Hra Kris-kros

832
25.1.15 07:52

Hra Kris-kros

Hrajete hru Kris-kros? Chtěla bych se zeptat na pár detailů. Občas si ji zahraji na internetu. A nedávno si tchýně hru koupila domů. Chtěla ji hlavně kvůli šestileté vnučce. Poprvé jsem to hrála s nimi. Pravidla jsem nečetla, spoléhala jsem že se moc od online hry neliší. Tchýně ( bývalá učitelka ČJ na ZŠ ) skládala například: kolotočkování = kolotoč a očkování. Namítla jsem, že takhle by to na internetu neuznali. Divila se, že si myslela že o spojování slov jde. Tak jsem vysvětlila ( nevím jak u scrabble ) že slova může jen vodorovně nebo svisle a musí dávat smysl, a funguje to na principu křížovky. Zkoušela jsem jí naučit i ty online, ale nestíhala časomíru. Včera se polepšila, ale skládala slova různě kam chtěla. Dalo se první slovo a druhé potom úplně na druhou stranu desky. Hrajete to taky tak, nebo pouze napojujete na slovo které se dalo jako první? Jaký je rozdíl mezi Kris-kros a Scrabble?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
25.1.15 07:58

Nová slova se musí připojovat k existujícím a každé „seskupení“ písmen - kde se dotýkají - musí dávat smysluplné slovo.

Za umístění slova na kraj desky je hodně bodů, nemělo by smysl je tam dávat hned, bez připojení k prvnímu slovu uprostřed desky.

Ale možná kvůli šestileté bych pravidla zjednodušila… jen by se pak teda nezapočítávaly násobky bodů za ta barevná políčka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17715
25.1.15 07:58

Hrala bych to stejne jak na netu. Tam jsou urcite pravidla spravna. Taktez scrabble :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4553
25.1.15 07:59

My mame jen kri kros a kdyz hrajem, tak urcite napojujem na prvni slovo. Je lepsi si asi pravidla precist kvuli temto neshodam a pak je dobre si v zacatku hry ujasnit pravidla a domlivit se :palec: To jak budete hru hrat je na vas ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
25.1.15 08:08

Já si pravidla jen prolítla a četla hlavně to spojování slov, a jediný rozdíl byl asi v tom, že v deskových se můžou slova skládat i do pravého úhlu. Pro dceru jsme to zjednodušili tak, že třeba místo yes napsala jes :D A ještě si vybírá jestli chce č nebo á a písmenka vrací jak se jí zachce. Ale tohle se mi teda moc nelíbí. Přece jen by měla mít i ona nějaká pravidla. Loni jsem jí koupila nějakou variaci člobrda. Člověče, nežer mě. A všichni to s ní hráli tak aby jí vyhodili co nejméně a naopak aby měla radost když vyhodí někoho ona. To se mi nelíbilo, tak jsem hru přestala hrát. Někdy je vidět že jí vadí i když prohraje v pexesu nebo černém petru. Ale to je na jinou diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4553
25.1.15 08:11

Ale naucit se prohravat by mela a od toho ty hry sou. Už je docela velka na to, aby aspon jednou prohrala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
25.1.15 08:16

@Lilalu Taky si myslím. Naposled jsem s ní to člobrdo hrála když jí bylo 5,5 a převrátila desku a rozházela figurky jen kvůli tomu že jsem jí vyhodila. Tchýně mi řekla, že jsem měla hrát jinou figurkou když to šlo. Karetní hry jí naštěstí baví, ale taky je v průběhu hry vidět mrzutost. To člobrdo ale byla nejhorší reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4553
25.1.15 08:37

@zasemamina to jsou babicky :mrgreen: ale tak jednou za hru neuškodí prohrat. A pro vzor kdyz prohraje jedna z vas, rict nahlas pred dcerkou, ach jo, prohrala jsem, tak pristi kolo urcite vyhraju ;-) Ja jako holka nechavala mamku vyhravat aby to semnou vubec hrala :mrgreen: Ja byla extrem v hrach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3134
27.12.16 09:49

PROSÍM PORADÍ MI NĚKDO? CHTĚL ABYCH KRÁT KRISS KROS PŘES SEZNAM HRY NA MOBILU NEBO TABLETU, NEVÍTE PROČ TO NEJDE? MUSÍM MÍT STÁHNUTÝ JEŠTĚ NĚJAKÝ FLASH NEBO NĚCO ABY MI TO ŠLO NA ANDROIDU???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí