IUI 2021

Napsat příspěvek
Velikost písma:
621
22.3.23 17:23

@Elkapelka jednou za tri dny? To mas pohodicku 😀 ja varim kazdy den pro nas dospelaky (veceri plus na druhy den obedy ),malému jednou za 2-3dny. V lednicce vydrzi zeleninka bez problemu ☺️ Varim zasadne vecer az je doma manzel. On si hraje se Sebickem a mne zacina kolotoc - koupani, vareni, kojeni, uspavani…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2190
22.3.23 17:31

@Babybabe to bych nedala, jsem ráda, že chlapovi nevadí jíst 3 dny stejné jídlo :D já už dávám i masové skleničky. To skoro vyjde i levněji než kupovat kuřecí a vařit to plus mixovat 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
22.3.23 17:52

@Elkapelka jooo, to mas výhodu, mne uz dochazi napady, co varit :) ale je fakt, ze mi vadi jist stejne jidlo i 2× natoz 3× 🤭 u toho masicka/ryb ty sklenicky jeste chapu, preci jen je potreba dat detem ochutnat co nejvice a vzhledem ke snedenemu mnozstvi to neni treba uplne ekonomické - kupovat kus králíka nebo lososa. Jsem hodne vybirava a spoustu toho po nem dojist nezvladnu 🙈 Nicmene zeleninku davam zasadne čerstvou, je to sup sup a mam i radost, ze mu ode me chutna :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
739
22.3.23 20:10

@Babybabe já něco vařím a něco mám ve sklenicce, nějak jsem si říkala, že ty první ochutnavky nebudu tolik řešit, ale už mám doma kuchařku o prikrmech a těším se, až bude papkat více, ať si to vaření uziju :srdce:
Zítra budu vařit batat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
22.3.23 20:19

@Majdasss drzim palce :) u nas batat 1.den hrozny a 2.a3.bomba. Dokonce uz nechtel mlicko, to jsem cumela! Zitra mame brokolici a pak hura na spenat. V lidlu maji krasny baby v bio kvalite :) maso se zacina pridavat cca po mesici az se vyzkouší vsemozna zelenina ze? Taky jsem si koupila knizku o jidle pro nejmensi, ale cekala jsem vic rad pro tyhle zacatky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
739
22.3.23 20:24

@Babybabe tak to jsem na batat zvědavá :D
U nás měla brokolice uspech :srdce:
Jinak já teď ještě dva týdny budu dávat zeleninku, pak přidám ovoce a ano, cca po mesici od zeleniny maso ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2211
29.3.23 14:36

Ahoj holky, koukám tu na debatu o příkrmech… ono to zas určitě vyjde na román… :mrgreen:, tak se předem omlouvám a koho by pohoršovalo, tak mě to mrzí, ale zdraví dítka by mělo být na prvním místě… před pohodlností… Když si vzpomenu, co všechno jsme musely každá jedna z nás podstoupit, abychom ty naše broučky měly, myšleno i časově, tak mi to i vůči nim nepřijde vůbec fér, nejen pro ně, ale i pro sebe nemít čas uvařit kvalitní a plnohodnotné jídlo, opravdu nezabere hodiny, někdy ani půl.
Nehledě na to, že dítě přeci není pejsek, nebo jiný mazlíček, aby se mu kupovalo hotové jídlo/granule, konzervy a vykydlo se na misku… Omlouvám se, ale mě to prostě tak přijde…

Jak asi chápete, tak já malé skleničky nedávám, snad pro 100 důvodů… Asi opět co člověk, to názor, ale je mi úplně jedno, co řekne jeden praktik, já dělala 16 let na aru/JIP a taky to ze mě nedělá např. experta na ventilátory. Pokud ten praktik nechodí kontrolovat kvalitu všech skleniček, tak bych s tvrzením, že “to nevadí” a že “to je v pohodě” byla hoooodně opatrná.
Já rozhodně a vůbec nevěřím tomu, co dávají za kvalitu do skleniček, ani těch pro děti… ani v bio/nebio kvalitě, ono v bio kvalitě existují taky nahnilé a staré kusy… a bohužel kolikrát jsem viděla, jak některé vypadají po otevření, i když “cvaknou”, jak mají nahoře plíseň, nebo prostě jen smrdí a víte proč, protože ty samé skleničky jsem roky dávala pacientům a měla je tím krmit, ať už jim to přišlo z jídelny k dietě, nebo když jim chtěl někdo z rodiny něco donést “na přilepšenou” a bohužel mám známé i v odvětví prefabrikovaných výrobků a úplně nejčerstvější a nejkvalitnější to tedy nebývá…
Nemají problém dát i nahnilé, plesnivé, ano, i plesnivé je přeci stále bio…
Ale chápu, že se to může zdát jako lehčí a jednodušší. A finančně stejné?… tak to tedy rozhodně není ani náhodou, kdyby ano, tak to nikdo nevyrábí, protože logicky, pokud se na tom někdo pořádně nenapakuje, tak to fakt vyrábět nebude… Tak naivní asi nejsme nikdo… Stačí se jen kouknout, kolik stojí pidi sklenička bio mrkvičky a kolik tak asi tam té mrkvičky je a kolik za tu samou cenu pořídíš mrkvičky v bio kvalitě od farmářů, nebo od maminky, babičky ze zahrady v sezóně a jediný, co tě to teda bude stát, je chvíle tvého času… a sehnat po rodině skleničky.
A ve finále, vaření není zdlouhavé, nebo komplikované, když si to umíš nastavit. Ze začátku možná, ale na to se dá hezky připravit už předem. Stačil mi na to pouhý jeden letní den a jedno odpoledne… a dva větší kastroly na vaření, kopa oloupaneho ovoce a zeleniny ze zahrady, pomohla mi loupat moje máma, která dojela na návštěvu a manžel vozil kočárek…. Par skleniček jsem udělala zvlášť a pak už kombinovala různé ovoce a různou zeleninu. Ovoce kyselejší druhy jsem “sladila” bananem, ne cukrem, do zeleniny jsem přidala bylinky, ať to není všechno mdlé.
Do teď beru skleničky ze sklepa, už ty větší, když není dobrý den a malá mě potřebuje víc, než jindy… Ovocné presnidavky lze předělat po porcích do plnitelné kapsičky a ano, na cesty, výlety, atd netaham skleničky, ale nějakou tu kapsicku udělám, případně dam porci do misticky a otevřené skleničky mám klidně i 3 dny v lednici. Maso si vždy objednám z farmy, to může každý. Maso není plný vody, takže ten rozdíl par Kč oproti například Albíku absolutně není, protože mám víc a kvalitnejsiho masa a neplatim za vodu, nebo bereme i od rodiny, vím čím krmí, jak zvířátka žila.
A propó své skleničky si přeci taky vymyješ a projedes v mycce na vysokou teplotu, nebo hodiš do trouby na par minut a mas sterilní až až. Já posbirala malé sklenice po rodině a pak už normalka, co mám. ALE vždycky víš, co dítěti dáváš a co jsi do příkrmu dala.
Nejhorší byl začátek příkrmů, kdy se zařazuje postupně, ale teď když už papa malá skoro vše, tak vařím pro nás téměř stejné, akorát nám potom dokorenim a malé predtim oddělám 2-3 porcicky, někdy něco zamrazim, co lze, něco schovam do krabičky v lednici, druhy den uvarim něco jiného, opět oddelam 2-3 porce a pak prostridam. Já tedy varim každý den, ale my máme rádi spíš zdravější stravu, takže není problém malé oddělat. Svíčkovou a líčka na víně vařím 1-2× ročně a v oooobr hrncích a par porci zamrazim, no a třeba řízky manželovi, ten je miluje, a myslím, ze i kdyby je měl každý den, tak to na něm nebude vidět, postava Řeckého boha = nespravedlnost :mrgreen:, tak jsem hodná a řízky má tak 2-3× do měsíce a vše ostatní mi přijde jako rychlovka a banalitka, ale já varim každý den cca od 17 let, takže mě to nepřijde. Za ty roky vím jak si co ulehčit, předchystat, dopředu přemýšlet. Když koupím, nebo mi dojde maso z farmy, tak si ho rovnou naporcuji a nasáčkuji, popíšu… plátky, kostičky, nudličky, stehna, čtvrtky, kosti na vývar, atd. Malé mam taky uvarene vyvary v malých krabičkách, nebo zamrazene i uvarene maso.
Pak už jen vytáhnu a je to šup šup. Taky přemýšlím co budu vařit, podle toho si dokoupim, připravím, nachystám, naložim. Na par dni dopředu, není problém, takto si nachystám třeba steaky, činu, medailonky, ted dávám hodně bylinky, česnek a cibuli, ale male nevadí ani paprika a zbytek kořeni a sůl holt až nakonec, až oddelam male. Nebo ji vytahnu maso z mrazáku a my máme “naše”, třeba kdyz dělám burgery. Zeleninu teď moc nekupuji čerstvou, jen salat a cherry rajčata pro nás a pro malou max bataty, nebo občas brokolice, ale co si budeme, oproti letnímu a ze zahradky…, brambory máme svoje, kořenovou celkem dlouho taky svoji, ostatní a když mi dojde naše kořenová mrazená, tak kupuji v zimě mrazenou, ta se mrazi vždy zralá, čerstvá a nutričně je rozdíl minimální, výhoda, opět je už nakrajená, takže šup a šup, jediné, co se trochu ztratí je vit C, ale ten dodá člověk jinak. Používám polpu, protlak, když už nemam své sugo a protlak z leta, třeba v Lidlu mají dobre… Nebo Bonduel dělá už různé druhy vařené zeleniny a luštěniny v páře, když je fakt špatný den a nemáš čas vařit, tak je fajn to prostě mít v zásobě a přílohu máš raz dva. Prostě a jednoduše si snažím to vaření ulehčit, ale ne na úkor kvality, žádné polotovary, atd. A čas, taky vesměs vařím, když je manžel večer doma, přes den si nachystám, klidně i uvařím a večer do/ uvařím, máme na večeři a druhý den mám na oběd s malou, nebo i na druhý večer… A než jdu spát, nebo ráno, když snidame a mala hačá a papá, tak toho využiju, že je ještě doma manžel a nachystam i svačinu, ovoce do krabičky, třeba toust, nebo smoothie, na to mám třeba i ovoce občas predchystany v mrazáku v pytliku, dokupuju když dojde mrazene, cerstve jen v sezónu, takže zase sup, hodím, a dodám vodu, jogurt, nebo mliko… když byla malá neklidna, nezabavila se, chtěla byt se mnou, to má mimochodem občas do teď, tak jsem si ji holt musela brát s sebou do jídelny/kuchyně, a “vařila” se mnou, byla v houpatku, teď ji dam do zidlicky, aby na mě viděla, nebo ji dam deku, misku, vařečku a vaří se mnou, případně ji strcim něco bastit do ruky, nebo predtim hračky a v nejhorším případě jsem si ji vzala do nosítka a nějak jsme to spolu zvládly. Chci jist plnohodnotné jídlo a ne blafy z fast foodu a kašlat na sebe, když přičtu, že malou plně kojim + teda prikrmy, teď mě saje jako pijavice a tak fakt potřebuji energii.
Ale jasne, že každého věc… a každý to cítí jinak. My máme taky lepší a horší dny a někdy to jde lépe, někdy hůř, ale v prvé řadě bych myslela na sebe a tím pádem i na dítě. Chci vést malou k tomu, aby nejedla blafy, ale abychom jedli celá rodina zdravě, plnohodnotně…
Ono je to stále o tom, že kdo chce hledá způsoby, kdo ne, tak důvody… Taky nemam zrovna klidné a “hodné” dítě… Doma za mnou všude chodí/leze, stoupne si tak miliardakrat za den, chodí kolem čehokoliv a strašně rada se poušti a zkouší to madam bez držení, takže zaprah non stop, spi mi max 2× 30 min uz od 3m, takže jsem se a tím holt musela naučit žít, zvládnout uklidit, uvařit a jít a ni a pejskem 2× ven, jednou kratší a jednou delší prochazka, nakoupit, atd atd atd. Do toho do teď řeším věci po rekonstrukci a cely únor jsme byli v bojových podmínkách u švagra, kde i vybavení kuchyně jsem postupně donesla svoje, jinak to bylo peklicko, všechny noze tupě, sto let staré hrnce, kde se vše pripalovalo, no legrace… navíc jsem tam neměla ohradku, kam lze dítě na dobu nezbytně nutnou odložit… takže trošku na měsíc očistec, ale zvladlo se to a to byl manžel 5 dni na soustředění s fotbalem 😂. A mala se většinu února budila v noci ā 1-2h, ať uz kojení, nebo křikem = zuby, špatný sen a já uz jsem jela na setrvačník :lol:. Takže moc dobře chápu a soucitim, že ANO, je to někdy náročné… ale když pominu, ze za cenu skleničky máš té mrkve cely svazek, nebo pytlik mrazene, co se sklízí čerstvá, v bio kvalitě, tak taky čím dřív se naučíš hospodařit a časem a přemýšlet i o tom, co budeš vařit i pro prcka, tak tím lip pro Tebe… Věř mi, bude hůř… dokud netrneš hrůzou, kde se postaví a slítne a neběhá všude za Tebou, tak je to ještě dobrý… Přeci jen, většina z nás chce určitě pro mrňousky sourozence, tak je důležitý se naučit vše si ulehčit, ať uz si to každý pojme a uchopí po svém… Snad je srozumitelné a dává smysl, pokud se opakuji, tak se omlouvám, psala jsem od večera na etapy 🤦🏼‍♀️… Ano i moje úžasná holčička se budila ve 22/24/3:30/4:30/5:30 a už nespala :roll:. I tak jsem šla vařit… rýži k udělanému masu s omáčkou ze včerejška. Snad se shodneme na tom, že asi každá chce pro dítě to nejlepší, takže závěrem, ať si to každý dělá tak, jak mu vyhovuje, ale určitě nezměnim svůj názor, že dítě by mělo vidět i proces jak jídlo vzniká a ne dostat “hotovku” ze skla, z fabriky, kde jsou často i konzervanty…

Příspěvek upraven 29.03.23 v 18:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2211
29.3.23 14:38

@Babybabe
Máme to úplně stejně hozené, zlato :andel: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2190
29.3.23 18:59

@Lucinta díky za názor. Upřímně si mě nahlodala, vůbec mě nenapadlo kupovat zmraženou zeleninu. Protože ta čerstvá teď stojí za prd. A v létě moc vlastní zeleniny nemám možnost mít. Rodiče pěstují tak akorát cukety a okurky s rajčaty, přičemž nejvíc je tak těch cuket. Takže začnu kombinovat skleničky s vařením a nové skleničky už kupovat nebudu. Jinak nemám možnost vařit v páře a když bych chtěla vařit ve vodě tká jakou používáte vodu? Normální nebo kojeneckou? U nás je ta normální dost tvrdá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
29.3.23 19:55

@Lucinta ty ses teda rozjela holka :)) ale naprosto pravdivé a souhlasim s tebou. Sve deti milujeme, musime tu byt pro ne a tech 20minut me fakt nezabije🙏

@Elkapelka Proc nemas moznost varit v páře? Vzdyt nemusis mit detsky parní hrnec, staci ti obycejny nerezový paracek na knedliky za 50kc. Za 15-20minut mas uvarenou kazdou zeleninku a zdrave ;) ja varim v kojenecké vode…ale asi by ani nemusela byt. Na sterilizaci kelímku, misek, lzickem mam sterlizator. Stoji pakatel…Za cca 8minut je to hotove. Sice je to dalsi kram na lince, ale docasne se to da prezit…ja dam kupovane sklenicky jen v nouzi nebo se surovinou, kterou varit nezvladnu. Napriklad králíka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2211
29.3.23 20:21

