Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěl bych poprosit váš názor, nebo radu.
Týká se to intimního života.
Jsem ve tří-letém vztahu se svoji přítelkyní, krátce co začal náš vztah se nám povedlo otěhotnět.
Do té doby klasika, sex často a vášnivě, jak už by se dalo vyvodit, po otěhotnení vlivem hormonů tato chuť ze strany partnerky opadla.
Tohle vše pro mě bylo tak nějak logické a tak jsem byl trpělivý, čekal jsem až do třetího trimestru, kde jsme sex opět začali provozovat.
Po porodu opět šestinedělí, u nás desetinedělí vše jsem chápal a byl trpělivý.
Dnes má dítě rok a půl a mně se zdálo, že to vše klape krásně. Avšak do té doby, než jsme se tentokrát neshodli a byli „pohádání“ delší dobu, než den.
Teď k těm intimnostem, nemyslím si, že bych byl nějak extra náruživým, jsem normální, zdravý chlap, který by rád sex klidně i každý den, chápu, že přes starosti
s dítětem a jiným povinostem to nejde, ale měli jsme takovou svoji chvilku vždy, když jsem odpoledne došel z práce a dítě spalo.
Partnerka chodí 2× týdně na odpolední školu, tzn já chodím do práce dřív ráno, abych byl dřív doma a byl doma s dítětem, takže si jen vyměníme pusu a kliku u dveří.
Večery potom máme uspávání, kdy dítě usne třeba až v deset hodin a to už chápu, že je za celý den unavená a kór pak po uspávání dítěte (ještě kojíme,
takže bohužel já uspávat „neumím“), má tedy čas pro sebe, pustí si oblíbený seriál a dá si k tomu něco dobrýho. Připomínám ji, že má zajít na kafe s kamarádkami, že budu s dítětem doma, ať má prostor. Občas tedy jde sama, nebo jde i s dítětem.
Tedy jediné chvíle, ve všecní dny, kdy jsme mohli být jen spolu, pobavit se, pomazlit, a zasexovat byly tedy ty, kdy nebyla ve škole.
Do toho samozřejmě to nešlo vždy, dítě nespalo, nebo něco jiného do toho vlezlo (návštěva, kafe s kamarádkou).
Jenže po tomhle období, kdy týden nic nebylo vlivem nepříznivého období po hádce, mi partnerka řekla, že tohle vlastně dělá jen kvůli mě, že ona má na sebe málo času a teď zjistila, že vlastně to bylo fajn, když ho mohla věnovat svým věcem a né jít odpoledne se mnou do postele, nebo
se přitulit na gauč apod.
Toto se mě hodně dotklo, já jsem tak nějak všechen čas vždy nastavil tak, abychom právě v tu dobu, kdy není partnerka ve škole a můžeme být spolu sami, byli spolu sami.
Nikdy mně to nepřišlo, že to dělám pro sebe, ale pro nás a naše „potřeby“. Vždy jsem se hodně těšil.
A teď co teď, chápu, že sex mít tak nějak pravidelně ve stejnou dobu není úplně napínavé, ale vzhledem k okolnostem to jinak řešit nešlo.
Pokud ona má takové pocity, já to chápu a respektuji, ale jsem z toho dost nešťastnej. Cítím se trošku zrazen, protože o sobě vím, že jsem „na sex“ A s partnerkou jsem šel do vztahu, protože člověk tak nějak ví.. že tady to bude klapat.
Kdyby ona nebyla zrovna žena, co má chuť, tak to nikdy klapat nebude.. nám to klapalo.
Ještě dodatek, mám se za „moderního“ muže, co doma dost pomáhá. Vařím, pomáhám s uklízením, dítě přebaluji a věnuji se mu, nosím kytky, zajištuji domácnost materiálně.
Před vztahem jsem se i díky vlastnímu bydlení uměl o sebe vždy postarat ve všech směrech, toto vše jsem obětoval rodině a jsem šťastný, že z „chlapského“ bytu je nyní
rodinné zázemí. Tím chci říct, že nejsem chlap, o kterého se musí partnerka starat a tak nemá energii nic jiného.
