Hrozně se červenám

Anonymní
11.11.15 14:07

Hrozně se červenám

Ahoj holky, omlouvám se za anonym, ale stydím se. Už od mala se hrozně červenám, když mám mluvit před více jak 3 lidmi, hrozně mě to trápí a nevím, jestli by se s tím dalo něco dělat. Dnes jsem byla na pohovoru a byli tam u toho přítomni 4 lidi. Šla jsem na pozici fakturantky, mám praxi, zkušenosti, ale byla jsem rudá jak rajče, na krku fleky, prostě se mi tohle děje a já myslím, že to každého odradí zaměstnat takového člověka. Když jsem přišla domů, bylo mi do breku, styděla jsem se za sebe. Nevíte, jestli se s tím dá něco dělat? Hrozně moc mě to trápí. Já se červenám, i když jsme někde s přáteli a mluvím jen já a ostatní na mě koukají. Prostě nevím proč se mi to děje.
Děkuji za vyslechnutí a budu ráda za případné rady.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
11.11.15 14:08

Trénink. Myslím, že je třeba „otupět“… A pak už to nebude tak hrozné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.11.15 14:15
@Anonymní píše:
Ahoj holky, omlouvám se za anonym, ale stydím se. Už od mala se hrozně červenám, když mám mluvit před více jak 3 lidmi, hrozně mě to trápí a nevím, jestli by se s tím dalo něco dělat. Dnes jsem byla na pohovoru a byli tam u toho přítomni 4 lidi. Šla jsem na pozici fakturantky, mám praxi, zkušenosti, ale byla jsem rudá jak rajče, na krku fleky, prostě se mi tohle děje a já myslím, že to každého odradí zaměstnat takového člověka. Když jsem přišla domů, bylo mi do breku, styděla jsem se za sebe. Nevíte, jestli se s tím dá něco dělat? Hrozně moc mě to trápí. Já se červenám, i když jsme někde s přáteli a mluvím jen já a ostatní na mě koukají. Prostě nevím proč se mi to děje.
Děkuji za vyslechnutí a budu ráda za případné rady.
:hug: vim jak ti je. Zazivala jsem neco podobneho. Zadna rada asi neexistuje. Nicmene me hodne pomaha nemyslet na to, ze se cervenam a docela to pomaha. Jako pubertacka to bylo horsi. Ted, co mam dite a musim vyrizovat spousty veci (v lekarne, u lekare, na uradech) jsem uz otupela a zcervenam vyjimecne malokdy…hodne mi taky pomohlo si vic verit. Viz. Tvuj pripad na pohovoru. ( musis si rikat jsem dobra mam zkusenosti s touto profesi mam jim co nabidnout) proste se nepodcenovat a verit si! Neni duvod aby jsi pak cervenala. Chce to hodne mluvit s lidma pred lidma a trenovat…uvidis ze to casem prejde. :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
11.11.15 14:17

Taky poradím vydržet, chce to zmíněný trénink. Čím víc situací, tím dřív to přejde. Prostě si věř, klidně řekni, že víš, že se červenáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15575
11.11.15 14:33

Taky mám tento problém, ale mě stačí když mluvím na jednoho člověka :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
11.11.15 14:55

Moje mamka zrudne, i když mluví po telefonu. :mrgreen: Ale musím říct, že je to už lepší, daleko. Ale ona to nebere jako hendikep, prostě to tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10245
11.11.15 14:57

Jak je v předchozích příspěvcích. Je to o zvyk. je to podobné, jako když jedeš autem poprvé nebo posté. Nepomůže nic jiného než:

1. zkoušet to, zkoušet to, zkoušet to
  2. pár soukromých lekcí v nějaké agentuře, která se na zlepšení projevu specializuje (absolvoval jsem, jeden z lektorů byl sportovní psycholog a moc mi to pomohlo)

Anebo známé klišé, představit si obecenstvo ve spodním prádle (u mě to nefungovalo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8186
11.11.15 15:05

@Premek_Orac teda to mě zaujalo - na tohle existuje nějaká agentura?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
11.11.15 15:22

@Premek_Orac obecenstvo ve spodnim pradle by melo zafungovat? 8o myslim, ze v tomto pripade by vetsina zrudla jeste vic :lol: kort kdyby zakladatelka mluvila na same chlapy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
11.11.15 17:03

Zkus se třeba soustředit jen na jednu osobu.
Příště řekni u pohovoru, že nejsi červená, že jsi pouze tak opálená…třeba se tomu zasmějí, uvolní se atmosféra, a zaboduješ. :lol:
No co, někdo se čevená, a někdo zas něco jiného..co máš z toho :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.15 17:06

Děkuji moc všem za rady :hug: Doufám, že jim to nebude až tak vadit to moje červenání. :oops: :mrgreen: Jo a taky se červenám, i když mluvím do telefonu. Někdy to taky cítím :oops: Fakt je to dost nepříjemné

• Citovat
  • Upravit
10245
12.11.15 11:10

Ano, najdi si třeba,,Agentura Spektrum"

Jinak smaozřejmě pomáhá, když si najdeš v publiku někoho, kdo je ti sympatický a navážeš s ním oční kontakt. Pokud pak hledáš někde oporu v tom, co říkáš, soustřeď se v tu chvíli víc na toho člověka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.15 11:46
@Premek_Orac píše:
Ano, najdi si třeba,,Agentura Spektrum"Jinak smaozřejmě pomáhá, když si najdeš v publiku někoho, kdo je ti sympatický a navážeš s ním oční kontakt. Pokud pak hledáš někde oporu v tom, co říkáš, soustřeď se v tu chvíli víc na toho člověka.

A není to neslušné, koukat jen na jednoho člověka? Ale zas lepší než těkat očima z jednoho na druhého, že?

• Citovat
  • Upravit
10245
12.11.15 11:50

Tak samozřejmě není vhodné čučet furt na jednoho.

Ale prostě v těch krizových momentech, jako je začátek projevu, přesně tohle funguje.

Funguje také rituál přípravy. Tzn. chvíli předtím, než tě veřejný proslov čeká, tak si najít někde kout sama pro sebe, několikrát se hluboce nadýchnout, zavřít oči a říct si,,Jsem soustředěná, připravená a zvládnu to" (nebo nějaký ekvivalent, prostě kouzelnou formulku, kteoru se člověk nastartuje) a jít na to.

Pak se samozřejmě vyhnout věcem, které samotné mluvení znepříjemňují. např. bulblinkatá voda a sladké nápoje, oříšky atd… Naopak pomáhá uvolnění mimických svalů pomocí cviků, ale na to je ne vždy prostor…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.15 11:56

Anonymní, ani nevíš jak ti rozumím, mám to uplně stejně :hug: Pomoc asi neexistuje :zed: Je to trapné a hodně mi to znepříjemňuje život.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová