Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer,
jsem tu celkem nová a bezradná, takže kdyby někdo alespoň něco málo poradil, byla bych ráda.
Je mi 18 let a studuji. Přesněji studuji obor kosmetické služby. Chodím pravidelně k psychiatrovi a ten mi nedávno řekl, že mám nárok na invalidní důchod s mojí nemocí, která je tak vážná, že mám velmi, ale velmi vysokou šanci získat i 3. stupeň. A teď potřebuji poradit. Mám obavy, že když si zažádám o ID, tak kdyby mi byl uznán a to i ten třetí stupeň, že nebudu moct studovat. Nevíte někdo jak to je? Budu moct normálně chodit do školy? Protože mám zájem o to ji dokončit. Kdyby jste někdo věděl víc, než vím já, budu ráda, když se ozvete!! ![]()
Hezký zbytek večera!! ![]()
Invalidní důchod třetího stupně není důvodem k ukončení školy.
Určitě si o něj požádej. Bude vyšší, než když začneš chodit do práce.
A i s invalidním důchodem můžeš pracovat. Na zkrácený úvazek, práci vhodnou k uvedené nemoci.
@Justt píše:
Dobrý večer,
jsem tu celkem nová a bezradná, takže kdyby někdo alespoň něco málo poradil, byla bych ráda.
Je mi 18 let a studuji. Přesněji studuji obor kosmetické služby. Chodím pravidelně k psychiatrovi a ten mi nedávno řekl, že mám nárok na invalidní důchod s mojí nemocí, která je tak vážná, že mám velmi, ale velmi vysokou šanci získat i 3. stupeň. A teď potřebuji poradit. Mám obavy, že když si zažádám o ID, tak kdyby mi byl uznán a to i ten třetí stupeň, že nebudu moct studovat. Nevíte někdo jak to je? Budu moct normálně chodit do školy? Protože mám zájem o to ji dokončit. Kdyby jste někdo věděl víc, než vím já, budu ráda, když se ozvete!!
Hezký zbytek večera!!
Podle psychiatra, který nám poskytl přednášku na VŠ, není vůbec lehké získat ID na psychiatrickou diagnózu, většina pacientů má první stupeň a je ráda, že to dobře dopadlo. Je to z hlediska posouzení jedna z nejtěžších oblastí. V této oblasti platí několik pravidel, nejde o samotnou diagnózu, ale o dopady do běžného života, přihlíží se k délce léčby.
Běžný lékař nevidí do tabulek posudkářů. Navíc posudkový lékař může přidat až 10 procentních bodů směrem nahoru a dolů podle toho, jestli zhodnotí, že jde/nejde o stabilní stacionární stav a jestli má/nemá pacient možnost živit se jinak-vzdělání, zdravé ruce, nohy. Teď lidským jazykem-podle toho, jak se doktor vyspí, se může výsledek stejného případu lišit až o 20 bodů.
A 3.stupeň nechtějí dávat ani proto, že takový člověk potřebuje pracovat, aby neměl deprese, ne se válet doma se stabilním příjmem. Jeho příjem by ho měl motivovat k hledání zaměstnání.
Dále si myslím, že jsi školní troll z emimina ![]()
@Pears206 píše:
Podle psychiatra, který nám poskytl přednášku na VŠ, není vůbec lehké získat ID na psychiatrickou diagnózu, většina pacientů má první stupeň a je ráda, že to dobře dopadlo. Je to z hlediska posouzení jedna z nejtěžších oblastí. V této oblasti platí několik pravidel, nejde o samotnou diagnózu, ale o dopady do běžného života, přihlíží se k délce léčby.Běžný lékař nevidí do tabulek posudkářů. Navíc posudkový lékař může přidat až 10 procentních bodů směrem nahoru a dolů podle toho, jestli zhodnotí, že jde/nejde o stabilní stacionární stav a jestli má/nemá pacient možnost živit se jinak-vzdělání, zdravé ruce, nohy. Teď lidským jazykem-podle toho, jak se doktor vyspí, se může výsledek stejného případu lišit až o 20 bodů.
A 3.stupeň nechtějí dávat ani proto, že takový člověk potřebuje pracovat, aby neměl deprese, ne se válet doma se stabilním příjmem. Jeho příjem by ho měl motivovat k hledání zaměstnání.
Dále si myslím, že jsi školní troll z emimina
To vypustil z pusy clovek, co nerozumi pravým depresim.
Zakladatelka ale nepsala, ze ma depresivni chorobu.
