Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Domča111 To máš fajn, já mám na propustkách krásné razítko IVF Clinic
Ale tady je to fakt hrozná drbárna, věřím že už to stejně všichni ví.
@Veronique31 I tak ti závidím!
No a už je ti líp? Já mám dneska 3 dny opoždění, ale už je to lepší, i ta protivná nálada už mě přešla.
@La_netka porad me poboliva bricho. Jako nalada je asi lepsi. Je pravda, ze me manzel dneska jeste nevytocil🤣 🤣dostat to mam v nedeli, tak pak budu moudrejsi
jsem teda porad hrozne nafoukla. Vypadam jak ve 4 mesici. Nezapnu ani kalhoty, děs ![]()
Holky chci se zeptat jaká vyšetření jste musely podstoupit než vám udělaly IUI?
S manželem jsme poprvé šli na konzultaci do Reprogyn s tím, že chceme IUI. Mám za sebou během roku 2023 dva potraty, samovolný na začátku a druhý s revizí v 11 týdnu. Na gynekologii mi byl dělaný hormonální profil který byl v normě, diagnostická hysteroskopie také v pořádku, průchodnost v pořádku. Výsledky jsem přeložila při konzultaci, manžel spermiogram lepší než před rokem, žádná hrůza ale ani nejlepší. Řekl mi že jelikož byly dva potraty IUI neprovede dřív než bude znovu udělaný hormonální profil a kompletní balíček vyšetření ale neřekl co přesně. Je to normální? Podle toho co tu čtu tak většina z vás měla IUI celkem rychle provedené. Navíc 1850,– za hormonální profil platit, když mi byl dělaný na gynekologii
@Julieza
Já měla hormonální profil a stěr od svého gynekologa - zadarmo. Dál jsem měla spermiogram starý 1 rok (snažili jsme se mezitím sami) - ten byl zadarmo na žádanku od mého gynekologa. Myslím, že nic víc jsem neměla.
Na tom hormonálním profilu bylo vidět, že mam anovulační cykly, tak jsem dostala injekci na vyvolání MS (50,–), pak mi byl nasazen Letrozol (cca 35,–), kontrolní ultrazvuk, ovitrelle (cca 350,–) a hned pak IUI (1200,–). Teď jsem 4DC s Letrozolem a jedu druhé kolo. ![]()
Pokud jsi měla dva potraty, myslím, že budou chtít zjistit příčinu. Evidentně nemáte s početím problém. Zkus se jich na to zeptat, mě vždy na vše odpověděli a vše vysvětlili. Ještě mě napadá jestli ty výsledky nejsou třeba staršího data a nechtějí nové. Třeba by jim stačilo jen donést žádanku od gynekologa a udělají ti to zadarmo. ![]()
@Julieza já byla pouze na průchodnosti a rovnou jsem šla na IUI 🤷🏼♀️ ale můžu se zeptat, co je to hormonální profil?
@Lutzynka001 Cože tobě nedělali hormonální profil? Je to odběr krve cca 3 DC pokud si dobře vzpomínám. A tam zjistí, jestli jsi v pořádku, přesněji se kontroluje asi 5 druhů hormonů, každý je zásadní pro něco jiného a bez správných hodnot nejde prakticky otěhotnět. Já třeba měla dvě hodnoty prohozené a z toho důvodu se mi dělalo hodně folikulů, ale žádný dominantní. Proto bych sama nikdy nedokázala otěhotnět. Určitě si to zadej do Googlu a něco si o tom pročti. Tohle mi přijde jako základ pro jakékoliv další IUI či IVF.
Pokud už máš za sebou nějaké nevydařené pokusy, může být třeba problém právě v hormonech.
Ahoj holky,
můžu se přidat?
