Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Míšo,
nevím, zda Ti poradím přesně, já jsem byla také objednána na vyšetření vejcovodů a dutiny děložní, a to metodou HSG (je to strašně dlouhý název), jsou i jiné metody např. laparoskopie. Nešla jsem tam, mam jít příští měsíc, musí se jít bezprostředně po MS.
Ta metoda HSG není pod narkozou, je to asi jen nějaká oblbovačka, a pokud je to ok, pustí Tě za pár hodin domů, popř. druhý den.
S manžou nevím, můj byl jenom na spermiciogramu, a ten má normální.
Více bohužel nevím… ![]()
Ahoj Míšo,
Ničeho se neboj, už to vzládla spousta z nás a ty určitě taky ![]()
Vyšetření průchodnosti vejcovodů je možné provádět buď laparoskopicky v narkóze za cca 2-5denní hospitalizace nebo méně invazivním RTG HSG vyšëtřením, které se provádí bez narkózy. Některá zařízení používají různá analgetika před výkonem, já třeba byla v Podolí¨a žádné nedávají, ale dá se to vydržet, je to jen hodně nepříjemné. Toto vyšetření se provádí tak, že je ti do dělohy pomocí speciálního katetru vstikována kontrastní tekutina, která je pak zobrazována na monitoru jak hezky plní tvoji dělohu a poté i oba vejcovody, pokud jsou průchodné. Trvá to asi 10 minut a asi za 20 minut po výkonu můžeš odejít s doprovodem domů. Máš pak pocit jako při silné menstruaci, jiank nic. Držím palečky ať jsou výsledky OK ![]()
Ajusko, diky moc…
me doktor rikal ze to bude pod narkozou… v nedeli mam nastoupit a kdyz to bude dobre, ve stredu domu… tak nevim… jestli to boli nebo ne nebo co… ja se totiz hrozne bojim, ja jsem v zivote nebyla v nemocnici
)
ja si porad myslela ze to mam vsechno psychickeho razu, protoze se bojim i porodu… takze se to ve me vsechno bije…
ale dik
misa
Zuzko, tak jsem se hezky poučila. Já jsem měla jít na HSG minulý měsíc, ale rozbil se jim ten přístroj. Ráno jsem tam přišla s vyčištěnými střevy a toto mi oznámili. Tak jdu až po MS, doufám, že mě to vyšetření třeba mine… Pít ten hnusný roztok je fakt zážitek. Šlo to ze mě pak všemi otvory. ![]()
Měla jsi to dobré? Prý když jsou průchodné, tak to není tak bolestivé, ale stejně je to prý nepřijemné. Naštěstí je to docela rychle hotové.
Míšo, ta hospitalizace naznačuje spíš tu laparoskopii, ale nevím to jistě, tak se neboj dopředu. Já jsem z Liberce a dali mi domů takovej hnusnej roztok na vyčištění střev, ten jsem vypila, a odpolko jsem nic nejedla. A druhý den ráno mi to měli dělat a odpolko domů. Vím, že např. v Jablonci přijímají v pondělí a pouští ve středu. Záleží to na nemocnici, tak se ničeho neboj. Já jsem byla také vystrašená. Také jsem nikdy nebyla v nemocnici na žádném zákroku (naštěstí, klepu klepu na dřevo). ![]()
takze ja to mam asi fakt to s tou narkozou… uvidime…
ale ta tekutina se nepije, ze?
Zuzko, diky… proste se musim prestat bat, protoze za to mimco to asi stoji… i kdyz manzel to taky nese tezce… no, proste chlapi
(
Ajusko, mě teda nic pít nedávali, ten výkonc byl bolestivý jako tlak+křeče při bolestivé menstruaci, ale to samotné plnění dělohy a vejcovodů trvá cca 1 minutu, tak se to dá vydržet, pak už máš jen tlak v břiše, který postupně cca 2-4 hodiny odeznívá a je klid. Měla jsem to OK, vejcovody obra průchodné, plnily se souvisle a bez překážek.
Holky,
tak to asi dělají různě, mě dali den předem roztok na vyčištění střev, co se pije, od 13 h jsem nesměla nic jíst. Uvidíme, asi si to ještě zopakuji, ale raději bych měla vytoužené //.
Zuzko, tak to je dobře, že to máš vše ok. Co jsi měla za další vyšetření? Mě objednala doktorka do Podilí na imunologii, ale tam to prý bude až tak v září.
Míšo,
já se také bojím, ale člověk zamhouří oči a přečká asi víc než si myslí. Kdy na to jdeš? Chlapi jsou „poserkové“. Nic nevydrží (aspoň ten můj) ![]()
Ajusko, tak jsme byli letov v červnu, na trmín se čeká 3-6měsíců podle návalu, je to fakt hrůza. Myslela jsem si, že to bude u nás možná příčina proč se mimísek zatím nedaří, ale výsledky dopadly na výbornou, jak manželovi, tak i mě, takže vlastně nevím proč to nejde, což je hrozná bezmoc!!! ![]()
Zuzko, my si koukám povídáme ve dvou tématech.
Šéfik je ode dneška na dovolené, tak jsem ten čas v práci věnovala e-miminu ![]()
Tak to je skvělé, že máte vše dobrý, já si to o nás myslím také, i když nemáme za sebou tyto vyšetření. Myslím si, že zkrátka mimísek ještě čeká, až u nás bude větší klid. Já už jsem se docela uklidnila, tak už může přijít…
Doktorku mám perfektní a věřím jí, teď beru od 20 dc Utrogestan, kdyby tam náhodou byl, aby se tam hezky zahnízdil.
Myslím si, že mám určitý blok, pokud se to dá takto říct.
Držím palečky ![]()
my na te klinice byli poprve tedka v patek… a dneska… a v zari hned na zacatku jdu na to vysetreni a pak se uvidi… holky a jak to mate vy? kolik mate roku a nebo deti?
me je tricet a furt jsem mela cas… ale ja jsem asi v poradku… manzel to proste psychicky asi nezvlada… ale dneska jsme se i pobavili… pan doktor se divil ze jsme nikdy nepili sodu… pry se to dava treba po opici
)))
Ahoj Míšo,
já chodím ke své gynekol, ale dost jí důvěřuji. Jednou tam se mnou manža šel. Byl nervozni uplně na prasknutí. Doma mi pořád vyčítal, že tomu nerozumím, že na cokoli se mě zeptá, že to nevím, tak jsem mu řekla, ať jde se mnou. Bylo to dobrý, popovídal si s mojí dr. Když mi začala dělat UZ dovnitř, tak nevěděl, zda utéct nebo zůstat. Nakonec zůstal a koukal na obrazovku, a ona mu ukazovala folík…
Mě je 28, manžovi 30. V květnu po narozeninách trochu znervoznel, nebot jeho bratr jiz mel ve 30 mimiska…
. No nic, to jsou zkrátka chlapi.
Ajusko, já si taky někdy myslím, že je to u mě nějaký blok. Je to zvláštní, ale když jsem byla malá a povídali jsme si s holkama, jak budeme mít jednou děti, tak mě vždycky napadaly myšlenky, co když mě se miminko nenarodí. Taky jsem dostala 1.MS až na konci 14 a všechny kamarádky ji už měly od 12-13, tak jsem měla pocit, že něco není správně, byla jsem sice dítě, ale přesto se ve mě něco možní bloklo, tak teď chodím na rehalibitaci - reflexní terapii, začala jsem minulý měsíc cvičit Mojžíšovou a zkouším myslet pozitivněji. Musí se to podařit, cítím, že se to podaří ![]()
ahoj holky, potrebovala bych poradit, mam jit na vysetreni vejcovodu… to je laparoskopie? dela se to pod narkozou ze?
)
manzel pujde znovu na nejake vysetreni, ale asi nema zadne spermie… nevite jakou podstoupi operaci?
mate nekdo zkusenosti?
jsem v tom novacek
diky moc, misa