@Pears206 píše:
Podle psychiatra, který nám poskytl přednášku na VŠ, není vůbec lehké získat ID na psychiatrickou diagnózu, většina pacientů má první stupeň a je ráda, že to dobře dopadlo. Je to z hlediska posouzení jedna z nejtěžších oblastí. V této oblasti platí několik pravidel, nejde o samotnou diagnózu, ale o dopady do běžného života, přihlíží se k délce léčby.Běžný lékař nevidí do tabulek posudkářů. Navíc posudkový lékař může přidat až 10 procentních bodů směrem nahoru a dolů podle toho, jestli zhodnotí, že jde/nejde o stabilní stacionární stav a jestli má/nemá pacient možnost živit se jinak-vzdělání, zdravé ruce, nohy. Teď lidským jazykem-podle toho, jak se doktor vyspí, se může výsledek stejného případu lišit až o 20 bodů.
Dále si myslím, že jsi školní troll z emimina
Pracuji s psychiatrickymi pacienty a mají všichni ID na svou dg. I 3. St
@Wani píše:
To vypustil z pusy clovek, co nerozumi pravým depresim.
Zakladatelka ale nepsala, ze ma depresivni chorobu.
Jak můžeš vědět, do jaké míry tomu rozumím nebo ne? Deprese se přidružují ke spoustě duševních chorob a takoví lidé potřebují řád, režim, zabývat se nějakou užitečnou činností, ne se válet doma se 3.stupněm ID.
Pokud žijí sami nebo i s partnerem, ale jsou svéprávní, je to často problém, protože lidé s depresemi mají problém s aktivizací vlastní vůle a schopností. Potřebovali by dohled, na který nikdo ale nemá právo. Jak jinak je motivovat, když ne finančně? Člověk s 1.a 2.stupněm ID pracovat musí, má povinnost odvádět daně.
Ten psychiatr říkal, že hodně záleží na tom, jak napíše posudek pro komisi. A vždy se snaží představit si, jak by který stupeň důchodu měl dopad do života pacienta. Někdy někomu lehce přidají, protože s 1.a 2.stupněm ID je snazší získat pracovní úvazek a místo na chráněném trhu práce než jen se statutem osoby zdravotně znevýhodněné. Ale 3.stupeň ID taky nepovažuje u většiny pacientů prospěšný.
Invalidní důchod nemá vliv na studium. Nezáleží na stupni, 3. stupeň nevadí. Když studium zvládáš, můžeš mít 3. stupeň ID a studovat.
Nemusíš si dělat starosti. O důchod si požádej.
@Pears206 píše:
Jak můžeš vědět, do jaké míry tomu rozumím nebo ne? Deprese se přidružují ke spoustě duševních chorob a takoví lidé potřebují řád, režim, zabývat se nějakou užitečnou činností, ne se válet doma se 3.stupněm ID.
Pokud žijí sami nebo i s partnerem, ale jsou svéprávní, je to často problém, protože lidé s depresemi mají problém s aktivizací vlastní vůle a schopností. Potřebovali by dohled, na který nikdo ale nemá právo. Jak jinak je motivovat, když ne finančně? Člověk s 1.a 2.stupněm ID pracovat musí, má povinnost odvádět daně.Ten psychiatr říkal, že hodně záleží na tom, jak napíše posudek pro komisi. A vždy se snaží představit si, jak by který stupeň důchodu měl dopad do života pacienta. Někdy někomu lehce přidají, protože s 1.a 2.stupněm ID je snazší získat pracovní úvazek a místo na chráněném trhu práce než jen se statutem osoby zdravotně znevýhodněné. Ale 3.stupeň ID taky nepovažuje u většiny pacientů prospěšný.
Osoba s 1. a 2. stupněm pracovat nemusí. Zdravotní pojištění má hrazené státem a důchodové není povinné. Pokud nepracuje, nemá povinnost odvádět daně, neplatí daně.
@Pears206 píše:
Pokud žijí sami nebo i s partnerem, ale jsou svéprávní, je to často problém, protože lidé s depresemi mají problém s aktivizací vlastní vůle a schopností. Potřebovali by dohled, na který nikdo ale nemá právo. Jak jinak je motivovat, když ne finančně? Člověk s 1.a 2.stupněm ID pracovat musí, má povinnost odvádět daně.Ten psychiatr říkal, že hodně záleží na tom, jak napíše posudek pro komisi. A vždy se snaží představit si, jak by který stupeň důchodu měl dopad do života pacienta. Někdy někomu lehce přidají, protože s 1.a 2.stupněm ID je snazší získat pracovní úvazek a místo na chráněném trhu práce než jen se statutem osoby zdravotně znevýhodněné. Ale 3.stupeň ID taky nepovažuje u většiny pacientů prospěšný.
To, co vypouštíš z klávesnice, docela dobře vypovídá o tom, že tomu nerozumíš. I když si třeba myslíš opak. Nádherně o tom svědčí třeba výrok, že člověk s ID 1. nebo 2. stupně „má povinnost odvádět daně“ - krávovina největší, nemáš žádnou povinnost mít příjem a tedy něco danit (žena v domácnosti zajištěná manželem, např.). Máš povinnost podat daňové přiznání, když tvoje příjmy dosáhnou částky 15000 ročně, přičemž invalidní důchod sám o sobě není považován za danitelný příjem. Existuje jen povinnost odvádět zdravotní pojištění a to přesně řeší invalidita třetího stupně. Kolegyně tvého kalibru mám úplně nejradši; fakticky mimo, názory jak za krále Klacka, ale všechno ví nejlépe.
To, že má někdo invaliditu třetího stupně, neznamená, že se s tím jen válí doma, proboha svatého. To je otázka motivace, ne stupně probíraného důchodu, při ID 3 můžeš (a leckdy i musíš) pracovat. Ty prachy za invalidní důchod rozhodně nejsou takové, aby samy o sobě stačily samostatně, mimo zařízení žijícímu člověku k vyžití. Pracovala jsem i s lidmi s kombinovaným postižením i s přidruženými psychiatrickými diagnózami a i ti stabilní práci (tedy i řád) vhodnou k jejich typu handicapu ve velké většině případů měli, i když se podle tebe měli jen válet, protože všichni měli tu trojku. V okrajovém případě vůbec nezohledňuješ možnost, že jsou i lidé s psychiatrickým onemocněními, kteří nemůžou pracovat vůbec (zvlášť, když mají, jak je časté, přidružený mentální handicap). Kdyby měli dostat jen tu dvojku, protože přece něco je motivovat musí, tak jsou ti lidi doslova na dlažbě, protože nemají šanci uplatit zdravotní pojištění.
@SlečnaDahlia Není pravda, zdravotní se odvádí za lidi taky s 1. a 2. stupněm ID, pokud nepracují. U zdravotního pojištění nezáleží na stupni ID.
Stupeň je důležitý pro důchodové, které není povinné. Lidé s 3. stupněm nemusí řešit důchodové pojištění. Mají „jakoby“ započítáno.
C – Poživatel důchodu https://www.vzp.cz/…istneho-stat
Za poživatele důchodu je pro účely zdravotního pojištění považována osoba, které byl přiznán důchod:
do 31. 12. 1992 podle předpisů České a Slovenské Federativní Republiky,
po 31. 12. 1992 podle předpisů České republiky nebo podle předpisů Slovenské republiky, pokud byl důchod vypočten s přihlédnutím k době zaměstnání u zaměstnavatele se sídlem na území společného státu.
V obou případech jde o důchody podle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění:
starobní,
invalidní,
vdovský, vdovecký,
sirotčí (může být přiznán jen nezaopatřenému dítěti).
Za poživatele důchodu je pro účely zdravotního pojištění považována osoba i v měsících, kdy jí výplata důchodu nenáleží. Nárok na platbu pojistného státem podle zákona č. 48/1997 Sb. má tedy poživatel důchodu od doby přiznání důchodu až do doby, kdy je mu rozhodnutím důchod odejmut. Tedy i v měsících, kdy je důchod přiznán, ale není vyplácen.
Příspěvek upraven 09.12.21 v 08:50
@jejjej píše:
Osoba s 1. a 2. stupněm pracovat nemusí. Zdravotní pojištění má hrazené státem a důchodové není povinné. Pokud nepracuje, nemá povinnost odvádět daně, neplatí daně.
Pokud má nárok na výplatu. Mám i klienty s přiznaným ID, bohužel bez nároku na výplatu.
@Anonymní píše:
Pokud má nárok na výplatu. Mám i klienty s přiznaným ID, bohužel bez nároku na výplatu.
Ano. V tom se většina lidí bohužel nevyzná.
@jejjej píše:
Invalidní důchod nemá vliv na studium. Nezáleží na stupni, 3. stupeň nevadí. Když studium zvládáš, můžeš mít 3. stupeň ID a studovat.
Nemusíš si dělat starosti. O důchod si požádej.
No, ono je otázkou, zda ji ho nekdo přizná, když studium zvládá
myslim tu trojku…
@Pears206 píše:
Mam diagnizu tezka depresivni choroba, takze o zivote s depresi toho vim dost. Ty pises nesmysly o valeni se doma. ![]()
@j.a.n.i1 nepsala jsem, že důchod určitě dostane…psala jsem, že si může podat žádost.