Přesto dle partnerky nesmím tedy říct, že dítě hlídám, když není doma, protože jsem jeho otec a ten nehlídá ale je s dítětem.. Nebo tak něco?
Prosím tedy o radu, povzbuzení, nebo cokoliv, co by mi pomohlo to pochopit, vyřešit.. nebo přejít.
Nedokážu žít ve vztahu, kde bude normální čekat na sex na víkend a to jen pokud „pánbůh“ dá..
Nechápu, mě tohle dělá manžel, že když náhodou chvilka vyjde, a bohužel by to bylo i tak strašně málo často, radši si čte, kouká na telku.. mě to mrzí. V těhotenství taky sex nebyl, bylo mi furt nedobre a to pak jde těžko, po porodu jsem měla velká poranění a docela dlouho ty jizvy pořád tahaly, ale mě samotnou to štvalo. No a teď jsem konečně v pořádku, s dítětem už to není tak náročné, a kdyby to byly aspoň ty víkendy…taky nevím proč, driv chtěl každý den.
Tak jo.. narid si v noci budík s takovou frekvenci, jak se budí vaše dítě..vždycky u toho vstaň a 15 minut buď vzhůru. Samozřejmě i ranní buzení.
Pak si na celý den na sebe pověs mimino, ze kterého spustis oči jen když spí.
Pak uvidíš, jestli budeš číhat na každou minutu, kdy bys mohl sexovat nebo spíš budeš rád, že se té chvíli někdo nedotýká a můžeš se volně nadechnout.
A takhle se teď cítí tvoje partnerka. Můžu tě uklidnit, bude to mnohem lepší..
A ne, nepomahas doma a nehlidas dítě. Ta domácnost není tvoje? To dítě není tvoje? Pokud ano, tak se podilis na domácích pracech a staráš se o své dítě. Za mě automatické, ale ty za to asi potřebuješ zatleskat a odměnit, nejlépe každodenním sexem, že?
Jestli problém nebude v tom, že jste oba dva v tomto jednoduše jinak nastavení. Svým způsobem jste ani nevyzkoušeli, zda Vám to v posteli klape - hned těhotenství (nic/skoro nic), malé mimino atd… ![]()
Také jsme měli miminko, do toho oba chodili do práce, do toho práce na baráku, občas fakt masakr, ale najít si na sebe tu chvilku…to jde vždycky, ale musí se chtít.
rada jako vždy - promluvit si otevřeně s partnerkou, ne formou výčitky, ale rozhovoru - je tu něco, co mě trápí, pojďme to vyřešit/pokusit se vyřešit. ![]()
@Svetluska55 Nase dite spi celou noc, rano vstavaji v 8 hodin.
Diteti je rok a pul..
a prosimte ten urazlivej ton si nechej, ja jsem sem prisel ve vsi slusnosti.
Zadne tleskani opravdu nepotrebuji, ja resim intimni zivot a ne svoji dotcenost.
Navic jsem psal, ze davam partnerce prostor pro seberealizaci..
Ve volnych chvilich masiruju, delam co ji na ocich uvidim a snazim se ji podporovat.
Taky si myslím, že je to rozdílnou potřebou. Já ji mám vyšší a velice často jsem čihala na muže hned u dveří do bytu, aby nevzbudil dítě a zatáhla jsem ho do šatny, komory, koupelny, špajzu, na půdu ![]()
Dej tomu čas
Ona je nyní více matkou než milenkou, ale to vše si sedne a co by za to spousta chlapů dala, kdyby měli sex aspoň o víkendu, opravdu je tohle pro ni hodně náročné období a to po fyzické a hlavně po psychické stránce.
Netlačit, jinak vše děláš správně:)
Příspěvek upraven 10.05.23 v 09:01
Ahoj, vydrž a neurážej se. Tohle je období, které je pro každý vztah náročné. Nemysli si, že jsi jediný, kdo toto řeší. Ono je to zase jenom o tom sexu a když není, tak to toho druhého zraňuje. Důležité je udržovat intimitu a nebrat si to osobně. Zkus ji více chápat a nechej tomu čas. Uvidíš, že když ji nebudeš nic vyčítat, tak to bude časem o dost lepší.