V červnu to budou 2 roky co se snažíme o mimi, mám za sebou 4 IUI, doktor mi při poslední sdělil že mám 3 folíky 19mm a že je to riziko vícečetného těhotenství a tak mi nemůže IUI provést, prý to nedělají při takovém počtu a že se máme radši doma chránit, to mi přišlo úplně mimo, když se snažíme, tak dlouho a taková příležitost a osobně si nemyslm že by se chytly všechny, tak proč to nevyužít. Řekla jsem že IUI chci i tak provést, on prý jedině když podepíšu souhlas s tímto rizikem.IUI mi provedl a když jsem odcházela, přál mi ať to vyjde, já na to-snad se nechytnou všechny 3 a on že by se hodně divil, nechápu tedy proč mi doporučoval se chránit
A na začátku mě zrazoval z důvodu vícečetného těhotenství. Má tu někdo zkušenost, že jste měli více foliků, doktor IUI nedoporučoval a jak to dopadlo?
@Domča111 ajoooo…ten mi dělala sama gyndařka, ale už před rokem, tak jsem si hned nevzpoměla.
ale taky všechno v pořádku. U nás je na víně jen spermiogram, pohyblivost se ale každý měsíc zvyšuje, tak mi to i přidává na sebevědomí ![]()
No každopádně už doufám, že tady brzy některá z nás napíše, že má // čárky. Nejlépe kdyby jsme je měli všechny
prý posledních pár let je málo narozených dětí a více párů mají problémy s početím
tak se holky asi málo snažíme ![]()
Holky já to bohužel tento měsíc nebudu. Dneska jsem to dostala se zpožděním a v plné parádě, takže asi výjimečně dám v práci ibalgin. ![]()
Každopádně chci zavolat do CAR, sice jsme se posledně domluvili, že už bychom šli rovnou do IVF, na základě prvotního doporučení, jenže pak měl partner o dost lepší spermiogram před tím IUI. Nevíte, jestli s tím nebudou mít problém, když už to máme schválené? Že bychom to ještě odložili…
@La_netka Jéé tak to mě mrzí
Tak snad příště.
Já si myslím, že to určitě odložit můžeš. Je to Vaše rozhodnutí a oni Vás do ničeho nutit nemůžou, mohou ti jen doporučovat postupy. Co si vzpomínám, tak jsem určitě četla, že některé páry mezi jednotlivými IVF zkoušely i IUI aby vyplnily čas. A pokud doktorovi řekneš, že chceš ještě jedno IUI neměl by být problém, jen si zjisti, jestli už odeslali žádost do pojišťovny, jejich schválení má omezenou platnost. Myslím, že i každá pojišťovna to má jinak (někde 3 měsíce a někde 6). Ale případně požádáte znovu. Současně pokud splňujete ta kritéria, tak Vám může CAR zahájit léčbu i dopředu a pojišťovna to doschválí dodatečně, jen v CARU podepíšete nějaké prohlášení. ![]()
@Ela2024 Co já vím z internetu, tak se opravdu od 3 a víc folíků IUI nedoporučuje (z důvodu náročného těhotenství a porodu trojčat), ale zkušenosti nemám. ![]()
@Domča111
Děkuji za odpověď. Uvidíme
jinak doma se nechráníme a na ovu testu jsem měla 2 silné // teď už jen vydržet..
Holky chci se Vás ještě zeptat. Když jste byly po zákroku IUI, dostali jste neschopenku? Já jsem myslela, že to nejde, ale teď mi kamarádka tvrdí ať si ji vezmu alespoň do konce týdne a jsem v klidu. Mám totiž práci, která je dost hektická ( stres, tahání těžkých věcí a jsem dost v pohybu). Ve středu jdu na 3 pokus, tak se na to zeptám.
@Lutzynka001 Co já vím, tak po IUI se neschopenka nedává, já si po zákroku brala dovolenou
Doktoři doporučují ten den být v klidu, ale následující se člověk už může hýbat normálně ![]()
@Lutzynka001 taky jsem neměla neschopenku. Jinak nám teď druhý pokus opět nevyšel. Takže ještě jeden a pal velmi neradi, ale půjdem do IVF..:(