuji debatu o všívání barevné nitky do ponožky a manžela, kdy se nakupují stejne, ale musi se stejně párovat ta s nitkou.. Protože manžel si to přeje.
@Bábrdl U nas se „objevily“ cerne ponozky, kde kazdy par ma ze spodu jiny symbol. Je to uz od vyroby, asi aby se to parovalo a nektera ponozka neprosla pracim procesem casteji a nebyla sepranejsi. Parovala jsem je takto jednou. ![]()
@malákráličice už pár let vyprané ponožky manželovo a nejstaršího syna jim hodim na postel a syn je má složit a dát do skříně. Kolikrát manžel žádné nemůže najít tak mu vždy řeknu že to at si vyřeší s Vikínkem
![]()
@Bábrdl píše:
No, já si pamatuji debatu o všívání barevné nitky do ponožky a manžela, kdy se nakupují stejne, ale musi se stejně párovat ta s nitkou.. Protože manžel si to přeje.
Ty bláho, já jsem si zrovna nadávala, že jsem nepochopila princip a párkrát koupila jiný typ ponožek a teď to mám a musím řešit, která je do páru. Nechápu, jak jsem vůbec mohla dopustit, aby se u nás z párování fuseklí stala ženská práce. ![]()
@malákráličice píše:
@Reflex U nas to byvala detska prace
No to bude, na to vem jed ![]()
@Reflex @malákráličice Já kupuju stále stejné ponožky od stejné firmy. Pak je prostě „páruju“ jak mi jdou pod ruku ![]()
Jakékoliv jiné ponožky nastrkám manželovi do krabice a párovat si je může sám
(To ho odnaučí kupovat jiné ponožky).
Ale ty ponožky s „nitkou“, to je jasná ukázka ženského kurvítka v hlavě. A v té debatě jsem se dozvěděla, že je to nutné, že na tom manžel trvá. A že kdyby ho na tenise viděli spoluhráči, tak by to mohlo být trapné. Na můj dotaz, co by bylo trapné, když ty ponožky jsou stejné, tak že prý by ta jedna mohla být o 4 mm kratší a oni by si toho všimli…
@Bábrdl píše:
@Reflex @malákráličice Já kupuju stále stejné ponožky od stejné firmy. Pak je prostě „páruju“ jak mi jdou pod ruku![]()
Jakékoliv jiné ponožky nastrkám manželovi do krabice a párovat si je může sám
Ale ty ponožky s „nitkou“, to je jasná ukázka ženského kurvítka v hlavě. A v té debatě jsem se dozvěděla, že je to nutné, že na tom manžel trvá. A že kdyby ho na tenise viděli spoluhráči, tak by to mohlo být trapné. Na můj dotaz, co by bylo trapné, když ty ponožky jsou stejné, tak že prý by ta jedna mohla být o 4 mm kratší a oni by si toho všimli…(To ho odnaučí kupovat jiné ponožky).
Já právě znám ty ženské kecy v duchu toho, že přece pochopitelně SE páruje podle nitky, přece nebude jedna ponožka o cm kratší, ony to takto mají zařízené, vymyšlené a „hacknuté“, umí si na to zajít a hlavně nejsou líné své plány realizovat a mít všechno pod kontrolou. Která nepáruje podle nitky, nechť se nediví, že má chlap milenku.
@Reflex píše:
Já právě znám ty ženské kecy v duchu toho, že přece pochopitelně SE páruje podle nitky, přece nebude jedna ponožka o cm kratší, ony to takto mají zařízené, vymyšlené a „hacknuté“, umí si na to zajít a hlavně nejsou líné své plány realizovat a mít všechno pod kontrolou. Která nepáruje podle nitky, nechť se nediví, že má chlap milenku.
A nebo… moje oblíbené pasivně agresuvní „Mně není zatěžko to pro rodinu udělat, párovat podle nitky, žehlit všechno, nechat si našupat od opilců atd..“