@Segment píše:
@Svetluska55 Nase dite spi celou noc, rano vstavaji v 8 hodin.
Diteti je rok a pul..
a prosimte ten urazlivej ton si nechej, ja jsem sem prisel ve vsi slusnosti.
Zadne tleskani opravdu nepotrebuji, ja resim intimni zivot a ne svoji dotcenost.
Navic jsem psal, ze davam partnerce prostor pro seberealizaci..
Ve volnych chvilich masiruju, delam co ji na ocich uvidim a snazim se ji podporovat.
Když ono to někdy nestačí. Moje sestra třeba říkala, že ji zcela pohltila ta zodpovědnost, ten pocit, že 7/24/365 odpovídáš za jiný život, nedalo jí to oddechnout, vypnout, sexuální potřebu vůbec necítila, dokonce obvinila mě, že jsem nezodpovědná, když to tak nemám. A když už nahodou měla volnou chvilku, tak cídila byt, protože bacily. Chlap jí byl úplně ukradenej, bych řekla, že jí dokonce zavazel. Taky se jí rozpadlo manželství, po porodu druhýho dítěte už byla na chlapa alergická, že dýchá. Teď je znovu vdaná a scénář se opakuje.
@LukeR1 @boricmytu
Diky za vase pohledy na vec,
@Betty MacDonald
Tak ja budu doufat, ze to nebude nas priklad ![]()
@Segment buď trpělivý, moje sestra je extrém. Ale většina mých kamarádek byla z prvního dítěte psychicky vyčerpaná a odnesl to sexuální život. Většinou se to okolo druhého roku spravilo.
Dej tomu čas až bude dítě větší, taky mám roční dceru, kojim a libido úplně na bodu mrazu, když už se najde chvilka klidu, tak buď doháním resty nebo si chci nerušeně sníst kus čokolády, aniž bych se musela dělit s detma nebo si pustit nepřístupný seriál
nějaký plánovaný sex odpoledne by mě fakt nenadchnul. Ale! Vím ze to dělají hlavně hormony, kojení tu chuť hrozne blokuje, jak jsem vždycky děti odstavila, tak se chuť vrátila. Oni i lip spali v noci po odstavu, měla sem víc energie a zbyla nějaká i na manžela
tak tomu dej čas, uvidíš jak to bude až přestane kojit. Holt jste založili rodinu moc brzo, ještě pod vlivem te počáteční zamilovanosti a hormonalniho koktejlu, ale málokdy je to po čase a po dětech stejné jako v začátku vztahu.
Tak to je úplně běžné co popisuješ. Na vině bývá různá kombinace důvodů jako hormony, fyzická únava, psychická únava (celý den ve střehu), nechuť, aby po mě někdo lezl po celém dnu, kdy po mně leze dítě, a taky že ona je doma matkou a ty jsi venku stále ve svém (práce), ano, doma se účastníš, to je fajn, ale pořád to je prostě rozdělený a vy jste dá se říct každý jinde. Myslím, že maminky mají prostě plno jiných aktivit, co by rády. Já si třeba potřebuju občas taky s partnerem popovídat, než skočíme do postele, tak nějak se na něj naladit, to jsem před dítětem nikdy neměla. Je potřeba jít tomu aktivně naproti a dát třeba dítě víc na hlídání a trávit spolu čas, ale nejen sexem, ale prostě spolu, společné aktivity, povídání… protože to k sexu tak nějak vede samo. U ženských to prostě často není o mechanice, ale o hlavě, o atmosféře. Ale do jisté míry je to normální a malýma dětma. U nás se intimnosti hodně zlepšily kolem 2. roku dítěte, kdy jsem přestala kojit a šlo spát do své postele. Čekám druhé a plánuju si najmout hlídačku, abychom mohli chodit na rande. Protože bez toho společného času jde nejen sex, ale i vztah celkem do kopru, co tak vídám v okolí. A taky jsme si prošli krizovkou, protože na sebe nemáme čas.