@Elkapelka
Pokud nahlodám alespoň jednu maminku, co by broučkovi cpala skleničky, tak jedině dobře :hug: :kytka:. Já vařím normálně s vodou z vodovodu, když se převaří, tak je OK. Alespoň pražská ano… to si vygoogli, jestli je i u Vás voda vhodná po převaření i pro mimčo, ale co jsem našla, tak až na výjimky je to v pohodě, dokonce i obecní na chalupě a to je pr… del světa 😂.
Já mám takový obyč velký parní hrnec, prosím Tě snad za 700, a asi 10 let starý z Tesca, kdysi jsem si koupila a varim na něm často. Jinak varim normálně v hrnci na pařáčku, za 50 Kč, jak píše @Babybabe ;), nebo i zeleninu krásně a do měkka uvaří bez kontroly rýžovar, ten teda používám taky často a není to drahá věc, kromě toho, že je z nej super rýže, tak zvládne i zeleninové kousky s vodou, ta se vypaří a kousky pak jen rozmačkám. Hele ona to fakt není žádná věda, jen to chce zkoušet a po par pokusech budeš expert :mrgreen: :pankac:. Kdyby něco, klidně se ptej, piš, myslím si, že rády poradíme… nejen já, ale i ostatní vařící maminky. Já sice knížku o prikrmech dostala, ale popravdě ji ani neotevřela, nejvíc čerpám od kamarádek, maminek, mé mamky, nebo z netu. Jsou i různé skupinky na fb, nebo blogy, kde si maminky dávají typy, rady… Uvidíš, že si brzy osvojíš a půjde Ti to hravě, držím palce :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2211
29.3.23 20:27

@Elkapelka
Jinak doporučuji i využívat “bedynky”, zeleninu od farmářů, nebo dnes už i každé menší město a městské části mívají např. 1-2× týdně farmářské trhy. Dobré jsou i přes léto různé samosběry a co lze, tak zamrazit, nebo udělat třeba i čalamády, zeleninové směsy do polévek, omáček a zavařit a v zimě potom pod maso, nebo na různé omáčky jako když najdeš…
Jo a sterilizator, tak ten jsem nekupovala a ani nemam, dudlík nemáme, parkrat si s nim hrála, ale flusala ho, takže jsem ji ho od prosince nedala a nemam co sterilizovat, než měla hrnicek, tak jsem lahvičku na vodu vyplachla prevarenou vodou z konvice, jednou za cas jsem hodila lahvičky a lžičky do sterilizacního kelímku na aniball do mikrovlnky a hotovo 😂. Vše umyvam teplou vodou, co tedy, tak mám zvlášť houbičku a “jar” přípravek na věci pro kojence. Toť vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
739
29.3.23 20:41

@Lucinta moc děkuji za příspěvek :srdce: Já už teď vařím, ale upřímně mám i pár skleniček do zásoby, kdyby náhodou :D plus jsem něco dostala, ale vždy když jedeme na nákup, tak nakoupíme pro malou a vařím, mám pro ni i speciální hrnec :D a místo parniho hrnce pařáček :D
Zatím toho moc nesni, nejvíc ji chutná brokolice a bataty :D :srdce:
Plus mám super kuchařku na příkrmy :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2190
29.3.23 22:46

@Lucinta @Babybabe holky díky, paracek mám, ale nemám na něj hrnec, repsektive by mi zničil hrnce do teď máme, ale už jsem objednala v ikee nerez hrnec, tak to bude hned snazší. S tou zeleninou to ještě vymaknu, tady na Kladne jsou možná trhy někde na náměstí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
30.3.23 07:13

@Elkapelka pokud bys nekdy vahala na detskym parním s mixerem, tak js osobne mam avent 4v1 a je to naprosto uzasny. Ted stoji v akci dokonce 3.390kc, ja ho dostala za 4tis, slozila se mi na nej cela rodina k jeziskovi a nelituju. Nalijes dospod vodu, hodis male nakrájené kousky zeleniny, das varit na 15/20min a az to pipne, tak jen nádobu otocis vzhuru nohama a umixujes to. Zadny bordel, nadobi, je to rychle :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí